Hoe kun je de pasvorm van een roof motorhelm controleren?

Hallo daar! Ben je op zoek naar de perfecte pasvorm voor je nieuwe roof motorhelm? Het vinden van de juiste pasvorm is van essentieel belang voor je comfort en veiligheid tijdens het motorrijden. Maar maak je geen zorgen, we zijn hier om je te helpen! In deze blogpost zullen we je laten zien hoe je de pasvorm van een roof motorhelm kunt controleren. We zullen enkele belangrijke punten bespreken en je handige tips geven om ervoor te zorgen dat je een helm hebt die perfect op je hoofd past. Dus laten we aan de slag gaan en ervoor zorgen dat je klaar bent om de weg op te gaan met de beste pasvorm voor jou!

Waarom is een goede pasvorm belangrijk?

Als je aan motorrijden denkt, denk je waarschijnlijk aan avontuur en vrijheid op de weg. Maar naast het plezier en de adrenaline is veiligheid een belangrijk aspect van deze activiteit. Een goede pasvorm van je motoruitrusting, met name je helm, is essentieel voor zowel je veiligheid als je comfort tijdens het rijden.

Veiligheid staat voorop

Een helm die niet goed aansluit op je hoofd kan ernstige gevolgen hebben in geval van een ongeval. Een loszittende helm kan gemakkelijk afvallen, waardoor je hoofd onbeschermd blijft. Een te strakke helm daarentegen kan ongemak veroorzaken en zelfs de bloedtoevoer naar je hoofd beperken.

Een goede pasvorm zorgt ervoor dat je helm stevig op je hoofd blijft zitten, zelfs bij hoge snelheden of plotselinge bewegingen. Dit minimaliseert het risico op letsel bij een val of botsing. Door de helm stevig op zijn plaats te houden, beschermt een goede pasvorm je hoofd effectief tegen impact.

Comfort tijdens het rijden

Naast veiligheid is comfort ook een belangrijke factor tijdens het motorrijden. Een helm die niet goed past, kan afleidend zijn en ongemak veroorzaken. Stel je voor dat je een lange rit maakt en je helm constant verschuift of drukpunten op je hoofd veroorzaakt. Dit kan een negatieve invloed hebben op je concentratie en vermoeidheid veroorzaken.

Een helm met een goede pasvorm biedt daarentegen optimaal comfort. Het voelt alsof het speciaal voor jou gemaakt is en maakt het motorrijden veel aangenamer. Je kunt je beter concentreren op de weg en genieten van de rit zonder afleidingen of ongemak.

De juiste pasvorm vinden

Nu je begrijpt waarom een goede pasvorm zo belangrijk is, vraag je je wellicht af hoe je de juiste helm kunt vinden. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

 • Meet je hoofdomtrek nauwkeurig op met een meetlint. Dit geeft je een goed uitgangspunt bij het kiezen van de juiste maat helm.
 • Probeer verschillende helmen uit en let op hoe ze op je hoofd zitten. Een goede pasvorm betekent dat de helm gelijkmatig verdeeld is over je hoofd, zonder drukpunten.
 • Pas de kinband aan om ervoor te zorgen dat deze stevig maar comfortabel onder je kin zit.
 • Let op de pasvorm van de wangkussens. Deze moeten goed aansluiten op je wangen zonder ongemak te veroorzaken.

Het kan handig zijn om naar een gespecialiseerde motorzaak te gaan waar je verschillende helmen kunt proberen en deskundig advies kunt krijgen. Vergeet niet dat verschillende merken en modellen ook verschillende vormen en pasvormen hebben, dus het is belangrijk om verschillende opties te proberen.

Hoe meet je de maat van je hoofd?

Het kiezen van de juiste maat helm is van essentieel belang voor je veiligheid tijdens het fietsen, motorrijden of andere activiteiten waarbij een helm wordt gedragen. Een helm die te klein is, kan ongemakkelijk zitten en niet voldoende bescherming bieden. Een helm die te groot is, kan losraken en je hoofd niet goed beschermen bij een val of impact. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je de maat van je hoofd kunt meten voordat je een helm koopt.

Het meten van je hoofd

Om de juiste maat helm te kiezen, moet je eerst je hoofd opmeten. Dit kun je doen door een meetlint om het breedste deel van je hoofd te leggen, net boven je wenkbrauwen. Zorg ervoor dat het meetlint horizontaal is en niet te strak of te los zit. Noteer de omtrek in centimeters.

Vergelijken met de maattabel

Nadat je de omtrek van je hoofd hebt gemeten, kun je deze vergelijken met de maattabel van de fabrikant. Elk merk en model helm kan een iets andere maatvoering hebben, dus het is belangrijk om de specifieke maattabel van het merk te raadplegen waarin je geïnteresseerd bent.

Voorbeeldmaattabel

Hier is een voorbeeld van een maattabel voor een populaire fietshelm:

Omtrek van het hoofd (cm) Helmmaat
52-56 S
56-59 M
59-63 L

In dit voorbeeld zou iemand met een hoofdomtrek van 55 cm een helmmaat S moeten kiezen, terwijl iemand met een omtrek van 60 cm een helmmaat L zou moeten kiezen.

Waar op te letten bij het kiezen van de juiste maat helm

Bij het kiezen van de juiste maat helm zijn er een aantal belangrijke details waar je op moet letten:

 • Zorg ervoor dat de helm stevig op je hoofd zit, maar niet te strak. Een te strakke helm kan ongemakkelijk zijn en hoofdpijn veroorzaken.
 • Controleer of de helm goed aansluit op je voorhoofd en achterhoofd. Er mag geen grote opening zijn tussen de helm en je hoofd.
 • Let op de verstelbaarheid van de helm. Sommige helmen hebben een draaiknop aan de achterkant waarmee je de pasvorm kunt aanpassen.
 • Probeer altijd de helm op voordat je hem koopt, als dit mogelijk is. Iedereen heeft een ander hoofd en het is belangrijk om te controleren of de helm comfortabel zit en goed past.

Welke factoren moet je nog meer overwegen?

Naast de maat zijn er nog andere factoren die de pasvorm van een helm kunnen beïnvloeden. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het kiezen van de juiste helm voor jouw behoeften. Hieronder bespreken we enkele van deze factoren die je moet overwegen:

Vorm van je hoofd

De vorm van je hoofd kan sterk variëren van persoon tot persoon. Sommige helmen zijn specifiek ontworpen voor bepaalde hoofdvormen, zoals rond, ovaal of langwerpig. Het is essentieel om een helm te kiezen die goed aansluit bij de vorm van jouw hoofd om een optimale pasvorm en comfort te garanderen.

Om te bepalen welke helm het beste bij jouw hoofdvorm past, kun je het volgende doen:

 • Meet de omtrek van je hoofd met behulp van een meetlint.
 • Bestudeer de specificaties van verschillende helmen om te zien welke vormen ze ondersteunen.
 • Lees reviews en ervaringen van andere gebruikers met vergelijkbare hoofdvormen.

Verstelbaarheid van de helm

Een andere belangrijke factor om te overwegen bij het kiezen van een helm is de verstelbaarheid. Niet alle helmen hebben dezelfde mate van verstelbaarheid, maar dit kan een cruciale factor zijn om een goede pasvorm te bereiken.

Hier zijn enkele aspecten van de helm die verstelbaar kunnen zijn:

 • Kinband: De lengte van de kinband kan meestal worden aangepast om ervoor te zorgen dat deze goed aansluit zonder te strak te zitten.
 • Hoofdband: Sommige helmen hebben een verstelbare hoofdband waarmee je de pasvorm kunt aanpassen aan de omtrek van je hoofd.
 • Wangstukken: Sommige helmen hebben verwijderbare of verstelbare wangstukken om de pasvorm aan te passen aan jouw gezichtsvorm.

Het is belangrijk om de verstelbaarheidsmogelijkheden van verschillende helmen te vergelijken om te zien welke het beste bij jouw behoeften past.

Merken en modellen

Er zijn talloze merken en modellen helmen op de markt, elk met hun eigen kenmerken en kwaliteiten. Hier zijn enkele voorbeelden van merken die bekend staan om hun goede pasvorm en verstelbaarheid:

 • Giro: Giro helmen staan bekend om hun uitstekende pasvorm en verstelbaarheidsopties. Ze bieden verschillende modellen voor verschillende hoofdvormen.
 • Bell: Bell helmen zijn ook populair vanwege hun goede pasvorm en verstelbaarheid. Ze hebben een breed scala aan modellen om aan verschillende behoeften te voldoen.
 • MET: MET helmen staan bekend om hun lichte gewicht en comfortabele pasvorm. Ze bieden ook verstelbaarheidsopties voor een optimale pasvorm.

Het is altijd aan te raden om verschillende merken en modellen uit te proberen voordat je een keuze maakt. Dit kan je helpen om de helm te vinden die het beste past bij jouw hoofdvorm en die je gemakkelijk kunt aanpassen voor een optimale pasvorm.

Tips voor het controleren van de pasvorm

Een goede pasvorm van je motorhelm is essentieel voor comfort, veiligheid en optimale bescherming tijdens het rijden. Het is daarom belangrijk om de pasvorm zorgvuldig te controleren voordat je een helm aanschaft. In dit artikel geven we je handige tips en stappen om de pasvorm van een motorhelm te controleren, zodat je de juiste keuze kunt maken.

Stap 1: Controleer de drukpunten

Bij het dragen van een motorhelm mogen er geen oncomfortabele drukpunten zijn. Het is belangrijk om te controleren of de helm gelijkmatig over je hoofd verdeeld is. Dit kun je doen door de helm op te zetten en te voelen of er geen ongewenste drukpunten zijn. Let vooral op de volgende gebieden:

 • Voorhoofd: Controleer of de helm niet te strak tegen je voorhoofd drukt.
 • Zijkanten: Voel of de helm niet te veel druk uitoefent op je slapen.
 • Achterhoofd: Controleer of de helm niet te strak tegen de achterkant van je hoofd drukt.

Indien er drukpunten zijn, probeer dan een andere maat of model helm om te kijken of deze beter past.

Stap 2: Controleer de kinband

De kinband van een motorhelm moet stevig, maar comfortabel zitten. Het is belangrijk dat de kinband goed aansluit op je kin zonder ongemakkelijke druk uit te oefenen. Daarnaast moet de kinband niet te los zitten, zodat de helm niet van je hoofd kan glijden bij een val.

Controleer of de kinband stevig vastgemaakt kan worden en dat er geen irritatie ontstaat bij het dragen. Een handige test is om de kinband vast te maken en vervolgens te proberen de helm van je hoofd te trekken. Als de helm stevig op zijn plaats blijft zitten, is de pasvorm goed.

Stap 3: Probeer verschillende maten en modellen

Elk merk en model motorhelm heeft zijn eigen unieke pasvorm. Wat goed werkt voor iemand anders, hoeft niet per se bij jou te passen. Het is daarom belangrijk om verschillende maten en modellen te proberen om te kijken welke het beste bij jouw hoofd past.

Neem de tijd om diverse helmen te passen en let op het comfort, de pasvorm en de stabiliteit. Een helm moet goed aansluiten, maar mag niet te strak zitten. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met eventuele accessoires, zoals een communicatiesysteem, die je wilt gebruiken in combinatie met de helm.

Stap 4: Professioneel advies inwinnen

Als je twijfelt over de pasvorm van een motorhelm, aarzel dan niet om professioneel advies in te winnen. Een ervaren motorhelmspecialist kan je helpen bij het vinden van de juiste helm voor jouw specifieke behoeften en hoofdvorm.

Belangrijke aandachtspunten

 • Zorg ervoor dat de motorhelm voldoet aan de relevante veiligheidsnormen, zoals de ECE 22.05-norm.
 • Controleer of de helm geen beschadigingen heeft en of alle onderdelen goed functioneren.
 • Houd rekening met de vorm van je hoofd. Sommige helmen zijn geschikter voor ronde hoofdvormen, terwijl andere beter passen bij ovale hoofdvormen.
 • Overweeg het gebruik van een binnenvoering in verschillende diktes om de pasvorm aan te passen aan je hoofd.

Het controleren van de pasvorm van een motorhelm vereist geduld en tijd, maar het is de moeite waard om ervoor te zorgen dat je een helm hebt die perfect bij jou past. Volg deze stappen en laat je adviseren door een professional indien nodig, zodat je met een gerust hart de weg op kunt gaan met een comfortabele en veilige motorhelm.

Controleer de pasvorm van je motorhelm met deze handige tips!

Conclusie:

Het controleren van de pasvorm van een roof motorhelm is essentieel voor je veiligheid en comfort tijdens het motorrijden. Neem de tijd om je hoofdmaat en -vorm nauwkeurig te meten en houd ook rekening met andere factoren zoals verstelbaarheid. Door de pasvorm zorgvuldig te controleren, kun je er zeker van zijn dat je een helm hebt die perfect op je hoofd past en optimale bescherming biedt.

8 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Kunnen jullie meer details geven over hoe je de maat van je hoofd moet meten? Zijn er specifieke punten waar je op moet letten?

  • Zeker! Bij het meten van de maat van je hoofd moet je een flexibele meetlint gebruiken en deze horizontaal om het breedste deel van je hoofd leggen, net boven je wenkbrauwen. Het is belangrijk om de meting meerdere keren te herhalen om nauwkeurigheid te garanderen.

 2. Ik heb gehoord dat er discussie is over het gebruik van een dubbel-D sluiting versus een kliksluiting. Wat zijn jullie gedachten hierover?

  • Ja, er is inderdaad discussie over het gebruik van verschillende sluitingen voor motorhelmen. Beide sluitingen hebben hun voor- en nadelen. Een dubbel-D sluiting biedt over het algemeen meer veiligheid, terwijl een kliksluiting gemakkelijker te gebruiken is. Het is belangrijk om te kiezen wat voor jou persoonlijk het beste werkt, rekening houdend met je comfort en veiligheid.

 3. Bedankt voor je reactie! Inderdaad, een goede pasvorm is van groot belang voor het comfort en de veiligheid tijdens het motorrijden.

 4. Naast de maat van het hoofd, zijn er nog andere factoren die de pasvorm beïnvloeden? Bijvoorbeeld de vorm van het hoofd?

  • Ja, naast de maat van het hoofd is ook de vorm van het hoofd belangrijk bij het bepalen van de pasvorm. Sommige helmen zijn specifiek ontworpen voor rondere hoofden, terwijl andere beter passen bij ovale hoofden. Het is essentieel om verschillende helmen te passen om de juiste pasvorm voor jouw hoofdvorm te vinden.

 5. Ik ben het eens dat een goede pasvorm essentieel is voor een motorhelm. Het zorgt voor comfort en veiligheid tijdens het rijden.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen