Hoe kies je de juiste motorhelm voor jouw rijstijl in 2023?

Hoi daar! Ben je klaar voor een avontuur op de weg in 2023? Als motorrijder weet je waarschijnlijk al dat het kiezen van de juiste motorhelm van cruciaal belang is voor je veiligheid en comfort. Maar met zoveel nieuwe trends en technologieën op het gebied van motorhelmen kan het moeilijk zijn om de juiste keuze te maken. Geen zorgen, want in deze blogpost gaan we je alles vertellen over hoe je de perfecte motorhelm kunt kiezen die past bij jouw rijstijl in 2023. Laten we beginnen!

De verschillende soorten motorhelmen

Als je een fanatieke motorrijder bent, dan weet je vast hoe belangrijk een goede motorhelm is voor je veiligheid en comfort op de weg. Maar met zoveel verschillende soorten helmen om uit te kiezen, kan het moeilijk zijn om te bepalen welk type het beste bij jou past. In dit artikel zullen we de verschillende soorten motorhelmen bespreken die beschikbaar zijn in 2023. We zullen ingaan op de kenmerken en voordelen van elk type helm, zoals de integraalhelm, systeemhelm, jethelm en crosshelm.

Integraalhelm

De integraalhelm is een populaire keuze onder motorrijders en biedt maximale bescherming. Deze helmen omsluiten je hele hoofd en hebben een stevig en duurzaam ontwerp. Hier zijn enkele belangrijke kenmerken en voordelen van integraalhelmen:

 • Volledige gezichtsbescherming: Een integraalhelm beschermt je hele gezicht, inclusief je kin en kaak. Dit is vooral handig bij hogere snelheden en biedt een uitstekende bescherming tegen wind, stof en insecten.
 • Geluidsreductie: Dankzij het volledige omsluitende ontwerp biedt een integraalhelm ook een goede geluidsisolatie. Dit zorgt voor minder windgeruis tijdens het rijden, wat het rijcomfort aanzienlijk verbetert.
 • Aerodynamica: Integraalhelmen zijn vaak aerodynamisch ontworpen, wat helpt om de luchtweerstand te verminderen. Dit kan je helpen om sneller en efficiënter te rijden.

Enkele populaire integraalhelmmerken zijn Shoei, Arai en AGV.

Systeemhelm

Een systeemhelm combineert de eigenschappen van een integraalhelm en een jethelm. Deze helmen hebben een opklapbaar kinstuk, waardoor je ze kunt dragen in zowel de gesloten als de open positie. Hier zijn enkele kenmerken en voordelen van systeemhelmen:

 • Flexibiliteit: Met een systeemhelm kun je eenvoudig het kinstuk openen en sluiten, afhankelijk van je behoeften. Dit geeft je de mogelijkheid om even snel te communiceren zonder je helm af te hoeven nemen.
 • Ventilatie: Systeemhelmen hebben vaak meerdere ventilatieopeningen, waardoor je de luchtstroom kunt regelen en je hoofd koel kunt houden tijdens warme ritten.
 • Gewicht: Hoewel systeemhelmen iets zwaarder kunnen zijn dan integraalhelmen, hebben de meeste moderne modellen een lichtgewicht ontwerp voor meer comfort tijdens het rijden.

Enkele populaire systeemhelmmerken zijn Schuberth, Nolan en Shark.

Jethelm

De jethelm, ook wel bekend als de “open-face” helm, is een populaire keuze voor stadsrijders en liefhebbers van een retro-look. Deze helmen bedekken het grootste deel van je hoofd, maar laten je gezicht vrij. Hier zijn enkele kenmerken en voordelen van jethelmen:

 • Vrij zicht: Een jethelm biedt een breed gezichtsveld en laat je gezicht volledig vrij. Dit kan handig zijn als je graag contact wilt maken met je omgeving tijdens het rijden.
 • Luchtcirculatie: Jethelmen hebben vaak grote ventilatieopeningen, waardoor er meer lucht naar binnen kan stromen. Dit houdt je hoofd koel tijdens warme zomerritten.
 • Lichtgewicht: Jethelmen zijn over het algemeen lichter dan integraal- en systeemhelmen, wat zorgt voor meer comfort, vooral bij langere ritten.

Enkele populaire jethelmmerken zijn Bell, Biltwell en DMD.

Crosshelm

Als je van off-road rijden houdt, dan is een crosshelm de beste keuze. Deze helmen zijn speciaal ontworpen voor gebruik in ruw terrein en bieden extra bescherming voor je hoofd en gezicht. Hier zijn enkele kenmerken en voordelen van crosshelmen:

 • Extra bescherming: Crosshelmen hebben een verlengd kinstuk en een vizier dat je gezicht beschermt tegen takken, stenen en andere gevaren tijdens off-road rijden.
 • Goede ventilatie: Vanwege de intense fysieke inspanning tijdens off-road rijden, hebben crosshelmen vaak uitstekende ventilatie om oververhitting te voorkomen.
 • Stevige constructie: Crosshelmen zijn gemaakt van duurzame materialen die bestand zijn tegen de ruwe omstandigheden van off-road rijden.

Enkele populaire crosshelmmerken zijn Fox, Airoh en Troy Lee Designs.

Met deze informatie over de verschillende soorten motorhelmen kun je een weloverwogen keuze maken op basis van je rijstijl, behoeften en voorkeuren. Vergeet niet dat het belangrijk is om altijd een helm te kiezen die goed past en voldoet aan de veiligheidsnormen. Veiligheid gaat boven alles!

Let op: De vermelde merken en modellen dienen alleen ter illustratie en er zijn vele andere merken en modellen beschikbaar op de markt. Raadpleeg altijd een erkende dealer voor advies bij het kiezen van de juiste motorhelm voor jouw specifieke behoeften.

Factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van een motorhelm

Bij het kiezen van een motorhelm zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Deze factoren hebben niet alleen invloed op je comfort, maar ook op je veiligheid op de weg. In dit artikel zullen we de belangrijkste factoren bespreken, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Veiligheidscertificeringen

Een van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van een motorhelm zijn de veiligheidscertificeringen. Het is essentieel om een helm te kiezen die voldoet aan de geldende veiligheidsnormen, zoals de ECE 22.05-norm in Europa. Deze norm garandeert dat de helm getest is op impactbescherming, kinbandbevestiging en gezichtsveld. Let bij het kiezen van een helm op de aanwezigheid van deze certificeringen, zodat je zeker weet dat je een veilige keuze maakt.

Pasvorm

Een goed passende helm is cruciaal voor je comfort en veiligheid. Een te losse helm kan tijdens het rijden verschuiven, terwijl een te strakke helm hoofdpijn en ongemak kan veroorzaken. Bij het passen van een helm is het belangrijk om te letten op de juiste maat en de vorm van je hoofd. Verschillende merken en modellen hebben vaak verschillende pasvormen, dus het kan lonen om meerdere helmen te proberen voordat je er een kiest.

Ventilatie

Ventilatie is een andere belangrijke factor om rekening mee te houden bij het kiezen van een motorhelm. Een goede ventilatie zorgt ervoor dat je hoofd koel blijft tijdens het rijden, vooral op warme dagen of tijdens lange ritten. Let bij het kiezen van een helm op de aanwezigheid van ventilatieopeningen en verstelbare luchtkanalen. Deze functies zorgen voor een optimale luchtstroom en ventilatie, waardoor je comfortabel en gefocust kunt blijven tijdens het rijden.

Gewicht

Het gewicht van een helm kan ook van invloed zijn op je comfort tijdens het rijden. Een te zware helm kan je nek belasten en vermoeidheid veroorzaken, vooral tijdens lange ritten. Kies daarom voor een helm die lichtgewicht is, maar toch voldoende bescherming biedt. Moderne helmen zijn vaak gemaakt van materialen zoals polycarbonaat, glasvezel of koolstofvezel, die een goede balans bieden tussen gewicht en veiligheid.

De nieuwste technologieën

Motorrijden is een geweldige manier om de vrijheid van de open weg te ervaren, maar het is ook belangrijk om veiligheid voorop te stellen. Gelukkig worden er voortdurend nieuwe technologieën ontwikkeld om de veiligheid en functionaliteit van motorhelmen te verbeteren. In dit artikel bespreken we enkele van deze spannende innovaties die beschikbaar zullen zijn in 2023.

Geïntegreerde communicatiesystemen

Eén van de meest opwindende ontwikkelingen in motorhelmtechnologie is de opkomst van geïntegreerde communicatiesystemen. Deze systemen stellen motorrijders in staat om draadloos te communiceren met andere rijders, passagiers of zelfs met hun smartphone. Hier zijn enkele voordelen van deze technologie:

 • Handsfree communicatie: Met geïntegreerde communicatiesystemen kunnen motorrijders gesprekken voeren zonder hun handen van het stuur te halen. Dit verhoogt de veiligheid en maakt het gemakkelijker om in contact te blijven met vrienden of familie tijdens het rijden.
 • Muziek en navigatie: Veel geïntegreerde communicatiesystemen bieden ook de mogelijkheid om naar muziek te luisteren en navigatie-instructies te ontvangen. Dit zorgt voor een meer plezierige en georganiseerde rijervaring.

Voorbeelden van merken die geïntegreerde communicatiesystemen aanbieden zijn Sena, Cardo en Scalarider. Deze merken bieden een breed scala aan producten met verschillende functies en prijsklassen.

Heads-up displays

Een andere opwindende technologie die in 2023 beschikbaar zal zijn voor motorhelmen, is de heads-up display (HUD). Met een HUD kunnen belangrijke informatie, zoals snelheid, navigatie-instructies en waarschuwingen, direct in het gezichtsveld van de rijder worden geprojecteerd. Enkele voordelen van heads-up displays zijn:

 • Verbeterde veiligheid: Door belangrijke informatie direct in het gezichtsveld van de rijder weer te geven, kunnen ze hun ogen op de weg houden en afleiding verminderen.
 • Gemakkelijke navigatie: Met een HUD kunnen rijders eenvoudig navigatie-instructies volgen zonder naar een apart scherm te hoeven kijken.

Voorbeelden van merken die heads-up displays voor motorhelmen aanbieden zijn NUVIZ en BMW Motorrad. Deze merken hebben HUD’s ontwikkeld die naadloos kunnen worden geïntegreerd in verschillende helmen.

Slimme helmen

Ten slotte hebben we slimme helmen. Deze futuristische technologieën combineren geavanceerde functies met het traditionele ontwerp van een motorhelm. Enkele opmerkelijke kenmerken van slimme helmen zijn onder andere:

 • Achteruitkijkcamera’s: Slimme helmen kunnen zijn uitgerust met ingebouwde camera’s die een breed gezichtsveld bieden. Dit geeft rijders de mogelijkheid om hun omgeving in de gaten te houden zonder hun hoofd te hoeven draaien.
 • Ingebouwde sensoren: Sommige slimme helmen hebben ingebouwde sensoren die ongevallen of valpartijen kunnen detecteren. Deze sensoren kunnen automatisch een noodsignaal verzenden naar hulpdiensten of vooraf ingestelde contacten.

Enkele bekende merken die slimme helmen aanbieden zijn Jarvish, Livemap en Skully. Deze merken hebben de afgelopen jaren veel aandacht gekregen vanwege hun innovatieve benadering van motorhelmtechnologie.

Advies op maat voor jouw rijstijl

De juiste motorhelm voor jou

Als motorrijder weet je hoe belangrijk het is om een goede motorhelm te dragen. Een motorhelm beschermt niet alleen je hoofd bij een val of een ongeluk, maar het kan ook bijdragen aan een betere rijervaring. Maar met zoveel verschillende opties op de markt, kan het lastig zijn om de juiste motorhelm te kiezen die past bij jouw specifieke rijstijl.

Sportieve rijders

Voor de sportieve rijders onder ons die graag snelheid en adrenaline ervaren, zijn er speciale motorhelmen ontworpen om aan deze behoeften te voldoen. Deze helmen zijn aerodynamisch en bieden een uitstekende stabiliteit, zodat je comfortabel kunt rijden, zelfs op hoge snelheden. Daarnaast hebben sportieve helmen vaak een breed gezichtsveld, zodat je een goed overzicht hebt van de weg voor je.

Voorbeelden van motorhelmen die geschikt zijn voor sportieve rijders zijn onder andere de Shoei X-Spirit III en de Arai RX-7V. Deze helmen zijn beide van hoogwaardige kwaliteit en worden veel gebruikt door professionele motorcoureurs vanwege hun uitstekende prestaties en veiligheid.

Lange afstanden

Als je graag lange afstanden aflegt met je motor, is comfort een van de belangrijkste aspecten waar je op moet letten bij het kiezen van een motorhelm. Een goede helm voor lange afstanden moet een goede pasvorm hebben en voldoende ventilatie bieden om oververhitting te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk dat de helm goed geluiddicht is, zodat je geen last hebt van windgeruis tijdens het rijden.

Een voorbeeld van een motorhelm die populair is onder langeafstandsrijders is de Schuberth C4 Pro. Deze helm biedt niet alleen uitstekende bescherming, maar heeft ook een geïntegreerd communicatiesysteem en een zonnevizier, waardoor het ideaal is voor lange ritten.

Off-road rijden

Voor de avontuurlijke motorrijders die graag off-road rijden, zijn er speciale motorhelmen ontworpen om aan de eisen van ruig terrein te voldoen. Deze helmen zijn doorgaans lichtgewicht en hebben een breder gezichtsveld, zodat je goed zicht hebt op het terrein voor je. Daarnaast bieden ze extra bescherming aan de kin en het gezicht, omdat dit gebied tijdens off-road rijden vaak meer risico loopt.

Een populaire keuze onder off-road rijders is de Airoh Aviator 2.3. Deze helm is gemaakt van hoogwaardige materialen en biedt uitstekende bescherming en ventilatie. Bovendien heeft de helm een verwijderbaar en wasbaar binnenvoering, waardoor je hem gemakkelijk schoon kunt houden na een modderige rit.

Kies de perfecte motorhelm voor een veilige en stijlvolle rit

Conclusie:

Om in 2023 de juiste motorhelm te kiezen, moet je rekening houden met verschillende soorten helmen, belangrijke factoren zoals veiligheid en comfort, en de nieuwste technologieën. Als je deze aspecten in gedachten houdt, kun je de beste keuze maken die past bij jouw rijstijl en behoeften.

3 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik zou graag meer details willen weten over de nieuwste technologieën die beschikbaar zijn in motorhelmen. Welke specifieke functies zijn er in 2023?

  • Dankjewel voor je vraag! In dit artikel hebben we een introductie gegeven van de nieuwste technologieën, maar er zijn inderdaad veel specifieke functies beschikbaar. Enkele voorbeelden zijn geïntegreerde communicatiesystemen, heads-up displays en slimme veiligheidsfuncties. Als je meer wilt weten over een specifieke technologie, laat het ons dan weten!

 2. Bedankt voor je opmerking! Je hebt gelijk dat veiligheidsnormen essentieel zijn bij het kiezen van een motorhelm. In dit artikel hebben we ons gericht op andere aspecten, maar we zullen ervoor zorgen dat we in de toekomst ook informatie over de veiligheidsnormen opnemen.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen