Hoe lang gaat een motorhelm mee?

In deze gids kijken we naar de levensduur van een motorhelm en wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat deze veilig en effectief blijft. Het helpt je om de juiste beslissingen te nemen bij het kiezen en onderhouden van je helm.

1

Stap 1: Controleer de productiedatum

De productiedatum van een motorhelm is een belangrijke factor bij het bepalen van de levensduur. Controleer het label aan de binnenkant van de helm om te zien wanneer deze is geproduceerd. Koop een nieuwe helm als de productiedatum ouder is dan vijf jaar.

2

Stap 2: Controleer de slijtage

Inspecteer de helm zorgvuldig op tekenen van slijtage, zoals scheuren, deuken of loszittende onderdelen. Controleer ook de bevestigingsbandjes en de sluitingen van de helm. Als je enige tekenen van slijtage of schade opmerkt, is het belangrijk om de helm te vervangen, omdat dit de beschermende eigenschappen ervan kan verminderen. Zorg ervoor dat je helm in goede staat verkeert voordat je hem gaat gebruiken.

3

Stap 3: Controleer de pasvorm

Een motorhelm moet goed passen om effectief te zijn. Controleer of de helm nog steeds goed op je hoofd past en niet te los of te strak zit. Een slechte pasvorm kan de bescherming verminderen en ongemak veroorzaken tijdens het rijden.

Instructies:

 1. Plaats de helm op je hoofd en zorg ervoor dat deze stevig en comfortabel zit.
 2. Controleer of de helm niet te los zit. Schud je hoofd voorzichtig heen en weer, als de helm verschuift, is deze te groot.
 3. Controleer ook of de helm niet te strak zit. Zorg ervoor dat je je hoofd nog vrij kunt bewegen zonder ongemak te ervaren.
 4. Let op eventuele drukpunten of schuren op je hoofd. Dit kan duiden op een verkeerde pasvorm.
 5. Pas verschillende helmen om de juiste maat en pasvorm te vinden.

Door de pasvorm van je motorhelm regelmatig te controleren, zorg je ervoor dat je optimaal beschermd bent tijdens het rijden en dat je comfortabel kunt genieten van je rit.

4

Stap 4: Controleer de veiligheidsnormen

Motorhelmen moeten voldoen aan bepaalde veiligheidsnormen om ervoor te zorgen dat ze voldoende bescherming bieden tijdens een ongeval. Volg deze stappen om te controleren of jouw helm voldoet aan de geldende normen:

 1. ECE-norm controleren: Zoek naar een ECE-label of -markering op de helm. Dit betekent dat de helm voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. Het ECE-nummer moet zichtbaar zijn op de achterkant van de helm, gevolgd door een getal tussen 01 en 22. Dit getal geeft aan in welk land de helm is goedgekeurd.
 2. DOT-norm controleren: Als je een helm hebt die in de Verenigde Staten is gekocht, moet je controleren of deze voldoet aan de DOT-norm. Zoek naar een DOT-label of -markering op de achterkant van de helm. Dit betekent dat de helm is goedgekeurd volgens de Amerikaanse veiligheidsnormen.
 3. Andere normen: Naast de ECE- en DOT-normen zijn er ook andere veiligheidsnormen waaraan helmen kunnen voldoen, zoals de Snell-norm. Deze normen worden vaak aangegeven op het label of in de handleiding van de helm. Controleer altijd of je helm voldoet aan de normen die gelden in jouw land of regio.

Door het controleren van de veiligheidsnormen van je helm kun je er zeker van zijn dat je de juiste bescherming hebt tijdens het rijden. Vergeet niet om regelmatig de staat van je helm te controleren en deze te vervangen als deze beschadigd is geraakt bij een ongeval of na een bepaalde periode van gebruik. Veiligheid gaat boven alles!

5

Stap 5: Onderhoud je helm regelmatig

Stap 5: Onderhoud je helm regelmatig

Om de levensduur van je motorhelm te verlengen, is regelmatig onderhoud essentieel. Volg deze stappen om ervoor te zorgen dat je helm in optimale conditie blijft:

 1. Maak de helm schoon: Gebruik milde zeep en water om de buitenkant van de helm voorzichtig schoon te maken. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen, omdat deze de beschermende laag van de helm kunnen aantasten.
 2. Controleer de sluitingen: Controleer regelmatig de sluitingen van je helm. Zorg ervoor dat ze goed werken en stevig vastklikken. Als er sprake is van beschadigingen of versleten onderdelen, vervang ze dan direct.
 3. Controleer het vizier: Het vizier van je helm is essentieel voor een goed zicht tijdens het rijden. Reinig het regelmatig met een zachte doek en controleer of er geen krassen of barsten zijn. Vervang het vizier indien nodig.
 4. Juiste opberging: Berg je helm op een veilige en juiste manier op om schade te voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld een helmhouder of bewaar de helm in een beschermende tas.

Door regelmatig onderhoud te plegen en zorg te dragen voor je motorhelm, zorg je niet alleen voor je eigen veiligheid, maar verleng je ook de levensduur van je helm.

6

Stap 6: Vervang de helm na een ongeval

Als je helm betrokken is geweest bij een ongeval, moet je deze altijd vervangen, zelfs als er aan de buitenkant geen zichtbare schade is. De impact kan de beschermende eigenschappen van de helm hebben aangetast, waardoor deze niet meer veilig is om te dragen.

Voorbeeld 1: Stel je voor dat je met je fiets valt en met je hoofd op de grond terechtkomt. Hoewel de helm er misschien nog goed uitziet, kan de impact ervoor zorgen dat de schuimlaag binnenin beschadigd raakt. Hierdoor kan de helm zijn beschermende functie niet meer goed vervullen.

Voorbeeld 2: Laten we aannemen dat je tijdens het skiën een botsing hebt gehad en met je hoofd tegen een boom bent gekomen. Ook al zie je geen barsten of deuken in de helm, de kracht van de botsing kan ervoor zorgen dat de structuur van de helm verzwakt is. Het is daarom belangrijk om na een dergelijk ongeval je helm te vervangen.

Onthoud dat veiligheid voorop staat en het is beter om het zekere voor het onzekere te nemen. Dus als je helm betrokken is geweest bij een ongeval, is het altijd verstandig om deze te vervangen voor een nieuwe helm.

7

Stap 7: Let op veroudering door blootstelling aan zonlicht

 • Bewaar je motorhelm op een koele en droge plaats, weg van direct zonlicht.
 • Controleer regelmatig de staat van je helm en let op verkleuringen of tekenen van broosheid.
 • Als je merkt dat je helm beschadigd is door blootstelling aan zonlicht, overweeg dan om een nieuwe helm aan te schaffen.
 • Zorg ervoor dat je helm altijd in goede staat verkeert om je veiligheid op de weg te waarborgen.
8

Stap 8: Volg de instructies van de fabrikant

Lees de instructies van de fabrikant zorgvuldig door en volg deze nauwkeurig op. Hierdoor zorg je ervoor dat je de levensduur en de beschermende eigenschappen van je helm optimaliseert. Let vooral op specifieke richtlijnen voor gebruik en onderhoud die elke motorhelm kan hebben.

9

Stap 9: Raadpleeg een expert

Als je twijfelt over de levensduur van je motorhelm of als je vragen hebt over het onderhoud ervan, moet je altijd een expert raadplegen. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat je helm in optimale staat verkeert en je de juiste beslissingen neemt. Volg deze stappen om een expert te raadplegen:

 1. Zoek naar een erkende motorhelmspecialist bij jou in de buurt. Dit kan via internet, door aanbevelingen van vrienden of door contact op te nemen met een motorrijdersvereniging.
 2. Neem contact op met de specialist en leg je vragen en twijfels over je motorhelm uit. Geef alle relevante details, zoals het merk, model en de leeftijd van je helm.
 3. Plan indien mogelijk een afspraak in bij de specialist om je helm te laten controleren. Dit stelt de expert in staat om de staat van je helm grondig te beoordelen en eventuele problemen te identificeren.
 4. Luister naar het advies van de expert en stel eventuele vragen die je hebt. De specialist zal je begeleiden bij het nemen van de beste beslissingen met betrekking tot je helm, zoals het vervangen ervan indien nodig of het uitvoeren van het juiste onderhoud.
 5. Neem de aanbevelingen van de expert ter harte en volg de instructies op voor het onderhoud van je helm. Dit zorgt ervoor dat je helm veilig en betrouwbaar blijft.

Onthoud dat het altijd beter is om het zekere voor het onzekere te nemen en een expert te raadplegen wanneer je twijfels hebt over je motorhelm. De veiligheid op de weg staat voorop, en een deskundige kan je hierbij helpen.

10

Stap 10: Vervang je helm indien nodig

Als je helm niet meer voldoet aan de veiligheidsnormen, tekenen van slijtage vertoont of als je twijfelt over de levensduur ervan, koop dan een nieuwe helm. Zorg ervoor dat je hoofd altijd beschermd is tijdens het motorrijden. Veiligheid staat voorop!

De levensduur van een motorhelm

Conclusie:

In deze blogpost hebben we besproken hoe lang een motorhelm meegaat en welke stappen je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je helm veilig en effectief blijft. Onthoud dat het belangrijk is om regelmatig de productiedatum, slijtage, pasvorm, veiligheidsnormen en het onderhoud van je helm te controleren. Als je twijfelt, kun je altijd een expert raadplegen voor advies. Zorg goed voor je helm en geniet van veilig motorrijden!

Verleng de levensduur

 • Controleer regelmatig de staat van je motorhelm. Kijk naar eventuele barsten, scheuren of andere beschadigingen
 • Vervang je motorhelm na een val of ongeval. Ook als er geen zichtbare schade is, kan de beschermende werking verminderd zijn
 • Houd rekening met de levensduur van je motorhelm. Over het algemeen wordt aangeraden om elke 5 tot 7 jaar je helm te vervangen
 • Bewaar je motorhelm op een koele en droge plaats. Vermijd blootstelling aan direct zonlicht en extreme temperaturen
 • Reinig je motorhelm regelmatig, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant. Gebruik hiervoor speciale helmenreiniger en volg de instructies van de fabrikant
 • Controleer de sluiting van je motorhelm regelmatig om er zeker van te zijn dat deze goed functioneert. Een slecht werkende sluiting kan de veiligheid in gevaar brengen
 • Let op eventuele signalen van slijtage, zoals losse padding of versleten riemen. Deze kunnen de bescherming van je motorhelm verminderen
 • Neem je motorhelm niet mee op de passagiersstoel van je motorfiets. Dit kan leiden tot beschadiging door wind en weersinvloeden
 • Wees voorzichtig met het gebruik van stickers op je motorhelm. Sommige stickers kunnen de beschermende laag aantasten en de veiligheid verminderen
 • Raadpleeg altijd de handleiding van je motorhelm voor specifieke instructies over onderhoud en levensduur. Volg deze richtlijnen nauwkeurig op om de optimale veiligheid te garanderen

Hoe gebruik je jouw motorhelm merk naar keuze op de juiste manier?

 • Onderzoek verschillende motorhelm merken: Begin met het verkennen van verschillende motorhelm merken op de markt. Kijk naar de reputatie, kwaliteit en veiligheidskenmerken van elk merk. Dit geeft je een goed overzicht van wat er beschikbaar is en welk merk het beste bij jouw behoeften past
 • Kies de juiste maat: Het is essentieel om de juiste maat motorhelm te kiezen voor een comfortabele en veilige pasvorm. Meet de omtrek van je hoofd en vergelijk dit met de maattabel van het gekozen merk. Zorg ervoor dat de helm stevig op je hoofd zit, maar niet te strak zit
 • Overweeg de veiligheidskenmerken: Veiligheid is van het grootste belang bij het kiezen van een motorhelm. Zorg ervoor dat de helm voldoet aan de relevante veiligheidsnormen en beschikt over functies zoals een stevige kinband, een goed bevestigingssysteem en een goede ventilatie. Kijk ook naar het type materiaal waarvan de helm is gemaakt, zoals polycarbonaat of glasvezel, en bepaal welk materiaal het beste bij jouw behoeften past
 • Probeer de helm uit: Het is altijd een goed idee om een motorhelm uit te proberen voordat je er een koopt. Ga naar een winkel waar je verschillende merken kunt passen en draag de helm om te ervaren hoe deze zit en aanvoelt op je hoofd. Let op eventuele drukpunten of ongemakken en zorg ervoor dat de helm niet beweegt tijdens het dragen
 • Onderhoud en vervanging: Zorg ervoor dat je je motorhelm regelmatig onderhoudt volgens de instructies van de fabrikant. Reinig de helm met milde zeep en water en inspecteer regelmatig de staat van de helm, vooral na een val of impact. Als een helm beschadigd raakt, moet deze worden vervangen, zelfs als de schade niet zichtbaar is
 • Hopelijk helpen deze tips je bij het gebruik van “Motorhelm merken” als beginner. Veel plezier en veilige ritten!

5 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik heb gemerkt dat mijn helm na blootstelling aan de zon verkleurd is. Heeft dit invloed op de veiligheid van de helm?

 2. Ik zou graag meer willen weten over de veiligheidsnormen voor motorhelmen. Welke normen zijn het meest betrouwbaar en waar kan ik deze informatie vinden?

 3. Ik heb gehoord dat het mogelijk is om de voering van een motorhelm te vervangen zonder de hele helm te hoeven vervangen. Klopt dat? En hoe vaak moet je dit doen?

  • Ja, bij sommige motorhelmen is het mogelijk om de voering apart te vervangen. Dit kan handig zijn om de levensduur van de helm te verlengen. Het is aanbevolen om de voering minstens één keer per jaar te controleren en indien nodig te vervangen.

 4. Bedankt voor deze handige gids! Ik wist niet dat de productiedatum zo belangrijk was bij het bepalen van de levensduur van een motorhelm. Ik zal zeker mijn helm controleren en vervangen als hij te oud is.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen