Hoe weet ik of een motorhelm goed past?

Deze stapsgewijze handleiding helpt je om te bepalen of een motorhelm goed past. Het kiezen van de juiste maat motorhelm is van groot belang voor je veiligheid en comfort tijdens het motorrijden.

1

Stap 1: Meet uw hoofdomtrek

Om uw hoofdomtrek op te meten, pakt u een meetlint. Plaats het lint net boven uw wenkbrauwen en wikkel het rondom uw hoofd op het breedste punt. Zorg ervoor dat het lint niet te strak zit, maar ook niet te los. Een handige tip is om een spiegel te gebruiken om te controleren of het lint op de juiste plek zit. Denk eraan om de omtrek in centimeters te meten, zodat u de juiste maat kunt bepalen voor bijvoorbeeld een hoed of een helm. Succes met het meten van uw hoofdomtrek!

2

Stap 2: Vergelijk de meting met de maattabel

Raadpleeg de maattabel van de helmfabrikant om te zien welke helmmaat overeenkomt met uw hoofdomtrek. Vergelijk uw hoofdomtrek met de metingen in de maattabel en zoek de juiste maat op. Houd er rekening mee dat verschillende merken en modellen mogelijk verschillende maatvoeringen hebben, dus zorg ervoor dat u de maattabel van de specifieke fabrikant gebruikt.

3

Stap 3: Pas de helm zonder kinband

Stap 3: Pas de helm zonder kinband aan

Om de helm zonder kinband aan te passen, volg je de volgende stappen:

 1. Plaats de motorhelm op je hoofd en zorg ervoor dat deze gelijkmatig en comfortabel op je hoofd rust.
 2. Controleer of de helm niet te los zit, maar ook niet knelt. Het is belangrijk dat de helm stevig op je hoofd zit om optimale bescherming te bieden.
 3. Pas de maat van de helm aan indien nodig. Sommige helmen hebben verstelbare pads of een draaiknop aan de achterkant om de pasvorm aan te passen. Gebruik deze functies om ervoor te zorgen dat de helm perfect op je hoofd past.
 4. Controleer of de helm niet te ver naar voren of naar achteren gekanteld is. Je kunt dit controleren door in de spiegel te kijken of door iemand anders te vragen om te controleren of de helm recht op je hoofd staat.

Voorbeeld: Stel je voor dat je een nieuwe motorhelm hebt gekocht en je wilt deze zonder kinband aanpassen. Je plaatst de helm op je hoofd en zorgt ervoor dat deze op alle punten gelijkmatig rust. Je controleert of de helm niet te los zit, maar ook niet knelt. Vervolgens pas je de maat van de helm aan met behulp van de verstelbare pads of draaiknop om een perfecte pasvorm te creëren. Tot slot controleer je in de spiegel of de helm recht op je hoofd staat.

4

Stap 4: Controleer de pasvorm met de kinband vastgemaakt

Maak de kinband vast en zorg ervoor dat deze strak maar comfortabel onder uw kin zit.

 • Plaats de kinband onder uw kin en bevestig deze stevig aan de helm.
 • Zorg ervoor dat de kinband niet te los zit, maar ook niet te strak waardoor het oncomfortabel wordt.
 • Schud uw hoofd voorzichtig om te controleren of de helm niet verschuift.
 • Als de helm tijdens het schudden op zijn plaats blijft zitten, betekent dit dat de pasvorm correct is.
 • Als de helm verschuift, probeer de kinband strakker aan te trekken totdat de helm stevig op zijn plaats blijft zitten.
 • Het is belangrijk dat de helm goed aansluit op uw hoofd om optimale bescherming te bieden tijdens het dragen ervan.
5

Stap 5: Controleer de drukpunten

Let op eventuele drukpunten op uw voorhoofd, de zijkanten van uw hoofd en bij uw slapen. Controleer of de helm geen pijnlijke drukpunten veroorzaakt, omdat dit ongemak kan veroorzaken tijdens het dragen. Pas de pasvorm van de helm aan indien nodig, zodat deze comfortabel op uw hoofd zit.

6

Stap 6: Controleer het gezichtsveld

Stap 6: Controleer het gezichtsveld.

Zorg ervoor dat de helm uw gezichtsveld niet belemmert. Om dit te controleren, moet u de helm opzetten en ervoor zorgen dat u vrij en duidelijk kunt zien zonder beperkingen door de helm.

Enkele voorbeelden om u te helpen begrijpen wat we bedoelen:

 • Als u de helm opzet en het voelt alsof uw zicht beperkt wordt, past de helm mogelijk niet goed of is het vizier niet correct afgesteld. Pas dit aan voordat u gaat rijden.
 • Als u de helm opzet en merkt dat uw perifere zicht belemmerd wordt, kan dit gevaarlijk zijn tijdens het rijden. Zorg ervoor dat de helm geen obstakel vormt voor uw gezichtsveld.

Controleer altijd uw gezichtsveld voordat u op pad gaat om uw veiligheid op de weg te waarborgen.

7

Stap 7: Draag de helm gedurende enkele minuten

Stap 7: Draag de helm gedurende enkele minuten

Draag de helm gedurende enkele minuten om te controleren of deze comfortabel blijft zitten. Let op eventuele ongemakken, drukpunten of beperkingen van het zicht.

 • Buig je hoofd van boven naar beneden en van links naar rechts om te voelen of de helm goed aansluit op je hoofd en niet verschuift. Een goede helm moet stevig op je hoofd blijven zitten zonder dat het ongemakkelijk wordt.
 • Draai je hoofd van links naar rechts en van boven naar beneden om te controleren of er geen beperkingen van het zicht zijn. Zorg ervoor dat je in alle richtingen goed kunt zien zonder dat de helm je zicht belemmert.
 • Let op eventuele drukpunten op je hoofd. Als je merkt dat bepaalde delen van de helm oncomfortabel of pijnlijk drukken, pas dan de pasvorm aan of overweeg een andere helm te proberen.
 • Als je een bril draagt, zet deze dan op en kijk of de helm goed past zonder dat de bril wordt verplaatst of bekneld raakt.

Door de helm gedurende enkele minuten te dragen en bovenstaande punten te controleren, kun je ervoor zorgen dat de helm comfortabel zit en voldoet aan jouw behoeften en veiligheidsnormen.

8

Stap 8: Raadpleeg een professional indien nodig

Als u twijfelt over de pasvorm of als u specifieke vragen heeft over een bepaald merk of model motorhelm, raadpleeg dan een professional. Zij kunnen u helpen de juiste helm te kiezen. Maak een afspraak met een professional bij uw plaatselijke motorwinkel of helmenspeciaalzaak. Neem uw vragen en eventuele metingen van uw hoofd mee naar de afspraak, zodat de professional u beter kan adviseren. Luister naar hun expertise en laat hen u begeleiden bij het kiezen van een helm die perfect bij u past.

De perfecte pasvorm vinden

Conclusie:

Het is essentieel om ervoor te zorgen dat een motorhelm goed past voor jouw veiligheid en comfort tijdens het rijden. Door de stappen te volgen die in dit artikel zijn besproken, kun je ervoor zorgen dat je helm perfect op maat is en kun je genieten van een zorgeloze rit!

Benodigde gereedschappen

 • Een meetlint of een flexibel meetlint
 • Een maattabel voor motorhelmen
 • Een spiegel om de pasvorm te controleren
 • Een kinband om de helm vast te maken
 • Een comfortabele stoel om de helm enkele minuten te dragen
 • Een telefoonnummer of contactgegevens van een professional

Pasvorm is belangrijk

 • Meet je hoofdomtrek op met een meetlint, net boven je wenkbrauwen en oren. Dit geeft je een idee van de maat helm die je nodig hebt
 • Probeer verschillende helmmaten uit om te zien welke het beste bij je hoofd past. Het is belangrijk dat de helm stevig, maar niet te strak zit
 • Zorg ervoor dat de helm geen drukpunten op je hoofd heeft. Dit kan tot ongemak leiden tijdens het dragen
 • Controleer of de helm goed op je hoofd blijft zitten wanneer je je hoofd heen en weer beweegt. Een goede pasvorm moet ervoor zorgen dat de helm niet verschuift
 • Let op de kinband van de helm. Deze moet strak genoeg zijn om de helm op zijn plaats te houden, maar niet te strak om ongemak te veroorzaken
 • Controleer of de helm goed aansluit op je gezicht. Het vizier moet je ogen goed bedekken en je gezichtsveld niet belemmeren
 • Zorg ervoor dat de helm voldoet aan de veiligheidsnormen, zoals ECE 22.05. Dit geeft aan dat de helm getest en goedgekeurd is volgens de Europese standaarden
 • Probeer de helm altijd uit terwijl je je motorrijdersuitrusting draagt, zoals een motorjack en handschoenen. Dit geeft je een beter idee van hoe de helm zal zitten tijdens het rijden
 • Vergeet niet om regelmatig je helm te controleren op eventuele beschadigingen of slijtage. Een goede pasvorm is belangrijk, maar een helm in goede staat is net zo essentieel voor je veiligheid op de weg

Hoe kies je de juiste maat motorhelm voor de perfecte pasvorm?

 • Meet de omtrek van je hoofd: Gebruik een meetlint om de omtrek van je hoofd te meten, ongeveer 2,5 cm boven je wenkbrauwen. Noteer deze meting
 • Vergelijk de maat met de maattabel: Kijk naar de maattabel van de helmfabrikant en zoek de maat die overeenkomt met je hoofdomtrek. Let op, de maattabellen kunnen per fabrikant verschillen, dus zorg ervoor dat je de juiste tabel gebruikt
 • Pas de helm: Ga naar een motorwinkel en probeer helmen in de maat die overeenkomt met je hoofdomtrek. Zorg ervoor dat de helm stevig zit, maar niet te strak. Een goed passende helm mag niet verschuiven of draaien op je hoofd
 • Controleer de pasvorm: Zorg ervoor dat de helm comfortabel zit en niet te veel druk uitoefent op bepaalde punten van je hoofd. Let ook op de positie van de kinband, deze moet goed aansluiten en niet te los of te strak zijn
 • Vraag om advies: Als je twijfelt over de maat van je motorhelm, vraag dan het advies van een expert in de motorwinkel. Zij hebben vaak veel ervaring en kunnen je helpen bij het vinden van de juiste maat voor jouw hoofd

Welke maat motorhelm past bij mij?

Is het mogelijk om een motorhelm te laten aanpassen aan je hoofdmaat als deze niet standaard verkrijgbaar is?

Ja, het is mogelijk om een motorhelm te laten aanpassen aan je hoofdmaat, zelfs als deze niet standaard verkrijgbaar is. Veel motorhelmen hebben verwisselbare binnenkussens of pads die de pasvorm kunnen aanpassen. Deze kussens kunnen worden vervangen door dikker of dunner materiaal, afhankelijk van de grootte van je hoofd.

Daarnaast zijn er ook professionele helmfabrikanten en -leveranciers die op maat gemaakte helmen kunnen produceren. Deze helmen worden speciaal voor jouw hoofdmaat en -vorm gemaakt, zodat ze perfect passen en maximale veiligheid bieden.

Het is belangrijk om te onthouden dat een goed passende helm essentieel is voor je veiligheid op de motor. Een te losse helm kan afvallen bij een ongeluk, terwijl een te strakke helm oncomfortabel kan zijn en hoofdpijn kan veroorzaken. Het is daarom raadzaam om advies in te winnen bij een professionele verkoper of fabrikant om ervoor te zorgen dat je de juiste pasvorm krijgt voor optimale bescherming en comfort tijdens het rijden.

Moet je rekening houden met je kapsel of haarstijl bij het kiezen van de juiste maat motorhelm?

Ja, het is belangrijk om rekening te houden met je kapsel of haarstijl bij het kiezen van de juiste maat motorhelm. Als je bijvoorbeeld lang haar hebt dat je vaak in een staart draagt, moet je ervoor zorgen dat de helm voldoende ruimte biedt om je staart comfortabel te kunnen dragen. Als je kort haar hebt, is het misschien makkelijker om een passende helm te vinden. Het is essentieel om een helm te dragen die goed past en comfortabel zit, ongeacht je kapsel. Het is ook belangrijk om te onthouden dat je je helm niet moet aanpassen aan je kapsel, maar eerder je kapsel aan je helm moet aanpassen om de veiligheid te waarborgen.

15 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik heb recentelijk een nieuwe motorhelm gekocht en ik wil graag mijn ervaringen delen. Het is belangrijk om de helm ook in verschillende rijposities uit te proberen, zoals rechtop zitten, voorover buigen en zijwaarts kijken. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat de helm comfortabel blijft zitten, zelfs tijdens het rijden.

  • Bedankt voor het delen van je ervaringen! Het uitproberen van verschillende rijposities is inderdaad een goede tip om de pasvorm van de helm te testen. Het is belangrijk dat de helm comfortabel blijft zitten, zelfs in verschillende houdingen. Veiligheid gaat boven alles!

 2. Kunnen jullie specifieke motorhelmen aanbevelen die een goede pasvorm hebben en comfortabel zijn om te dragen?

  • We kunnen zeker enkele aanbevelingen doen! Enkele populaire merken die bekend staan om hun goede pasvorm en comfortabele motorhelmen zijn Shoei, Arai en AGV. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de beste helm voor jou afhangt van je persoonlijke voorkeuren en hoofdvorm. We raden je aan om naar een motorspeciaalzaak te gaan en verschillende helmen te passen om te zien welke het beste bij jou past.

 3. Ik heb de stappen in deze gids gevolgd en ze hebben me geholpen om een goed passende motorhelm te vinden. Ik heb echter wel een kleine aanpassing gemaakt. Nadat ik stap 4 had voltooid, heb ik de helm ook nog even opgezet met mijn motorbril op om te controleren of deze goed samenwerkt met de helm.

  • Wat fijn om te horen dat de gids je heeft geholpen! Het is inderdaad een goed idee om de helm te testen in combinatie met een motorbril, aangezien dit ook van invloed kan zijn op het comfort en de pasvorm. Bedankt voor het delen van je aanpassing!

 4. Bedankt voor deze handige gids! Zou het ook mogelijk zijn om een gids te maken over hoe je de juiste maat motorhelm kunt bepalen? Ik merk dat het soms lastig is om de juiste maat te vinden.

 5. Ik heb gemerkt dat de pasvorm van motorhelmen per merk kan verschillen. Het is altijd een goed idee om verschillende merken en modellen uit te proberen om erachter te komen welke het beste bij je hoofd past.

 6. Ik heb gemerkt dat er soms discussie is over de juiste maat motorhelm. Sommige mensen beweren dat een strakke pasvorm beter is, terwijl anderen zeggen dat een iets lossere pasvorm comfortabeler is. Kunnen jullie wat licht op deze kwestie werpen?

  • Dat is inderdaad een interessant onderwerp! Het is belangrijk dat een motorhelm goed past en niet te los zit, omdat dit de bescherming kan verminderen bij een val of impact. Tegelijkertijd moet de helm ook comfortabel zijn om te dragen, vooral tijdens lange ritten. Het is een persoonlijke keuze en het kan helpen om verschillende helmen te passen en te proberen om te zien welke pasvorm het beste bij jou past. Het is altijd het beste om de aanbevelingen van de fabrikant en de veiligheidsnormen te volgen.

 7. Ik vraag me af welke maat motorhelm ik nodig heb. Zijn er specifieke meetpunten die ik moet gebruiken om dit te bepalen?

  • Ja, er zijn specifieke meetpunten die je kunt gebruiken om de juiste maat motorhelm te bepalen. De hoofdomtrek is een belangrijke meting, maar je kunt ook kijken naar de vorm van je hoofd en de afstand tussen je oren. Raadpleeg onze maattabel voor meer informatie en specifieke meetinstructies.

 8. Hebben jullie nog geavanceerdere tips voor het controleren van de pasvorm? Ik ben erg nauwkeurig als het gaat om mijn motorhelm en wil er zeker van zijn dat hij perfect past.

  • Goede vraag! Naast de stappen die we al hebben genoemd, kun je ook letten op de positie van de helm op je hoofd en ervoor zorgen dat de helm niet te strak zit bij je slapen. Het kan ook helpen om je hoofd te bewegen terwijl je de helm draagt om te controleren of hij stabiel blijft zitten. Hopelijk helpen deze tips je om de perfecte pasvorm te vinden!

 9. Bedankt voor je reactie! We zullen zeker een gids maken over hoe je de juiste maat motorhelm kunt bepalen. Houd onze website in de gaten voor toekomstige artikelen!

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen