Hoe moet je een carbon helm afstellen?

In de stapsgewijze handleiding “Hoe moet je een carbon helm afstellen?” leer je hoe je op de juiste manier een carbon helm kunt afstellen voor optimale veiligheid en comfort tijdens het sporten.

1

Controleer de pasvorm van de helm

Voordat je begint met het afstellen van de helm, plaats deze op je hoofd en controleer de pasvorm. Zorg ervoor dat de helm gelijkmatig en stevig zit, zonder dat het te strak of te los zit. Bedek je voorhoofd volledig met de helm en zorg ervoor dat de riemen comfortabel om je kin passen.

2

Pas de helmriemen aan

 • Pas de kinriem aan:
  • Zorg ervoor dat de kinriem stevig maar comfortabel onder je kin zit.
 • Pas de zijriemen aan:
  • Zorg ervoor dat de zijriemen goed strak zitten zonder te veel druk op je wangen uit te oefenen.
3

Verstel de helmbeugel

De helmbeugel is het gedeelte van de helm dat de achterkant van je hoofd bedekt. Volg de onderstaande stappen om de helmbeugel goed af te stellen:

 1. Zoek de verstelknop aan de achterkant van de helm.
 2. Draai de knop met de klok mee om de beugel strakker te maken, of tegen de klok in om de beugel losser te maken.
 3. Pas de beugel aan naar jouw voorkeur, zodat deze stevig tegen de achterkant van je hoofd rust, maar niet ongemakkelijk strak zit.
 4. Test de pasvorm door je hoofd zachtjes te schudden. De helm moet stevig op zijn plaats blijven zitten zonder te verschuiven.

Volg deze stappen om de helmbeugel op de juiste manier af te stellen en zorg ervoor dat je helm comfortabel en veilig op je hoofd zit tijdens het dragen.

4

Controleer de hoogte van de helm

Om ervoor te zorgen dat de helm goed op je hoofd zit, controleer je eerst de hoogte. Plaats de helm op je hoofd, zodat het midden van je voorhoofd rust op het middengedeelte van de helm. Zorg ervoor dat de helm je zicht niet belemmert. Als de hoogte niet goed is, pas deze dan aan met behulp van de verstelknop aan de achterkant van de helm. Draai de knop voorzichtig naar links om de helm hoger te maken en naar rechts om de helm lager te maken. Blijf de hoogte aanpassen totdat de helm comfortabel op je hoofd rust en je een duidelijk zicht hebt.

5

Controleer de ventilatiegaten

Controleer regelmatig of de ventilatiegaten van je carbon helm niet geblokkeerd zijn. Maak ze voorzichtig schoon met een zachte borstel of doek als je merkt dat ze verstopt zijn. Zorg ervoor dat de lucht vrij kan circuleren om je hoofd koel te houden tijdens het sporten.

6

Controleer de kinband

 • Zorg ervoor dat de kinband goed vastzit om je veiligheid te waarborgen.
 • Controleer regelmatig of de kinband niet versleten of beschadigd is.
 • Als je merkt dat de kinband versleten of beschadigd is, vervang deze dan zo snel mogelijk.
 • Neem geen risico’s met een beschadigde kinband, het is belangrijk om jezelf te beschermen tijdens het dragen van een helm.

Door regelmatig de kinband te controleren en indien nodig te vervangen, kun je er zeker van zijn dat je helm optimaal beschermt.

7

Controleer de pasvorm opnieuw

Nu je alle aanpassingen hebt gemaakt, is het tijd om de pasvorm van de helm opnieuw te controleren. Zet de helm weer op en beweeg je hoofd heen en weer om te kijken of de helm niet verschuift. Als je merkt dat de helm nog steeds niet goed zit, herhaal dan de stappen die je eerder hebt gevolgd om de afstelling verder te verfijnen. Blijf net zo lang aanpassingen maken totdat de helm perfect op je hoofd zit.

8

Test de helm in actie

 • Zorg ervoor dat je de helm goed hebt afgesteld voordat je ermee gaat fietsen, skiën of een andere activiteit gaat doen.
 • Doe de helm op en controleer of hij stevig op je hoofd zit zonder te bewegen.
 • Ga nu de activiteit uitvoeren en let goed op hoe de helm aanvoelt. Is hij comfortabel? Voel je je veilig?
 • Als je tijdens het dragen van de helm nog steeds problemen ondervindt, zoals pijnlijke drukpunten, pas dan de afstelling aan.
 • Controleer of de bandjes goed zijn aangespannen en of de kinband comfortabel om je kin zit.
 • Blijf de helm testen en aanpassen totdat je tevreden bent met de afstelling en je je comfortabel en veilig voelt tijdens het dragen ervan.
9

Onderhoud de helm regelmatig

Om ervoor te zorgen dat je carbon helm optimaal blijft presteren, is regelmatig onderhoud belangrijk. Volg de onderstaande stappen om je helm schoon te maken en te controleren op beschadigingen:

 1. Maak de buitenkant van de helm schoon met een zachte doek en wat mild schoonmaakmiddel. Vermijd agressieve chemicaliën die het carbon kunnen beschadigen.
 2. Controleer de sluiting van de helm. Zorg ervoor dat de gesp goed sluit en stevig vastzit. Indien nodig, vervang deze.
 3. Controleer de kinband op slijtage. Als de band versleten of beschadigd is, vervang deze dan.
 4. Bekijk de padding aan de binnenkant van de helm. Als deze versleten of los zit, vervang deze dan om een goede pasvorm te behouden.
 5. Controleer de ventilatieopeningen op verstoppingen. Reinig ze indien nodig met een zachte borstel.
 6. Controleer de helm op scheuren of beschadigingen aan het carbon. Als je dergelijke schade opmerkt, raadpleeg dan een professional voor inspectie en reparatie.

Door regelmatig onderhoud uit te voeren en versleten onderdelen te vervangen, kun je ervoor zorgen dat je helm veilig en in optimale conditie blijft.

De perfecte pasvorm bereiken

Conclusie:

In deze blogpost heb je geleerd hoe je een carbon helm moet afstellen. Door het volgen van de stappen in de handleiding kun je ervoor zorgen dat je helm goed past en comfortabel zit tijdens het sporten. Vergeet niet om regelmatig de pasvorm te controleren en de helm te onderhouden voor optimale prestaties. Met een goed afgestelde helm kun je veilig en met vertrouwen genieten van je sportieve activiteiten.

Benodigde gereedschappen en materialen

 • Carbon helm
 • Helmriemen
 • Helmbeugel
 • Ventilatiegaten
 • Kinband
 • Onderhoudsmiddelen voor de helm

Handige aanpassingen

 • Begin met het afstellen van de bandjes. Zorg ervoor dat de bandjes strak maar comfortabel om je hoofd zitten. Ze moeten stevig vastzitten, maar niet te veel druk uitoefenen op je hoofd
 • Verstel de gesp onder je kin. Zorg ervoor dat deze goed vastzit en niet los kan schieten tijdens het rijden
 • Controleer de pasvorm van de helm. Zorg ervoor dat de helm goed aansluit op de vorm van je hoofd zonder te veel drukpunten. Het moet comfortabel zitten en niet verschuiven tijdens het rijden
 • Pas de hoogte van de helm aan. Het is belangrijk dat de helm de juiste positie op je hoofd heeft. De voorrand van de helm moet net boven je wenkbrauwen zitten, zodat je een goed zicht hebt zonder dat je zicht wordt belemmerd
 • Controleer de zijriemen. Zorg ervoor dat deze gelijkmatig zijn afgesteld aan beide zijden van je hoofd. Ze moeten ongeveer in een rechte lijn over je oren lopen, zonder te strak te zitten
 • Test de stabiliteit van de helm. Schud je hoofd heen en weer en buig voorover om te controleren of de helm goed op zijn plaats blijft zitten. Als de helm verschuift, moet je de bandjes en gesp opnieuw afstellen totdat hij stevig vastzit
 • Controleer regelmatig de afstelling van je helm. Na verloop van tijd kan de helm losser gaan zitten, dus het is belangrijk om deze regelmatig te controleren en indien nodig opnieuw af te stellen

Hoe de carbon helm te gebruiken: eenvoudige tips en instructies

 • Zorg ervoor dat de helm goed past: Meet je hoofdomtrek op en kies een maat die goed bij je past. Een goed passende helm is belangrijk voor je veiligheid en comfort tijdens het dragen
 • Bevestig de helm correct: Zorg ervoor dat de kinband goed is afgesteld en dat de gesp stevig is vastgemaakt. Dit zorgt ervoor dat de helm stevig op je hoofd blijft zitten en niet verschuift tijdens het dragen
 • Onderhoud de helm goed: Reinig de helm regelmatig met een zachte doek en mild reinigingsmiddel om zweet en vuil te verwijderen. Controleer ook regelmatig de helm op eventuele beschadigingen en vervang deze indien nodig
 • Draag de helm altijd tijdens het fietsen: Het dragen van een helm is essentieel voor je veiligheid tijdens het fietsen. Zorg ervoor dat je de helm altijd draagt, ongeacht de afstand of snelheid van je rit
 • Bewaar de helm op een veilige plek: Berg de helm op een veilige en droge plaats op, uit direct zonlicht en extreme temperaturen. Hierdoor blijft de helm in goede staat en gaat deze langer mee
 • Ik hoop dat deze tips je helpen om je “Carbon helm” op de juiste manier te gebruiken. Veel plezier en veilige ritten!

Veelgestelde vragen over Carbon helmen

Welke soorten activiteiten zijn geschikt voor het dragen van een Carbon helm?

Voor het dragen van een Carbon helm zijn er verschillende activiteiten geschikt. Carbon helmen worden vaak gebruikt bij het beoefenen van extreme sporten zoals motorrijden, mountainbiken, skiën en snowboarden. Deze helmen bieden een uitstekende bescherming dankzij de sterke en lichte eigenschappen van het carbon materiaal. Dus als je van plan bent om deze activiteiten te beoefenen, dan is een Carbon helm zeker een goede keuze voor jou!

Is het mogelijk om accessoires aan een Carbon helm toe te voegen?

Ja, het is mogelijk om accessoires aan een Carbon helm toe te voegen. Carbon helmen hebben vaak bevestigingspunten zoals een vizierbevestiging of ventilatieopeningen waar je accessoires aan kunt bevestigen. Denk hierbij aan een zonnevizier, een camera mount of zelfs een communicatiesysteem. Het is belangrijk om te controleren of de accessoires compatibel zijn met jouw specifieke helmmodel voordat je ze aanschaft. Het toevoegen van accessoires kan de functionaliteit en veelzijdigheid van je helm vergroten, dus het is zeker de moeite waard om de mogelijkheden te verkennen.

Hebben Carbon helmen een langere levensduur dan andere helmen?

Ja, carbon helmen hebben over het algemeen een langere levensduur dan andere helmen. Dit komt doordat carbon een zeer sterk en duurzaam materiaal is. Het is bestand tegen impacts en biedt een uitstekende bescherming bij een val of botsing. Bovendien is carbon licht van gewicht, waardoor de helm comfortabeler is om te dragen. Het is echter belangrijk om te vermelden dat de levensduur van een helm ook afhankelijk is van hoe goed je ermee omgaat en of je de helm op de juiste manier onderhoudt. Het regelmatig controleren op beschadigingen en het vervangen van de helm na een val of impact is altijd aan te raden, ongeacht het materiaal van de helm.

Is een Carbon helm lichter dan andere helmen?

Ja, een carbon helm is over het algemeen lichter dan andere helmen. Carbon is een materiaal dat bekend staat om zijn lichtheid en sterkte. Het wordt veel gebruikt in de productie van helmen vanwege de combinatie van deze eigenschappen. Het gebruik van carbonvezels maakt het mogelijk om een helm te maken die lichter is dan helmen gemaakt van andere materialen, zoals kunststof of metaal. Dit is vooral belangrijk voor sporters en fietsers, omdat een lichtere helm het comfort en de prestaties kan verbeteren. Het is echter belangrijk om op te merken dat niet alle carbon helmen hetzelfde zijn en dat het gewicht kan variëren afhankelijk van het merk en het model.

9 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik heb gemerkt dat er verschillende soorten helmriemen zijn. Sommige hebben gespen, terwijl andere klittenbandsluitingen hebben. Zijn er specifieke aanpassingen die ik moet maken afhankelijk van het type riem?

  • Goede vraag! Bij helmen met gespen moet je ervoor zorgen dat de riemen stevig zijn vastgemaakt en niet te strak zitten. Bij helmen met klittenbandsluitingen kun je de riemen aanpassen door ze losser of strakker te maken, afhankelijk van je voorkeur en comfort.

 2. Bedankt voor deze nuttige gids! Ik heb mijn carbon helm net gekocht en wist niet hoe ik hem goed moest afstellen. Met behulp van deze stappen kon ik ervoor zorgen dat de helm perfect op mijn hoofd past. Het voelt veel comfortabeler en veiliger nu!

 3. Ik heb gehoord dat sommige mensen de helmbeugel aanpassen voor een betere aerodynamica. Is dit een aanbevolen stap of is het meer optioneel?

  • Het aanpassen van de helmbeugel voor een betere aerodynamica kan inderdaad helpen, vooral als je een ervaren fietser bent. Het is echter meer optioneel en hangt af van je persoonlijke voorkeur. Als je comfort belangrijker vindt dan aerodynamica, kun je de helmbeugel gewoon in de standaardpositie laten.

 4. Ik heb een vraag over de kinband. Hoe strak moet ik het aantrekken? Moet het strak genoeg zijn om de helm op zijn plaats te houden, of moet het losser zijn voor comfort?

  • De kinband moet strak genoeg zijn om de helm op zijn plaats te houden, maar niet zo strak dat het ongemak veroorzaakt. Het moet comfortabel aanvoelen en je hoofd goed ondersteunen. Probeer verschillende spanningen uit totdat je de juiste balans tussen veiligheid en comfort vindt.

 5. Ik adviseer ook om de ventilatiegaten regelmatig schoon te maken. Na verloop van tijd kunnen er stof en vuil ophopen, waardoor de luchtstroom beperkt wordt. Een schone helm is niet alleen frisser, maar zorgt ook voor een betere ventilatie tijdens het rijden.

  • Bedankt voor de tip! Het schoonmaken van de ventilatiegaten is inderdaad belangrijk om een goede luchtstroom te behouden. Ik zal het toevoegen aan de onderhoudsstappen in de gids.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen