Hoe vervang je gemakkelijk een motorhelm vizier?

Hey daar! Heb je ooit het gevoel gehad dat je motorhelmvizier aan vervanging toe is, maar had je geen idee hoe je dit zelf kunt doen? Maak je geen zorgen, we’ve got you covered! In deze blogpost gaan we je laten zien hoe je gemakkelijk een motorhelm vizier kunt vervangen. We begrijpen dat het vervangen van een vizier misschien een beetje ontmoedigend kan lijken, maar we staan klaar om je door de stappen te begeleiden. Dus, leun achterover, ontspan en leer hoe je jouw motorhelmvizier op een eenvoudige manier kunt vervangen. Let’s go!

Waarom moet je je motorhelm vizier vervangen?

Het vizier van je motorhelm is een cruciaal onderdeel van je veiligheid tijdens het rijden. Het beschermt je ogen tegen wind, stof, insecten en andere gevaren op de weg. Maar wist je dat het vizier na verloop van tijd slijtage kan vertonen en vervangen moet worden? In dit artikel leggen we uit waarom het belangrijk is om je motorhelm vizier regelmatig te vervangen en waar je op moet letten bij het kiezen van een nieuw vizier.

Verminderd zicht door krassen en beschadigingen

Na veelvuldig gebruik kan het vizier van je motorhelm krassen en beschadigingen oplopen. Dit kan je zicht negatief beïnvloeden, vooral als deze krassen zich in je gezichtsveld bevinden. Zelfs kleine krasjes kunnen het licht breken en reflecties veroorzaken, waardoor je minder scherp kunt zien. Dit kan gevaarlijk zijn, vooral bij slechte weersomstandigheden of in het donker.

Afname van UV-bescherming

Een ander belangrijk aspect om rekening mee te houden is de UV-bescherming van je motorhelm vizier. Bij blootstelling aan zonlicht kan de beschermende coating van het vizier na verloop van tijd afnemen. Dit betekent dat je ogen niet voldoende beschermd zijn tegen schadelijke UV-straling. Langdurige blootstelling aan UV-straling kan leiden tot oogschade, zoals verbranding van het hoornvlies en vroegtijdige oogveroudering. Het is dus van groot belang om ervoor te zorgen dat je vizier voldoende UV-bescherming biedt.

Het belang van een helder vizier

Een goed werkend motorhelm vizier moet ook helder zijn. Na verloop van tijd kunnen er echter kleine scheurtjes of verkleuringen ontstaan, die het zicht kunnen belemmeren. Dit kan vooral merkbaar zijn bij tegenlicht, waardoor je minder goed kunt zien wat er voor je gebeurt. Een helder vizier is essentieel voor een veilige rit, dus als je merkt dat je vizier niet meer optimaal helder is, is het tijd om een nieuw vizier aan te schaffen.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een nieuw vizier?

Bij het kiezen van een nieuw vizier zijn er een aantal belangrijke factoren om rekening mee te houden. Hier zijn een paar punten om op te letten:

 • Krasbestendigheid: Kies voor een vizier met een krasbestendige coating om ervoor te zorgen dat het lang meegaat en je zicht niet wordt belemmerd.
 • UV-bescherming: Controleer of het vizier voldoende UV-bescherming biedt om je ogen te beschermen tegen schadelijke straling.
 • Helderheid: Zorg ervoor dat het vizier helder is, zonder scheurtjes of verkleuringen die je zicht kunnen belemmeren.
 • Pasvorm: Controleer of het vizier geschikt is voor jouw specifieke motorhelmmodel. Niet alle vizieren passen op alle helmen, dus zorg ervoor dat je het juiste vizier kiest.

Welk type vizier moet je kiezen?

Bij het vervangen van je motorhelm vizier heb je verschillende opties waaruit je kunt kiezen. Het is belangrijk om een vizier te kiezen dat past bij jouw rijstijl en de weersomstandigheden waarin je vaak rijdt. In dit artikel zullen we de verschillende soorten vizieren bespreken en hun eigenschappen uitleggen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Helder vizier

Een helder vizier is de meest gebruikelijke keuze voor motorrijders. Het biedt een duidelijk zicht en laat het meeste licht door, waardoor het ideaal is voor rijden bij normale weersomstandigheden. Enkele voordelen van een helder vizier zijn:

 • Optimaal zicht: Een helder vizier biedt een onbelemmerd zicht, waardoor je de weg en andere weggebruikers duidelijk kunt zien.
 • Veelzijdigheid: Een helder vizier is geschikt voor zowel dag- als nachtrijden, waardoor je niet hoeft te wisselen tussen verschillende vizieren.
 • Compatibiliteit: Helder vizier is meestal beschikbaar voor bijna alle merken en modellen van helmen.

Getint vizier

Een getint vizier is ideaal voor zonnige dagen of rijden in fel licht. Het vermindert de felheid van het zonlicht en beschermt je ogen tegen verblinding. Enkele voordelen van een getint vizier zijn:

 • Bescherming tegen fel licht: Een getint vizier vermindert de schittering van fel zonlicht, waardoor je comfortabeler kunt rijden.
 • UV-bescherming: Getinte vizieren bieden vaak extra bescherming tegen schadelijke UV-stralen.
 • Stijlvol uiterlijk: Een getint vizier kan je motorhelm een stoere en sportieve uitstraling geven.

Vizier met anti-condens coating

Rijden in vochtige omstandigheden kan leiden tot condensatie op je vizier, waardoor je zicht wordt belemmerd. Een vizier met een anti-condens coating kan dit probleem minimaliseren. Enkele voordelen van een vizier met anti-condens coating zijn:

 • Duidelijk zicht tijdens vochtige omstandigheden: De anti-condens coating voorkomt dat er condens ontstaat op je vizier, waardoor je altijd een duidelijk zicht behoudt.
 • Veiligheid: Een helder vizier zonder condensatie zorgt voor een veiligere rijervaring, omdat je de weg en andere weggebruikers goed kunt zien.
 • Gemakkelijk schoon te maken: Vizieren met anti-condens coating zijn vaak gemakkelijk schoon te maken, waardoor je vizier langer meegaat.

Stappen voor het vervangen van je vizier

Het vervangen van het vizier van je motorhelm is een eenvoudig proces dat je zelf kunt uitvoeren. In dit artikel zullen we stap voor stap uitleggen hoe je dit kunt doen, zodat je veilig en met een goed functionerend vizier de weg op kunt gaan.

Stap 1: Verwijder het oude vizier

Voordat je begint met het vervangen van je vizier, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je motorhelm schoon en vrij van vuil is. Volg deze stappen om het oude vizier te verwijderen:

 1. Open de ventilatiegaten op je helm, indien aanwezig.
 2. Zoek naar de vergrendelingsmechanismen aan de zijkanten van het vizier.
 3. Druk op de vergrendelingen en schuif het vizier omhoog en uit de scharnieren.
 4. Zorg ervoor dat je het oude vizier voorzichtig behandelt en op een veilige plek plaatst om beschadiging te voorkomen.

Stap 2: Plaats het nieuwe vizier

Nu je het oude vizier hebt verwijderd, is het tijd om het nieuwe vizier te plaatsen. Volg deze stappen om het nieuwe vizier correct te installeren:

 1. Controleer of het nieuwe vizier compatibel is met jouw motorhelm. Raadpleeg hiervoor de handleiding van je helm of de specificaties van het vizier.
 2. Houd het nieuwe vizier vast aan de zijkanten en plaats het in de scharnieren van de helm.
 3. Zorg ervoor dat het vizier stevig vastklikt en goed op zijn plaats zit.
 4. Controleer of het vizier soepel kan worden geopend en gesloten. Als er enige weerstand is, controleer dan of het vizier correct is geïnstalleerd.

Handige tips

 • Zorg ervoor dat je het vizier regelmatig schoonmaakt om een helder zicht te behouden. Gebruik hiervoor een zachte doek en een mild reinigingsmiddel.
 • Controleer de staat van het vizier regelmatig op krassen of andere schade. Indien nodig, vervang het vizier om optimale veiligheid te garanderen.
 • Sommige vizieren hebben een anti-condens coating. Dit kan handig zijn als je regelmatig rijdt in vochtige omstandigheden.
 • Overweeg om een getint vizier aan te schaffen voor rijden in fel zonlicht. Dit kan je ogen beschermen tegen verblinding.

Onderhoud van je motorhelm vizier

Het vizier van je motorhelm is een essentieel onderdeel van je uitrusting. Het beschermt je ogen tegen wind, vuil en insecten tijdens het rijden. Om ervoor te zorgen dat je vizier lang meegaat en altijd een helder zicht biedt, is het belangrijk om het regelmatig te onderhouden. In dit artikel delen we enkele eenvoudige onderhoudstips om je op weg te helpen.

Schoonmaken van het vizier

Het regelmatig schoonmaken van je motorhelm vizier is cruciaal voor een optimaal zicht tijdens het rijden. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om je vizier schoon te maken:

 1. Verwijder eerst eventuele grote vuildeeltjes, zoals insecten, met een zachte doek.
 2. Gebruik vervolgens een mild schoonmaakmiddel dat geschikt is voor het materiaal van je vizier. Breng het schoonmaakmiddel aan op een zachte doek en wrijf voorzichtig over het vizier om vuil en vlekken te verwijderen.
 3. Spoel het vizier grondig af met schoon water om alle resten van het schoonmaakmiddel te verwijderen.
 4. Droog het vizier af met een schone, pluisvrije doek. Zorg ervoor dat er geen waterdruppels achterblijven, omdat deze je zicht kunnen belemmeren.

Het is belangrijk om te vermijden dat je schurende schoonmaakmiddelen of ruwe doeken gebruikt, omdat deze krassen op het vizier kunnen veroorzaken. Daarnaast moet je ook vermijden om het vizier bloot te stellen aan extreme temperaturen of chemische stoffen, omdat dit het materiaal kan beschadigen.

Voorkomen van krassen

Krassen op je motorhelm vizier kunnen je zicht belemmeren en de veiligheid tijdens het rijden verminderen. Om krassen te voorkomen, zijn hier enkele tips:

 • Gebruik een vizierhoes om je vizier te beschermen wanneer je deze niet gebruikt.
 • Reinig het vizier alleen met zachte doeken en speciale schoonmaakmiddelen die geen schurende deeltjes bevatten.
 • Vermijd het gebruik van ruwe materialen, zoals papieren handdoeken of keukenrol, die krassen kunnen veroorzaken tijdens het schoonmaken.
 • Houd je helm vast bij het vizierframe en vermijd contact met het vizier zelf om krassen te voorkomen.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je de levensduur van je vizier verlengen en altijd genieten van een onbelemmerd zicht tijdens het rijden.

Problemen oplossen

Als je toch problemen ondervindt met je motorhelm vizier, zoals een beslagen vizier of een defect mechanisme, zijn er enkele oplossingen die je kunt proberen voordat je naar de winkel gaat:

 • Voor een beslagen vizier kun je gebruikmaken van een anticondensmiddel, zoals een spray of een speciale coating.
 • Als het mechanisme van het vizier niet goed werkt, controleer dan of er geen vuil of obstakels in de weg zitten. Reinig het mechanisme indien nodig en smeer het met een geschikt smeermiddel.
 • Bij ernstige problemen of schade aan het vizier is het raadzaam om contact op te nemen met een professionele helmreparatieservice.

Bij het oplossen van problemen met je motorhelm vizier is het belangrijk om altijd de instructies van de fabrikant te volgen en veiligheidsmaatregelen in acht te nemen.

Een veilige en eenvoudige manier om het vizier van je motorhelm te vervangen

Conclusie:

Het vervangen van je motorhelm vizier is een belangrijke stap om je veiligheid en rijcomfort te waarborgen. In deze blogpost hebben we besproken waarom het vervangen van je vizier belangrijk is, welk type vizier je moet kiezen en hoe je het vizier gemakkelijk kunt vervangen. Vergeet niet om regelmatig onderhoud aan je vizier te plegen. Met een nieuw en goed onderhouden vizier kun je met vertrouwen de weg op gaan!

Alles wat je moet weten over motorhelm vizieren

Zijn er specifieke veiligheidsmaatregelen die je moet nemen bij het vervangen van een motorhelm vizier?

Ja, er zijn specifieke veiligheidsmaatregelen die je moet nemen bij het vervangen van een motorhelm vizier. Hier zijn enkele belangrijke stappen die je moet volgen:

 1. Zorg ervoor dat je de juiste vervangende vizier hebt voor jouw specifieke helmmodel. Controleer of het vizier compatibel is en de juiste maat heeft.
 2. Om te beginnen, zorg ervoor dat je in een goed verlichte ruimte werkt en dat je alle benodigde gereedschappen bij de hand hebt.
 3. Verwijder de oude vizier voorzichtig door de vergrendelingen aan beide zijden van de helm los te maken. Hierbij moet je mogelijk een kleine hoeveelheid kracht uitoefenen, maar wees voorzichtig en voorkom dat je de helm beschadigt.
 4. Reinig het vizier en de binnenkant van de helm grondig voordat je het nieuwe vizier installeert. Gebruik een zachte doek en een mild reinigingsmiddel om vuil en vlekken te verwijderen.
 5. Plaats het nieuwe vizier door het in de daarvoor bestemde sleuven aan beide zijden van de helm te schuiven. Zorg ervoor dat het vizier stevig vastklikt en goed op zijn plaats zit.
 6. Controleer of het vizier soepel opent en sluit en dat er geen belemmeringen zijn. Als het vizier niet naar behoren functioneert, verwijder het dan en probeer het opnieuw te installeren.
 7. Zorg ervoor dat het vizier goed is uitgelijnd met de helm. Het vizier moet volledig naar beneden kunnen worden gebracht zonder enige obstructie.
 8. Controleer ten slotte of het vizier stevig vergrendeld is en goed vastzit.

Hoe vaak moet je een motorhelm vizier vervangen en waar moet je op letten om te bepalen wanneer het vervangen moet worden?

Het is aanbevolen om een motorhelm vizier minstens eens in de twee tot drie jaar te vervangen. Echter, er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op de levensduur van het vizier. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of er krassen, scheuren, verkleuringen of andere tekenen van slijtage op het vizier zichtbaar zijn.

Als je merkt dat het vizier krassen heeft die je zicht belemmeren, dan is het tijd om het te vervangen. Krassen kunnen namelijk reflecties en vervormingen veroorzaken, wat gevaarlijk kan zijn tijdens het rijden. Ook als er scheuren in het vizier zitten, moet je het zo snel mogelijk vervangen, aangezien een beschadigd vizier je gezicht niet voldoende kan beschermen bij een ongeval.

Daarnaast kunnen verkleuringen optreden door blootstelling aan UV-straling en chemicaliën, zoals insectenspray of reinigingsmiddelen. Deze verkleuringen kunnen je zicht beïnvloeden en het is daarom raadzaam om het vizier te vervangen als je merkt dat het verkleurd is.

Om de levensduur van je motorhelm vizier te verlengen, is het belangrijk om het regelmatig schoon te maken met milde zeep en water, en het niet bloot te stellen aan extreme hitte of direct zonlicht. Ook is het aan te raden om het vizier op een veilige plaats op te bergen wanneer je het niet gebruikt, om krassen te voorkomen.

Kortom, vervang je motorhelm vizier minstens eens in de twee tot drie jaar, maar let ook op tekenen van slijtage zoals krassen, scheuren en verkleuringen om te bepalen wanneer het vervangen moet worden.

10 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik heb gehoord dat sommige vizieren moeilijker te vervangen zijn dan andere. Zijn er bepaalde merken die gemakkelijker zijn om mee te werken?

  • Ja, er zijn zeker merken die bekend staan om hun gemakkelijke vervanging van vizieren. Bijvoorbeeld merk X heeft een handig vergrendelingssysteem waardoor het vervangen van het vizier eenvoudig en snel gaat. Het kan handig zijn om online beoordelingen en ervaringen van andere motorrijders te bekijken om te zien welke merken als gebruiksvriendelijk worden beschouwd.

 2. Ik vond dit artikel erg nuttig. Heeft u nog andere aanbevelingen voor verdere lectuur over dit onderwerp?

  • Bedankt voor je positieve feedback! Als je meer wilt lezen over motorhelm vizieren, zou ik aanraden om te kijken naar het boek ‘Motorhelm Vizieren: Een Complete Gids’ van auteur Y. Het biedt uitgebreide informatie en tips over verschillende soorten vizieren en hun onderhoud.

 3. Het vervangen van een motorhelm vizier kan inderdaad lastig zijn, maar met de juiste tools is het gemakkelijker. Je hebt meestal een schroevendraaier nodig om de vizierbevestigingen los te maken. Zorg ervoor dat je de juiste maat schroevendraaier gebruikt om beschadigingen te voorkomen.

 4. Ik heb het vervangen van mijn motorhelm vizier altijd moeilijk gevonden. Zijn er specifieke tools die je nodig hebt?

 5. Ik heb onlangs mijn vizier vervangen en het ging verrassend gemakkelijk. Ik was bang dat ik iets zou beschadigen, maar met behulp van een YouTube-tutorial was het een eitje!

  • Dat is geweldig om te horen! YouTube-tutorials kunnen inderdaad erg handig zijn bij het leren van nieuwe vaardigheden. Bedankt voor het delen van je succesverhaal!

 6. Ik heb een aantal tips die ik graag wil delen. Ten eerste is het handig om je vizier schoon te maken voordat je het vervangt, zodat je een beter zicht hebt. Ook zou ik aanraden om vooraf de instructies van de fabrikant te lezen, zodat je weet welke stappen je moet volgen.

  • Bedankt voor het delen van je tips! Het schoonmaken van het vizier en het lezen van de instructies zijn inderdaad belangrijke stappen om een succesvolle vervanging te garanderen.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen