Hoe onderhoud je een beon motorhelm en verleng je de levensduur?

Als motorrijder weet je hoe belangrijk het is om een goede motorhelm te hebben. Het beschermt je niet alleen tegen mogelijke ongelukken, maar het zorgt er ook voor dat je comfortabel kunt blijven rijden. Maar hoe zorg je ervoor dat je motorhelm in de beste conditie blijft en de levensduur ervan verlengt? In deze blogpost delen we graag onze expertise met jou. We begrijpen dat je zuinig bent op je helm en graag wilt weten hoe je deze op de juiste manier onderhoudt. Dus lees verder en ontdek handige tips en adviezen die ervoor zullen zorgen dat jouw beon motorhelm altijd in topconditie is.

Het belang van regelmatig onderhoud aan je motorhelm

Waarom regelmatig onderhoud?

Een motorhelm is een essentieel onderdeel van je veiligheid tijdens het rijden. Regelmatig onderhoud aan je helm is daarom van groot belang. Hieronder leggen we uit waarom:

 1. Veiligheid verbeteren: Een goed onderhouden helm zorgt voor optimale veiligheid. Door regelmatig onderhoud kun je ervoor zorgen dat alle onderdelen, zoals de sluiting, het vizier en de padding, goed functioneren en je hoofd optimaal beschermen. Een helm met gebreken kan je veiligheid in gevaar brengen bij een ongeval.
 2. Prestaties optimaliseren: Een helm die goed onderhouden is, presteert beter. Het vizier zal helder zijn zonder krassen of vuil, waardoor je een beter zicht hebt op de weg. Daarnaast zal een goed onderhouden helm ook zorgen voor een optimale geluidsisolatie en ventilatie, waardoor je comfortabeler kunt rijden.
 3. Levensduur verlengen: Door je helm regelmatig te onderhouden, kun je de levensduur ervan verlengen. Een goed onderhouden helm gaat langer mee en bespaart je op de lange termijn kosten, omdat je minder snel een nieuwe helm hoeft aan te schaffen.

Onderhoudstips

Om ervoor te zorgen dat je motorhelm in optimale conditie blijft, hebben we een aantal onderhoudstips voor je:

 • Reiniging: Maak je helm regelmatig schoon met een mild reinigingsmiddel en lauwwarm water. Vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën, omdat deze de materialen van de helm kunnen beschadigen.
 • Vizier onderhoud: Reinig het vizier met een speciale vizierreiniger en een zachte microvezeldoek. Zorg ervoor dat je geen krassen maakt tijdens het schoonmaken. Vervang het vizier indien nodig, vooral als er diepere krassen zichtbaar zijn die je zicht kunnen belemmeren.
 • Sluiting: Controleer regelmatig of de sluiting van je helm goed werkt. Zorg ervoor dat de sluiting stevig vastklikt en niet los kan schieten tijdens het rijden.
 • Padding: De padding aan de binnenkant van je helm kan na verloop van tijd slijten. Controleer regelmatig of de padding nog in goede staat is. Als deze versleten is, overweeg dan om deze te vervangen om een goede pasvorm en comfort te behouden.

Schoonmaken en onderhouden van de buitenschaal

Je Beon motorhelm is een belangrijk onderdeel van je veiligheidsuitrusting tijdens het motorrijden. Om ervoor te zorgen dat je helm zijn beschermende eigenschappen behoudt en er altijd goed uitziet, is het essentieel om regelmatig de buitenschaal schoon te maken en te onderhouden. In dit gedeelte zullen we je laten zien hoe je dit het beste kunt doen, zodat je helm altijd in topconditie blijft.

Gebruik de juiste reinigingsmiddelen

Het is belangrijk om de juiste reinigingsmiddelen te gebruiken bij het schoonmaken van de buitenschaal van je Beon motorhelm. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je helm grondig wordt gereinigd zonder beschadiging:

 • Vermijd agressieve chemicaliën zoals benzine, thinner of aceton, omdat deze de buitenschaal kunnen aantasten.
 • Gebruik in plaats daarvan milde zeep gemengd met water om de helm schoon te maken. Een zachte doek of spons kan ook worden gebruikt om vuil en vlekken voorzichtig te verwijderen.
 • Vergeet niet om de binnenbekleding van de helm te verwijderen voordat je begint met schoonmaken. Dit zorgt ervoor dat je de buitenschaal grondig kunt reinigen en voorkomt dat de bekleding beschadigd raakt.
 • Spoel de buitenschaal grondig af met schoon water om alle zeepresten te verwijderen. Zorg ervoor dat er geen water in de helm terechtkomt, omdat dit de binnenvoering kan beschadigen.

Voorkom krassen en beschadigingen

Om ervoor te zorgen dat je buitenschaal er altijd goed uitziet en vrij is van krassen en beschadigingen, zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen:

 • Gebruik geen schurende materialen zoals schuursponsjes of harde borstels bij het schoonmaken van de buitenschaal, omdat dit krassen kan veroorzaken. Kies in plaats daarvan voor zachte doeken of sponzen.
 • Vermijd het gebruik van scherpe voorwerpen of gereedschap in de buurt van je motorhelm, omdat deze per ongeluk krassen kunnen veroorzaken.
 • Bewaar je helm op een veilige plaats, uit de buurt van direct zonlicht en extreme temperaturen. Dit helpt voorkomen dat de buitenschaal vervaagt of beschadigd raakt.

Onderhoud en bescherm je Beon motorhelm

Naast het regelmatig schoonmaken van de buitenschaal, zijn er nog enkele andere stappen die je kunt nemen om je Beon motorhelm in optimale conditie te houden:

 • Controleer regelmatig de bevestigingsmechanismen van je helm, zoals de kinband en de sluitingen, om te zorgen dat ze goed werken en geen slijtage vertonen.
 • Inspecteer de buitenschaal op eventuele scheuren, deuken of andere tekenen van beschadiging. Als je een beschadiging opmerkt, vervang dan onmiddellijk de helm, omdat dit de beschermende eigenschappen ervan kan beïnvloeden.
 • Overweeg om een speciale helmreiniger te gebruiken om moeilijk te verwijderen vuil en insecten van de buitenschaal te verwijderen. Deze reinigers zijn speciaal ontworpen om de helm te beschermen tegen beschadiging.

Bij het schoonmaken en onderhouden van je Beon motorhelm is het belangrijk om voorzichtig te werk te gaan en de juiste producten te gebruiken. Door regelmatig onderhoud te plegen, zorg je ervoor dat je motorhelm altijd optimaal presteert en er geweldig uitziet.

Introductie

Een schone en goed onderhouden motorhelm is essentieel voor je veiligheid en comfort tijdens het rijden. In dit artikel zullen we je stapsgewijs laten zien hoe je het interieur van je motorhelm kunt reinigen en wanneer het tijd is om de voering en wangkussens te vervangen. Door regelmatig onderhoud te plegen, kun je de levensduur van je helm verlengen en zorgen voor een frisse en hygiënische rijervaring.

Stap 1: Het reinigen van de voering

De voering van je motorhelm kan na verloop van tijd vuil en bezweet worden. Het is belangrijk om dit regelmatig schoon te maken om onaangename geuren te voorkomen en de hygiëne te waarborgen. Volg deze stappen om je voering grondig te reinigen:

 1. Verwijder de voering uit de helm volgens de instructies van de fabrikant. Dit kan variëren afhankelijk van het merk en model van je helm.
 2. Controleer het waslabel van de voering om te zien of deze machinewasbaar is. Indien dat het geval is, plaats je de voering in een waszakje en was je deze op een lage temperatuur met een mild wasmiddel.
 3. Als de voering niet machinewasbaar is, kun je deze met de hand wassen in een gootsteen met lauw water en een mild wasmiddel. Zorg ervoor dat je de voering voorzichtig schoonwrijft en spoel deze grondig uit.
 4. Laat de voering volledig drogen voordat je deze weer terugplaatst in je motorhelm.

Stap 2: Het reinigen van de wangkussens

Naast de voering zijn de wangkussens een ander belangrijk onderdeel van het interieur van je helm. Deze komen direct in contact met je gezicht en kunnen na verloop van tijd vies worden. Volg deze stappen om je wangkussens te reinigen:

 1. Verwijder de wangkussens uit de helm volgens de instructies van de fabrikant. Dit kan variëren afhankelijk van het merk en model van je helm.
 2. Controleer het waslabel van de wangkussens om te zien of deze machinewasbaar zijn. Indien dat het geval is, kun je ze op dezelfde manier wassen als de voering.
 3. Als de wangkussens niet machinewasbaar zijn, kun je ze met de hand wassen in een gootsteen met lauw water en een mild wasmiddel. Zorg ervoor dat je de kussens voorzichtig schoonwrijft en spoel ze grondig uit.
 4. Laat de wangkussens volledig drogen voordat je ze weer terugplaatst in je motorhelm.

Stap 3: Het vervangen van de voering en wangkussens

Hoewel regelmatig reinigen helpt om je helm fris en hygiënisch te houden, is er uiteindelijk een punt waarop het nodig is om de voering en wangkussens te vervangen. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals slijtage of het verlies van dempingseigenschappen. Hier zijn enkele tekenen dat het tijd is om ze te vervangen:

 • De voering of wangkussens vertonen scheuren, gaten of andere tekenen van slijtage.
 • De dempingseigenschappen van de voering of wangkussens zijn verminderd, waardoor de helm minder comfortabel en veilig is.
 • Er zijn onaangename geuren die niet verdwijnen, zelfs na grondig reinigen.

Het is raadzaam om de voering en wangkussens te vervangen volgens de richtlijnen van de fabrikant van je helm. Dit zorgt ervoor dat je de juiste onderdelen gebruikt die compatibel zijn met je specifieke model.

Tips voor opslag en vervoer

Het opbergen van je motorhelm op een veilige en juiste manier is essentieel om ervoor te zorgen dat je helm in goede staat blijft en maximale bescherming biedt wanneer je hem weer gebruikt. Hier zijn enkele handige tips om ervoor te zorgen dat je helm goed wordt opgeslagen:

1. Reinig en onderhoud je helm

Voordat je je helm opbergt, is het belangrijk om hem grondig te reinigen. Verwijder alle vuil en insecten van de buitenkant en maak de binnenkant schoon met een mild reinigingsmiddel. Zorg ervoor dat je helm volledig droog is voordat je hem opbergt om schimmelvorming te voorkomen.

2. Bewaar je helm in een speciale helmopbergtas

Het is aan te raden om je helm op te bergen in een speciale helmopbergtas. Deze tassen zijn ontworpen om je helm te beschermen tegen stof, vocht en beschadiging. Ze zijn meestal voorzien van een zachte voering om krassen te voorkomen en hebben ventilatieopeningen om luchtcirculatie mogelijk te maken. Investeer in een kwalitatieve helmopbergtas om je helm veilig en beschermd te houden.

3. Vermijd extreme temperaturen

Het is belangrijk om je helm op te bergen op een plaats waar de temperatuur niet te hoog of te laag is. Extreme temperaturen kunnen de integriteit van het helm materiaal aantasten en de levensduur ervan verkorten. Bewaar je helm op een koele en droge plaats, uit de buurt van direct zonlicht en verwarmingsbronnen.

4. Voorkom vervorming

Om vervorming van je helm te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat er geen druk op wordt uitgeoefend. Plaats je helm op een vlakke ondergrond of in de helmopbergtas zonder er iets bovenop te leggen. Als je je helm op een plank bewaart, zorg er dan voor dat hij stevig staat en niet kan vallen.

Tips voor het vervoeren van je motorhelm

Het vervoeren van je motorhelm kan soms een uitdaging zijn, vooral als je hem moet meenemen op reis of tijdens het motorrijden. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je helm veilig en onbeschadigd blijft tijdens het vervoer:

1. Gebruik een helmkoffer of -tas

Een helmkoffer of -tas is een handige manier om je helm veilig te vervoeren. Deze speciaal ontworpen koffers hebben meestal een harde buitenkant om bescherming te bieden tegen stoten en vallen. Ze hebben ook interne voering om krassen te voorkomen en riemen om je helm stevig op zijn plaats te houden. Investeer in een kwalitatieve helmkoffer of -tas om je helm te beschermen tijdens het vervoer.

2. Bevestig je helm stevig aan je motorfiets

Als je je helm tijdens het rijden op je motorfiets wilt vervoeren, zorg er dan voor dat hij stevig is bevestigd. Gebruik een helmhaak of een speciale helmhouder om je helm veilig vast te zetten. Controleer regelmatig of je helm nog stevig vastzit tijdens het rijden.

3. Bescherm je helm tegen weersinvloeden

Tijdens het vervoer kan je helm worden blootgesteld aan weersinvloeden zoals regen, wind en zonlicht. Om je helm te beschermen, kun je een helmregenhoes gebruiken. Deze hoes beschermt je helm tegen water en voorkomt dat hij nat wordt. Daarnaast is het belangrijk om je helm niet direct bloot te stellen aan zonlicht, omdat dit de materialen kan beschadigen.

4. Controleer regelmatig je helm op beschadigingen

Het is altijd verstandig om regelmatig je helm te controleren op mogelijke beschadigingen. Controleer de buitenkant op krassen, deuken of andere tekenen van slijtage. Controleer ook de binnenkant op loszittende voering of riemen. Als je enige vorm van schade opmerkt, overweeg dan om je helm te laten controleren door een professional of vervang hem indien nodig.

Met deze handige tips kun je ervoor zorgen dat je motorhelm veilig wordt opgeslagen en vervoerd. Vergeet niet dat je helm cruciaal is voor je veiligheid tijdens het motorrijden, dus zorg ervoor dat je er goed voor zorgt!

Tips en trucs om je motorhelm in topconditie te houden en langer mee te laten gaan

Conclusie:

Om de levensduur van je beon motorhelm te verlengen en ervoor te zorgen dat deze optimaal blijft presteren, is regelmatig onderhoud essentieel. Door je helm regelmatig schoon te maken, het interieur te reinigen en indien nodig te vervangen, en goed op te bergen en te vervoeren, kun je ervoor zorgen dat je helm altijd in topconditie is. We raden je aan om deze onderhoudstips regelmatig toe te passen, zodat je veilig en comfortabel kunt blijven rijden met je beon motorhelm.

8 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Bedankt voor het delen van je tip! Een mild reinigingsmiddel en een zachte doek zijn inderdaad goede keuzes om de buitenschaal schoon te maken. Heeft iemand nog andere suggesties?

 2. Ik heb gemerkt dat het vervangen van het interieur van mijn motorhelm echt een verschil maakt in termen van comfort en hygiëne. Ik probeer het minstens eens per jaar te doen. Hebben anderen dezelfde ervaring?

  • Het vervangen van het interieur van je motorhelm kan inderdaad het comfort en de hygiëne verbeteren. Goed dat je dit regelmatig doet! Heeft iemand anders ervaring met het vervangen van het interieur?

 3. Ik vind het reinigen van de buitenschaal en het vervangen van het interieur nog wel te doen, maar ik vind het altijd lastig om mijn motorhelm goed op te bergen. Heeft iemand tips voor opslag?

 4. Ik vroeg me af of er nog andere bronnen zijn die ik kan raadplegen voor meer informatie over het onderhouden van een motorhelm. Heeft de auteur aanbevelingen voor verdere lectuur?

  • Bedankt voor je vraag! Een goede bron voor meer informatie over het onderhouden van een motorhelm is de website van de fabrikant van je helm. Zij hebben vaak specifieke onderhoudsinstructies. Ook zijn er online forums waar motorrijders tips en ervaringen delen. Hopelijk vind je daar nog meer nuttige informatie!

 5. Ik vraag me af of het onderhoud van een beon motorhelm anders is dan bij andere merken. Kan de auteur hier meer over vertellen?

  • Het onderhoud van een beon motorhelm is vergelijkbaar met dat van andere merken. Het belangrijkste is om regelmatig schoon te maken en te controleren op eventuele beschadigingen. Ook het vervangen van het interieur is bij alle helmen belangrijk voor comfort en hygiëne. Bedankt voor je vraag!

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen