Hoe onderhoud je een motorhelm?

In de handleiding “Hoe onderhoud je een motorhelm?” leer je stap voor stap hoe je jouw motorhelm optimaal kunt onderhouden. We begrijpen dat jouw motorhelm een belangrijk onderdeel is van jouw veiligheid op de weg en willen je helpen ervoor te zorgen dat deze in uitstekende staat blijft. Met deze handleiding leer je eenvoudige en effectieve manieren om je motorhelm schoon te maken, te inspecteren en te onderhouden, zodat je er altijd op kunt vertrouwen dat je goed beschermd bent tijdens je ritten.

1

Stap 1: Reinig de buitenkant van de helm

Gebruik de volgende stappen om de buitenkant van de helm schoon te maken:

 1. Pak een zachte doek en een mild schoonmaakmiddel.
 2. Bevochtig de doek lichtjes met water en breng een kleine hoeveelheid van het schoonmaakmiddel aan.
 3. Wrijf voorzichtig over het oppervlak van de helm, waarbij je vuil en vlekken verwijdert.
 4. Zorg ervoor dat je gelijkmatig over het hele oppervlak veegt, inclusief de bovenkant, zijkanten en achterkant van de helm.
 5. Gebruik indien nodig een beetje meer schoonmaakmiddel om hardnekkige vlekken te verwijderen, maar vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën die de helm kunnen beschadigen.
 6. Spoel de doek goed uit en veeg vervolgens de helm af met schoon water om eventuele zeepresten te verwijderen.
 7. Laat de helm volledig drogen voordat je hem weer gebruikt.

Zorg ervoor dat je altijd de aanbevelingen van de fabrikant volgt bij het schoonmaken van je helm, aangezien verschillende helmen mogelijk specifieke reinigingsinstructies hebben.

2

Stap 2: Verwijder de binnenvoering

Om de binnenvoering van je helm te verwijderen, is het belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen. Deze instructies kunnen per helm verschillen, dus het is altijd verstandig om de handleiding erbij te pakken. In de meeste gevallen wordt de binnenvoering van de helm bevestigd met klittenband of drukknopen.

Als je klittenband hebt, zoek dan naar de plaatsen waar het klittenband is bevestigd en maak voorzichtig los. Begin bijvoorbeeld aan de achterkant van de helm en werk je weg naar voren. Trek de binnenvoering voorzichtig los van het klittenband totdat deze volledig is verwijderd.

Als je drukknopen hebt, zoek dan naar de knopen aan de binnenzijde van de helm. Druk op de knopen om ze los te maken en verwijder de binnenvoering. Zorg ervoor dat je de knopen niet forceert, want dit kan schade veroorzaken.

Nadat je de binnenvoering hebt verwijderd, kun je deze wassen volgens de aanbevelingen op het label. Volg de instructies voor de juiste temperatuur en wasprogramma. Laat de binnenvoering vervolgens volledig drogen voordat je deze weer in de helm plaatst.

Het verwijderen van de binnenvoering van je helm is een eenvoudige stap om ervoor te zorgen dat je helm schoon en fris blijft. Het kan ook helpen om eventuele geuren te verminderen en het comfort van de helm te behouden. Volg gewoon de instructies van de fabrikant en je zult merken dat het een gemakkelijke taak is.

3

Stap 3: Reinig de binnenvoering

Om de binnenvoering van je kledingstuk grondig schoon te maken, volg je deze stappen:

 1. Plaats de binnenvoering in een waszak. Dit beschermt de voering tegen beschadiging tijdens het wasproces.
 2. Zorg ervoor dat de wasmachine is ingesteld op een zachte cyclus. Dit voorkomt dat de binnenvoering te ruw wordt behandeld.
 3. Voeg een mild wasmiddel toe aan de wasmachine. Vermijd het gebruik van bleekmiddel, omdat dit de voering kan beschadigen.
 4. Start de wasmachine en laat het programma zijn werk doen. De zachte cyclus zorgt ervoor dat de binnenvoering grondig wordt gereinigd zonder te veel belasting.
 5. Nadat de wasbeurt is voltooid, haal je de binnenvoering uit de waszak.
 6. Laat de binnenvoering volledig drogen voordat je deze terugplaatst in het kledingstuk. Dit voorkomt dat er vocht achterblijft, wat kan leiden tot nare geurtjes.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je de binnenvoering van je kledingstuk op een veilige en effectieve manier reinigen.

4

Stap 4: Controleer de sluiting

Controleer of de sluiting van de helm goed functioneert. Dit is een essentieel onderdeel om ervoor te zorgen dat je helm goed op je hoofd blijft zitten en je beschermt tijdens het rijden.

Begin met het controleren van alle riemen en gespen. Zorg ervoor dat ze goed vastzitten en niet versleten zijn. Een losse of versleten riem kan de werking van de sluiting belemmeren en je veiligheid in gevaar brengen. Als je merkt dat een riem niet goed vastzit of versleten is, vervang deze dan onmiddellijk.

Om de sluiting zelf te controleren, open je de sluiting en sluit je deze weer. Zorg ervoor dat de sluiting stevig vastklikt en niet loskomt tijdens het rijden. Als de sluiting niet goed vastklikt of loskomt, moet deze mogelijk worden vervangen. Neem contact op met de fabrikant of een erkende dealer om een nieuwe sluiting te verkrijgen.

Door regelmatig de sluiting van je helm te controleren, zorg je ervoor dat deze altijd in optimale staat is en je de maximale bescherming biedt tijdens het rijden. Vergeet niet om voor elke rit de sluiting te controleren en indien nodig actie te ondernemen om je veiligheid te waarborgen.

5

Stap 5: Controleer de buitenschaal

Inspecteer de buitenschaal van de helm zorgvuldig op tekenen van beschadiging. Begin met het controleren op deuken, krassen of andere zichtbare tekenen van slijtage. Dit kan duiden op structurele schade die de beschermende eigenschappen van de helm kan aantasten. Als je ernstige schade opmerkt, is het van essentieel belang om de helm te vervangen. Dit garandeert dat je te allen tijde beschermd bent tijdens het dragen van de helm. Vergeet niet dat de buitenschaal van de helm een belangrijk onderdeel is voor de veiligheid, dus wees nauwkeurig bij het inspecteren ervan.

6

Stap 6: Bewaar de helm op de juiste manier

Om ervoor te zorgen dat je helm in goede conditie blijft, is het belangrijk om deze op de juiste manier te bewaren. Volg deze eenvoudige stappen om ervoor te zorgen dat je helm goed beschermd is:

 1. Bewaar de helm op een koele, droge plaats, uit direct zonlicht. Het directe zonlicht kan de materialen van de helm beschadigen en de levensduur ervan verkorten.
 2. Vermijd blootstelling aan extreme temperaturen of vochtigheid. Hoge temperaturen kunnen de structuur van de helm verzwakken en de beschermende eigenschappen verminderen. Vochtigheid kan ook schade veroorzaken en schimmelgroei bevorderen.
 3. Gebruik indien mogelijk een helmhoes. Een helmhoes biedt extra bescherming tegen stof en krassen, waardoor de levensduur van je helm wordt verlengd.

Door deze eenvoudige richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je helm in optimale staat blijft en je veiligheid op de weg blijft waarborgen.

7

Stap 7: Controleer de helm regelmatig

Stap 7: Controleer de helm regelmatig op slijtage, loszittende onderdelen en andere problemen. Zorg ervoor dat alle onderdelen goed functioneren en vervang indien nodig.

Om ervoor te zorgen dat je helm in optimale conditie blijft en je hoofd goed beschermt tijdens het fietsen, is het belangrijk om regelmatig je helm te controleren op slijtage en andere problemen. Volg deze eenvoudige stappen om ervoor te zorgen dat je helm veilig en betrouwbaar blijft:

 1. Inspecteer de buitenschaal van de helm op eventuele scheuren, deuken of andere beschadigingen. Als je dergelijke schade opmerkt, vervang dan de helm voor je eigen veiligheid.
 2. Controleer de binnenbekleding en het kussentje op tekenen van slijtage. Als de voering versleten of beschadigd is, is het belangrijk om deze te vervangen. Een goede pasvorm en comfort zijn essentieel voor de bescherming van je hoofd.
 3. Controleer alle riemen en sluitingen op slijtage en zorg ervoor dat ze stevig vastzitten. Als een riem versleten is of niet goed sluit, vervang deze dan direct om de veiligheid te waarborgen.
 4. Check de verstelbare onderdelen van de helm, zoals de kinband en het draaisysteem, om er zeker van te zijn dat ze goed werken. Als een van deze onderdelen niet goed functioneert, vervang ze dan zo snel mogelijk.

Door regelmatig de helm te controleren op slijtage, loszittende onderdelen en andere problemen, kan je er zeker van zijn dat je altijd optimaal beschermd bent tijdens het fietsen. Neem geen risico’s met je veiligheid en zorg ervoor dat alle onderdelen van je helm in goede staat verkeren.

Belang van regelmatig onderhoud

In deze blogpost hebben we besproken hoe je een motorhelm kunt onderhouden. We hebben belangrijke punten behandeld, zoals het regelmatig schoonmaken van de helm, het controleren van de helm op schade en het vervangen van versleten onderdelen. Daarnaast hebben we ook tips gegeven over het opbergen van de helm en het gebruik van een helmhoes. Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je motorhelm in goede staat blijft en je veiligheid op de weg blijft garanderen. Vergeet niet om regelmatig onderhoud uit te voeren en eventuele problemen direct aan te pakken. Veel plezier en veilige ritten met je goed onderhouden motorhelm!

Benodigde gereedschappen

 • Zachte doek
 • Mild reinigingsmiddel
 • Water
 • Borstel of tandenborstel
 • Stofzuiger
 • Helmslot vet of smeermiddel
 • Zak of helmhoes voor opslag
 • Regelmatige toegang tot een spiegel

Handige suggesties

 • Maak de buitenkant regelmatig schoon met een mild reinigingsmiddel en water. Vermijd agressieve chemicaliën, omdat deze de helm kunnen beschadigen
 • Controleer de sluiting van de kinband regelmatig om er zeker van te zijn dat deze stevig vastzit en goed werkt
 • Verwijder eventuele insecten, vuil of modder van het vizier met een zachte doek. Gebruik in geen geval schurende materialen, omdat deze het vizier kunnen krassen
 • Controleer de binnenvoering van de helm en verwijder indien nodig de bekleding om deze te wassen. Volg de instructies van de fabrikant voor het wassen en drogen van de binnenvoering
 • Bewaar de helm op een koele en droge plaats, uit direct zonlicht. Houd hem uit de buurt van extreme temperaturen en vochtigheid, omdat deze de helm kunnen beschadigen
 • Controleer de helm regelmatig op tekenen van slijtage, zoals scheuren, loszittende onderdelen of versleten padding. Als je iets verdachts opmerkt, laat de helm dan inspecteren door een professional en overweeg mogelijk een vervanging
 • Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen op de helm, aangezien deze de beschermende coating kunnen aantasten
 • Laat de helm nooit vallen of stoot hem niet tegen harde oppervlakken. Dit kan de integriteit van de helm aantasten en de bescherming verminderen
 • Controleer de helmband regelmatig op slijtage en vervang deze indien nodig. Een beschadigde helmband kan de helm minder veilig maken
 • Raadpleeg altijd de instructies van de fabrikant voor specifieke onderhoudsrichtlijnen voor jouw helmmodel

Hoe kies je de juiste motorhelm voor jouw behoeften?

 • Begin met het bepalen van jouw specifieke behoeften en voorkeuren. Denk na over het type rijden dat je gaat doen, de weersomstandigheden waarin je zult rijden en het comfort dat je verwacht van een helm
 • Doe onderzoek naar de verschillende soorten motorhelmen die beschikbaar zijn. Er zijn bijvoorbeeld integraalhelmen, systeemhelmen, jethelmen en off-road helmen. Leer over de kenmerken en voordelen van elk type helm, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen
 • Ga naar een fysieke winkel en probeer verschillende helmen uit. Het is belangrijk om te weten hoe een helm op jouw hoofd past voordat je er een koopt. Let op het comfort, de pasvorm en de stabiliteit van de helm. Vergeet niet dat een goede pasvorm cruciaal is voor de veiligheid
 • Controleer of de helm voldoet aan de veiligheidsnormen. Kijk naar de ECE-norm, die aangeeft dat de helm is getest en goedgekeurd volgens Europese veiligheidsnormen. Vergeet niet om ook te controleren of de helm de juiste maat heeft en of deze voldoet aan jouw persoonlijke veiligheidseisen
 • Overweeg tot slot ook je budget. Helmen variëren in prijs, afhankelijk van het merk, de kwaliteit en de extra functies. Stel een budget vast dat bij jou past en zoek naar een helm die aan jouw eisen voldoet binnen dat budget
 • Ik hoop dat deze tips je helpen bij het kiezen van de juiste motorhelm. Veel succes en veilige ritten!

5 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik heb nog een tip met betrekking tot het kiezen van een motorhelm. Het is essentieel om de juiste maat te kiezen. Ik raad aan om altijd je hoofdmaat op te meten voordat je een helm koopt. Dit kan gedaan worden met een flexibele meetlint rond je hoofd, net boven je wenkbrauwen. Een goed passende helm is cruciaal voor comfort en veiligheid tijdens het rijden.

 2. Ik wil graag mijn succesverhaal delen met betrekking tot het onderhoud van mijn motorhelm. Na het volgen van de stappen in deze gids en regelmatig controleren van mijn helm, ontdekte ik dat de sluiting niet goed werkte. Dankzij de controle kon ik het probleem snel oplossen en voorkwam ik potentieel gevaar tijdens het rijden. Ik ben dankbaar voor deze gids en het belang van regelmatig onderhoud.

  • Bedankt voor het delen van je succesverhaal! Het is geweldig om te horen dat de gids je heeft geholpen om problemen met de sluiting van je helm op te lossen. Regelmatige controles zijn inderdaad cruciaal om potentiële gevaren te voorkomen. Blijf veilig rijden en blijf regelmatig je helm controleren!

 3. Bedankt voor je feedback en deelname aan het onderhoud van je motorhelm! Het is goed om te horen dat je een aanpassing hebt gemaakt die beter bij jouw behoeften past. Het is belangrijk om de voering schoon te houden, dus het reinigen van de uitneembare delen is een goede oplossing. Blijf genieten van het rijden en veiligheid staat altijd voorop!

 4. Bedankt voor deze handige gids! Ik heb de stappen gevolgd en mijn motorhelm ziet er weer als nieuw uit. Ik heb echter een kleine aanpassing gemaakt in stap 3. In plaats van de binnenvoering volledig te verwijderen, heb ik ervoor gekozen om alleen de uitneembare delen te reinigen. Dit bespaarde me wat tijd en ik vond het niet nodig om de hele voering eruit te halen. Het werkte prima voor mij!

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen