Hoe meet je je hoofd voor de perfecte maat motorhelm?

Hoe meet je je hoofd voor de perfecte maat motorhelm?

Hallo daar! Ben je een trotse motorrijder die altijd op zoek is naar de beste uitrusting? Of ben je net begonnen met rijden en wil je er zeker van zijn dat je veiligheid altijd op de eerste plaats komt? In beide gevallen ben je hier aan het juiste adres.

Het dragen van een motorhelm die perfect past is essentieel voor je veiligheid op de weg. Maar hoe weet je nu welke maat helm jouw hoofd beschermt als geen ander? Geen zorgen, ik sta klaar om je te begeleiden bij het meten van je hoofd voor de perfecte maat motorhelm.

In deze blogpost zal ik je stap voor stap laten zien hoe je dit doet. We bespreken niet alleen de juiste meetmethoden, maar ook de belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van de juiste maat helm. Dus laten we snel aan de slag gaan en ervoor zorgen dat jij altijd veilig en comfortabel de weg op gaat!

Waarom is de juiste maat belangrijk?

Het kiezen van de juiste maat motorhelm is van cruciaal belang voor het beschermen van je hoofd tijdens een ongeval. Een helm die niet goed past, kan ernstige gevolgen hebben en de bescherming verminderen. In dit artikel leggen we uit waarom het zo belangrijk is om de juiste maat helm te kiezen en hoe je dit kunt doen.

Bescherming op de eerste plaats

Een motorhelm is ontworpen om je hoofd te beschermen bij een val of botsing. Het is daarom essentieel dat de helm goed past, zodat deze zijn functie optimaal kan vervullen. Een te losse helm kan gemakkelijk afglijden tijdens een ongeval, waardoor je hoofd onbeschermd blijft. Dit kan leiden tot ernstig letsel, zoals een hersenschudding of zelfs een schedelbreuk. Daarom moet je ervoor zorgen dat de helm stevig op je hoofd zit en niet kan verschuiven.

Comfort tijdens het rijden

Naast bescherming is comfort ook belangrijk bij het dragen van een motorhelm. Een te strakke helm kan ongemak veroorzaken en zelfs hoofdpijn veroorzaken tijdens het rijden. Dit kan afleidend zijn en je concentratie verminderen, wat gevaarlijk kan zijn op de weg. Daarom is het essentieel om de juiste maat helm te kiezen die comfortabel op je hoofd zit, zonder te strak te zijn.

Het meten van je hoofdmaat

Het meten van je hoofdmaat is de eerste stap bij het kiezen van de juiste maat motorhelm. Dit kun je eenvoudig zelf doen met behulp van een meetlint. Plaats het meetlint ongeveer 2,5 centimeter boven je wenkbrauwen en meet de omtrek van je hoofd. Herhaal deze meting een paar keer om er zeker van te zijn dat je de juiste maat hebt.

Het kiezen van de juiste maat helm

Zodra je je hoofdmaat hebt gemeten, kun je op zoek gaan naar een motorhelm die bij je past. Het is belangrijk om te weten dat helmen van verschillende merken en modellen mogelijk verschillende pasvormen hebben. Het is daarom raadzaam om verschillende helmen te passen voordat je er een koopt.

Hier zijn een paar tips om ervoor te zorgen dat je de juiste maat helm kiest:

 • Kies een helm die goed aansluit op je hoofd zonder te strak te zitten.
 • Zorg ervoor dat de helm niet kan verschuiven wanneer je je hoofd beweegt.
 • Controleer of de helm comfortabel aanvoelt en geen drukpunten veroorzaakt.
 • Let op de maattabel van de fabrikant en vergelijk deze met je hoofdmaat.

Waarom het meten van je hoofd belangrijk is

Het meten van je hoofd voordat je een motorhelm aanschaft, is van essentieel belang. Een goed passende helm is cruciaal voor je veiligheid en comfort op de weg. Als je een helm draagt die te groot of te klein is, kan dit de bescherming verminderen en je rijervaring negatief beïnvloeden. Daarom is het noodzakelijk om te weten hoe je je hoofd op de juiste manier kunt meten.

Het meetproces

Het meten van je hoofd voor een motorhelm is eigenlijk heel eenvoudig. Volg deze stappen om een nauwkeurige meting te krijgen:

 1. Gebruik een flexibel meetlint: Een flexibel meetlint is ideaal om de omtrek van je hoofd te meten. Zorg ervoor dat het meetlint lang genoeg is om helemaal om je hoofd te kunnen wikkelen.
 2. Plaats het meetlint: Plaats het meetlint ongeveer 2,5 cm boven je wenkbrauwen en oren. Dit is een goede richtlijn, omdat het ervoor zorgt dat de helm op de juiste plaats op je hoofd zit.
 3. Wikkel het meetlint rond je hoofd: Wikkel het meetlint voorzichtig rond je hoofd, net boven je oren. Zorg ervoor dat het meetlint niet te strak of te los zit. Het moet stevig genoeg zijn om je hoofd te omvatten, maar niet zo strak dat het oncomfortabel wordt.
 4. Noteer de omtrek: Wanneer je het meetlint helemaal rond je hoofd hebt gewikkeld, noteer dan de omtrek. Dit is de meting die je nodig hebt om de juiste maat motorhelm te kiezen.

Het belang van een goede pasvorm

Een motorhelm moet goed aansluiten op je hoofd voor optimale bescherming. Hier zijn enkele redenen waarom een goede pasvorm belangrijk is:

 • Bescherming: Een goed passende helm zorgt ervoor dat je hoofd volledig beschermd is bij een val of een botsing. Als de helm te los zit, kan hij verschuiven en je hoofd niet adequaat beschermen. Als de helm te strak zit, kan dit ongemak veroorzaken en je concentratie tijdens het rijden belemmeren.
 • Comfort: Een helm die goed past, zorgt voor comfort tijdens het rijden. Je wilt niet afgeleid worden door een helm die knelt of schuurt op je hoofd. Een goed passende helm zorgt ervoor dat je je kunt concentreren op de weg en genieten van je rit zonder ongemak.

Het kiezen van de juiste maat

Met de omtrekmeting van je hoofd kun je nu de juiste maat motorhelm kiezen. Elk merk en model heeft verschillende maatvoeringen, dus het is belangrijk om de maattabel van de fabrikant te raadplegen. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

 • Vergelijk je meting met de maattabel: Neem je omtrekmeting en vergelijk deze met de maattabel van de specifieke motorhelm die je wilt kopen. Zoek de maat die het beste overeenkomt met je meting.
 • Let op de vorm: Naast de omtrek is het ook belangrijk om te kijken naar de vorm van je hoofd. Sommige helmen zijn specifiek ontworpen voor ovale hoofden, terwijl andere beter passen bij ronde of langwerpige hoofden. Controleer de productbeschrijving of vraag advies aan een expert om er zeker van te zijn dat je de juiste vorm kiest.

Factoren om rekening mee te houden

Wanneer je op zoek bent naar de juiste maat motorhelm, is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren naast alleen de omtrek van je hoofd. Hieronder bespreken we enkele belangrijke punten om in gedachten te houden bij het maken van je keuze.

1. Vorm van je hoofd

Naast de omtrek van je hoofd is de vorm ervan ook van groot belang bij het kiezen van een motorhelm. Niet alle helmen passen even goed bij elke hoofdvorm. Sommige helmen zijn bijvoorbeeld meer geschikt voor mensen met een ronder hoofd, terwijl andere modellen beter passen bij mensen met een langwerpig hoofd. Het is belangrijk om te weten welke vorm je hoofd heeft om zo de juiste helm te kunnen vinden die bij jouw hoofdvorm past.

2. Type helm

Er zijn verschillende typen helmen beschikbaar, zoals integraalhelmen, systeemhelmen en jethelmen. Elk type helm heeft zijn eigen kenmerken en voordelen. Bij het kiezen van een motorhelm is het belangrijk om te bepalen welk type helm het beste past bij jouw behoeften en rijstijl.

 • Integraalhelmen: Dit zijn helmen die het hele hoofd bedekken en beschermen, inclusief de kin en het gezicht. Ze bieden de hoogste mate van bescherming en worden vaak gebruikt door sportieve rijders.
 • Systeemhelmen: Deze helmen hebben een beweegbaar kindeel, waardoor je ze gemakkelijk kunt openen en sluiten. Ze bieden het voordeel van een integraalhelm, maar met extra flexibiliteit en gemak.
 • Jethelmen: Jethelmen bieden bescherming aan de bovenkant van het hoofd, maar niet aan de kin en het gezicht. Ze zijn vooral populair bij scooterrijders en stadsrijders vanwege hun compacte formaat en lichte gewicht.

3. Extra kenmerken

Bepaalde helmen kunnen extra kenmerken hebben die je rijervaring kunnen verbeteren. Hierbij kun je denken aan een zonnevizier dat je beschermt tegen fel zonlicht, een ingebouwd communicatiesysteem waarmee je kunt praten met andere motorrijders, of zelfs een geïntegreerd GPS-navigatiesysteem. Het is belangrijk om te bepalen welke extra functies voor jou van belang zijn en deze mee te nemen in je keuze.

4. Pasvorm en comfort

Een goede pasvorm en comfort zijn essentieel voor het plezier en de veiligheid tijdens het rijden. Het is daarom belangrijk om verschillende helmen uit te proberen en te zorgen dat je helm goed past. Een helm mag niet te strak zitten, maar ook niet te los. Het is aan te raden om de helm enige tijd te dragen voordat je een beslissing neemt, zodat je kunt controleren of hij comfortabel blijft, ook na langere ritten.

Om je te helpen bij het maken van de juiste keuze, kun je gebruik maken van de volgende bullet points:

 • Meet de omtrek van je hoofd volgens de instructies van de fabrikant om de juiste maat te bepalen.
 • Probeer verschillende merken en modellen uit om te zien welke het beste bij jouw hoofdvorm past.
 • Let op de pasvorm en zorg ervoor dat de helm comfortabel zit zonder te knellen.
 • Overweeg welk type helm het beste past bij jouw rijstijl en behoeften.
 • Bekijk welke extra kenmerken en functies voor jou van belang zijn en welke helmen deze bieden.

Door rekening te houden met deze factoren kun je ervoor zorgen dat je de juiste maat motorhelm kiest die niet alleen optimaal beschermt, maar ook comfortabel zit tijdens je ritten.

Aanbevelingen

Het kiezen van de juiste motorhelm is van cruciaal belang voor je veiligheid op de weg. Het kan echter een uitdagende taak zijn, gezien de verschillende maten, stijlen en merken die beschikbaar zijn. Om je te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze, hebben we een aantal aanbevelingen samengesteld. Hieronder vind je enkele belangrijke factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van een motorhelm:

1. Meet je hoofd voor de juiste maat

Een goed passende motorhelm is essentieel voor je comfort en veiligheid. Om de juiste maat te bepalen, moet je je hoofd meten. Gebruik een meetlint en wikkel het rond het breedste deel van je voorhoofd, net boven je wenkbrauwen. Noteer deze meting en vergelijk deze met de maattabel van de helm die je overweegt.

2. Pas verschillende helmen in een motorwinkel

Het is sterk aanbevolen om een motorwinkel te bezoeken waar je verschillende helmen kunt passen voordat je een definitieve beslissing neemt. Het passen van een helm geeft je een beter idee van hoe comfortabel het zit en of het goed aansluit op je hoofd. Dit zal je helpen om de juiste maat en stijl te kiezen die bij jou past.

3. Vraag advies van experts

In een motorwinkel kun je ook advies vragen aan experts op het gebied van motorhelmen. Deze professionals hebben vaak uitgebreide kennis van verschillende merken en modellen en kunnen je helpen bij het vinden van de helm die het beste bij jou past. Ze kunnen je ook wijzen op specifieke kenmerken of technologieën die je misschien wilt overwegen, zoals een ingebouwd zonnevizier of een verbeterde ventilatie.

4. Controleer de veiligheidsnormen en kwaliteit

Bij het kiezen van een motorhelm is het van het grootste belang om rekening te houden met de veiligheidsnormen en kwaliteit. Zorg ervoor dat de helm voldoet aan de geldende veiligheidsnormen, zoals de ECE- of DOT-normen. Deze normen garanderen dat de helm voldoet aan de minimale eisen op het gebied van bescherming. Controleer ook de algemene kwaliteit van de helm, zoals de afwerking, het materiaal en de duurzaamheid.

5. Overweeg persoonlijke voorkeuren en behoeften

Naast de bovengenoemde factoren, is het ook belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke voorkeuren en behoeften. Denk na over het type rijden dat je doet (bijvoorbeeld sportief rijden of langeafstandsrijden) en of je bepaalde functies wilt, zoals een geïntegreerd Bluetooth-communicatiesysteem. Overweeg ook de stijl en het design van de helm, omdat je je er comfortabel en zelfverzekerd in wilt voelen.

De juiste maat motorhelm vinden: een conclusie

Conclusie:

Om de perfecte maat motorhelm te vinden, is het belangrijk om je hoofd nauwkeurig op te meten en rekening te houden met de vorm en andere factoren. Neem de tijd om verschillende helmen te passen en zorg ervoor dat de helm goed past en comfortabel aanvoelt. Jouw veiligheid en comfort tijdens het rijden zijn van groot belang, dus maak een verstandige keuze!

8 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik heb zelf een motorhelm gekocht en het was lastig om de juiste maat te bepalen. Het zou handig zijn geweest als er in het artikel ook werd besproken wat je moet doen als je tussen twee maten in valt.

 2. Ik had geen idee dat de vorm van je hoofd ook een rol speelt bij het bepalen van de juiste maat motorhelm. Zou je daar wat meer over kunnen vertellen?

  • Goede vraag! De vorm van je hoofd kan inderdaad invloed hebben op de pasvorm van de motorhelm. Ik zal dit onderwerp uitgebreider behandelen in een volgend artikel. Bedankt voor je suggestie!

 3. Bedankt voor je opmerking! Dat is inderdaad een belangrijk punt om te bespreken. Ik zal zeker in de toekomstige artikelen meer informatie toevoegen over wat te doen als je tussen twee maten in valt.

 4. Ik ben het eens dat de juiste maat motorhelm essentieel is, maar ik denk dat het ook belangrijk is om te praten over andere factoren zoals veiligheidscertificeringen. Wat zijn jouw gedachten daarover?

  • Je hebt gelijk dat veiligheidscertificeringen ook een belangrijke factor zijn bij het kiezen van een motorhelm. Ik zal dit onderwerp opnemen in een toekomstig artikel. Bedankt voor je input!

 5. Ik vind het altijd lastig om online een motorhelm te kopen omdat je niet kunt passen. Hebben jullie misschien tips voor het passen van een motorhelm in een fysieke winkel?

  • Dat is zeker een uitdaging bij online winkelen! Ik zal in een toekomstig artikel tips geven over hoe je het beste een motorhelm kunt passen in een fysieke winkel. Bedankt voor je suggestie!

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen