Hoe lang gaat een e-motorhelm mee?

In de handleiding “Hoe lang gaat een e-motorhelm mee?” gaan we dieper in op het onderwerp van elektrische motorhelmen en beantwoorden we de vraag hoe lang zo’n helm meegaat. We begrijpen dat het belangrijk is om te weten hoelang je kunt vertrouwen op de bescherming van je helm, en daarom hebben we deze stapsgewijze gids samengesteld. We zullen je laten zien welke factoren de levensduur van een e-motorhelm beïnvloeden en hoe je ervoor kunt zorgen dat je helm zo lang mogelijk meegaat.

1

Stap 1: Leer de basis van een e-motorhelm

Voordat je kunt bepalen hoe lang een e-motorhelm meegaat, is het belangrijk om de basis ervan te begrijpen. Volg de onderstaande stappen om meer te leren over de verschillende onderdelen en functies van een e-motorhelm:

 1. De schaal: De schaal van een e-motorhelm is het buitenste gedeelte en dient als bescherming tegen impact. Het is meestal gemaakt van stevig materiaal zoals polycarbonaat of glasvezel. Controleer bij het kopen van een helm of de schaal stevig en van goede kwaliteit is.
 2. De voering: De voering van een e-motorhelm bevindt zich aan de binnenkant en zorgt voor comfort en een goede pasvorm. Het kan worden gemaakt van zachte materialen zoals schuim of stof. Zorg ervoor dat de voering goed aansluit op je hoofd en comfortabel aanvoelt.
 3. Het sluitingssysteem: Het sluitingssysteem van een e-motorhelm zorgt ervoor dat de helm stevig op je hoofd blijft zitten. Er zijn verschillende soorten sluitingen, zoals een kinband met een snelsluiting of een dubbel-D sluiting. Kies een sluitingssysteem dat gemakkelijk te gebruiken is en de helm veilig op zijn plaats houdt.
 4. Ventilatie: Ventilatieopeningen in een e-motorhelm zorgen voor luchtstroom en helpen je hoofd koel te houden tijdens het rijden. Controleer of de helm voldoende ventilatie heeft, vooral als je vaak lange ritten maakt.

Leer de basis van een e-motorhelm door de verschillende onderdelen en functies te begrijpen. Dit zal je helpen bij het kiezen van een helm die comfortabel, veilig en geschikt is voor jouw behoeften.

2

Stap 2: Controleer de fabricagedatum

Stap 2: Controleer de fabricagedatum

Om een idee te krijgen van de levensduur van je e-motorhelm, moet je de fabricagedatum controleren. Volg deze stappen om de fabricagedatum te vinden:

 1. Verwijder voorzichtig de binnenvoering van je helm. Deze voering kan vastzitten met klittenband of drukknopen.
 2. Zoek naar een label aan de binnenkant van de helm. Dit label bevat belangrijke informatie, waaronder de fabricagedatum.
 3. Noteer de fabricagedatum voor toekomstige referentie. Je kunt deze datum gebruiken als richtlijn voor wanneer je de helm mogelijk moet vervangen.

Het is belangrijk om de fabricagedatum van je helm te controleren, omdat helmen na verloop van tijd hun beschermende eigenschappen kunnen verliezen. Door regelmatig te controleren wanneer je helm is geproduceerd, kun je ervoor zorgen dat je altijd een veilige en betrouwbare helm draagt tijdens het motorrijden.

3

Stap 3: Beoordeel de algemene staat

Inspecteer de algemene staat van je e-motorhelm. Kijk zorgvuldig naar mogelijke tekenen van slijtage, zoals krassen, deuken of losse onderdelen. Als je merkt dat de helm er versleten uitziet of beschadigd is, kan dit de veiligheid negatief beïnvloeden. In dat geval is het verstandig om te overwegen een nieuwe helm aan te schaffen. Je wilt immers altijd de best mogelijke bescherming hebben tijdens het rijden.

4

Stap 4: Controleer de veiligheidsnormen

Om ervoor te zorgen dat je e-motorhelm voldoet aan de geldende veiligheidsnormen, is het belangrijk om deze te controleren aan de hand van de ECE- of DOT-norm. Dit kun je doen door de helm te inspecteren op de aanwezigheid van een keurmerk of label waaruit blijkt dat deze getest en goedgekeurd is volgens de vereiste veiligheidsstandaarden.

Controleer allereerst of de helm is voorzien van het ECE-keurmerk. Dit keurmerk wordt gevolgd door een cijfer tussen de 1 en 22, wat aangeeft in welk land de helm is goedgekeurd. Een helm met het ECE-keurmerk voldoet aan de Europese veiligheidsnormen en is geschikt voor gebruik in Europa.

Daarnaast kun je ook controleren of de helm voldoet aan de DOT-norm. Dit keurmerk wordt uitgegeven door het Amerikaanse Department of Transportation en geeft aan dat de helm is getest en goedgekeurd volgens de Amerikaanse veiligheidsstandaarden.

Het is belangrijk om te benadrukken dat een helm die niet voldoet aan deze veiligheidsnormen mogelijk minder lang meegaat en daardoor minder bescherming biedt bij een ongeval. Zorg er daarom altijd voor dat je een helm kiest die voldoet aan de geldende veiligheidsstandaarden, zodat je met een gerust hart de weg op kunt gaan.

5

Stap 5: Onderhoud en reiniging

Om de levensduur van je e-motorhelm te verlengen, is regelmatig onderhoud en reiniging essentieel. Volg de aanbevelingen van de fabrikant voor het schoonmaken en bewaren van de helm. Zorg ervoor dat je geen agressieve chemicaliën gebruikt die de materialen van de helm kunnen beschadigen.

Hier zijn enkele eenvoudige stappen die je kunt volgen om je e-motorhelm in topconditie te houden:

 1. Begin met het verwijderen van eventuele losse onderdelen, zoals de vizier of de binnenbekleding, volgens de instructies van de fabrikant.
 2. Maak de buitenkant van de helm schoon met een zachte doek en een mild reinigingsmiddel. Vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën, zoals oplosmiddelen of schurende producten, omdat deze de helm kunnen beschadigen.
 3. Spoel de helm grondig af met schoon water om alle zeepresten te verwijderen.
 4. Droog de helm af met een zachte handdoek en laat hem vervolgens op natuurlijke wijze verder drogen. Vermijd het gebruik van hittebronnen, zoals een föhn, omdat dit schade kan veroorzaken aan de materialen van de helm.
 5. Reinig en onderhoud ook regelmatig de binnenbekleding en de vizier volgens de instructies van de fabrikant.
 6. Bewaar je e-motorhelm op een koele, droge plaats, uit de buurt van direct zonlicht en extreme temperaturen.

Met regelmatig onderhoud en reiniging kun je ervoor zorgen dat je e-motorhelm veilig en in goede staat blijft, zodat je optimaal kunt genieten van je rit.

6

Stap 6: Inspecteer regelmatig

Stap 6: Inspecteer regelmatig

Neem regelmatig de tijd om je e-motorhelm te inspecteren. Controleer op eventuele tekenen van schade, slijtage of veroudering. Een goede inspectie kan ervoor zorgen dat je helm altijd in optimale staat verkeert en de maximale bescherming biedt tijdens het rijden. Hier zijn enkele belangrijke punten om op te letten:

 1. Buitenkant van de helm: Controleer of er geen barsten, scheuren of diepe krassen zijn op de buitenkant van de helm. Deze kunnen de structurele integriteit van de helm aantasten en de bescherming verminderen.
 2. Binnenvoering: Controleer de binnenvoering op eventuele scheuren, losse stiksels of andere tekenen van slijtage. Zorg ervoor dat de voering stevig vastzit en niet loskomt.
 3. Sluitingssysteem: Controleer of het sluitingssysteem goed functioneert. Zorg ervoor dat de gesp stevig vastklikt en niet gemakkelijk loskomt tijdens het rijden.
 4. Vizier: Controleer het vizier op krassen of andere schade die het zicht kunnen belemmeren. Een helder vizier is essentieel voor een goede zichtbaarheid op de weg.
 5. Veroudering: Let op tekenen van veroudering, zoals verkleuring, uitdroging of vervorming van het materiaal. Als je helm er versleten uitziet, is het misschien tijd om een nieuwe helm aan te schaffen.

Als je twijfelt over de veiligheid van de helm, raadpleeg dan een professional of overweeg om een nieuwe helm aan te schaffen. Het is belangrijk om de veiligheid van jezelf en anderen op de weg te waarborgen.

7

Stap 7: Vervang indien nodig

Als je e-motorhelm tekenen van slijtage, beschadiging of veroudering vertoont, is het belangrijk om deze te vervangen. Een helm die zijn levensduur heeft bereikt, kan de bescherming en veiligheid niet langer garanderen. Om ervoor te zorgen dat je jezelf goed blijft beschermen, is het verstandig om te investeren in een nieuwe helm.

Om te controleren of jouw helm aan vervanging toe is, let je op de volgende tekenen van slijtage, beschadiging of veroudering:

 1. Scheuren of barsten in de buitenschaal: Als je zichtbare scheuren of barsten ziet, is het tijd om je helm te vervangen. Deze beschadigingen kunnen de integriteit van de helm aantasten en verminderen daarmee de bescherming die het biedt.
 2. Losse of versleten riemen: Controleer of de riemen van je helm nog stevig zijn en goed vastzitten. Als je merkt dat de riemen versleten of los zitten, is het tijd om een nieuwe helm aan te schaffen.
 3. Schade aan de binnenvoering: Controleer de binnenvoering van je helm op tekenen van schade, zoals losse of gescheurde vulling. Een beschadigde binnenvoering kan de pasvorm en het comfort van de helm beïnvloeden, waardoor het minder effectief wordt als bescherming.
 4. Veroudering: Helmen hebben een beperkte levensduur. Afhankelijk van het materiaal en gebruik kan dit variëren, maar over het algemeen wordt aanbevolen om na vijf jaar je helm te vervangen. Veroudering kan de beschermende eigenschappen van de helm verminderen, zelfs als er geen zichtbare tekenen van slijtage zijn.

Om jezelf goed te blijven beschermen, is het essentieel om de staat van je e-motorhelm regelmatig te controleren en deze te vervangen als dat nodig is. Investeer in een nieuwe helm van goede kwaliteit om er zeker van te zijn dat je de juiste bescherming en veiligheid hebt tijdens het rijden.

De levensduur van een e-motorhelm

Conclusie:

Om de levensduur van een e-motorhelm te bepalen, moet je rekening houden met verschillende factoren, zoals de fabricagedatum, de algemene staat, veiligheidsnormen en regelmatig onderhoud. Het is belangrijk om je helm regelmatig te inspecteren en indien nodig te vervangen, zodat je altijd kunt genieten van optimale veiligheid tijdens het motorrijden. Zorg goed voor je helm en blijf veilig op de weg!

Belangrijkste benodigdheden

 • E-motorhelm
 • Zaklamp
 • Spiegel
 • Doek of spons
 • Water en mild reinigingsmiddel
 • Meetlint
 • Veiligheidsnormenreferenties
 • Vervangende onderdelen (indien nodig)

Handige trucs

 • Controleer regelmatig de staat van je e-motorhelm. Kijk naar eventuele scheuren, deuken of andere beschadigingen
 • Zorg ervoor dat je de helm op de juiste manier opbergt. Bewaar deze op een droge en goed geventileerde plek, uit direct zonlicht
 • Reinig je e-motorhelm regelmatig. Gebruik hiervoor een mild reinigingsmiddel en vermijd agressieve chemicaliën die de helm kunnen beschadigen
 • Controleer of de helm goed past. Een goed passende helm biedt de beste bescherming en voorkomt onnodige slijtage
 • Vervang je e-motorhelm als deze betrokken is geweest bij een ongeval. Ook als er geen zichtbare schade is, kan de beschermende werking verminderd zijn
 • Houd rekening met de levensduur van je e-motorhelm. Hoewel er geen vaste vervangingsperiode is, wordt over het algemeen aangeraden om elke vijf jaar een nieuwe helm aan te schaffen
 • Gebruik je e-motorhelm alleen waarvoor deze bedoeld is. Een helm die niet geschikt is voor elektrische motoren kan mogelijk niet voldoende bescherming bieden
 • Volg de onderhouds- en gebruiksinstructies van de fabrikant op. Dit zorgt ervoor dat je e-motorhelm in optimale conditie blijft
 • Laat je e-motorhelm niet vallen of stoten. Dit kan interne schade veroorzaken die niet zichtbaar is, maar wel invloed heeft op de beschermende werking
 • Investeer in een kwalitatieve e-motorhelm van een betrouwbaar merk. Hoewel dit misschien duurder lijkt, biedt een goede helm doorgaans een langere levensduur en betere bescherming

Hoe gebruik je de e-motorhelm op de juiste manier?

 • Begin met onderzoek: Leer meer over wat een e-motorhelm precies is en wat het verschil is met een reguliere motorhelm. Dit zal je helpen om een goed begrip te krijgen van het concept voordat je er een aanschaft
 • Kies de juiste maat: Het is erg belangrijk om een e-motorhelm te vinden die goed past. Meet de omtrek van je hoofd en vergelijk dit met de maattabel van de fabrikant om de juiste maat te bepalen. Een goed passende helm is essentieel voor je veiligheid en comfort
 • Test de helm uit: Zodra je de e-motorhelm hebt gekocht, is het belangrijk om deze uit te proberen voordat je er daadwerkelijk mee gaat rijden. Zet de helm op, pas de kinband aan en zorg ervoor dat de helm stevig op je hoofd zit zonder te knellen. Controleer ook de zichtbaarheid en het comfort tijdens het dragen
 • Leer hoe je de helm kunt onderhouden: Een e-motorhelm heeft ook onderhoud nodig om ervoor te zorgen dat deze in goede staat blijft. Lees de instructies van de fabrikant over hoe je de helm kunt schoonmaken en bewaren. Regelmatige reiniging en inspectie van de helm kan de levensduur verlengen en ervoor zorgen dat deze goed blijft functioneren
 • Blijf op de hoogte van de wet- en regelgeving: Controleer de lokale wetten en voorschriften met betrekking tot het gebruik van een e-motorhelm. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van eventuele specifieke vereisten, zoals het dragen van een helm met een bepaalde keurmerk. Dit helpt je om veilig en binnen de grenzen van de wet te rijden

14 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Bedankt voor uw vraag! Bij het beoordelen van de algemene staat van uw e-motorhelm kunt u letten op tekenen van slijtage, zoals krassen, barsten of loszittende onderdelen. Controleer ook de binnenvoering en riemen op eventuele schade. Als u twijfelt, is het altijd verstandig om een professional te raadplegen.

 2. Ik heb mijn e-motorhelm aangepast met een speciale communicatieset. Heeft dit invloed op de levensduur van de helm?

  • Het aanpassen van uw e-motorhelm met een communicatieset kan invloed hebben op de levensduur van de helm, afhankelijk van de manier waarop de set is geïnstalleerd en het effect op de structuur van de helm. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant van zowel de helm als de communicatieset te volgen en regelmatig de staat van de helm te controleren om ervoor te zorgen dat deze nog steeds voldoet aan de veiligheidsnormen.

 3. Heeft het regelmatig vervangen van de binnenvoering invloed op de levensduur van de e-motorhelm?

 4. Kunt u wat meer informatie geven over de veiligheidsnormen waar ik op moet letten bij het controleren van mijn e-motorhelm?

  • Natuurlijk! Bij het controleren van de veiligheidsnormen van uw e-motorhelm moet u letten op de ECE-norm. Dit is een Europese norm die aangeeft dat de helm voldoet aan de minimale veiligheidseisen. Controleer of uw helm het ECE-label heeft en zorg ervoor dat het juiste nummer overeenkomt met het land waar u woont.

 5. Ik wil graag een tip toevoegen: zorg ervoor dat u uw e-motorhelm op de juiste manier opbergt wanneer u hem niet gebruikt. Dit kan helpen om de levensduur van de helm te verlengen.

 6. Ik ben op zoek naar wat meer geavanceerde tips om mijn e-motorhelm in goede staat te houden. Heeft u nog wat inzichten die u kunt delen?

  • Natuurlijk! Naast de basisstappen in de gids zijn er enkele geavanceerde tips die u kunt overwegen. Bijvoorbeeld het vermijden van direct zonlicht en hoge temperaturen om de materialen van de helm te beschermen. Daarnaast kunt u ook de helm regelmatig laten inspecteren door een professionele helmreparateur om ervoor te zorgen dat deze nog steeds voldoet aan de veiligheidsnormen.

 7. Heeft u aanbevelingen voor een goede onderhouds- en reinigingsroutine voor mijn e-motorhelm?

 8. Ik heb de stappen in de gids gevolgd en mijn e-motorhelm is nu in uitstekende staat. Bedankt voor de duidelijke instructies!

 9. Ik ben van plan om een nieuwe e-motorhelm aan te schaffen. Heeft u aanbevelingen voor een betrouwbaar merk?

  • Natuurlijk! Er zijn verschillende betrouwbare merken op de markt, zoals Shoei, Arai en AGV. Deze merken staan bekend om hun hoogwaardige kwaliteit en veiligheid. Het is belangrijk om uw persoonlijke voorkeuren en budget in overweging te nemen bij het kiezen van een e-motorhelm.

 10. Ik heb moeite gehad met Stap 3. Hoe beoordeel ik precies de algemene staat van mijn e-motorhelm? Heeft u misschien wat tips of richtlijnen?

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen