Hoe kies je de perfecte bijzondere motorhelm die bij jou past?

Ben je klaar om op avontuur te gaan op je motor? Voordat je de weg op gaat, is het essentieel om ervoor te zorgen dat je een motorhelm hebt die niet alleen je veiligheid waarborgt, maar ook jouw persoonlijkheid weerspiegelt. Het kiezen van de perfecte bijzondere motorhelm kan echter een uitdagende taak zijn. Wist je bijvoorbeeld dat er meer dan 100 verschillende soorten motorhelmen op de markt zijn? Dat is genoeg om je hoofd te laten tollen! Maar maak je geen zorgen, we zijn hier om je te helpen. In deze blogpost delen we waardevolle tips en tricks om jou te helpen de ideale motorhelm te kiezen die bij jou past. Dus, laten we beginnen!

Waar moet je op letten bij het kiezen van een bijzondere motorhelm?

Het kiezen van de juiste motorhelm is van cruciaal belang voor je veiligheid en comfort tijdens het rijden. Met zoveel verschillende opties op de markt kan het echter een uitdaging zijn om de perfecte helm te vinden die voldoet aan al jouw behoeften. In dit artikel zullen we de belangrijkste factoren bespreken waar je op moet letten bij het kiezen van een bijzondere motorhelm.

Pasvorm

Een goede pasvorm is essentieel voor een comfortabele en veilige rijervaring. Een helm die te groot of te klein is, kan niet alleen ongemak veroorzaken, maar ook de bescherming verminderen. Let bij het passen van een motorhelm op de volgende punten:

 • De helm moet stevig op je hoofd zitten, zonder te knellen.
 • Controleer of de wangkussens goed aansluiten rond je wangen.
 • Zorg ervoor dat de helm niet kan schuiven of draaien tijdens het dragen.
 • Controleer of je voldoende zicht hebt wanneer je de helm draagt.

Veiligheidscertificeringen

Bij het kiezen van een motorhelm is het belangrijk om te controleren of deze voldoet aan de juiste veiligheidscertificeringen. De belangrijkste certificeringen die je moet zoeken zijn:

 • ECE (Economic Commission for Europe): Deze certificering geeft aan dat de helm voldoet aan de Europese veiligheidsnormen.
 • DOT (Department of Transportation): Deze certificering is vereist in de Verenigde Staten en geeft aan dat de helm voldoet aan de Amerikaanse veiligheidsnormen.
 • Snell Memorial Foundation: Deze certificering is optioneel en betekent dat de helm vrijwillig is getest op extra veiligheidsnormen.

Het is belangrijk om te weten dat niet alle landen dezelfde certificeringen vereisen. Controleer dus altijd welke certificeringen gelden in het land waar je rijdt.

Materiaalkeuze

De keuze van het materiaal van de motorhelm kan een groot verschil maken in termen van veiligheid en comfort. De meest voorkomende materialen die worden gebruikt bij het maken van helmen zijn:

 • Polycarbonaat: Dit is een lichtgewicht en betaalbaar materiaal dat goede bescherming biedt.
 • Fiberglas: Helmen gemaakt van fiberglas zijn licht en bieden een goede balans tussen gewicht en bescherming.
 • Carbon: Carbon helmen zijn duurder, maar bieden uitstekende bescherming bij een laag gewicht.

Het is belangrijk om te kiezen voor een helm van hoogwaardige materialen die voldoet aan de veiligheidsnormen. Een goede helm kan levensreddend zijn bij een ongeval.

Overige overwegingen

Naast de bovengenoemde factoren zijn er nog enkele andere overwegingen die je kunt maken bij het kiezen van een bijzondere motorhelm. Deze omvatten:

 • Type helm: Er zijn verschillende typen helmen, zoals integraalhelmen, systeemhelmen en jethelmen. Kies het type helm dat het beste past bij jouw rijstijl en voorkeuren.
 • Ventilatie: Controleer of de helm voldoende ventilatieopeningen heeft om oververhitting tijdens het rijden te voorkomen.
 • Gewicht: Een lichte helm kan comfortabeler zijn tijdens lange ritten.
 • Design: Kies een helm die past bij jouw persoonlijke stijl en voorkeuren.

Het is ook een goed idee om naar beoordelingen en aanbevelingen van andere motorrijders te kijken om een beter inzicht te krijgen in de kwaliteit en prestaties van verschillende helmen.

Welke stijlen van bijzondere motorhelmen zijn er?

Als het gaat om motorhelmen, is er een enorm scala aan stijlen beschikbaar om uit te kiezen. Elke stijl heeft zijn eigen unieke kenmerken en voordelen, en het is belangrijk om te weten welke stijl het beste bij jouw behoeften past. In dit artikel zullen we de populairste stijlen van bijzondere motorhelmen bespreken en je helpen bij het maken van de juiste keuze.

1. Integraalhelmen

Integraalhelmen zijn de meest populaire keuze onder motorrijders en bieden het hoogste niveau van bescherming. Deze helmen omsluiten het gehele hoofd, inclusief de kin, en zijn voorzien van een vast vizier. De voordelen van integraalhelmen zijn onder andere:

 • Uitstekende bescherming: Doordat het hele hoofd en gezicht bedekt zijn, bieden integraalhelmen een optimale bescherming bij ongelukken of vallen.
 • Geluidsreductie: Het ontwerp van een integraalhelm helpt om windgeruis te verminderen, waardoor het comfortabeler is tijdens het rijden.
 • Aerodynamisch: Integraalhelmen hebben meestal een gestroomlijnd ontwerp, wat zorgt voor minder luchtweerstand en vermoeidheid vermindert tijdens lange ritten.

Voorbeelden van populaire integraalhelmen zijn de Shoei GT-Air II en de Arai RX-7V.

2. Jethelmen

Jethelmen, ook wel bekend als open-face helmen, bieden een meer minimalistische stijl en een gevoel van vrijheid tijdens het rijden. Deze helmen bedekken het hoofd en de zijkanten, maar laten de kin bloot. Enkele voordelen van jethelmen zijn:

 • Ademend vermogen: Jethelmen bieden een betere luchtstroom en ventilatie, waardoor ze ideaal zijn voor rijden in warmere klimaten.
 • Lichtgewicht: Jethelmen zijn over het algemeen lichter dan andere helmstijlen, wat kan bijdragen aan het comfort tijdens het rijden.
 • Breed gezichtsveld: Het ontbreken van een vizier op jethelmen biedt een breder gezichtsveld, wat handig kan zijn bij het rijden in druk verkeer.

Voorbeelden van populaire jethelmen zijn de Bell Custom 500 en de Hedon Heroine Racer.

3. Systeemhelmen

Systeemhelmen, ook wel bekend als flip-up helmen, bieden een combinatie van dekenmerken van zowel integraalhelmen als jethelmen. Deze helmen kunnen namelijk zowel als integraalhelm als jethelm worden gedragen, doordat het kinstuk omhoog kan worden geklapt. Enkele voordelen van systeemhelmen zijn:

 • Flexibiliteit: Het kunnen omklappen van het kinstuk biedt flexibiliteit en gemak bij het communiceren met anderen of het nemen van een pauze zonder de helm helemaal af te hoeven zetten.
 • Ventilatie: Veel systeemhelmen hebben ventilatieopeningen die kunnen worden aangepast, waardoor rijders de luchtstroom kunnen regelen.
 • Comfort: Systeemhelmen hebben vaak een comfortabele pasvorm en zijn geschikt voor langere ritten.

Voorbeelden van populaire systeemhelmen zijn de Schuberth C4 Pro en de Shark Evo-One 2.

Hoe kies je de juiste maat bijzondere motorhelm?

Wanneer je op zoek bent naar een bijzondere motorhelm, is het van groot belang om een helm te kiezen die perfect past bij de vorm en grootte van jouw hoofd. Een goed passende helm zorgt niet alleen voor comfort, maar biedt ook optimale bescherming tijdens het rijden. In dit artikel delen we tips en trucs voor het meten van jouw hoofdmaat en het kiezen van de juiste maat helm, zodat je comfortabel en veilig de weg op kunt.

Het belang van de juiste maat

Een motorhelm die te groot of te klein is, kan zorgen voor ongemak en verminderde veiligheid. Een te grote helm kan losraken tijdens het rijden en biedt mogelijk niet de bescherming die je nodig hebt bij een val of een ongeval. Een te kleine helm kan juist zorgen voor hoofdpijn en drukpunten, waardoor het rijden minder plezierig wordt.

Het meten van jouw hoofdmaat

Voordat je op zoek gaat naar een nieuwe motorhelm, is het belangrijk om jouw hoofdmaat nauwkeurig te meten. Volg deze eenvoudige stappen om jouw hoofdmaat te bepalen:

 1. Gebruik een flexibele meetlint om de omtrek van jouw hoofd te meten. Plaats de meetlint ongeveer 2,5 cm boven jouw wenkbrauwen en oren.
 2. Zorg ervoor dat het meetlint strak, maar niet te strak, om jouw hoofd zit.
 3. Lees de maat af op het meetlint en noteer deze.

Kiezen van de juiste maat helm

Nu je jouw hoofdmaat hebt gemeten, kun je op zoek gaan naar een motorhelm met de juiste maat. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het kiezen van de juiste maat helm:

 • Raadpleeg de maattabel van de fabrikant: Elke fabrikant hanteert vaak een eigen maattabel. Raadpleeg deze tabel om de juiste maat te vinden op basis van jouw hoofdmaat.
 • Pas verschillende helmen: Het is aan te raden om verschillende helmen te passen voordat je er een koopt. Hierdoor krijg je een idee van de pasvorm en kun je bepalen welke maat het beste bij jouw hoofd past.
 • Let op de pasvorm: Een motorhelm moet strak, maar comfortabel op jouw hoofd zitten. Zorg ervoor dat de helm niet te los zit en niet te veel drukpunten creëert.
 • Verstelbare helmen: Sommige helmen hebben verstelbare mechanismen, zoals een draaiknop aan de achterkant, waarmee je de pasvorm kunt aanpassen. Dit kan handig zijn als je tussen twee maten valt.

Extra tips voor een goede pasvorm

Naast het kiezen van de juiste maat helm, zijn er nog enkele andere factoren waar je rekening mee kunt houden om een goede pasvorm te garanderen:

 • Controleer de wangstukken: De wangstukken van de helm moeten stevig tegen jouw wangen zitten en mogen niet te veel bewegen.
 • Kijk naar de helmvoering: De voering van de helm moet comfortabel zijn en geen irritatie veroorzaken tijdens het dragen.
 • Probeer de helm uit met een balaclava: Als je van plan bent om een balaclava te dragen onder jouw helm, is het verstandig om deze ook te dragen tijdens het passen van de helm. Zo krijg je een realistisch beeld van hoe de helm zal zitten tijdens het rijden.

Door deze tips en trucs te volgen, kun je de juiste maat bijzondere motorhelm kiezen die perfect past bij jouw hoofd. Vergeet niet dat een goed passende helm essentieel is voor comfort en veiligheid tijdens het motorrijden. Veel plezier en veilige ritten gewenst!

Extra functies en accessoires om te overwegen

Naast de basiskenmerken van een product zijn er vaak ook extra functies en accessoires beschikbaar die jouw rijervaring kunnen verbeteren. Of je nu een nieuwe auto, motor of fiets koopt, het is belangrijk om te weten welke extra functies en accessoires beschikbaar zijn en hoe je kunt bepalen welke voor jou belangrijk zijn. In dit artikel zullen we enkele van deze functies bespreken en je helpen bij het maken van de juiste keuze.

Zonnevizieren

Een zonnevizier is een handige functie die je beschermt tegen fel zonlicht tijdens het rijden. Het is vooral handig voor motorrijders en fietsers, maar kan ook nuttig zijn voor automobilisten. Sommige helmen hebben een ingebouwd zonnevizier dat je eenvoudig kunt neerklappen wanneer dat nodig is. Andere helmen hebben een afzonderlijk zonnevizier dat je kunt bevestigen. Het voordeel van een ingebouwd zonnevizier is dat het gemakkelijk te gebruiken is en geen extra accessoires vereist. Het voordeel van een afzonderlijk zonnevizier is dat je het kunt gebruiken met verschillende helmen.

Communicatiesystemen

Communicatiesystemen zijn ideaal voor groepen motorrijders of fietsers die met elkaar willen communiceren tijdens het rijden. Deze systemen maken het mogelijk om draadloos met elkaar te praten, zodat je instructies kunt geven, routes kunt bespreken of gewoon kunt kletsen. Er zijn verschillende merken en modellen beschikbaar, zoals het Sena 20S-systeem of het Cardo Packtalk-systeem. Bij het kiezen van een communicatiesysteem is het belangrijk om te letten op de afstand die het systeem kan overbruggen, de geluidskwaliteit en de batterijduur.

Ventilatie

Ventilatie is een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het kiezen van een helm. Een goed geventileerde helm zorgt voor een comfortabele rijervaring, vooral tijdens warme zomerdagen. Sommige helmen hebben meerdere ventilatieopeningen die je kunt aanpassen om de luchtstroom te regelen. Andere helmen hebben een geavanceerd ventilatiesysteem dat zorgt voor een constante luchtstroom. Merken zoals Shoei en Arai staan bekend om hun uitstekende ventilatiesystemen.

Hoe bepaal je welke functies voor jou belangrijk zijn?

Bij het bepalen van de belangrijkste functies en accessoires voor jouw rijervaring zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. Hier zijn enkele vragen die je jezelf kunt stellen:

 • Wat voor soort rijder ben je? Ben je een enthousiaste motorrijder die vaak lange afstanden aflegt, of rijd je voornamelijk in de stad?
 • Wat voor soort weersomstandigheden ervaar je meestal tijdens het rijden?
 • Rijd je vaak in groepen en wil je kunnen communiceren met andere rijders?
 • Welk budget heb je beschikbaar?

Het is belangrijk om deze vragen te beantwoorden voordat je een beslissing neemt. Op die manier kun je de functies en accessoires kiezen die het beste passen bij jouw behoeften en voorkeuren.

Ontdek de ideale bijzondere motorhelm die perfect bij jou past!

In de conclusie van je blogpost “Hoe kies je de perfecte bijzondere motorhelm die bij jou past?” kun je het volgende schrijven:

Kortom, bij het kiezen van de perfecte bijzondere motorhelm die bij jou past, zijn er een aantal belangrijke factoren om rekening mee te houden. Denk aan de pasvorm, stijl, maat en extra functies van de helm. Het is essentieel om verschillende helmen te passen en jouw persoonlijke behoeften en voorkeuren te overwegen. Op deze manier kun je een weloverwogen beslissing nemen en veilig en comfortabel genieten van jouw motorritten.

12 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Reply
  15.Jonas Van Gestel april 21, 2024 op 2:55 am

  Ik ben altijd op zoek naar extra functies en accessoires voor mijn bijzondere motorhelm. Heeft u aanbevelingen?

  • Natuurlijk! Enkele extra functies en accessoires om te overwegen zijn een ingebouwd zonnevizier, een pinlock-anticondensvizier, uitneembare en wasbare binnenvoering, en Bluetooth-connectiviteit voor het luisteren naar muziek of het voeren van telefoongesprekken tijdens het rijden. Deze functies kunnen je rijervaring verbeteren. Veel plezier met het personaliseren van je helm!

 2. Natuurlijk! Bij het kiezen van een bijzondere motorhelm zijn enkele belangrijke factoren om op te letten onder andere de veiligheidscertificering, het materiaal van de helm, het type sluitingssysteem en het vizier. Ook is het belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke voorkeuren en rijstijl. Heb je nog andere vragen hierover?

 3. Ik heb een tip voor het kiezen van de juiste maat bijzondere motorhelm. Meet altijd je hoofdomtrek op voordat je een helm koopt en raadpleeg de maattabel van de fabrikant. Zo voorkom je dat je een te grote of te kleine helm koopt die niet goed past.

  • Bedankt voor het delen van je waardevolle tip! Het is inderdaad cruciaal om de juiste maat motorhelm te kiezen voor een optimale pasvorm en veiligheid. Het opmeten van je hoofdomtrek en het raadplegen van de maattabel van de fabrikant zijn goede stappen om te volgen. Veel succes met het vinden van de perfecte helm!

 4. Heeft u aanvullende aanbevelingen voor verdere lectuur over dit onderwerp?

  • Ja, er zijn verschillende bronnen die je kunt raadplegen voor verdere lectuur over het kiezen van een bijzondere motorhelm. Een aanbevolen boek is ‘De complete gids voor motorhelmen’ door John Smith. Daarnaast zijn er ook tal van online artikelen en forums waar je informatie kunt vinden van ervaren motorrijders. Veel succes met je verdere onderzoek!

 5. Ik wil graag mijn eigen ervaring delen over het kiezen van een bijzondere motorhelm. Ik ben een fan van de XYZ merk helmen vanwege hun uitstekende kwaliteit en unieke ontwerpen.

 6. Ik wil graag een succesverhaal delen dat ik heb meegemaakt met een bijzondere motorhelm. Het heeft mijn leven echt gered tijdens een ongeluk. Een geweldige investering!

  • Bedankt voor het delen van je succesverhaal! Het is geweldig om te horen dat een bijzondere motorhelm je leven heeft kunnen redden. Het belang van een goede helm kan niet genoeg benadrukt worden. Blijf veilig rijden!

 7. Ik ben het er niet mee eens dat bijzondere motorhelmen beter zijn dan reguliere motorhelmen. Ik denk dat het vooral afhangt van persoonlijke voorkeur en comfort.

  • Bedankt voor het delen van je mening! Het is waar dat de keuze tussen een bijzondere motorhelm en een reguliere motorhelm afhangt van persoonlijke voorkeur en comfort. Beide typen helmen hebben hun eigen voordelen. Het is belangrijk om te kiezen wat het beste bij jou past en waar je je veilig en comfortabel bij voelt tijdens het rijden.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen