Hoe weet ik of mijn motorhelm nog veilig is?

In deze stapsgewijze gids leer je hoe je kunt controleren of je motorhelm nog veilig is. Het doel van deze gids is om je te helpen begrijpen welke tekens erop wijzen dat je helm mogelijk niet meer voldoet aan de veiligheidsnormen en wanneer het tijd is om een nieuwe helm aan te schaffen. Door het volgen van deze stappen kun je ervoor zorgen dat je altijd de best mogelijke bescherming hebt tijdens het motorrijden.

1

Controleer de fabricagedatum

Zoek de fabricagedatum van je motorhelm. Dit is belangrijk om te weten omdat helmen na verloop van tijd hun beschermende eigenschappen kunnen verliezen. Om de fabricagedatum van je helm te vinden, moet je naar de binnenkant van de helm kijken. Zoek naar een label of een sticker met de fabricagedatum erop. Deze bevindt zich meestal op de voering van de helm.

Om de fabricagedatum te vinden, neem je eerst je helm in de hand. Draai de helm om, zodat je naar de binnenkant kijkt. Zoek vervolgens naar een label of een sticker. Dit kan zich bevinden op de bovenkant van de voering of ergens in de buurt van de kinband. Lees de informatie op het label of de sticker goed door en zoek naar de datum van fabricage. Dit kan worden weergegeven als een dag, maand en jaar of als een code die de fabricagedatum aangeeft. Noteer de fabricagedatum zodat je deze kunt onthouden of opschrijven voor toekomstig gebruik.

2

Controleer op zichtbare schade

Inspecteer je motorhelm zorgvuldig op eventuele zichtbare schade:

 • Controleer op scheuren: Bekijk de helm grondig om eventuele scheuren te detecteren. Inspecteer zowel de buitenschaal als de binnenbekleding.
 • Kijk naar deuken: Zoek naar deuken of vervormingen in de helm. Controleer vooral de bovenkant, zijkanten en achterkant van de helm.
 • Controleer de staat van de onderdelen: Controleer of alle onderdelen van de helm stevig vastzitten. Let vooral op het kinstuk, de kinband en de sluitingssystemen.

Als je dergelijke schade vindt, kan dit wijzen op structurele zwakte en kan de helm niet meer veilig zijn om te gebruiken. In dat geval is het belangrijk om de helm te vervangen voor een nieuwe. Onthoud dat een beschadigde helm je hoofd mogelijk niet voldoende kan beschermen bij een ongeval. Veiligheid gaat altijd boven alles, dus zorg ervoor dat je een helm draagt die in goede staat verkeert.

3

Controleer de sluitingen

Controleer de sluitingen van je motorhelm regelmatig om er zeker van te zijn dat ze nog goed werken. Trek ze stevig aan en zorg ervoor dat ze stevig vastklikken. Als je merkt dat de sluitingen los zitten of versleten zijn, is het belangrijk om actie te ondernemen. Versleten sluitingen kunnen namelijk de veiligheid van je helm in gevaar brengen.

Om de sluitingen van je motorhelm te controleren, volg je deze eenvoudige stappen:

 1. Neem de tijd om de sluitingen grondig te inspecteren. Let op eventuele tekenen van slijtage, zoals losse drukknoppen, versleten riempjes of beschadigde gespen.
 2. Trek de sluitingen stevig aan om te testen of ze goed vastzitten. Zorg ervoor dat je voldoende kracht gebruikt om ze goed te kunnen beoordelen.
 3. Probeer de sluitingen los te maken door ze voorzichtig te openen. Als ze gemakkelijk loskomen zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen, is het mogelijk dat ze versleten zijn.

Als je merkt dat de sluitingen van je motorhelm niet meer goed werken, is het verstandig om ze te laten repareren of vervangen. Neem contact op met een professionele motorhelmwinkel of fabrikant om de beste oplossing te vinden. Onthoud dat de veiligheid van je helm van cruciaal belang is voor het beschermen van je hoofd tijdens het rijden.

4

Controleer de binnenvoering

Verwijder de binnenvoering van je motorhelm en inspecteer deze grondig op eventuele schade of slijtage. Begin met het voorzichtig losmaken van de drukknopen, klittenband of eventuele andere bevestigingen waarmee de binnenvoering aan de helm is bevestigd. Trek de binnenvoering vervolgens langzaam uit de helm, zodat je een duidelijk zicht hebt op alle delen.

Eenmaal verwijderd, is het belangrijk om de binnenvoering nauwkeurig te inspecteren. Controleer of er geen scheuren, gaten of losse delen te vinden zijn. Let vooral op de delen die het meest kwetsbaar zijn, zoals de kinriem en de wangenkussens. Als je beschadigingen of slijtageplekken opmerkt, kan dit de beschermende functie van de helm verminderen. In dat geval is het raadzaam om de binnenvoering te vervangen om de optimale veiligheid te waarborgen.

5

Raadpleeg een professional

Als je twijfelt over de veiligheid van je motorhelm na het uitvoeren van de bovenstaande controles, is het raadzaam om een professional te raadplegen. Zij kunnen je helm grondig inspecteren en adviseren of deze nog voldoet aan de veiligheidsnormen. Hieronder vind je een stapsgewijze handleiding over hoe je een professional kunt raadplegen:

 1. Zoek een erkende motorhelmspecialist bij jou in de buurt. Kijk naar reviews en vraag aan andere motorrijders welke specialist zij aanbevelen.
 2. Maak een afspraak met de specialist en neem je motorhelm mee.
 3. Leg aan de specialist uit welke controles je hebt uitgevoerd en waarom je twijfelt over de veiligheid van je helm.
 4. Laat de specialist je helm grondig inspecteren. Zij hebben de kennis en ervaring om eventuele gebreken te herkennen die jij wellicht over het hoofd hebt gezien.
 5. Vraag de specialist om advies. Zij kunnen je vertellen of je helm nog voldoet aan de veiligheidsnormen en of er eventueel reparaties nodig zijn.
 6. Neem de adviezen van de specialist serieus. Het is belangrijk om je motorhelm regelmatig te laten controleren en indien nodig te vervangen om je veiligheid op de weg te waarborgen.

Het raadplegen van een professional geeft je gemoedsrust en zorgt ervoor dat je met een veilige motorhelm de weg op gaat. Twijfel je dus over de veiligheid van je helm, aarzel dan niet om een expert te raadplegen.

Controleer je helm regelmatig!

In de conclusie van deze blogpost willen we graag de belangrijkste punten nog even samenvatten. Om te bepalen of jouw motorhelm nog veilig is, is het van belang om de fabricagedatum te controleren, zichtbare schade te zoeken, de sluitingen te controleren, de binnenvoering te inspecteren en indien nodig een professional te raadplegen. Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je altijd met een veilige helm op de motor stapt. Veel plezier en veilige ritten gewenst!

Benodigde gereedschappen

 • Motorhelm
 • Zaklamp
 • Vergrootglas
 • Reinigingsdoekje
 • Schroevendraaier
 • Liniaal of meetlint
 • Veiligheidsspeld

Handige weetjes

 • Controleer de leeftijd van je helm. Als deze ouder is dan vijf jaar, is het tijd om hem te vervangen
 • Kijk naar de buitenkant van de helm. Let op scheuren, deuken of beschadigingen. Als je zichtbare schade ziet, is het beter om een nieuwe helm te kopen
 • Controleer de bandjes en gespen. Zorg ervoor dat ze in goede staat zijn en stevig vastzitten
 • Verwijder de voering en bekijk de schaal van de helm. Als je barsten of scheuren ziet, is het een teken dat de helm niet meer veilig is
 • Let op de sluiting van de kinband. Deze moet goed sluiten en mag niet loskomen tijdens het rijden
 • Controleer de ventilatieopeningen. Deze moeten schoon en goed functionerend zijn
 • Let op de pasvorm van de helm. Als deze te los of te strak zit, kan dit de bescherming verminderen
 • Controleer of de helm voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. Kijk naar de ECE R22.05-markering op de helm
 • Neem contact op met de fabrikant als je twijfels hebt over de veiligheid van je helm. Zij kunnen je advies geven of je helm testen
 • Onthoud dat je helm ontworpen is om eenmaal een harde klap op te vangen. Als je helm betrokken is geweest bij een ongeval, moet je deze vervangen, zelfs als er geen zichtbare schade is

Hoe lang gaat een motorhelm mee?

 • Controleer regelmatig de leeftijd van je motorhelm. Over het algemeen wordt aanbevolen om je helm na vijf tot zeven jaar te vervangen
 • Let op tekenen van slijtage, zoals scheuren, deuken of losse onderdelen. Als je dergelijke schade opmerkt, is het tijd om je helm te vervangen
 • Zorg ervoor dat je helm goed past. Een helm die te groot of te klein is, biedt mogelijk niet de juiste bescherming. Je moet je comfortabel voelen en de helm moet stevig op je hoofd zitten
 • Reinig je helm regelmatig, vooral als je in warme en vochtige omstandigheden rijdt. Gebruik hiervoor milde zeep en water. Vermijd agressieve chemicaliën die de helm kunnen beschadigen
 • Berg je helm op een veilige plaats op. Vermijd het blootstellen van je helm aan direct zonlicht of hoge temperaturen, omdat dit de materialen kan verzwakken
 • Neem je helm mee naar een professionele winkel als je twijfels hebt over de conditie ervan. Een expert kan je helpen bepalen of je helm nog voldoet aan de veiligheidsnormen

Hoe lang gaat een motorhelm mee?

Wat zijn de tekenen dat een motorhelm aan vervanging toe is?

Als het gaat om het bepalen van wanneer een motorhelm moet worden vervangen, zijn er enkele belangrijke tekenen waar je op moet letten. Ten eerste, controleer de algemene staat van de helm. Kijk naar eventuele scheuren, deuken of andere beschadigingen aan de buitenkant. Als je zichtbare tekenen van slijtage of schade opmerkt, dan is het waarschijnlijk tijd om een nieuwe helm te overwegen.

Een ander belangrijk aspect is de staat van de binnenkant van de helm. Controleer de voering en de pads. Als je merkt dat de voering versleten is, losse draden heeft of als de pads beginnen te vervormen, dan kan dit de beschermende eigenschappen van de helm verminderen en is het tijd om een nieuwe helm aan te schaffen.

Daarnaast is de leeftijd van de helm ook een belangrijke factor. Over het algemeen wordt aanbevolen om een motorhelm elke vijf jaar te vervangen, zelfs als er geen zichtbare tekenen van slijtage zijn. Dit komt omdat de materialen in de helm na verloop van tijd kunnen verslechteren en hun beschermende eigenschappen kunnen verliezen.

Tot slot, als je betrokken bent geweest bij een ongeval of als je helm een harde klap heeft gekregen, moet je deze onmiddellijk vervangen, zelfs als er geen zichtbare schade is. Het is belangrijk om te onthouden dat de beschermende eigenschappen van een helm verminderd kunnen worden na een impact, zelfs als er aan de buitenkant geen tekenen van schade zijn.

Het is altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen als het gaat om de veiligheid van je hoofd. Het dragen van een goed onderhouden en onbeschadigde helm is cruciaal voor je veiligheid op de weg.

Hoe kan ik mijn motorhelm het beste onderhouden om de levensduur te verlengen?

Om de levensduur van je motorhelm te verlengen, zijn er een aantal belangrijke onderhoudstips die je kunt volgen. Hier zijn een paar stappen die je kunt nemen:

 1. Reinig je helm regelmatig: Gebruik een milde zeep en warm water om de buitenkant van je helm schoon te maken. Vermijd agressieve chemicaliën, omdat deze de beschermende coating kunnen beschadigen. Spoel de helm grondig af en laat hem volledig drogen voordat je hem gebruikt.
 2. Verwijder insecten en vuil: Na elke rit is het belangrijk om eventuele insecten of vuil van je helm te verwijderen. Gebruik een zachte doek en wat warm water om ze voorzichtig weg te vegen. Wees voorzichtig en wrijf niet te hard om krassen te voorkomen.
 3. Controleer de sluitingen en riemen: Zorg ervoor dat de sluitingen en riemen van je helm goed werken en stevig vastzitten. Als er iets loszit of kapot is, vervang dit dan zo snel mogelijk om de veiligheid te garanderen.
 4. Bewaar je helm op een veilige plaats: Als je je helm niet gebruikt, bewaar hem dan op een koele, droge plaats, uit direct zonlicht. Vermijd ook plaatsen waar de helm kan vallen of beschadigd kan raken.
 5. Vervang je helm op tijd: Hoewel helmen duurzaam zijn, hebben ze een beperkte levensduur. Volg de richtlijnen van de fabrikant en vervang je helm op tijd, zelfs als er geen zichtbare schade is.

14 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Kun je specifieke merken aanbevelen die bekend staan ​​om hun duurzaamheid?

 2. Ik heb deze gids gevolgd en mijn helm bleek nog steeds veilig te zijn. Bedankt voor de nuttige informatie!

 3. Zou je in toekomstige artikelen ook kunnen ingaan op het onderhoud van motorhelmen? Ik zou graag willen weten hoe ik mijn helm in goede staat kan houden.

  • Absoluut! Onderhoud is een belangrijk aspect van het behouden van de veiligheid en levensduur van een motorhelm. Ik zal zeker overwegen om een artikel te schrijven over het onderhoud van motorhelmen. Bedankt voor de suggestie!

 4. Ik heb de sluitingen van mijn helm vervangen door een betere kwaliteit. Het heeft mijn gevoel van veiligheid aanzienlijk vergroot.

 5. Ik heb mijn helm gecontroleerd volgens deze gids en ontdekte dat er schade was die ik eerder niet had opgemerkt. Gelukkig heb ik nu een nieuwe helm gekocht en voel ik me veel veiliger op de weg.

  • Dat is geweldig om te horen! Het is altijd belangrijk om de veiligheid van je helm serieus te nemen. Bedankt voor het delen van je succesverhaal en veel veilige ritten gewenst met je nieuwe helm!

 6. Ik ben het er niet mee eens dat je een professional moet raadplegen. Ik denk dat als je de stappen in deze gids volgt, je zelf kunt bepalen of je helm nog veilig is.

  • Het raadplegen van een professional kan nuttig zijn als je twijfelt over de veiligheid van je helm. Een professional kan een grondigere inspectie uitvoeren en eventuele verborgen problemen identificeren. Het is altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen als het om je veiligheid gaat.

 7. Er zijn verschillende merken die bekend staan ​​om hun duurzame motorhelmen, zoals Shoei, Arai en AGV. Deze merken hebben een goede reputatie op het gebied van kwaliteit en veiligheid.

 8. Ik heb gemerkt dat sommige helmen een vervaldatum hebben. Moet ik me zorgen maken als mijn helm nog binnen de vervaldatum valt, maar al wat ouder is?

  • Als je helm nog binnen de vervaldatum valt, hoef je je meestal geen zorgen te maken. Het is echter belangrijk om ook andere factoren, zoals zichtbare schade en de algehele conditie van de helm, in overweging te nemen. Als je twijfelt, is het altijd raadzaam om advies in te winnen bij een professional.

 9. Ik heb een andere variatie op stap 2. Ik gebruik een vergrootglas om kleine scheurtjes of beschadigingen beter te kunnen zien. Dit heeft me geholpen om de staat van mijn helm nauwkeuriger te beoordelen.

  • Dat is een slimme aanpassing! Een vergrootglas kan inderdaad helpen bij het opsporen van kleine schade die met het blote oog moeilijk te zien is. Bedankt voor het delen van je tip!

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen