Hoe weet ik welk type motorhelm het beste bij mijn rijstijl past?

In deze stapsgewijze handleiding leer je hoe je kunt bepalen welk type motorhelm het beste bij jouw rijstijl past. We zullen verschillende aspecten behandelen, zoals de soorten helmen die er zijn, de veiligheidsnormen en de eigenschappen die belangrijk zijn voor jouw specifieke rijstijl. Aan het einde van deze gids heb je alle informatie die je nodig hebt om een weloverwogen beslissing te nemen en de perfecte motorhelm te kiezen.

1

Stap 1: Ken je rijstijl

Bepaal je rijstijl voordat je een motorhelm kiest. Denk na over waar je voornamelijk rijdt: in de stad, op de snelweg of off-road? Bepaal ook of je rustig en defensief rijdt, of juist agressief en snel. Dit zal je helpen om een motorhelm te vinden die bij jouw rijstijl past. Weet je nog niet zeker wat jouw rijstijl is? Neem dan even de tijd om na te denken over hoe je je gedraagt op de weg. Analyseer je rijgedrag en wees eerlijk tegen jezelf. Op die manier krijg je een beter beeld van welk type motorhelm het beste bij jou past.

2

Stap 2: Bepaal je behoeften

Denk na over wat je verwacht van een motorhelm. Maak een lijst van je behoeften en prioriteiten. Wil je een helm met extra ventilatie? Zoek dan naar helmen met speciale ventilatieopeningen. Wil je een ingebouwd zonnevizier? Kijk dan naar helmen die deze functie hebben. Of misschien heb je een speciale pasvorm nodig? Let dan op helmen die verkrijgbaar zijn in verschillende maten en met verstelbare bandjes. Door je behoeften op een rijtje te zetten, kun je gerichter zoeken naar het juiste type motorhelm.

3

Stap 3: Onderzoek de verschillende typen motorhelmen

Er zijn verschillende typen motorhelmen beschikbaar, zoals integraalhelmen, systeemhelmen en jethelmen. Om de juiste helm te kiezen die past bij jouw rijstijl en behoeften, is het belangrijk om de kenmerken van elk type helm te onderzoeken.

Begin met het onderzoeken van integraalhelmen. Deze helmen bieden de meeste bescherming, omdat ze het hele hoofd en gezicht bedekken. Ze hebben een stevige constructie en zijn ideaal voor hoge snelheden en sportief rijden. Als je een sportieve rijder bent of vaak op de snelweg rijdt, is een integraalhelm een goede keuze.

Daarnaast zijn er systeemhelmen. Deze helmen hebben een beweegbaar kinstuk, waardoor je ze kunt dragen als een integraalhelm of als een jethelm. Systeemhelmen bieden een goede balans tussen bescherming en gemak. Ze zijn handig als je regelmatig stopt tijdens het rijden, omdat je het kinstuk omhoog kunt klappen zonder de helm af te hoeven nemen. Dit type helm is geschikt voor tourrijders of pendelaars.

Ten slotte zijn er jethelmen. Deze helmen bedekken alleen de bovenkant van het hoofd en bieden minder bescherming dan integraalhelmen en systeemhelmen. Ze zijn echter lichter en bieden meer ventilatie, waardoor ze comfortabel zijn bij warm weer. Jethelmen zijn ideaal voor stadsritten en korte afstanden.

Onderzoek de kenmerken van deze typen motorhelmen en bedenk welke het beste past bij jouw rijstijl en behoeften. Denk aan factoren zoals snelheid, comfort, bescherming en gebruiksgemak. Zo kun je een weloverwogen keuze maken en genieten van een veilige en comfortabele rit.

4

Stap 4: Controleer het ECE-keurmerk

Let altijd op het ECE-keurmerk bij het kiezen van een motorhelm. Dit is een belangrijke indicator dat de helm voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. Het ECE-keurmerk is een garantie dat de helm is getest en goedgekeurd volgens de wettelijke eisen.

Om te controleren of de helm het ECE-keurmerk heeft, volg je de volgende stappen:

 1. Bekijk de binnenkant van de helm. Het ECE-keurmerk is meestal te vinden op een label aan de binnenzijde van de helmvoering. Het kan ook in de buurt van de kinband of op de schaal van de helm worden geplaatst.
 2. Zoek naar het E-nummer op het keurmerk. Dit nummer begint altijd met een “E” gevolgd door een getal. Bijvoorbeeld, ECE 22/05 of ECE R22.05. Dit is het bewijs dat de helm voldoet aan de Europese regelgeving.
 3. Controleer of het keurmerk geldig is. Het keurmerk moet niet beschadigd of vervaagd zijn. Zorg ervoor dat het duidelijk leesbaar is en dat alle informatie correct en volledig is weergegeven.

Het is essentieel om ervoor te zorgen dat de motorhelm die je wilt kopen het ECE-keurmerk heeft. Dit keurmerk is een betrouwbare indicator van de veiligheid en kwaliteit van de helm. Vertrouw niet op helmen zonder dit keurmerk, omdat ze mogelijk niet aan de vereiste normen voldoen en je veiligheid in gevaar kunnen brengen.

5

Stap 5: Pas verschillende helmen

Ga naar een gespecialiseerde winkel waar je verschillende typen motorhelmen kunt passen. Neem de tijd om de helm goed te passen en zorg ervoor dat deze comfortabel op je hoofd zit. Begin met het proberen van verschillende modellen en merken om te zien welke het beste bij jouw hoofd en gezichtsvorm past. Hier zijn een paar voorbeelden van wat je kunt doen:

 1. Pas de integraalhelm: Deze helm biedt de meeste bescherming, omdat hij het hele gezicht en hoofd bedekt. Zorg ervoor dat de helm strak genoeg zit zodat hij niet kan verschuiven, maar niet zo strak dat het oncomfortabel wordt.
 2. Probeer de systeemhelm: Dit type helm heeft een kinstuk dat omhoog kan worden geklapt, waardoor je gemakkelijk kunt communiceren zonder de helm af te hoeven zetten. Controleer of het kinstuk stevig vastklikt en of de helm goed aansluit op je hoofd wanneer het kinstuk omhoog is geklapt.
 3. Test de jethelm: Deze helm bedekt alleen de bovenkant van het hoofd en biedt minder bescherming dan de integraalhelm. Zorg ervoor dat de jethelm goed aansluit op je hoofd en dat de kinband stevig vastgemaakt kan worden.

Onthoud dat het belangrijk is om verschillende helmen uit te proberen voordat je er een koopt. Alleen op die manier kun je er zeker van zijn dat je de juiste helm kiest die goed past en comfortabel zit tijdens het rijden.

6

Stap 6: Lees reviews en ervaringen

Wanneer je van plan bent om een motorhelm aan te schaffen, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. Een handige stap in dit proces is het lezen van reviews en ervaringen van andere motorrijders. Hierdoor krijg je namelijk een beter beeld van de kwaliteit en prestaties van de helm voordat je deze aanschaft.

Om reviews en ervaringen te vinden, kun je verschillende bronnen raadplegen. Een populaire optie is het bezoeken van motorrijderforums of online winkels waar gebruikersrecensies worden geplaatst. Hier kun je de mening van andere motorrijders lezen en zien wat zij goed of minder goed vonden aan een bepaalde helm.

Een andere mogelijkheid is om lid te worden van motorrijdergroepen op sociale media. Hier kun je vragen stellen en directe feedback krijgen van andere motorrijders. Dit kan erg waardevol zijn, omdat je zo specifieke vragen kunt stellen over de aspecten van een helm die jij belangrijk vindt, zoals comfort, geluidsisolatie of ventilatie.

Het lezen van reviews en ervaringen kan je helpen om een weloverwogen beslissing te nemen bij het kopen van een motorhelm. Het stelt je in staat om de ervaringen van andere motorrijders mee te wegen en zo een helm te kiezen die het beste past bij jouw behoeften en voorkeuren. Dus neem de tijd om verschillende reviews te lezen en de ervaringen van anderen te ontdekken voordat je een definitieve keuze maakt.

7

Stap 7: Maak een weloverwogen keuze

Stap 7: Maak een weloverwogen keuze

Nu je alle stappen hebt doorlopen, ben je goed voorbereid om een weloverwogen keuze te maken voor een motorhelm die bij jou past. Hier zijn een paar tips om je te helpen:

 1. Bepaal je rijstijl: Bedenk hoe je meestal rijdt. Ben je een sportieve rijder of rijd je juist rustig en ontspannen? Het is belangrijk om een helm te kiezen die past bij jouw rijstijl. Een sportieve rijder heeft bijvoorbeeld behoefte aan een helm met goede aerodynamica en ventilatie, terwijl een rustige rijder misschien meer waarde hecht aan comfort en geluidsisolatie.
 2. Identificeer je behoeften: Denk na over wat jij belangrijk vindt in een motorhelm. Wil je extra veiligheid? Kijk dan naar helmen met geavanceerde beschermende functies zoals een dubbele schaalconstructie of MIPS-technologie. Heb je behoefte aan communicatieondersteuning? Overweeg dan een helm met Bluetooth-functie. Door je behoeften te identificeren, kun je gerichter zoeken naar de juiste helm.
 3. Stel je budget vast: Bepaal hoeveel je wilt uitgeven aan een motorhelm. Er zijn helmen verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, dus het is belangrijk om je budget in gedachten te houden bij het maken van je keuze. Bedenk wel dat de veiligheid van je hoofd nooit iets is waarop je moet besparen.

Met deze tips kun je nu een weloverwogen keuze maken voor een motorhelm die perfect past bij jouw rijstijl, behoeften en budget. Veel plezier en veilige ritten!

Kies de perfecte motorhelm!

Conclusie:

In deze blogpost hebben we besproken hoe je kunt bepalen welk type motorhelm het beste bij jouw rijstijl past. Door je rijstijl te kennen, je behoeften te bepalen, verschillende typen helmen te onderzoeken, het ECE-keurmerk te controleren, helmen te passen en reviews te lezen, kun je een weloverwogen keuze maken. Veel succes met het vinden van de perfecte motorhelm!

Benodigde gereedschappen

 • Rijhelm
 • Verschillende typen motorhelmen
 • Helmen met ECE-keurmerk
 • Reviews en ervaringen van andere motorrijders

Handige adviezen

 • Beoordeel je rijstijl: Stel jezelf de vraag hoe je meestal rijdt. Ben je een sportieve rijder, een toerrijder of gebruik je je motor voornamelijk voor woon-werkverkeer?
 • Bepaal het gebruik: Denk na over het doel van je motorritten. Ga je lange afstanden rijden of rijd je voornamelijk in de stad? Dit helpt je bepalen welk type helm het meest geschikt is
 • Veiligheid voorop: Controleer of de helm voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. Een goede motorhelm moet een ECE-keurmerk hebben
 • Pasvorm: Het is essentieel dat de helm goed past op je hoofd. Probeer verschillende helmmaten en modellen uit om de juiste pasvorm te vinden. Een goed passende helm zorgt voor comfort en optimale bescherming
 • Soort helm: Er zijn verschillende soorten motorhelmen, zoals integraalhelmen, systeemhelmen, jethelmen en crosshelmen. Kies het type helm dat het beste bij je rijstijl past. Bijvoorbeeld, als je vaak lange afstanden rijdt, kan een systeemhelm met een kinstuk handig zijn
 • Ventilatie: Let op de ventilatiemogelijkheden van de helm. Vooral bij warm weer is goede ventilatie belangrijk om oververhitting te voorkomen
 • Gewicht: Kies een helm die niet te zwaar is, zodat je hoofd en nek niet te veel worden belast tijdens het rijden
 • Verwijderbare voering: Controleer of de voering van de helm verwijderbaar en wasbaar is. Dit zorgt voor een frisse helm en een langer gebruiksgemak
 • Extra functies: Sommige helmen hebben extra functies, zoals een ingebouwd zonnevizier of bluetooth-connectiviteit. Bedenk welke extra functies voor jou belangrijk kunnen zijn
 • Prijs-kwaliteitverhouding: Vergelijk verschillende merken en modellen om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden. Een goede helm hoeft niet altijd de duurste te zijn

Hoe gebruik je een motorhelm met ECE keurmerk?

 • Controleer de maat: Zorg ervoor dat je de juiste maat helm kiest. Meet je hoofdomtrek en vergelijk deze met de maattabel van de helmfabrikant om de juiste maat te bepalen. Een goed passende helm is essentieel voor comfort en veiligheid
 • Plaatsing op het hoofd: Zet de helm stevig op je hoofd, ervoor zorgend dat deze gelijkmatig en comfortabel zit. De voorrand van de helm moet net boven je wenkbrauwen zitten, terwijl de achterkant van de helm je schedel bedekt. Zorg ervoor dat de kinband strak genoeg is, maar niet te strak, om ervoor te zorgen dat de helm goed op zijn plaats blijft zitten en niet kan verschuiven tijdens het rijden
 • Bevestiging van de kinband: Bevestig de kinband van de helm onder je kin en zorg ervoor dat deze stevig vastzit. Controleer of de kinband niet te los of te strak zit. Je moet je mond kunnen openen en sluiten zonder dat de helm verschuift of oncomfortabel aanvoelt
 • Onderhoud en inspectie: Zorg ervoor dat je regelmatig de helm inspecteert op eventuele schade, zoals scheuren of beschadigingen aan de buitenschaal of het vizier. Reinig de helm regelmatig met een mild schoonmaakmiddel en water om vuil en zweet te verwijderen. Controleer ook de bevestigingen en sluitingen van de helm om er zeker van te zijn dat alles goed functioneert
 • Vervangingsperiode: Houd er rekening mee dat helmen na verloop van tijd hun beschermende eigenschappen verliezen. Check de aanbevolen vervangingsperiode van de fabrikant (meestal om de 5 tot 7 jaar) en vervang de helm indien nodig, zelfs als er geen zichtbare schade is. Het is belangrijk om altijd een helm te dragen die voldoet aan de huidige veiligheidsnormen om je hoofd optimaal te beschermen tijdens het motorrijden
 • Ik hoop dat deze tips je helpen om je “Motorhelm met ECE keurmerk” op de juiste manier te gebruiken. Veel plezier en veilige ritten!

5 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Graag gedaan! Het is geweldig om te horen dat de gids je heeft geholpen bij het vinden van de juiste motorhelm voor jouw rijstijl. Veiligheid op de weg is van groot belang en ik ben blij dat je je nu veiliger voelt. Blijf genieten van het rijden!

 2. Het kiezen van de juiste motorhelm is belangrijk, maar ik denk ook dat het belangrijk is om te weten hoe je de helm goed moet onderhouden en wanneer je hem moet vervangen. Misschien is het een idee voor een toekomstig artikel om daarover te schrijven?

  • Bedankt voor je suggestie! Je hebt gelijk, het onderhouden en op tijd vervangen van een motorhelm is essentieel voor de veiligheid. Ik zal zeker overwegen om daar een toekomstig artikel over te schrijven. Blijf op de hoogte voor meer nuttige informatie!

 3. Interessant artikel. Ik ben het er wel mee eens dat het belangrijk is om je rijstijl en behoeften te kennen voordat je op zoek gaat naar een motorhelm. Maar ik vraag me af of het ECE-keurmerk echt de beste maatstaf is voor kwaliteit en veiligheid. Zijn er geen andere keurmerken die we moeten overwegen?

  • Bedankt voor je reactie! Het ECE-keurmerk is inderdaad een belangrijke maatstaf voor kwaliteit en veiligheid van motorhelmen. Het geeft aan dat de helm voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. Er zijn ook andere keurmerken zoals het DOT-keurmerk in de Verenigde Staten. Het is altijd goed om meerdere keurmerken te overwegen en te onderzoeken welke normen ze hanteren.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen