Hoe reinig je een modulaire motorhelm?

In de handleiding “Hoe reinig je een modulaire motorhelm?” wordt stap voor stap uitgelegd hoe je jouw motorhelm kunt schoonmaken. Deze handleiding is bedoeld om je te helpen bij het oplossen van het probleem waar je tegenaan loopt: een vieze motorhelm.

We begrijpen dat een modulaire motorhelm een belangrijk onderdeel is van jouw motoruitrusting en dat je wilt dat deze er schoon en fris uitziet. Het kan echter lastig zijn om te weten hoe je dit het beste kunt doen, vooral als je nieuw bent in de wereld van de motorhelmen.

Daarom hebben we deze stapsgewijze handleiding samengesteld, zodat je precies weet welke stappen je moet nemen om je motorhelm grondig schoon te maken. Van het verwijderen van de voering tot het reinigen van het buitenschaal, we hebben alle essentiële stappen voor je op een rijtje gezet.

Met behulp van deze handleiding kun je jouw modulaire motorhelm op een effectieve en veilige manier reinigen, zodat je weer met een gerust hart de weg op kunt. We hopen dat deze handleiding je helpt om jouw motorhelm weer in topconditie te krijgen en dat je optimaal kunt genieten van je motorritten.

1

Stap 1: Verwijder de voering

Om de voering van de motorhelm te verwijderen, maak je de sluitingen los die de voering op zijn plaats houden. Dit kunnen drukknopen, klittenband of andere soorten sluitingen zijn, afhankelijk van het type helm dat je hebt. Zorg ervoor dat je de sluitingen voorzichtig losmaakt om de voering niet te beschadigen. Trek vervolgens voorzichtig aan de voering om deze uit de helm te verwijderen. Zorg ervoor dat je gelijkmatig en voorzichtig trekt, zodat de voering niet scheurt of beschadigd raakt.

2

Stap 2: Reinig de voering

Was de voering met de hand in een mild sopje. Wrijf voorzichtig over de voering om vuil en vlekken te verwijderen. Spoel de voering grondig uit onder stromend water om alle zeepresten te verwijderen. Zorg ervoor dat je de voering goed uitspoelt totdat het water helder is. Knijp voorzichtig het overtollige water uit de voering en laat deze vervolgens volledig drogen. Hang de voering op een goed geventileerde plek, weg van direct zonlicht, om te voorkomen dat het krimpt of beschadigt.

3

Stap 3: Reinig de buitenschaal

Gebruik een zachte doek en een mild schoonmaakmiddel zoals afwasmiddel of een speciaal helmschoonmaakmiddel om de buitenschaal van de helm schoon te maken. Maak de doek vochtig met het schoonmaakmiddel en wrijf voorzichtig over de buitenschaal om vuil en vlekken te verwijderen. Vermijd schurende materialen zoals schuursponsjes of harde borstels, omdat deze de helm kunnen beschadigen.

Voorbeeld: Pak een zachte doek en bevochtig deze met wat mild schoonmaakmiddel. Wrijf vervolgens voorzichtig over de buitenschaal van de helm om vuil en vlekken weg te nemen. Let erop dat je geen schurende materialen gebruikt, zoals schuursponsjes, om krassen op de helm te voorkomen.

4

Stap 4: Verwijder insecten en vuil

 • Maak een natte doek of spons nat.
 • Wrijf voorzichtig over de helm om insecten en vuil te verwijderen.
 • Zorg ervoor dat je niet te hard wrijft om krassen te voorkomen.
 • Spoel de doek of spons regelmatig uit om vuil te verwijderen.
 • Herhaal dit proces totdat de helm helemaal schoon is.
5

Stap 5: Reinig het vizier

Maak het vizier schoon met een zachte doek en een speciale vizierreiniger. Wrijf voorzichtig over het vizier om vuil en vlekken te verwijderen. Let op dat je geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt, zoals schuurmiddelen of ammoniak, omdat deze het vizier kunnen beschadigen. Hier is een voorbeeld van hoe je het vizier kunt reinigen:

 1. Neem een zachte doek en spuit er een kleine hoeveelheid vizierreiniger op. Zorg ervoor dat je de juiste reiniger gebruikt die geschikt is voor vizieren.
 2. Wrijf voorzichtig en gelijkmatig over het oppervlak van het vizier. Maak kleine cirkelvormige bewegingen om vuil en vlekken effectief te verwijderen.
 3. Controleer het vizier regelmatig om te zien of alle vuil is verwijderd. Als er nog steeds vlekken zijn, herhaal dan de reinigingsstappen totdat het vizier schoon is.
 4. Laat het vizier volledig drogen voordat je het weer gebruikt. Dit voorkomt dat er strepen of vlekken achterblijven.

Vergeet niet om altijd voorzichtig te zijn bij het reinigen van het vizier en vermijd het gebruik van ruwe materialen die krassen kunnen veroorzaken.

6

Stap 6: Controleer de sluitingen en riemen

Controleer of de sluitingen en riemen van je helm in goede staat zijn. Inspecteer ze zorgvuldig op eventuele scheuren, breuken of versleten plekken. Reinig de sluitingen en riemen indien nodig met een zachte doek en wat water om vuil en stof te verwijderen. Zorg ervoor dat ze schoon en goed functionerend zijn, zodat je helm veilig en stevig op je hoofd blijft zitten tijdens het gebruik.

7

Stap 7: Laat de helm drogen

Laat de helm volledig drogen voordat je de voering terugplaatst. Dit betekent dat je de helm op een droge en goed geventileerde plaats moet laten liggen totdat alle onderdelen helemaal droog zijn. Zorg ervoor dat je de helm niet ondersteboven plaatst, anders kan er water in de voering blijven zitten. Bijvoorbeeld, je kunt de helm op een schoon handdoekje leggen en deze regelmatig omdraaien zodat beide zijden goed kunnen drogen. Controleer ook of de ventilatieopeningen volledig droog zijn voordat je de helm weer gebruikt. Op deze manier voorkom je vieze geurtjes en blijft je helm in optimale conditie.

8

Stap 8: Monteer de voering weer

 1. Plaats de voering terug in de helm door deze voorzichtig in de binnenkant van de helm te leggen. Zorg ervoor dat de voering goed aansluit en stevig vastzit.
 2. Bevestig de sluitingen van de voering weer aan de daarvoor bestemde haakjes of drukknopen, afhankelijk van het type helm dat je hebt. Zorg ervoor dat alle sluitingen goed vastzitten en stevig zijn.
 3. Controleer nu of de voering goed is gemonteerd en op zijn plek zit. Geef zachtjes aan de voering om ervoor te zorgen dat deze niet loskomt. Als alles goed vastzit en stevig is, ben je klaar om je helm weer te gebruiken.

Met deze stappen zorg je ervoor dat de voering van je helm op de juiste manier wordt gemonteerd, wat essentieel is voor een goede pasvorm en veiligheid tijdens het dragen.

Een frisse en veilige afsluiting

In deze handleiding hebben we besproken hoe je een modulaire motorhelm kunt reinigen. Het is belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren om de veiligheid en duurzaamheid van je helm te waarborgen. De belangrijkste punten die we hebben behandeld, zijn het verwijderen van de voering, het reinigen van de buitenschaal en het schoonmaken van het vizier. Vergeet niet om altijd de instructies van de fabrikant te volgen en de juiste reinigingsmiddelen te gebruiken. Door je helm regelmatig schoon te maken, zorg je ervoor dat je altijd veilig en comfortabel kunt rijden.

Benodigde gereedschappen

 • Emmer
 • Mild reinigingsmiddel
 • Zachte borstel
 • Microvezeldoek
 • Warm water
 • Insectenverwijderaar
 • Oude tandenborstel
 • Helmreiniger
 • Luchtblazer
 • Handschoenen
 • Voeringmontageset
 • Droogrek

Handige schoonmaaktips

 • Verwijder eerst de binnenvoering van de helm volgens de instructies van de fabrikant
 • Maak een sopje met warm water en een mild reinigingsmiddel, zoals babyshampoo
 • Gebruik een zachte doek of spons om de buitenschaal van de helm af te nemen. Vermijd het gebruik van schurende materialen of agressieve chemicaliën
 • Reinig de ventilatieopeningen en het vizier apart met een zachte doek en het sopje
 • Spoel de buitenkant van de helm grondig af met schoon water om alle zeepresten te verwijderen
 • Laat de helm volledig drogen voordat je de binnenvoering terugplaatst
 • Reinig de binnenvoering apart volgens de instructies van de fabrikant. Gewoonlijk kan deze in de wasmachine of met de hand worden gewassen
 • Controleer de sluitingen en bevestigingen van de helm regelmatig om er zeker van te zijn dat ze goed werken
 • Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen, omdat deze de materialen van de helm kunnen beschadigen
 • Zorg ervoor dat je de helm regelmatig schoonmaakt om vuil, zweet en geuren te verwijderen, wat bijdraagt aan een langere levensduur van de helm

Hoe gebruik je een modulaire motorhelm?

 • Zorg ervoor dat de helm goed past: Meet je hoofdomtrek op en kies een helm in de juiste maat. Pas de kinband aan zodat deze stevig, maar comfortabel om je kin zit
 • Open de helm in de jet-stijl: Til de kinbarrière omhoog en vergrendel deze in de open positie. Dit is handig als je even wilt rusten, een drankje wilt nemen of met anderen wilt praten zonder de helm af te hoeven nemen
 • Sluit de helm in de integraal-stijl: Om de helm in de integraal-stijl te gebruiken, breng je de kinbarrière omlaag en vergrendel je deze stevig. Dit biedt extra bescherming voor je hele gezicht en kin tijdens het rijden
 • Gebruik het zonnevizier: Veel modulaire helmen hebben een ingebouwd zonnevizier. Dit kan handig zijn om je ogen te beschermen tegen fel zonlicht. Schuif het zonnevizier naar beneden als je het nodig hebt en schuif het omhoog als je het niet meer nodig hebt
 • Onderhoud de helm: Maak de buiten- en binnenkant van de helm regelmatig schoon met een mild reinigingsmiddel en water. Controleer ook regelmatig de sluiting, het vizier en de kinbarrière op eventuele slijtage of beschadigingen
 • Ik hoop dat deze tips je helpen om op een veilige en comfortabele manier gebruik te maken van je modulaire motorhelm. Veel plezier met motorrijden!

Veelgestelde vragen over modulaire motorhelmen

Wat zijn de voordelen van een modulaire motorhelm ten opzichte van een integraalhelm?

Een modulaire motorhelm biedt een aantal voordelen ten opzichte van een integraalhelm. Ten eerste biedt een modulaire helm meer flexibiliteit, omdat je het kinstuk omhoog kunt klappen. Hierdoor kun je gemakkelijk communiceren met anderen zonder je helm af te moeten zetten. Ook kun je met een modulaire helm gemakkelijk even iets eten of drinken zonder je helm volledig af te nemen.

Daarnaast is een modulaire helm handig voor brildragende motorrijders, omdat je gemakkelijk je bril kunt op- en afzetten zonder je helm te moeten afnemen. Dit maakt het rijden met een bril een stuk comfortabeler.

Een ander voordeel van een modulaire helm is dat het gemakkelijker is om de helm op te zetten en af te nemen. Je hoeft niet je hoofd door de opening van de helm te wringen, zoals bij een integraalhelm, maar je kunt het kinstuk simpelweg omhoog klappen en de helm op- of afzetten.

Tot slot biedt een modulaire helm vaak een beter zichtveld dan een integraalhelm. Het kinstuk kan omhoog geklapt worden, waardoor je een breder zicht hebt, vooral bij lage snelheden of tijdens het manoeuvreren op bijvoorbeeld parkeerterreinen.

Het is belangrijk om te vermelden dat hoewel een modulaire helm verschillende voordelen biedt, het ook belangrijk is om te zorgen voor een goede pasvorm en kwaliteit van de helm. Het is altijd aan te raden om een helm te kiezen die voldoet aan de veiligheidsnormen en past bij jouw persoonlijke voorkeuren en rijstijl.

Wat is de gemiddelde prijsklasse voor een kwalitatieve modulaire motorhelm?

De gemiddelde prijsklasse voor een kwalitatieve modulaire motorhelm varieert meestal tussen de 200 en 500 euro. Het exacte prijsniveau kan echter variëren afhankelijk van het merk, het materiaal, de technologische functies en eventuele extra’s zoals een zonnevizier of bluetooth-connectiviteit. Het is belangrijk om te investeren in een goede kwaliteit helm om je hoofd te beschermen tijdens het motorrijden.

10 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik heb gemerkt dat het reinigen van de voering van mijn modulaire motorhelm ook effectief kan zijn door deze in de wasmachine te wassen. Ik zorg er wel voor dat ik een mild wasmiddel gebruik en de helm op een zacht programma was. Dit bespaart me wat tijd en moeite bij het handmatig reinigen.

 2. Bedankt voor het delen van je ervaring! Het gebruik van de wasmachine kan inderdaad een handige optie zijn voor het reinigen van de voering, zolang je ervoor zorgt dat je een geschikt programma en mild wasmiddel gebruikt. Het kan echter verschillen per helm en voering, dus het is altijd belangrijk om de aanbevelingen van de fabrikant te volgen.

 3. Ik raad aan om na het reinigen van het vizier een anti-condensmiddel aan te brengen. Dit helpt om het beslaan van het vizier tijdens het rijden te voorkomen, vooral bij koud weer. Het heeft me echt geholpen om een duidelijk zicht te behouden tijdens het rijden.

  • Bedankt voor de tip! Het aanbrengen van een anti-condensmiddel na het reinigen van het vizier is inderdaad een goede manier om het beslaan te voorkomen. Het is belangrijk om een geschikt anti-condensmiddel te kiezen dat speciaal is ontworpen voor motorhelmen.

 4. Ik heb gemerkt dat het gebruik van een stofzuiger met een opzetstuk met zachte borstelharen handig kan zijn om insecten en vuil van de buitenkant van de helm te verwijderen. Dit helpt om krassen te voorkomen en maakt het reinigingsproces een stuk eenvoudiger.

  • Dat is een goede tip! Bedankt voor het delen. Het gebruik van een stofzuiger met een zachte borstelharenopzetstuk is inderdaad een handige manier om insecten en vuil van de buitenkant van de helm te verwijderen zonder de helm te beschadigen.

 5. Ik zou aanraden om de sluitingen en riemen regelmatig te controleren, zelfs als je de helm niet hebt gereinigd. Dit helpt om ervoor te zorgen dat alles goed functioneert en de helm veilig blijft. Het is beter om eventuele problemen vroegtijdig op te merken en te verhelpen.

  • Goed advies! Het regelmatig controleren van de sluitingen en riemen is inderdaad essentieel om ervoor te zorgen dat de helm altijd veilig is. Bedankt voor het delen van deze tip!

 6. Ik heb onlangs mijn modulaire motorhelm grondig gereinigd volgens deze stappen en het resultaat was verbluffend! Mijn helm ziet er weer als nieuw uit en ruikt fris. Bedankt voor het delen van deze gids!

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen