Hoe weet ik of een motorhelm goed past op mijn hoofd?

Hoi daar! Ben je op zoek naar de perfecte motorhelm, maar weet je niet zeker hoe je kunt bepalen of hij goed past op jouw hoofd? Geen zorgen, je bent niet de enige! Het vinden van een helm die comfortabel zit en tegelijkertijd jouw veiligheid garandeert, kan een uitdaging zijn. Maar maak je geen zorgen, want in deze blogpost gaan we jou precies uitleggen waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat jouw motorhelm perfect past. Dus leun achterover, ontspan en laten we er samen voor zorgen dat jouw motorritjes zo veilig en comfortabel mogelijk zijn!

Het belang van een goed passende motorhelm

Een goede motorhelm is essentieel voor je veiligheid tijdens het motorrijden. Het is echter niet alleen voldoende om een helm te dragen, het is ook belangrijk dat deze goed bij je hoofd past. In dit artikel zullen we het belang van een goed passende motorhelm bespreken en waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste helm.

Bescherming bij een ongeval

Een goed passende motorhelm is van cruciaal belang om je hoofd te beschermen bij een ongeval. Als je een helm draagt die te los zit, kan deze tijdens een botsing verschuiven en je hoofd onvoldoende beschermen. Dit kan ernstige verwondingen tot gevolg hebben. Daarom is het van groot belang om een helm te vinden die perfect op je hoofd aansluit.

Comfortabel rijden

Naast veiligheid is comfort ook een belangrijk aspect van een goede motorhelm. Een helm die te strak zit, kan ongemak veroorzaken en zelfs hoofdpijn veroorzaken tijdens het rijden. Dit kan leiden tot afleiding en verminderde concentratie, wat gevaarlijk kan zijn op de weg.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een motorhelm?

Bij het kiezen van een motorhelm zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden om een goede pasvorm te garanderen. Hier zijn enkele belangrijke aandachtspunten:

 • Maat: Zorg ervoor dat je de juiste maat helm kiest. Meet de omtrek van je hoofd op en raadpleeg de maattabel van de fabrikant om de juiste maat te vinden.
 • Pasvorm: Een helm moet stevig op je hoofd zitten, zonder ongemakkelijke drukpunten. Controleer of de helm goed aansluit op je voorhoofd, wangen en kin. Een goede pasvorm zorgt voor optimale bescherming en draagcomfort.
 • Verstelbaarheid: Veel helmen hebben verstelbare kinbanden en wangkussens. Dit stelt je in staat om de helm aan te passen aan de vorm van je hoofd en zorgt voor een betere pasvorm.
 • Gewicht: Een lichte helm kan comfortabeler zijn om te dragen tijdens lange ritten. Let op het gewicht van de helm bij het maken van je keuze.
 • Ventilatie: Goede ventilatie is belangrijk om oververhitting te voorkomen tijdens het rijden. Controleer of de helm voldoende ventilatieopeningen heeft.

Vergelijkingstabel

Om je te helpen bij het kiezen van de juiste motorhelm hebben we een vergelijkingstabel opgesteld met enkele belangrijke kenmerken:

Merk/model Maatbereik Verstelbaarheid Gewicht Ventilatie
Merk A – Model X XS-XXL Ja 1,2 kg Ja
Merk B – Model Y S-XL Ja 1,5 kg Ja
Merk C – Model Z M-XXL Ja 1,3 kg Ja

Deze tabel is slechts een voorbeeld en het is belangrijk om meer informatie in te winnen over specifieke merken en modellen voordat je een definitieve keuze maakt.

Hoe meet je de maat van een motorhelm?

Een goed passende motorhelm is van essentieel belang voor de veiligheid van elke motorrijder. Om ervoor te zorgen dat je de juiste maat helm kiest, is het belangrijk om je hoofdomtrek te meten. In dit artikel leggen we uit hoe je de maat van een motorhelm kunt bepalen en waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste maat.

Stappen om de maat van een motorhelm te meten

Volg deze stappen om de maat van je motorhelm te meten:

 1. Gebruik een meetlint: Neem een meetlint en plaats deze ongeveer 2,5 cm boven je wenkbrauwen.
 2. Wikkel het meetlint om je hoofd: Zorg ervoor dat het meetlint strak maar niet te strak zit. Het moet comfortabel aanvoelen en niet knellen.
 3. Meet de omtrek: Lees de gemeten omtrek af op het meetlint en noteer deze.

Vergelijk de gemeten omtrek met de maattabel

Elke helmfabrikant heeft een eigen maattabel met bijbehorende maten. Het is belangrijk om de gemeten omtrek van je hoofd te vergelijken met de maattabel van de specifieke fabrikant waarvan je een helm wilt kopen.

Hier zijn enkele tips om de juiste maat te kiezen:

 • Bekijk de maattabel: Zoek de maattabel van de helmfabrikant op hun website of vraag deze op bij de verkoper.
 • Vergelijk de omtrek: Zoek in de maattabel de maat die overeenkomt met de gemeten omtrek van je hoofd.
 • Probeer meerdere maten: Als je tussen twee maten in valt, probeer dan beide maten uit en kies degene die het beste past en comfortabel aanvoelt.
 • Pas de helm: Zorg ervoor dat je de helm altijd past voordat je hem koopt. Dit geeft je de beste indicatie of de helm goed past en comfortabel zit.

Waarom is het belangrijk om de juiste maat te kiezen?

Het dragen van een helm die goed past is van cruciaal belang voor je veiligheid op de motor. Een te losse helm kan tijdens een ongeval afvallen, terwijl een te strakke helm oncomfortabel kan zijn en hoofdpijn kan veroorzaken. Een goed passende helm zorgt voor een optimale bescherming van je hoofd tijdens een val of botsing.

Pasvorm en comfort

Een van de belangrijkste aspecten bij het kiezen van een helm is de pasvorm en het comfort. Een helm kan nog zo veilig zijn, maar als hij niet goed past of oncomfortabel zit, zal je er waarschijnlijk niet graag gebruik van maken. In dit artikel leggen we uit waarom de pasvorm en het comfort van een helm zo belangrijk zijn en geven we tips om de juiste keuze te maken.

De juiste maat is niet genoeg

Het is algemeen bekend dat het dragen van de juiste maat helm essentieel is voor een goede bescherming. Maar naast de maat is ook de pasvorm van groot belang. Elke helmfabrikant heeft zijn eigen vorm en pasvorm, waardoor een helm van het ene merk misschien niet goed past bij jouw hoofd, terwijl een andere helm als gegoten zit. Het is daarom belangrijk om verschillende merken en modellen te proberen om te zien welke het beste bij jouw hoofd past. Hier zijn een paar redenen waarom de pasvorm zo belangrijk is:

 • Veiligheid: Een goed passende helm biedt optimale bescherming bij een val of een botsing. Als de helm te groot is, kan hij verschuiven en je hoofd onvoldoende beschermen. Als de helm te strak zit, kan dit ongemak veroorzaken en de bloedcirculatie belemmeren.
 • Stabiliteit: Een helm die goed aansluit op je hoofd blijft beter op zijn plaats zitten, zelfs bij hoge snelheden of tijdens intensieve activiteiten. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken dat de helm verschuift of afvalt op het moment dat je hem het meest nodig hebt.
 • Comfort: Een helm die goed past, zit comfortabel en voorkomt drukpunten op je hoofd. Dit is vooral belangrijk als je de helm langere tijd wilt dragen, bijvoorbeeld tijdens lange ritten of wedstrijden. Een oncomfortabele helm kan leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid en verminderd concentratievermogen.

Het belang van comfort

Naast de pasvorm is ook het comfort van de helm van groot belang. Hierbij spelen verschillende factoren een rol, zoals de voering en het gewicht van de helm. Een comfortabele helm zorgt ervoor dat je je goed voelt tijdens het dragen en je volledig kunt concentreren op je activiteit. Hier zijn een paar aspecten van het comfort waar je op kunt letten:

 • Voering: De voering van een helm kan sterk variëren tussen verschillende merken en modellen. Sommige helmen hebben een zachte voering die zich aanpast aan de vorm van je hoofd en zweet absorbeert, terwijl andere helmen een stevigere voering hebben die extra bescherming biedt. Kies een voering die past bij jouw persoonlijke voorkeur en behoeften.
 • Gewicht: Het gewicht van een helm kan een groot verschil maken in het comfort. Een lichte helm voel je nauwelijks tijdens het dragen en zorgt ervoor dat je niet onnodig vermoeid raakt. Let bij het kiezen van een helm dus ook op het gewicht en kies indien mogelijk voor een lichtere optie.

Tips voor het kiezen van de juiste helm

Het kiezen van de juiste helm kan een uitdaging zijn, maar met deze tips kom je al een heel eind:

 • Pas verschillende merken en modellen: Probeer verschillende helmen uit om te zien welke het beste bij jouw hoofd past. Een helm die goed zit bij je vriend of vriendin, hoeft niet per se ook goed te zitten bij jou.
 • Let op de pasvorm: Zorg ervoor dat de helm goed aansluit op je hoofd en geen drukpunten veroorzaakt. Een goede pasvorm betekent dat de helm stevig zit, maar niet te strak.
 • Check het comfort: Let op de voering en het gewicht van de helm om te bepalen of deze comfortabel is voor jouw behoeften. Een goede voering en een licht gewicht dragen bij aan het draagcomfort.
 • Vraag om advies: Als je twijfelt, vraag dan om advies bij een specialist of een ervaren gebruiker. Zij kunnen je helpen bij het maken van de juiste keuze en kunnen je misschien zelfs aanbevelingen doen op basis van jouw specifieke wensen en eisen.

Het kiezen van de juiste helm is een belangrijke beslissing die je veiligheid en comfort beïnvloedt. Neem de tijd om verschillende opties te proberen en laat je goed informeren voordat je een definitieve keuze maakt. Met de juiste helm kun je met een gerust hart genieten van je favoriete activiteiten, wetende dat je goed beschermd bent.

Andere factoren om rekening mee te houden

Bij het kiezen van een helm is het niet alleen belangrijk om te kijken naar de maat, maar er zijn ook andere factoren waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat de helm goed past en comfortabel is tijdens het dragen. Hieronder bespreken we enkele van deze factoren:

Verstelbare bandjes en kinriem

Een helm met verstelbare bandjes en kinriem is essentieel voor een goede pasvorm. Deze functie stelt je in staat om de helm aan te passen aan de vorm en grootte van je hoofd. Door de bandjes en kinriem op de juiste manier af te stellen, zorg je ervoor dat de helm stevig op zijn plaats blijft zitten en niet gaat schuiven tijdens het dragen.

Enkele voorbeelden van helmen met verstelbare bandjes en kinriem zijn:

 • Merk X heeft een model met een handig draaiwiel aan de achterkant, waarmee je de bandjes eenvoudig kunt verstellen voor een optimale pasvorm.
 • Merk Y biedt een model met een kinriem die verstelbaar is met een drukknop, zodat je gemakkelijk de strakheid kunt aanpassen.

Positie van het vizier

Het vizier van een helm speelt ook een belangrijke rol bij het bepalen van de pasvorm. Het vizier moet goed gepositioneerd zijn en je een helder zicht geven zonder belemmeringen. Het moet ook gemakkelijk te openen en te sluiten zijn, zodat je het snel kunt aanpassen aan veranderende weersomstandigheden.

Bijvoorbeeld, Merk Z heeft een helm met een verstelbaar vizier dat je kunt aanpassen aan de gewenste positie, zodat je altijd een optimaal zicht hebt.

Mogelijkheid om een intercomsysteem te installeren

Als je graag met anderen communiceert tijdens het rijden, kan de mogelijkheid om een intercomsysteem in je helm te installeren een belangrijke factor zijn. Een intercomsysteem stelt je in staat om gemakkelijk te communiceren met andere motorrijders of passagiers, zonder dat je je helm hoeft af te nemen.

Bijvoorbeeld, Merk A biedt helmen met een speciale ruimte voor het installeren van een intercomsysteem, waardoor je naadloos kunt communiceren terwijl je geniet van je rit.

Vergelijkingstabel

Hieronder vind je een handige vergelijkingstabel met enkele belangrijke details en voordelen van helmen met verstelbare bandjes, kinriem, en de mogelijkheid om een intercomsysteem te installeren:

Merk Verstelbare bandjes Verstelbare kinriem Mogelijkheid intercomsysteem
Merk X Ja Ja Nee
Merk Y Ja Ja Ja
Merk Z Nee Ja Nee
Merk A Ja Ja Ja

Bovenstaande tabel geeft je een overzicht van enkele merken en hun eigenschappen met betrekking tot verstelbare bandjes, kinriem en de mogelijkheid om een intercomsysteem te installeren. Het kan je helpen bij het maken van een weloverwogen keuze op basis van je persoonlijke behoeften en voorkeuren.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze factoren slechts enkele van de vele aspecten zijn om rekening mee te houden bij het kiezen van een helm. Het is altijd aan te raden om helmen in persoon te passen en te ervaren hoe ze zitten voordat je een definitieve beslissing neemt. Hopelijk heeft deze informatie je geholpen om beter geïnformeerd te zijn en de juiste helm te kiezen die perfect bij jou past.

Het belang van een goede pasvorm voor optimale veiligheid

Conclusie:

Het is van cruciaal belang om een goed passende motorhelm te hebben voor je veiligheid op de weg. Meet de omtrek van je hoofd om de juiste maat te bepalen en probeer verschillende merken en modellen uit om de beste pasvorm en comfort te vinden. Vergeet niet om ook rekening te houden met andere factoren zoals verstelbare bandjes en het vizier. Met een goed passende motorhelm ben je klaar om veilig en comfortabel de weg op te gaan!

12 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Kun je in toekomstige artikelen ook praten over het onderhoud van motorhelmen? Ik ben benieuwd naar hoe je ze het beste kunt schoonmaken en wanneer je ze moet vervangen.

 2. Ik heb gemerkt dat sommige motorhelmen drukpunten op mijn hoofd veroorzaken, zelfs als ze de juiste maat hebben. Heeft de pasvorm hier iets mee te maken?

 3. Reply
  src singlemorph_SA maart 10, 2024 op 9:58 pm

  Kun je meer details geven over hoe je de maat van een motorhelm moet meten? Ik ben nieuw in de wereld van motorhelmen en zou graag wat meer informatie willen hebben.

  • Natuurlijk! Bij het meten van de maat van een motorhelm moet je de omtrek van je hoofd meten, net boven je wenkbrauwen. Dit geeft een indicatie van de maat die je nodig hebt. Het is ook belangrijk om te weten dat verschillende merken en modellen mogelijk iets anders passen, dus het is altijd het beste om te passen en te proberen voordat je koopt.

 4. Ik ben het ermee eens dat een goed passende motorhelm erg belangrijk is, vooral voor de veiligheid van de rijder.

 5. Dankzij een goed passende motorhelm kon ik een ernstig hoofdletsel voorkomen tijdens een ongeluk vorig jaar. Het is echt belangrijk om hier aandacht aan te besteden!

  • Wat geweldig om te horen dat je geen ernstig hoofdletsel hebt opgelopen dankzij een goed passende motorhelm! Het illustreert echt het belang van het dragen van de juiste maat en pasvorm. Bedankt voor het delen van je succesverhaal!

 6. Bedankt voor je reactie! Inderdaad, een goed passende motorhelm is essentieel voor een optimale bescherming tijdens het rijden.

 7. Ik had moeite om een motorhelm te vinden die goed past bij mijn ovale hoofdvorm. Kun je daar iets over zeggen?

  • Zeker! Sommige motorhelmen hebben een meer ovale pasvorm, terwijl andere ronder zijn. Het is belangrijk om een helm te vinden die past bij de vorm van je hoofd. Het kan even duren voordat je de juiste helm vindt, maar het is zeker de moeite waard om te zoeken naar een helm die goed past bij je ovale hoofdvorm.

 8. Kun je specifieke merken of modellen aanbevelen die bekend staan om hun goede pasvorm?

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen