Hoe maak je een motorhelm schoon? Een stapsgewijze handleiding

Hey daar! Ben je een trotse eigenaar van een motorhelm? Geweldig! Maar ik wed dat je na een paar ritten hebt gemerkt dat je helm wat vuil en plakkerig begint te worden. Geen zorgen, ik ben hier om je te helpen! In deze stapsgewijze handleiding zal ik je laten zien hoe je je motorhelm weer sprankelend schoon kunt krijgen. Of je nu een beginner bent of al jarenlang rijdt, het schoonmaken van je motorhelm is essentieel om de levensduur ervan te verlengen en te zorgen voor een helder zicht tijdens het rijden. Dus laten we aan de slag gaan en je helm laten stralen als nieuw!

Inleiding

Een motorhelm is een essentieel onderdeel van je veiligheidsuitrusting tijdens het motorrijden. Het beschermt je hoofd tegen verwondingen bij een val of een ongeval. Maar wist je dat het regelmatig schoonmaken van je motorhelm net zo belangrijk is? In dit artikel zullen we de redenen bespreken waarom het schoonmaken van je helm essentieel is voor je veiligheid en de levensduur ervan.

Elementen die je helm kunnen vervuilen

Er zijn verschillende elementen die je motorhelm kunnen vervuilen. Hieronder noemen we een paar belangrijke:

1. Stof en vuil

Tijdens het motorrijden wordt je helm blootgesteld aan stof, vuil en andere deeltjes in de lucht. Deze kunnen zich ophopen op het oppervlak van je helm en het zicht belemmeren. Bovendien kunnen stof en vuil de ventilatieopeningen van je helm verstoppen, waardoor de luchtstroom belemmerd wordt en je hoofd oververhit kan raken.

2. Insecten

Het is geen geheim dat tijdens het rijden insecten tegen je helm kunnen botsen. Dit kan leiden tot vlekken en resten op het vizier en de buitenkant van je helm. Deze vlekken kunnen je zicht vervormen en het rijden gevaarlijk maken, vooral ’s nachts of in slechte weersomstandigheden.

3. Zweet en olie

Motorrijden kan fysiek inspannend zijn, vooral tijdens lange ritten in warm weer. Het zweet en de olie van je huid kunnen in contact komen met de binnenvoering van je helm. Na verloop van tijd kunnen deze stoffen vlekken en een onaangename geur veroorzaken. Bovendien kunnen bacteriën gedijen in een vuile helm en huidirritaties of infecties veroorzaken.

Gevolgen van het niet schoonmaken van je helm

Het niet regelmatig schoonmaken van je motorhelm kan verschillende negatieve gevolgen hebben, zoals:

 • Verminderd zicht: Vuil, insecten en vlekken kunnen je zicht belemmeren, wat gevaarlijk kan zijn tijdens het rijden. Een helder en schoon vizier is essentieel voor een veilige rit.
 • Verminderde levensduur: Een vuile helm kan sneller slijten en beschadigd raken. Vuil kan de materialen aantasten en de integriteit van de helm verminderen, waardoor deze minder effectief wordt bij een ongeval.
 • Geur en ongemak: Zweet, olie en bacteriën kunnen een onaangename geur veroorzaken en ongemak veroorzaken tijdens het dragen van je helm. Een schone helm zorgt voor een frisse en comfortabele rijervaring.

Het belang van regelmatig schoonmaken

Het regelmatig schoonmaken van je motorhelm is van cruciaal belang voor je veiligheid en de levensduur van je helm. Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom:

 • Verbeterd zicht: Een schoon vizier zorgt voor een helder zicht, waardoor je de weg beter kunt zien en mogelijke gevaren tijdig kunt opmerken.
 • Verhoogde levensduur: Door je helm regelmatig schoon te maken, kun je de levensduur ervan verlengen. Een schone helm behoudt zijn kwaliteit en beschermende eigenschappen langer.
 • Comfort en hygiëne: Een schone helm is comfortabeler om te dragen en voorkomt onaangename geurtjes en huidirritaties. Bovendien minimaliseert regelmatig schoonmaken het risico op bacteriële infecties.

Hoe maak je je motorhelm schoon?

Het schoonmaken van je motorhelm is eenvoudig en vereist slechts een paar stappen:

 1. Verwijder het vizier en was het voorzichtig met lauw water en een mild reinigingsmiddel. Spoel het grondig af en laat het drogen voordat je het weer op je helm plaatst.
 2. Reinig de buitenkant van je helm met een vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel. Zorg ervoor dat je het interieur van je helm niet nat maakt.
 3. Verwijder de binnenvoering en was deze volgens de instructies van de fabrikant. Laat de voering volledig drogen voordat je hem weer in je helm plaatst.
 4. Controleer regelmatig de ventilatieopeningen van je helm en maak ze indien nodig schoon met perslucht of een zachte borstel.

Welke materialen heb je nodig?

Het schoonmaken van je motorhelm is essentieel om ervoor te zorgen dat deze in goede staat blijft en je optimale bescherming biedt tijdens het rijden. Maar welke materialen en gereedschappen heb je nodig om je helm grondig schoon te maken? In dit artikel bespreken we de benodigde items en geven we handige tips over waar je deze kunt vinden en welke producten het meest geschikt zijn voor het reinigen van je helm.

Materialen en gereedschappen

Voordat je begint met het schoonmaken van je motorhelm, is het belangrijk om de juiste materialen en gereedschappen bij de hand te hebben. Hieronder vind je een lijst van essentiële items die je nodig hebt:

 • Milde zeep of helmreiniger: Kies een milde zeep die speciaal is ontworpen voor het reinigen van helmen. Deze zeep zal de beschermende coating van je helm niet beschadigen. Als alternatief kun je ook een speciale helmreiniger gebruiken die gemakkelijk vuil en vlekken verwijdert.
 • Microvezeldoek: Een microvezeldoek is uiterst geschikt voor het schoonmaken van je motorhelm. Het heeft een zachte textuur en laat geen krassen achter op het oppervlak van je helm. Zorg ervoor dat de doek schoon is voordat je begint met het reinigen.
 • Wattenstaafjes: Wattenstaafjes zijn handig om moeilijk bereikbare plekken van je helm schoon te maken, zoals de ventilatieopeningen en het vizier. Ze kunnen ook helpen bij het verwijderen van hardnekkige vlekken of vuil.
 • Warm water: Het gebruik van warm water helpt bij het losweken van vuil en vet op je helm. Zorg ervoor dat het water niet te heet is om schade aan de helm te voorkomen.
 • Helmpoets of wax: Nadat je je helm hebt schoongemaakt, kun je ervoor kiezen om een helmpoets of wax te gebruiken om de glans en bescherming van de buitenkant van je helm te herstellen. Deze producten helpen ook om toekomstige vuil- en stofophoping te verminderen.

Waar vind je deze materialen?

Nu je weet welke materialen en gereedschappen je nodig hebt om je motorhelm schoon te maken, is het tijd om te ontdekken waar je deze kunt vinden. Hier zijn enkele suggesties:

 • Motorwinkels: Bezoek je lokale motorwinkel en vraag naar specifieke reinigingsproducten en materialen voor helmen. Ze kunnen je ook adviseren over welke producten het meest geschikt zijn voor jouw type helm.
 • Online winkels: Er zijn tal van online winkels die een breed scala aan helmreinigers, microvezeldoeken en andere benodigdheden aanbieden. Bekende websites zoals Bol.com en Amazon hebben vaak een uitgebreid assortiment.
 • Motorbeurzen of evenementen: Bezoek motorbeurzen of evenementen waar verschillende leveranciers en merken aanwezig zijn. Dit kan een geweldige gelegenheid zijn om producten uit te proberen en advies in te winnen bij experts.

Productaanbevelingen

Hier zijn enkele productaanbevelingen die je kunnen helpen bij het schoonmaken van je motorhelm:

 • Muc-Off Helmet Cleaner: Deze helmreiniger is speciaal ontworpen om vuil en vlekken van je helm te verwijderen. Het is veilig te gebruiken op alle soorten helmen en laat een frisse geur achter.
 • S100 Helmet Cleaner: Deze helmreiniger is geschikt voor het verwijderen van insectenresten, vuil en vlekken. Het werkt snel en laat geen strepen achter.
 • Meguiar’s Helmet and Visor Cleaner: Deze reiniger is speciaal ontworpen om je helm en vizier schoon te maken. Het verwijdert vuil en vlekken zonder de coating van je vizier te beschadigen.

Stapsgewijze handleiding

Een motorhelm is een essentieel onderdeel van je uitrusting als motorrijder. Het biedt bescherming en veiligheid tijdens het rijden. Maar net als elk ander item dat regelmatig wordt gebruikt, heeft ook je motorhelm onderhoud nodig om in optimale conditie te blijven. Een goede reiniging verlengt niet alleen de levensduur van je helm, maar zorgt er ook voor dat je altijd fris en comfortabel kunt rijden. In deze stapsgewijze handleiding leggen we uit hoe je je motorhelm op de juiste manier kunt reinigen, zodat je er het maximale uit kunt halen.

Stap 1: Verwijder de binnenvoering

De binnenvoering van je motorhelm kan na verloop van tijd vuil en zweet opnemen. Om dit grondig te reinigen, moet je de binnenvoering verwijderen. Volg deze stappen:

 1. Raadpleeg de handleiding van je helm voor specifieke instructies over het verwijderen van de binnenvoering.
 2. Verwijder voorzichtig de binnenvoering uit de helm en controleer of er geen losse onderdelen zijn die kunnen vallen of verloren kunnen gaan.

Stap 2: Reinig de binnenvoering

Nu je de binnenvoering hebt verwijderd, is het tijd om deze grondig schoon te maken. Volg deze eenvoudige stappen:

 1. Controleer het label van de binnenvoering om er zeker van te zijn dat het geschikt is voor machinewas. Zo niet, ga dan verder met de handwas.
 2. Als de binnenvoering machinewasbaar is, plaats je deze in een waszakje om beschadiging tijdens het wassen te voorkomen.
 3. Gebruik een mild wasmiddel en was de binnenvoering op een zachte cyclus met koud water.
 4. Laat de binnenvoering op natuurlijke wijze drogen voordat je hem weer in de helm plaatst.

Stap 3: Reinig de helm zelf

Nu de binnenvoering schoon is, is het tijd om de helm zelf aan te pakken. Volg deze stappen om je helm grondig te reinigen:

 1. Maak een sopje met een mild reinigingsmiddel en lauw water.
 2. Gebruik een zachte doek of spons om de buitenkant van de helm voorzichtig schoon te maken. Vermijd agressieve schuurmiddelen of chemicaliën, omdat deze de helm kunnen beschadigen.
 3. Spoel de helm af met schoon water om eventuele zeepresten te verwijderen.
 4. Droog de helm met een zachte handdoek en laat deze vervolgens volledig drogen voordat je hem weer gebruikt.

Stap 4: Controleer de helm op schade

Het reinigingsproces biedt ook de perfecte gelegenheid om je helm te inspecteren op mogelijke schade. Controleer de helm op scheuren, deuken of andere tekenen van slijtage. Als je beschadigingen opmerkt, overweeg dan om een professionele inspectie te laten uitvoeren of de helm te vervangen.

Stap 5: Plaats de binnenvoering terug

Nu je helm schoon en droog is, is het tijd om de binnenvoering terug te plaatsen. Doe dit voorzichtig om te voorkomen dat je de helm beschadigt of de voering verkeerd plaatst. Volg de instructies in de handleiding van je helm om de binnenvoering correct te bevestigen.

Belangrijke tips voor het reinigen van je motorhelm

 • Reinig je helm regelmatig, bij voorkeur na elke rit, om de opbouw van vuil en zweet te voorkomen.
 • Gebruik geen agressieve chemicaliën of schuurmiddelen bij het reinigen van je helm, omdat deze de materialen kunnen beschadigen.
 • Volg altijd de instructies van de fabrikant voor het reinigen en onderhouden van je helm.
 • Als je twijfelt over het reinigingsproces, raadpleeg dan een professional voor advies.

Het reinigen van je motorhelm is een belangrijk onderdeel van het onderhoud en zorgt ervoor dat je helm altijd in optimale staat verkeert. Door regelmatig schoon te maken, kun je niet alleen de levensduur van je helm verlengen, maar ook genieten van een frisse en comfortabele rit. Volg deze stapsgewijze handleiding en je zult merken dat je helm er als nieuw uitziet en aanvoelt, klaar om je te beschermen tijdens je volgende avontuur op de weg.

Het onderhouden van je motorhelm

Elke motorrijder weet dat een goede motorhelm essentieel is voor de veiligheid op de weg. Maar wist je dat regelmatig onderhoud van je helm ook van groot belang is? In deze blog bespreken we waarom het onderhouden van je motorhelm zo belangrijk is en geven we praktische tips over hoe je je helm in goede conditie kunt houden.

Waarom is onderhoud belangrijk?

Een motorhelm is meer dan alleen een beschermend hoofddeksel. Het is een cruciaal onderdeel van je uitrusting dat je beschermt tegen ernstig hoofdletsel bij ongelukken. Om ervoor te zorgen dat je helm optimaal blijft functioneren, is regelmatig onderhoud essentieel. Hier zijn een paar belangrijke redenen waarom onderhoud van je motorhelm belangrijk is:

 1. Veiligheid: Een goed onderhouden helm biedt maximale bescherming bij een val of botsing. Onderdelen zoals de kinband, het vizier en de voering moeten regelmatig worden gecontroleerd en indien nodig vervangen om ervoor te zorgen dat je helm de beste bescherming biedt.
 2. Duurzaamheid: Door je motorhelm regelmatig te onderhouden, verleng je de levensduur ervan. Schade, zoals barsten of deuken, kan worden gerepareerd voordat het ernstige problemen veroorzaakt, waardoor je helm langer meegaat en je geld bespaart op het kopen van een nieuwe.
 3. Comfort: Een goed onderhouden helm zorgt voor het hoogste comfort tijdens het rijden. Een vervuild vizier, versleten voering of kapotte ventilatieopeningen kunnen je rijervaring negatief beïnvloeden. Door regelmatig onderhoud te plegen, kun je deze problemen voorkomen en genieten van een comfortabele rit.

Tips voor het onderhouden van je motorhelm

Nu je het belang van onderhoud begrijpt, laten we eens kijken naar enkele praktische tips voor het onderhouden van je motorhelm:

1. Reiniging

 • Maak je motorhelm schoon met een mild reinigingsmiddel en warm water. Vermijd agressieve chemicaliën die de integriteit van de helm kunnen aantasten.
 • Verwijder vuil en insecten van het vizier en de buitenkant van de helm met een zachte doek. Gebruik geen schurende materialen die krassen kunnen veroorzaken.
 • Reinig de voering regelmatig volgens de instructies van de fabrikant. Sommige voeringen kunnen verwijderbaar en wasbaar zijn, terwijl andere alleen met een speciale reiniger gereinigd moeten worden.

2. Controleer op schade

 • Inspecteer je helm regelmatig op mogelijke schade, zoals barsten, deuken of losse onderdelen. Als je iets verdachts opmerkt, raadpleeg dan een professionele helmreparateur.
 • Controleer het vizier op krassen of scheuren. Een beschadigd vizier kan je zicht belemmeren en moet indien nodig worden vervangen.
 • Controleer de kinband op slijtage en zorg ervoor dat deze stevig en veilig vastzit.

3. Opslag

 • Bewaar je motorhelm op een koele, droge plaats, uit de buurt van direct zonlicht en extreme temperaturen.
 • Gebruik een helmhouder of zachte tas om je helm te beschermen tegen stoten en krassen wanneer je hem niet gebruikt.
 • Vermijd het ophangen van je helm aan de spiegels van je motorfiets, omdat dit de vorm en de integriteit van de helm kan aantasten.

Een frisse en veilige afsluiting: het schoonmaken van je motorhelm in een paar eenvoudige stappen!

In conclusie, het is essentieel om je motorhelm regelmatig schoon te maken en te onderhouden. Volg de stappen die we in deze handleiding hebben besproken om ervoor te zorgen dat je helm veilig en langdurig meegaat. Met een schone en goed verzorgde helm kun je met een gerust hart de weg op. Blijf genieten van je motorritjes in stijl en veiligheid!

12 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Natuurlijk! Voor het schoonmaken van een motorhelm wordt meestal aangeraden om milde zeep of een helmreiniger te gebruiken. Vermijd agressieve chemicaliën die de helm kunnen beschadigen. Een andere optie is het gebruik van een speciale helmspray die specifiek is ontworpen voor het reinigen van helmen. Zorg er altijd voor dat je de instructies van de fabrikant opvolgt om de beste resultaten te behalen.

 2. Kun je ook tips geven over het schoonmaken van de helmvoering?

  • Absoluut! Het schoonmaken van de helmvoering is ook belangrijk voor het behoud van een frisse helm. Je kunt de voering meestal verwijderen en met de hand wassen met milde zeep. Zorg ervoor dat je de voering grondig uitspoelt en volledig laat drogen voordat je hem terugplaatst in de helm. Als de voering niet kan worden verwijderd, kun je een helmspray gebruiken om vieze geurtjes te verminderen.

 3. Ik zou graag meer willen weten over hoe je de buitenkant van de helm kunt onderhouden.

  • Goed punt! Het onderhouden van de buitenkant van de helm is essentieel om hem er als nieuw uit te laten zien en de levensduur te verlengen. Je kunt een helmreiniger gebruiken om vuil en vlekken voorzichtig te verwijderen. Zorg ervoor dat je de helm niet blootstelt aan agressieve chemicaliën of oplosmiddelen, omdat dit de afwerking kan beschadigen. Gebruik ook geen schurende materialen om krassen te voorkomen. Een regelmatige schoonmaakbeurt helpt bij het behoud van de helm.

 4. Heb je nog andere tips voor het onderhoud van een motorhelm?

  • Zeker! Naast het reinigen van de helm is het belangrijk om ook regelmatig de bevestigingen, zoals de kinband en het vizierslot, te controleren op slijtage of beschadigingen. Zorg ervoor dat ze goed werken en vervang ze indien nodig. Het is ook aan te raden om de helm op een koele en droge plaats te bewaren, uit de buurt van direct zonlicht en hitte. Dit helpt de materialen van de helm te behouden en voorkomt vervorming.

 5. Kun je meer informatie geven over welke schoonmaakmiddelen het beste zijn om te gebruiken?

 6. Reply
  Harmony Noudventrien maart 31, 2024 op 7:45 pm

  Kun je ook advies geven over het reinigen van het vizier?

  • Absoluut! Het reinigen van het vizier is een belangrijk onderdeel van het schoonmaken van de motorhelm. Gebruik een zachte doek en een mild reinigingsmiddel om vuil en vlekken voorzichtig te verwijderen. Vermijd schurende materialen zoals schuursponsjes, omdat deze krassen kunnen veroorzaken. Zorg ervoor dat het vizier volledig droog is voordat je het weer op de helm plaatst. Als je merkt dat er krassen op het vizier zitten, is het raadzaam om het te vervangen om een helder zicht te behouden.

 7. Bedankt voor deze handige handleiding! Ik zal deze tips zeker gebruiken om mijn motorhelm schoon te maken en te onderhouden.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen