Hoe onderhoud ik een flip-up helm?

In deze stapsgewijze handleiding leer je hoe je een flip-up helm kunt onderhouden. We zullen je laten zien welke stappen je moet volgen om ervoor te zorgen dat je helm in optimale conditie blijft.

 1. Reiniging: Begin met het schoonmaken van de buitenkant van de helm met een zachte doek en wat mild reinigingsmiddel. Verwijder eventuele vuil- en vlekken zorgvuldig.
 2. Interieur: Maak het interieur van de helm schoon met een vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel. Zorg ervoor dat je alle delen van het interieur grondig reinigt, inclusief de voering en de wangkussens.
 3. Vizier: Reinig het vizier met een speciale helmschoonmaakmiddel en een zachte doek. Verwijder eventuele vlekken en viezigheid voorzichtig om krassen te voorkomen.
 4. Scharnieren: Controleer de scharnieren van de flip-up helm regelmatig. Als ze vastzitten of moeilijk bewegen, smeer ze dan in met een beetje smeermiddel om ervoor te zorgen dat ze soepel blijven werken.
 5. Opbergen: Berg je flip-up helm altijd op een veilige en droge plaats op. Vermijd blootstelling aan direct zonlicht en extreme temperaturen om schade aan de helm te voorkomen.
1

Stap 1: Reiniging

 • Maak de buitenkant van je helm schoon met een mild schoonmaakmiddel en water.
 • Gebruik een zachte doek om vuil en vlekken voorzichtig weg te vegen.
 • Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen die de helm kunnen beschadigen.
2

Stap 2: Verwijderbare binnenvoering

Controleer eerst of je helm een verwijderbare binnenvoering heeft. Als dat het geval is, volg dan de instructies van de fabrikant om deze veilig te verwijderen. Zorg ervoor dat je de binnenvoering apart reinigt volgens de instructies van de fabrikant.

3

Stap 3: Vizier schoonmaken

Stap 3: Vizier schoonmaken

Om het vizier van je flip-up helm schoon te maken, volg je deze eenvoudige stappen:

 1. Neem een zachte doek en bevochtig deze met een mild reinigingsmiddel.
 2. Veeg voorzichtig over het oppervlak van het vizier om vuil en vlekken te verwijderen. Let op dat je geen schurende materialen gebruikt, omdat deze krassen kunnen veroorzaken.
 3. Droog het vizier grondig af met een schone, droge doek. Zorg ervoor dat er geen vocht achterblijft.
 4. Plaats het vizier weer terug op de helm en zorg ervoor dat het stevig vastzit.

Op deze manier zorg je ervoor dat je vizier altijd schoon en helder is, wat essentieel is voor een optimale zichtbaarheid tijdens het rijden met je flip-up helm. Veel plezier en veilige ritten!

4

Stap 4: Scharnieren smeren

Controleer regelmatig de scharnieren van je helm om ervoor te zorgen dat ze soepel blijven werken. Als je merkt dat de scharnieren vastzitten of moeilijk bewegen, is het tijd om ze in te smeren. Volg de instructies van de fabrikant om het juiste smeermiddel te kiezen en breng het vervolgens aan op de scharnieren. Zo blijft je helm goed functioneren en ben je verzekerd van een veilige rit!

5

Stap 5: Controleer het sluitsysteem

Stap 5: Controleer het sluitsysteem

Om ervoor te zorgen dat je helm goed functioneert en veilig sluit, is het belangrijk om regelmatig het sluitsysteem van je helm te controleren. Volg de onderstaande stappen om dit te doen:

 1. Inspecteer de sluiting: Controleer of er geen beschadigingen of slijtage aanwezig zijn op de sluiting van je helm. Let vooral op losse of gebroken onderdelen. Als je iets verdachts ziet, raad ik je aan om de sluiting te vervangen voordat je de helm weer gebruikt.
 2. Reinig de sluiting: Als de sluiting van je helm vuil is, kan dit het goed functioneren belemmeren. Maak de sluiting schoon met een zachte doek en wat mild schoonmaakmiddel. Zorg ervoor dat je alle vuil en stof verwijdert. Spoel de sluiting af met schoon water en laat het volledig drogen voordat je de helm weer gebruikt.
 3. Smeer de sluiting: Om ervoor te zorgen dat de sluiting soepel blijft werken, is het raadzaam om deze af en toe te smeren. Gebruik hiervoor een siliconenspray of een smeermiddel dat specifiek is ontworpen voor helmsluitingen. Breng een kleine hoeveelheid smeermiddel aan op de bewegende delen van de sluiting en beweeg deze een paar keer heen en weer om het gelijkmatig te verdelen.

Door regelmatig het sluitsysteem van je helm te controleren, te reinigen en indien nodig te smeren, zorg je ervoor dat je helm veilig en betrouwbaar blijft. Vergeet niet om deze stappen uit te voeren voordat je elke rit begint, zodat je met een gerust hart de weg op kunt gaan!

6

Stap 6: Bescherming tegen weersinvloeden

 • Gebruik een helmhoes om je flip-up helm te beschermen tegen weersinvloeden.
 • Bewaar je helm op een droge en stofvrije plaats om schade door regen en stof te voorkomen.
 • Door deze maatregelen te nemen, verleng je de levensduur van je helm en zorg je ervoor dat hij je optimaal blijft beschermen tijdens het rijden.
7

Stap 7: Inspectie

 • Controleer regelmatig je helm op eventuele slijtage, beschadigingen of losse onderdelen.
 • Als je iets opmerkt, neem dan contact op met de fabrikant voor advies of reparatie.
8

Stap 8: Vervanging

Overweeg om je flip-up helm te vervangen als deze tekenen van slijtage vertoont of als hij betrokken is geweest bij een ongeval. De veiligheid van je helm is van groot belang.

 1. Controleer je helm regelmatig op tekenen van slijtage, zoals scheuren, losse onderdelen of versleten bevestigingen.
 2. Als je helm betrokken is geweest bij een ongeval, zelfs als er geen zichtbare schade is, is het verstandig om hem te vervangen, omdat de beschermende eigenschappen kunnen zijn aangetast.
 3. Zorg ervoor dat je een nieuwe helm koopt die voldoet aan de geldende veiligheidsnormen en die goed past bij de vorm van je hoofd.
 4. Neem geen risico met je veiligheid en vervang je flip-up helm indien nodig, zodat je altijd optimaal beschermd bent tijdens het rijden.
9

Stap 9: Regulier onderhoud

Voer regelmatig onderhoud uit volgens de instructies van de fabrikant. Reinig je helm regelmatig met een mild schoonmaakmiddel en water om vuil en zweet te verwijderen. Controleer daarnaast regelmatig de sluiting en de bandjes om er zeker van te zijn dat ze goed werken en stevig vastzitten. Vergeet ook niet om de binnenkant van de helm te inspecteren op eventuele beschadigingen of slijtage. Door regelmatig onderhoud uit te voeren, blijft je helm in optimale conditie en wordt je veiligheid gegarandeerd.

Een zorgeloos onderhoudsritueel

Conclusie:

In deze handleiding hebben we je laten zien hoe je een flip-up helm kunt onderhouden. Door regelmatig schoon te maken, smeren en inspecteren, zorg je ervoor dat je helm veilig en comfortabel blijft. Vergeet niet om de instructies van de fabrikant op te volgen voor het beste resultaat. Blijf genieten van je rit met een goed onderhouden helm!

Benodigde gereedschappen

 • Reinigingsmiddel
 • Zacht doekje
 • Verwijderbare binnenvoering
 • Vizierreiniger
 • Scharnierolie
 • Sluitsysteem
 • Weerbestendige beschermhoes
 • Inspectietool
 • Reserveonderdelen
 • Onderhoudsproducten

Handige adviezen

 • Reinig regelmatig de buitenkant van je helm met een zachte doek en een mild reinigingsmiddel. Vermijd agressieve chemicaliën, omdat deze de helm kunnen beschadigen
 • Verwijder insecten en ander vuil onmiddellijk van het vizier en de buitenkant van de helm om krassen te voorkomen
 • Controleer regelmatig de bevestigingsmechanismen en zorg ervoor dat ze goed werken. Eventuele losse onderdelen moeten worden vastgedraaid of vervangen
 • Maak de binnenkant van de helm schoon met een vochtige doek en een mild reinigingsmiddel. Verwijder eventuele zweetresten om geurtjes te voorkomen
 • Verwijder de binnenvoering en was deze volgens de instructies van de fabrikant. Laat de voering volledig drogen voordat je hem terugplaatst in de helm
 • Voorkom blootstelling aan extreme temperaturen en vochtigheid, omdat dit de levensduur van de helm kan verkorten
 • Bewaar de helm op een droge en goed geventileerde plaats, uit direct zonlicht en uit de buurt van schadelijke chemicaliën
 • Controleer regelmatig de staat van de helm en vervang deze indien nodig. Een goed onderhouden helm is essentieel voor je veiligheid op de weg

Hoe de Flip-up helm te gebruiken: Eenvoudige stappen voor een veilige en comfortabele rit

 • Zorg ervoor dat de helm goed past: Meet je hoofd om de juiste maat te bepalen voordat je een helm koopt. Een goed passende helm zorgt voor comfort en veiligheid tijdens het rijden
 • Open de helm met zorg: Zoek naar het mechanisme aan de voorkant van de helm en ontgrendel het voorzichtig. Til de voorkant van de helm op en zorg ervoor dat je hoofd niet tegen de helm stoot
 • Plaats de helm op je hoofd: Houd de helm stevig vast aan de achterkant en plaats hem voorzichtig op je hoofd. Zorg ervoor dat de helm goed aansluit op je hoofd en dat de kinband stevig vastzit
 • Verstel de helm indien nodig: Als de helm te los of te strak zit, kun je de pasvorm aanpassen met behulp van de verstelbare riemen en kussentjes aan de binnenkant van de helm. Zorg ervoor dat de helm comfortabel en veilig aanvoelt
 • Sluit de helm goed af: Controleer of de helm goed is vergrendeld voordat je gaat rijden. Controleer of de kinband goed is vastgemaakt en stevig zit. Dit zorgt ervoor dat de helm op zijn plaats blijft en je hoofd beschermt tijdens het rijden
 • Ik hoop dat deze tips je helpen om de “flip-up helm” op de juiste manier te gebruiken! Veel plezier en veilige ritten!

Veelgestelde vragen over flip-up helmen

Is er een verschil in gewicht tussen een flip-up helm en een integraalhelm?

Ja, er is een verschil in gewicht tussen een flip-up helm en een integraalhelm. Over het algemeen is een flip-up helm iets zwaarder dan een integraalhelm. Dit komt doordat een flip-up helm, ook wel bekend als een systeemhelm, een mechanisme heeft waarmee het kindeel omhoog geklapt kan worden. Dit mechanisme voegt extra gewicht toe aan de helm. Een integraalhelm daarentegen heeft geen beweegbare onderdelen en is over het algemeen lichter. Het precieze gewicht kan echter variëren afhankelijk van het merk, model en de gebruikte materialen. Het is daarom raadzaam om bij het kiezen van een helm rekening te houden met het gewicht, naast andere factoren zoals pasvorm en veiligheid.

Kun je een flip-up helm dragen tijdens het rijden op de snelweg?

Ja, je kunt een flip-up helm dragen tijdens het rijden op de snelweg. Een flip-up helm is ontworpen om zowel als integraalhelm als jethelm te functioneren. Het voordeel van een flip-up helm is dat je het kindeel omhoog kunt klappen, waardoor je gemakkelijk kunt communiceren met anderen zonder je helm af te hoeven nemen. Het is echter belangrijk om te vermelden dat je altijd moet voldoen aan de wettelijke veiligheidsnormen en voorschriften met betrekking tot helmen tijdens het rijden op de snelweg. Het dragen van een goedgekeurde helm is essentieel voor je eigen veiligheid op de weg.

Is een flip-up helm veilig genoeg in vergelijking met andere helmen?

Absoluut, een flip-up helm is zeker veilig genoeg in vergelijking met andere helmen. Flip-up helmen bieden dezelfde bescherming als integraalhelmen, maar hebben het extra voordeel dat je het kinstuk omhoog kunt klappen. Hierdoor kun je gemakkelijk communiceren, een bril opzetten of even een slokje drinken zonder je helm af te hoeven nemen.

De meeste flip-up helmen voldoen aan dezelfde veiligheidsnormen als andere helmen, zoals de Europese ECE-keurmerken. Ze zijn ontworpen en getest om te voldoen aan strenge veiligheidseisen en bieden bescherming bij een val of botsing.

Natuurlijk is het belangrijk om bij het kiezen van een helm altijd te letten op de juiste pasvorm en de juiste maat. Een goed passende helm is essentieel voor optimale bescherming. Daarnaast is het ook belangrijk om de helm regelmatig te controleren op eventuele beschadigingen en om deze op tijd te vervangen als dat nodig is.

Kortom, een flip-up helm is net zo veilig als andere helmen en biedt het extra voordeel van gebruiksgemak. Zorg ervoor dat je altijd een helm draagt die goed bij je past en geniet van veilig motorrijden!

11 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Bedankt voor de duidelijke instructies! Ik heb altijd moeite gehad met het schoonmaken van mijn flip-up helm, dus deze gids komt echt van pas. Ik zal zeker de tips opvolgen en kijken of ik mijn helm weer als nieuw kan laten glanzen.

 2. Ik wil graag mijn ervaring delen met het gebruik van een flip-up helm tijdens een lange motorrit. Dankzij de goede bescherming tegen weersinvloeden bleef mijn gezicht droog en beschermd. Het vizier schoonmaken was ook heel eenvoudig. Een geweldige investering!

  • Bedankt voor het delen van je ervaring! Een flip-up helm is inderdaad een geweldige investering, vooral tijdens lange ritten. Het is fijn om te horen dat je gezicht droog en beschermd bleef. Veel plezier en veilige ritten gewenst!

 3. Ik heb gemerkt dat het smeren van de scharnieren van mijn flip-up helm helpt om ze soepel te laten bewegen. Ik gebruik hiervoor een siliconenspray die speciaal is ontworpen voor helmen. Werkt als een charme!

  • Dat is een goede tip! Het smeren van de scharnieren is inderdaad belangrijk om ze soepel te laten bewegen. Een siliconenspray speciaal voor helmen is een uitstekende keuze. Bedankt voor het delen van je ervaring!

 4. Bij stap 5 staat dat we het sluitsysteem moeten controleren, maar hoe doen we dat precies? Zijn er specifieke dingen waar we op moeten letten?

  • Bij het controleren van het sluitsysteem is het belangrijk om te kijken of de sluiting goed vastklikt en stevig blijft zitten. Controleer ook of er geen slijtage of beschadigingen zijn aan het sluitsysteem. Als je twijfelt, raad ik aan om contact op te nemen met de fabrikant van je helm voor specifieke instructies. Hopelijk helpt dit!

 5. Ik heb een probleem met het sluitsysteem van mijn flip-up helm. Het lijkt niet goed vast te klikken en blijft niet stevig zitten. Heeft iemand anders dit probleem ook gehad? En hoe kan ik het oplossen?

  • Het spijt me te horen dat je problemen hebt met het sluitsysteem van je flip-up helm. Het kan zijn dat er een probleem is met de sluiting zelf of dat er sprake is van slijtage. Ik raad je aan om contact op te nemen met de fabrikant van je helm voor advies en mogelijke oplossingen. Hopelijk kunnen zij je verder helpen!

 6. Ik heb deze gids gevolgd en mijn flip-up helm ziet er nu geweldig uit! Het schoonmaken van de binnenvoering was een geweldige tip, want die kan behoorlijk vies worden. Bedankt voor de goede instructies!

  • Wat fijn om te horen dat de gids je heeft geholpen en dat je helm er nu geweldig uitziet! Het schoonmaken van de binnenvoering is inderdaad belangrijk voor het comfort en de hygiëne. Bedankt voor je positieve feedback!

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen