Hoe moet je een motorhelm opzetten en afstellen voor een optimale pasvorm?

Deze handleiding laat je in eenvoudige stappen zien hoe je een motorhelm opzet en afstelt voor een perfecte pasvorm. We leggen uit waarom het belangrijk is dat de helm goed zit en geven praktische tips om de helm op de juiste manier aan te passen.

1

Stap 1: Kies de juiste maat

Om de juiste maat motorhelm te kiezen, meet je de omtrek van je hoofd net boven je wenkbrauwen. Vergelijk vervolgens deze meting met de maattabel van de helmfabrikant. Zo vind je de maat die het beste past bij de vorm en grootte van je hoofd.

2

Stap 2: Plaatsing op het hoofd

Om de helm correct op je hoofd te plaatsen, volg je deze stappen:

 1. Zet de helm op je hoofd, zodat deze volledig over je hoofd heen valt.
 2. Zorg ervoor dat de helm gelijkmatig verdeeld is over je hele hoofd. Er mogen geen losse gedeeltes zijn.
 3. De helm moet op het breedste deel van je hoofd zitten. Dit is meestal net boven je wenkbrauwen en ongeveer een centimeter boven je oren.
 4. Controleer of de helm niet te strak of te los zit. Een te strakke helm kan ongemak veroorzaken en een te losse helm biedt mogelijk geen voldoende bescherming.
 5. Pas de helm indien nodig aan met behulp van de verstelbare riempjes of draaischijf aan de achterkant van de helm.
 6. Nadat je de helm hebt aangepast, beweeg je je hoofd in verschillende richtingen om te controleren of de helm goed op zijn plaats blijft zitten. Je moet je hoofd vrij kunnen bewegen zonder dat de helm verschuift.

Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat de helm correct en comfortabel op je hoofd zit, wat essentieel is voor maximale veiligheid tijdens het dragen van de helm.

3

Stap 3: Kinbandje afstellen

 1. Plaats de helm op je hoofd en zorg ervoor dat deze goed is gepositioneerd.
 2. Pak het kinbandje vast en trek het voorzichtig aan zodat het onder je kin sluit.
 3. Zorg ervoor dat het bandje comfortabel, maar stevig zit. Het mag niet te strak zitten en je huid niet irriteren.
 4. Controleer of je nog vrij kunt praten en ademen met het kinbandje dicht. Als dit niet het geval is, maak het bandje dan iets losser.
 5. Controleer ook of het kinbandje niet losraakt tijdens het dragen. Als dit het geval is, maak het bandje dan iets strakker.
 6. Zodra je het kinbandje naar wens hebt afgesteld, controleer dan nogmaals of de helm stevig op je hoofd zit en goed beschermt.

Met deze eenvoudige stappen kun je het kinbandje van je helm comfortabel afstellen, zodat je veilig én comfortabel kunt fietsen.

4

Stap 4: Controleer de pasvorm

Stap 4: Controleer de pasvorm

Om te controleren of de helm goed past, is het belangrijk om je hoofd te bewegen. Volg de onderstaande stappen om te controleren of de helm goed op je hoofd blijft zitten:

 1. Buig voorover: Buig voorover alsof je iets van de grond wilt oprapen. Let op of de helm stevig op je hoofd blijft zitten en niet naar voren schuift.
  Voorbeeld: Buig voorover alsof je een denkbeeldige pen van de grond wilt oprapen. Als de helm goed past, blijft deze stevig op je hoofd zitten zonder te verschuiven.
 2. Schud je hoofd heen en weer: Beweeg je hoofd heen en weer alsof je “nee” schudt. Controleer of de helm goed op zijn plaats blijft zitten en niet zijwaarts verschuift.
  Voorbeeld: Schud je hoofd heen en weer alsof je “nee” schudt. Een goed passende helm blijft stevig op je hoofd zitten zonder zijwaarts te verschuiven.
 3. Draai je hoofd van links naar rechts: Draai je hoofd langzaam van links naar rechts en vice versa. Let op of de helm goed op je hoofd blijft zitten en niet draait.
  Voorbeeld: Draai je hoofd langzaam van links naar rechts alsof je “nee” schudt. Een goed passende helm blijft stevig op je hoofd zitten zonder te draaien.

Als de helm goed past, zou deze stevig op je hoofd moeten blijven zitten en niet verschuiven tijdens het bewegen van je hoofd. Als je merkt dat de helm niet goed blijft zitten, pas dan de riempjes aan totdat de pasvorm comfortabel en veilig is.

5

Stap 5: Controleer de wangkussens

Controleer of de wangkussens goed tegen je wangen aansluiten. Druk zachtjes op de kussens om te voelen of ze comfortabel aanvoelen en niet te strak of te los zitten. Als de kussens niet goed passen, kun je ze vaak vervangen door dikker of dunner materiaal. Bijvoorbeeld, als de kussens te los zitten, probeer dan dikkere kussens te gebruiken om een betere pasvorm te creëren.

6

Stap 6: Verstelbare helmvoering aanpassen

Als je een helm hebt met een verstelbare voering, zijn er een paar stappen die je moet volgen om deze aan te passen voor een betere pasvorm. Ten eerste, zoek de verstelbare schuifjes of knoppen aan de binnenkant van de helmvoering. Gebruik je handen om voorzichtig aan deze schuifjes of knoppen te draaien of te schuiven, zodat de voering strakker of losser komt te zitten, afhankelijk van je behoeften. Zorg ervoor dat je de instructies van de fabrikant raadpleegt voor specifieke aanwijzingen over hoe je de voering van jouw helm kunt aanpassen aan de vorm van je hoofd.

7

Stap 7: Controleer het zicht

 • Zorg ervoor dat de helm goed op je hoofd zit voordat je het zicht controleert.
 • Controleer of het vizier of de bril goed werkt en schoon is.
 • Kijk rond en zorg ervoor dat je een duidelijk zicht hebt op de weg en je omgeving.
 • Maak indien nodig de helm schoon of vervang het vizier of de bril om een optimaal zicht te garanderen.
8

Stap 8: Probeer de helm uit tijdens een proefrit

 • Zet de helm op voordat je op de motor stapt.
 • Controleer of de helm goed aansluit op je hoofd zonder te knellen.
 • Doe een paar testrondjes om te voelen of de helm stevig blijft zitten.
 • Let op of de helm niet te veel beweegt of verschuift tijdens het rijden.

Vergeet niet dat het belangrijk is om je veilig en comfortabel te voelen tijdens het rijden, daarom is het uitproberen van de helm tijdens een proefrit een essentiële stap.

De perfecte pasvorm bereiken

Conclusie:

Nu je deze stappen hebt doorlopen, weet je hoe je een motorhelm op de juiste manier kunt opzetten en afstellen voor een optimale pasvorm. Onthoud dat een goed passende helm van groot belang is voor zowel je veiligheid als comfort tijdens het motorrijden. Vergeet niet regelmatig de pasvorm van je helm te controleren en indien nodig aan te passen. Veel plezier en veilige ritten!

Benodigde gereedschappen en materialen

 • Motorhelm in de juiste maat
 • Spiegel

Handige aanwijzingen

 • Meet je hoofdomtrek: Gebruik een meetlint om de omtrek van je hoofd te meten, net boven je wenkbrauwen. Noteer deze meting voor de juiste helmmaat
 • Kies de juiste maat: Raadpleeg de maattabel van de fabrikant om de juiste maat helm te vinden op basis van je hoofdomtrek. Kies niet te klein of te groot, want dit kan ongemak veroorzaken tijdens het dragen
 • Plaats de helm op je hoofd: Zet de helm op je hoofd en zorg ervoor dat de bovenkant van de helm gelijkmatig over je hoofd verdeeld is. De helm moet comfortabel en stevig aanvoelen, zonder enige ongemakkelijke drukpunten
 • Controleer de pasvorm: Controleer of de helm strak genoeg zit door je hoofd van links naar rechts en van boven naar beneden te bewegen. De helm mag niet verschuiven of los aanvoelen
 • Stel de kinband af: Bevestig de kinband en zorg ervoor dat deze stevig, maar niet te strak, onder je kin zit. Je moet nog steeds comfortabel kunnen ademen en je mond kunnen openen
 • Controleer de wangkussens: Controleer of de wangkussens goed aansluiten op je wangen. Deze moeten stevig en comfortabel aanvoelen, zonder dat ze je gezicht vervormen
 • Pas de kinstukhoogte aan: Sommige helmen hebben een verstelbare kinstukhoogte. Pas deze aan zodat het kinstuk goed aansluit op je kin en gezicht
 • Controleer het gezichtsveld: Zorg ervoor dat het gezichtsveld van de helm niet belemmerd wordt en dat je een duidelijk zicht hebt op de weg
 • Controleer de ventilatie: Controleer of de ventilatieopeningen van de helm geopend zijn en dat er voldoende luchtstroom is om je hoofd koel te houden tijdens het rijden
 • Controleer de pasvorm regelmatig: Controleer regelmatig de pasvorm van je helm, vooral als je merkt dat deze losser begint te zitten. Een goed passende helm is essentieel voor je veiligheid op de weg

Hoe draag je een motorhelm op de juiste manier?

 • Zorg ervoor dat de motorhelm goed past op je hoofd. Hij moet stevig zitten, maar niet te strak. Het is belangrijk dat de helm niet kan bewegen tijdens het rijden
 • Controleer of de kinband goed vastgemaakt kan worden. De kinband moet stevig om je kin zitten, maar mag niet oncomfortabel strak zitten
 • Let op dat de helm niet te los zit bij de slapen of op het voorhoofd. Dit kan betekenen dat de helm te groot is en niet de juiste bescherming biedt
 • Controleer de pasvorm bij de oren. De oren moeten volledig bedekt zijn door de helm, zonder dat er druk op wordt uitgeoefend
 • Draag de helm en maak een testrit om te controleren of deze goed blijft zitten tijdens beweging. Let op eventuele verschuivingen of ongemakken tijdens het rijden

Veelgestelde vragen over het correct passen van een motorhelm

Hoe strak moet een motorhelm aansluiten op je hoofd?

Een motorhelm moet redelijk strak op je hoofd aansluiten om effectief te zijn bij het beschermen van je hoofd tijdens het rijden. Het is belangrijk dat de helm stevig op je hoofd zit, zonder dat het oncomfortabel wordt. Een goede manier om te controleren of je helm de juiste pasvorm heeft, is door te kijken of hij niet kan draaien of schuiven wanneer je je hoofd beweegt. Zorg ervoor dat de helm goed aansluit op je voorhoofd, wangen en kin, en dat de bandjes stevig vastzitten onder je kin. Het is essentieel om de juiste maat helm te kiezen, omdat een te losse helm je hoofd niet goed beschermt bij een val of een botsing. Het is altijd verstandig om naar een gespecialiseerde winkel te gaan voor advies en om verschillende helmen te passen om te zien welke het beste bij jou past.

Wat zijn de mogelijke gevolgen van een motorhelm die te los zit?

Als je motorhelm te los zit, kunnen er verschillende mogelijke gevolgen optreden. Ten eerste kan de helm tijdens het rijden gaan schuiven, waardoor je zicht belemmerd kan worden. Dit kan gevaarlijk zijn, vooral bij hoge snelheden. Daarnaast kan een losse helm je minder bescherming bieden bij een val of een ongeluk. Als de helm niet goed aansluit op je hoofd, kan de impact van een botsing niet optimaal worden geabsorbeerd, waardoor het risico op hoofdletsel toeneemt. Het is daarom belangrijk om altijd een goed passende motorhelm te dragen die stevig op je hoofd zit en correct is afgesteld.

Hoe weet je of een motorhelm goed zit?

Om te weten of een motorhelm goed zit, zijn er een paar dingen waar je op kunt letten. Ten eerste is het belangrijk dat de helm stevig op je hoofd zit, maar niet te strak. Je moet de helm zonder al te veel moeite op kunnen zetten en weer af kunnen nemen. Daarnaast moet de helm gelijkmatig over je hele hoofd passen, zonder drukpunten of knellende plekken.

Een goede manier om te controleren of de helm goed zit, is door te kijken naar de pasvorm. De helm moet strak genoeg zitten zodat hij niet verschuift of draait tijdens het rijden, maar tegelijkertijd moet er genoeg ruimte zijn voor je hoofd om comfortabel te zijn. Je kunt dit controleren door je hoofd van links naar rechts en van voor naar achter te bewegen. Als de helm stevig op zijn plaats blijft zitten zonder ongemakkelijke druk, dan is dat een goed teken.

Een ander aspect om op te letten is de kinband. Deze moet strak genoeg zijn zodat de helm niet van je hoofd kan vallen bij een ongeval, maar niet zo strak dat het oncomfortabel wordt. Je moet nog steeds comfortabel kunnen ademen en praten terwijl je de kinband vastmaakt.

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat iedereen een ander hoofd heeft en dat niet elke helm bij iedereen even goed zal passen. Het is daarom verstandig om verschillende helmen te proberen en te vergelijken voordat je er een koopt. Een goed passende motorhelm is van essentieel belang voor je veiligheid op de weg, dus neem de tijd om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt.

16 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik volgde de gids en nu past mijn motorhelm perfect! Bedankt voor de duidelijke instructies!

 2. Ik heb al een tijdje een motorhelm, maar ik wist niet dat je de verstelbare helmvoering kon aanpassen. Bedankt voor deze handige tip!

  • Graag gedaan! Het aanpassen van de verstelbare helmvoering kan echt een verschil maken in de pasvorm en het comfort van je helm. Probeer het eens uit en kijk of het voor jou een verbetering oplevert.

 3. Ik heb moeite om de helmvoering aan te passen. Het lijkt niet goed te passen bij mijn hoofd. Heeft iemand tips?

 4. Ik heb gemerkt dat een motorhelm goed zit wanneer deze stevig op mijn hoofd past zonder dat ik het gevoel heb dat hij verschuift. Ook moet het niet te strak zitten, anders krijg ik hoofdpijn. Wat zijn jullie tips voor een goede pasvorm?

  • Je hebt helemaal gelijk! Een motorhelm moet stevig op je hoofd zitten zonder te verschuiven, maar mag ook niet te strak zitten om hoofdpijn te voorkomen. Het is belangrijk om de stappen in de gids te volgen en eventueel de verstelbare onderdelen aan te passen om een optimale pasvorm te vinden. Bedankt voor het delen van jouw tips!

 5. Kun je een specifiek merk en model van een motorhelm aanbevelen dat een goede pasvorm heeft?

 6. Het kan zijn dat de helmvoering niet goed is afgesteld op jouw hoofd. Probeer de verstelbare helmvoering opnieuw aan te passen volgens stap 6 van de gids. Als het nog steeds niet goed past, kan het zijn dat je een andere maat helmvoering nodig hebt.

 7. Is het belangrijk om de wangkussens regelmatig te controleren? Hoe vaak moet ik dit doen?

  • Ja, het is belangrijk om regelmatig de wangkussens van je motorhelm te controleren. Controleer ze bijvoorbeeld elke keer voordat je gaat rijden. Als de wangkussens versleten of beschadigd zijn, is het verstandig om ze te vervangen voor optimale veiligheid en comfort.

 8. Ik heb de helm uitgeprobeerd tijdens een proefrit en hij voelde geweldig aan! Bedankt voor de gids!

 9. Moet ik mijn kinbandje strak aantrekken of juist losjes laten hangen?

  • Het kinbandje moet stevig worden vastgemaakt, maar niet te strak. Het moet comfortabel zitten en voorkomen dat de helm van je hoofd afglijdt bij een val. Zorg ervoor dat je het kinbandje goed afstelt volgens stap 3 van de gids.

 10. Ik ben het niet eens met stap 2. Ik vind dat de helm te ver naar voren wordt geplaatst, wat mijn zicht belemmert. Kan dit worden aangepast?

  • Bedankt voor je feedback. Het plaatsen van de motorhelm kan enigszins variëren afhankelijk van het model en de persoonlijke voorkeur. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de helm stevig op je hoofd zit zonder belemmering van je zicht. Pas de plaatsing aan volgens jouw comfort en veiligheid.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen