Hoe weet je of een full face helm voldoet aan de veiligheidsnormen?

In deze stapsgewijze gids leer je hoe je kunt controleren of een full face helm voldoet aan de veiligheidsnormen. Het dragen van een helm is essentieel voor de veiligheid tijdens het motorrijden, en het is belangrijk om er zeker van te zijn dat de helm aan de juiste veiligheidsnormen voldoet. Deze gids zal je laten zien welke stappen je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je een veilige full face helm koopt en gebruikt. Door het volgen van deze eenvoudige stappen kun je met vertrouwen genieten van je rit, wetende dat je goed beschermd bent.

1

Stap 1: Controleer de veiligheidsnormen

Bekijk welke veiligheidsnormen gelden voor full face helmen in jouw regio of land. Dit is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat je de juiste helm kiest die voldoet aan de vereiste veiligheidsstandaarden. Om dit te doen, kun je de volgende stappen volgen:

 1. Raadpleeg de lokale wetgeving: Controleer welke specifieke veiligheidsnormen er zijn vastgesteld voor full face helmen in jouw regio of land. Deze informatie kun je vinden op de website van de overheid of bij een instantie die verantwoordelijk is voor de verkeersveiligheid.
 2. Kijk naar internationale veiligheidsnormen: Naast de lokale regelgeving kunnen er ook internationale veiligheidsnormen van toepassing zijn. De meest bekende en erkende normen voor helmen zijn de ECE-norm (Economic Commission for Europe) en de DOT-norm (Department of Transportation). Het is raadzaam om een helm te kiezen die voldoet aan één van deze normen, omdat dit aangeeft dat de helm uitgebreid getest is en aan strenge veiligheidseisen voldoet.
 3. Vertrouw op keurmerken en certificaten: Helmen die voldoen aan de geldende veiligheidsnormen zijn vaak voorzien van keurmerken of certificaten. Deze keurmerken geven aan dat de helm is getest en goedgekeurd volgens de geldende normen. Controleer of de helm het juiste keurmerk heeft voordat je tot aanschaf overgaat.

Het is belangrijk om er zeker van te zijn dat de full face helm die je kiest voldoet aan de juiste veiligheidsnormen. Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je met vertrouwen de weg op gaan, wetende dat je de juiste helm hebt gekozen die jouw veiligheid waarborgt.

2

Stap 2: Zoek naar keurmerken

Controleer of de full face helm voorzien is van de juiste keurmerken. Keurmerken geven aan dat de helm voldoet aan de veiligheidsnormen. Bekende keurmerken zijn bijvoorbeeld ECE 22.05 en Snell.

Om te controleren of een full face helm de juiste keurmerken heeft, kun je de volgende stappen volgen:

 1. Kijk aan de binnenkant van de helm. Hier zou je een sticker of label moeten vinden waarop het keurmerk vermeld staat. Dit kan bijvoorbeeld ECE 22.05 of Snell zijn. Zorg ervoor dat het keurmerk duidelijk leesbaar is en niet vervalst lijkt.
 2. Controleer of het keurmerk overeenkomt met de veiligheidsnormen die je verwacht. ECE 22.05 is een Europees keurmerk dat aangeeft dat de helm voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. Snell is een Amerikaans keurmerk dat strengere normen hanteert.
 3. Doe onderzoek naar de betrouwbaarheid en reputatie van het keurmerk. Sommige keurmerken zijn betrouwbaarder en strenger dan andere. Het is belangrijk om te weten of het keurmerk erkend wordt door officiële instanties en of het wordt aanbevolen door experts in de branche.

Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je een full face helm kiest die voldoet aan de juiste veiligheidsnormen. Veiligheid gaat immers boven alles!

3

Stap 3: Controleer de productinformatie

Lees de productinformatie van de full face helm zorgvuldig door. Dit is belangrijk om te controleren of de helm voldoet aan de geldende veiligheidsnormen. Volg de onderstaande stappen om de benodigde informatie te vinden:

 • Zoek naar het gedeelte waar de productinformatie wordt vermeld. Dit kan vaak worden gevonden op de verpakking van de helm of in de handleiding.
 • Controleer of de helm voldoet aan de geldende veiligheidsnormen. Deze informatie wordt vaak aangegeven met een keurmerk of certificering. Zoek naar vermeldingen zoals “voldoet aan EN1078” of “gecertificeerd volgens de Europese veiligheidsnormen”.
 • Lees ook de specificaties van de helm. Hierin kunnen belangrijke kenmerken en materialen worden vermeld die van invloed kunnen zijn op de veiligheid en prestaties van de helm.
 • Neem de tijd om alle informatie zorgvuldig door te nemen en eventuele vragen te stellen aan de verkoper of fabrikant voordat je een beslissing neemt.

Door de productinformatie van de full face helm zorgvuldig door te lezen en te controleren op geldende veiligheidsnormen, zorg je ervoor dat je een veilige en betrouwbare helm kiest.

4

Stap 4: Raadpleeg onafhankelijke bronnen

Om te bepalen of de full face helm aan de veiligheidsnormen voldoet, is het belangrijk om te zoeken naar beoordelingen en tests van onafhankelijke instanties. Deze bronnen kunnen je waardevolle inzichten geven over de helm en de mate van veiligheid die het biedt. Hier zijn een paar stappen die je kunt volgen:

 • Zoek online naar gerenommeerde websites en tijdschriften die gespecialiseerd zijn in het testen en beoordelen van helmen.
 • Kijk naar de beoordelingen en tests van deze instanties om te zien hoe de full face helm presteert op het gebied van veiligheid.
 • Let vooral op de beoordelingen en tests die specifiek gericht zijn op het type helm dat je overweegt te kopen.
 • Neem de tijd om de bevindingen van deze onafhankelijke bronnen grondig te lezen en te begrijpen.
 • Houd rekening met eventuele nadelen of tekortkomingen die in de beoordelingen worden genoemd.

Door deze stappen te volgen en te vertrouwen op de expertise van onafhankelijke bronnen, kun je een weloverwogen beslissing nemen over de full face helm die je wilt kopen. Veiligheid is immers van het grootste belang!

5

Stap 5: Raadpleeg ervaren gebruikers

Vraag naar de ervaringen en meningen van andere motorrijders die dezelfde full face helm hebben. Dit is een belangrijke stap om waardevolle informatie te verzamelen over de veiligheidsprestaties van de helm. Ga naar online motorforums of sociale mediagroepen waar motorrijders samenkomen en deel je vraag met hen. Stel gerichte vragen, zoals hoe de helm presteert bij hoge snelheden, hoe comfortabel hij is tijdens lange ritten en of er eventuele problemen zijn met de pasvorm. Luister aandachtig naar de ervaringen van anderen en neem deze informatie mee in je besluitvorming. Door de ervaringen van andere gebruikers te raadplegen, kun je een beter beeld krijgen van hoe de helm presteert in de praktijk en welke voor- en nadelen hij heeft.

6

Stap 6: Neem contact op met de fabrikant

Als je nog steeds twijfels hebt of als je aanvullende informatie wilt, neem dan contact op met de fabrikant van de full face helm. Zij kunnen je meer vertellen over de veiligheidsnormen en testprocedures. Het is belangrijk om direct met de fabrikant te communiceren, omdat zij de experts zijn op het gebied van hun producten.

Om contact op te nemen met de fabrikant, kun je verschillende stappen volgen. Ten eerste, zoek naar de contactgegevens van de fabrikant op de verpakking van de helm of op de website van het bedrijf. Vaak vind je daar een e-mailadres, telefoonnummer of zelfs een live chat-optie.

Als je ervoor kiest om een e-mail te sturen, zorg er dan voor dat je je vragen duidelijk formuleert. Geef specifieke details over wat je wilt weten, zoals welke veiligheidsnormen de helm voldoet en welke tests er zijn uitgevoerd. Wees geduldig en wacht op een reactie van de fabrikant.

Een andere optie is om telefonisch contact op te nemen met de fabrikant. Dit kan handig zijn als je direct antwoord wilt of als je complexe vragen hebt. Zorg ervoor dat je je vragen van tevoren opschrijft, zodat je niets vergeet tijdens het gesprek.

Ten slotte, als de fabrikant een live chat-optie heeft op hun website, kun je daar rechtstreeks met een medewerker chatten. Dit is een snelle en handige manier om je vragen te stellen en direct antwoord te krijgen.

Onthoud dat de fabrikant er is om je te helpen en je vragen te beantwoorden. Aarzel niet om contact met hen op te nemen als je extra informatie nodig hebt.

Onze aanbevelingen en tips

In de conclusie van dit blogartikel heb je de belangrijkste punten van de gids samengevat. Om er zeker van te zijn dat een full face helm voldoet aan de veiligheidsnormen, moet je de veiligheidsnormen controleren, op zoek gaan naar keurmerken, de productinformatie lezen, onafhankelijke bronnen raadplegen, ervaringen van andere gebruikers opvragen en indien nodig contact opnemen met de fabrikant. Door deze stappen te volgen, kun je er zeker van zijn dat je een veilige full face helm aanschaft.

Handige richtlijnen

 • Controleer of de helm een keurmerk heeft. Een keurmerk zoals ECE 22.05 geeft aan dat de helm voldoet aan de Europese veiligheidsnormen
 • Kijk naar de materiaalkwaliteit van de helm. Een goede full face helm moet gemaakt zijn van stevige en duurzame materialen, zoals glasvezel of carbon
 • Let op de sluiting van de helm. Een veilige full face helm heeft een stevige en betrouwbare sluiting, bijvoorbeeld een dubbel-D sluiting
 • Controleer de pasvorm van de helm. Hij moet goed op je hoofd passen en geen drukpunten veroorzaken. Een te losse of te strakke helm is niet veilig
 • Let op de aanwezigheid van een vizier. Het vizier moet van goede kwaliteit zijn, helder zicht bieden en gemakkelijk te openen en te sluiten zijn
 • Bekijk de ventilatieopeningen van de helm. Een goede full face helm heeft voldoende ventilatie om je hoofd koel te houden tijdens het rijden
 • Controleer of de helm een binnenvoering heeft die uitneembaar en wasbaar is. Dit zorgt voor extra hygiëne en comfort
 • Lees reviews en ervaringen van andere motorrijders over de helm. Dit kan je een goed beeld geven van de veiligheid en kwaliteit van de helm
 • Vertrouw op bekende en betrouwbare merken. Merken zoals Shoei, Arai en AGV staan bekend om hun hoge veiligheidsnormen
 • Tot slot, laat je adviseren door een professional in een speciaalzaak. Zij kunnen je helpen bij het kiezen van een full face helm die aan alle veiligheidsnormen voldoet en perfect bij jouw wensen past

Hoe een volgelaats helm te gebruiken: Stap voor stap instructies

 • Zorg ervoor dat de helm de juiste maat heeft en goed past op je hoofd. Dit is cruciaal voor optimale veiligheid en comfort
 • Doe de helm altijd volledig op voordat je gaat rijden. Zorg ervoor dat de kinband stevig is vastgemaakt en dat de helm stevig op je hoofd zit
 • Zorg ervoor dat je volledig zicht hebt wanneer je de helm draagt. Pas indien nodig de positie van het vizier aan, zodat je goed kunt zien en je ogen beschermd zijn tegen wind en vuil
 • Leer de juiste manier om de helm af te nemen. Til de helm op bij de kinband en schuif deze voorzichtig over je hoofd, zonder de helm te draaien of te trekken
 • Vergeet niet om regelmatig de helm schoon te maken. Volg de instructies van de fabrikant om ervoor te zorgen dat de helm altijd in optimale staat verkeert
 • Ik hoop dat deze punten je helpen om je “full face helm” op de juiste manier te gebruiken!

Veelgestelde vragen over integraalhelmen

Hoe onderhoud je een full face helm om de levensduur te verlengen?

Om de levensduur van je full face helm te verlengen, is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

 1. Reiniging: Maak de buitenkant van de helm regelmatig schoon met een milde zeepoplossing en een zachte doek. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen, omdat deze de helmschaal kunnen beschadigen. Spoel de helm goed af en laat hem volledig drogen voordat je hem opbergt.
 2. Binnenvoering: De binnenvoering van de helm kan worden verwijderd en gewassen. Volg hiervoor de instructies van de fabrikant. Het is belangrijk om de binnenvoering regelmatig schoon te maken, omdat deze geuren en bacteriën kan absorberen. Zorg ervoor dat de binnenvoering volledig droog is voordat je hem terugplaatst.
 3. Vizier: Het vizier van je helm kan vuil en krassen oplopen. Reinig het vizier met een zachte doek en een mild reinigingsmiddel. Gebruik geen schurende materialen om krassen te voorkomen. Als het vizier erg versleten is, overweeg dan om het te vervangen.
 4. Controleer de bevestigingen: Controleer regelmatig de sluiting, riemen en andere bevestigingen van de helm. Zorg ervoor dat alles goed werkt en dat er geen slijtage of beschadiging is.
 5. Bewaren: Berg je helm op een koele, droge plaats op, uit direct zonlicht en weg van chemicaliën. Laat de helm niet vallen of stoten, aangezien dit de beschermende eigenschappen kan verminderen.

5 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Kun je een specifieke full face helm aanbevelen die aan alle veiligheidsnormen voldoet?

  • Ik kan je de ‘Shoei RF-1200’ aanbevelen. Deze helm voldoet aan de ECE 22.05 en DOT veiligheidsnormen, en heeft ook goede beoordelingen van gebruikers en experts gekregen. Het is een populaire keuze onder motorrijders.

 2. Ik heb een full face helm gekocht die aan alle veiligheidsnormen voldoet, maar ik merk dat hij niet goed past. Wat kan ik doen?

 3. Ik heb mijn full face helm gekocht en hij voldoet aan alle veiligheidsnormen, maar ik vind hem erg zwaar. Zijn er lichtere opties die nog steeds aan de normen voldoen?

  • Ja, er zijn lichtere full face helmen op de markt die nog steeds voldoen aan de veiligheidsnormen. Je kunt kijken naar helmen gemaakt van lichte materialen zoals carbonfiber of glasvezel. Deze helmen bieden nog steeds dezelfde bescherming, maar zijn over het algemeen lichter.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen