Hoe kies je de juiste maat motorhelm van Arai?

We begrijpen dat het vinden van de juiste maat motorhelm een uitdaging kan zijn. Het is belangrijk om een helm te hebben die perfect past bij de vorm en grootte van jouw hoofd. Gelukkig zijn we hier om je te helpen! In deze blogpost delen we handige tips en adviezen om ervoor te zorgen dat jij de juiste maat motorhelm van Arai kunt kiezen. Zo kun je met een gerust hart de weg op en genieten van jouw motoravonturen. Lees snel verder en ontdek hoe je jouw ideale motorhelm kunt vinden!

Hoe meet je je hoofdmaat op?

Voordat je een motorhelm koopt, is het essentieel om je hoofdmaat op te meten. Hierdoor zorg je ervoor dat je een helm kiest die perfect bij jouw hoofdmaat past en de nodige bescherming biedt. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je je hoofdmaat kunt meten en waar je op moet letten bij het kiezen van een helm.

Stap 1: Verzamel de benodigdheden

Voordat je begint met het meten van je hoofdmaat, zorg ervoor dat je de volgende benodigdheden bij de hand hebt:

 • Een meetlint
 • Een spiegel

Stap 2: Plaats het meetlint op de juiste plek

Om je hoofdmaat op te meten, plaats je het meetlint net boven je wenkbrauwen en oren. Zorg ervoor dat het meetlint horizontaal en strak rondom je hoofd zit, maar niet te strak. Het is belangrijk om een comfortabele pasvorm te garanderen.

Stap 3: Lees de maat af

Lees de maat af in centimeters op het punt waar het meetlint elkaar raakt. Noteer deze maat, omdat helmmaten vaak in centimeters worden weergegeven.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een helm?

Bij het kiezen van een helm is het niet alleen belangrijk om rekening te houden met je hoofdmaat, maar ook met andere factoren die de veiligheid en het comfort van de helm beïnvloeden. Hier zijn enkele belangrijke punten om op te letten:

 • Veiligheidscertificering: Controleer of de helm voldoet aan de geldende veiligheidsnormen, zoals de ECE-norm in Europa.
 • Pasvorm: Zorg ervoor dat de helm goed aansluit op je hoofd zonder te strak of te los te zitten. Een goede pasvorm is essentieel voor optimale bescherming en comfort.
 • Ventilatie: Let op de ventilatieopeningen in de helm om ervoor te zorgen dat je hoofd voldoende gekoeld blijft tijdens het rijden.
 • Gewicht: Een lichte helm zorgt voor minder belasting op je nek en hoofd, waardoor het comfortabeler is om te dragen tijdens lange ritten.
 • Vizier: Controleer of de helm een helder en krasbestendig vizier heeft voor een goed zicht op de weg.

Welke maat past bij mijn hoofdmaat?

Bij het kiezen van een helm is het van essentieel belang om de juiste maat te vinden. Een helm die niet goed past, kan namelijk de bescherming en het comfort dat het biedt verminderen. Als je op zoek bent naar een Arai-helm, dan heb je geluk, want Arai-helmen worden geleverd in een breed scala aan maten, variërend van XS tot XXL. Maar hoe bepaal je welke maat het beste bij jouw hoofdmaat past? Geen zorgen, we hebben hier de nodige informatie om je te helpen.

De maattabel van Arai

Arai heeft een handige maattabel die je kunt raadplegen om de juiste helmmaat te bepalen. Deze tabel geeft je een overzicht van de hoofdomtrekken die bij elke maat horen. Hier zijn de stappen die je kunt volgen:

 1. Meet je hoofdomtrek met een meetlint. Plaats het meetlint net boven je wenkbrauwen, net boven je oren en rond het breedste deel van je achterhoofd. Zorg ervoor dat het meetlint niet te strak of te los zit.
 2. Vergelijk je gemeten hoofdomtrek met de maattabel van Arai. Zoek de maat die het dichtst bij jouw hoofdomtrek ligt. Houd er rekening mee dat je hoofdomtrek mogelijk tussen twee maten in valt. In dat geval raden we aan om de grotere maat te kiezen voor een iets ruimere pasvorm.
 3. Zodra je de juiste maat hebt gevonden, kun je een helm bestellen in die maat. Vergeet niet om te controleren of de helm voldoet aan jouw andere specificaties en voorkeuren, zoals het type helm, de kleur en eventuele extra functies.

De pasvorm van Arai-helmen

Bij het passen van een Arai-helm kan het zijn dat deze in het begin iets strak aanvoelt. Dit is normaal en het gevolg van de hoogwaardige materialen en de precieze pasvorm die Arai-helmen bieden. Na verloop van tijd zal de helm zich naar de vorm van je hoofd vormen en zal het comfort verbeteren. Het is belangrijk om te onthouden dat een helm strak moet zitten om de beste bescherming te bieden bij een val of ongeval.

Passen en aanpassen

Een helm is een essentieel onderdeel van je bescherming tijdens het fietsen, skiën, motorrijden of elke andere activiteit waarbij je hoofdbescherming nodig hebt. Maar het hebben van een helm is niet genoeg – het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de helm goed past. In dit artikel bespreken we het belang van het passen en aanpassen van een helm, zodat je de juiste keuze kunt maken voor jouw veiligheid en comfort.

Waarom is het passen van een helm belangrijk?

Een goed passende helm is essentieel om ervoor te zorgen dat het je hoofd effectief beschermt tijdens een ongeval. Als een helm te los zit, kan hij gemakkelijk verschuiven of zelfs afvallen bij impact. Een te strakke helm daarentegen kan ongemak veroorzaken en je hoofd beperken in beweging. Door de helm goed te passen, minimaliseer je het risico op letsel en maximaliseer je het comfort tijdens het dragen.

Stapsgewijze handleiding voor het passen van een helm

Om ervoor te zorgen dat je helm goed past, volg je deze stappen:

 1. Kies de juiste maat: Helmen zijn verkrijgbaar in verschillende maten, dus zorg ervoor dat je de maat kiest die bij jouw hoofdomtrek past. Raadpleeg de maattabel van de fabrikant voor de juiste maatvoering.
 2. Plaatsing van de helm: Zet de helm op je hoofd en zorg ervoor dat deze horizontaal op je voorhoofd zit. Het moet ongeveer een vingerbreedte boven je wenkbrauwen zitten.
 3. Controleer de pasvorm: De helm moet stevig op je hoofd zitten, zonder dat het ongemakkelijk aanvoelt. Schud je hoofd heen en weer om te controleren of de helm op zijn plaats blijft.
 4. Controleer de wangkussens: Wangkussens zijn een belangrijk onderdeel van de pasvorm van de helm. Pas de wangkussens aan zodat ze stevig tegen je wangen zitten, zonder ongemak te veroorzaken.
 5. Drukpunten: Controleer of er geen ongewenste drukpunten zijn. Als je bepaalde drukpunten voelt, probeer dan de pasvorm aan te passen door de wangkussens of het binnenwerk te verstellen.

Aanpassen voor een perfecte pasvorm

Als je na het passen van de helm merkt dat de pasvorm nog niet perfect is, kun je enkele aanpassingen maken om het comfort te verbeteren. Hier zijn enkele aanpassingsmogelijkheden:

 • Wangkussens: Sommige helmen worden geleverd met verwisselbare wangkussens van verschillende diktes. Door de dikte van de wangkussens aan te passen, kun je de pasvorm van de helm verfijnen.
 • Binnenwerk: Het binnenwerk van een helm kan soms worden aangepast om de pasvorm te verbeteren. Controleer de handleiding van je helm voor instructies over hoe je het binnenwerk kunt aanpassen.
 • Kinband: De kinband moet stevig en comfortabel onder je kin zitten. Pas de lengte van de kinband aan zodat deze goed aansluit, zonder dat het ongemak veroorzaakt.

Voordelen van een goed passende helm

Het dragen van een goed passende helm biedt verschillende voordelen:

 • Veiligheid: Een goed passende helm minimaliseert het risico op hoofdletsel tijdens een ongeval.
 • Comfort: Een helm die goed past, zorgt voor comfort tijdens het dragen, zodat je je kunt concentreren op je activiteit zonder afleiding.
 • Stabiliteit: Een goed passende helm blijft stevig op zijn plaats, zelfs bij impact, waardoor de bescherming optimaal blijft.
 • Vertrouwen: Wanneer je een helm draagt die perfect past, geeft dit je vertrouwen in je veiligheid en geeft het je gemoedsrust tijdens je activiteit.

Conclusie

Het passen en aanpassen van een helm is essentieel om de juiste bescherming en comfort te garanderen. Neem de tijd om verschillende merken en modellen te proberen, zodat je de helm vindt die het beste bij jou past. Volg de bovenstaande stappen en pas de helm aan indien nodig, zodat je met vertrouwen en veiligheid van je activiteit kunt genieten.

Andere factoren om rekening mee te houden

Naast het vinden van de juiste maat zijn er nog een aantal andere belangrijke factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van een motorhelm. Het gaat hierbij om zaken zoals het type helm, het gewicht, het ventilatiesysteem en de veiligheidscertificering. Het maken van de juiste keuze op basis van deze factoren kan een groot verschil maken in comfort, veiligheid en rijplezier.

Type helm

Het eerste aspect om te overwegen is het type helm. Er zijn verschillende soorten motorhelmen op de markt, waaronder de integraalhelm, systeemhelm en jethelm. Elk type helm heeft zijn eigen kenmerken en voordelen. Hier is een kort overzicht:

 • Integraalhelm: Dit type helm biedt de meest volledige bescherming, omdat het het hele hoofd bedekt. Het heeft een vaste kinbescherming en biedt optimale bescherming bij ongevallen. Voorbeelden van bekende integraalhelmmerken zijn Shoei en Arai.
 • Systeemhelm: Deze helm heeft een kinstuk dat omhoog kan worden geklapt, wat handig kan zijn bij het communiceren met anderen of het snel even drinken van water. Het biedt een goede bescherming en flexibiliteit. Voorbeelden van populaire systeemhelmmerken zijn Schuberth en Nolan.
 • Jethelm: Dit type helm biedt minder bescherming dan de integraal- en systeemhelmen, omdat het de kin niet bedekt. Het is echter lichter en biedt meer ventilatie. Jethelmen zijn populair bij stadsrijders en worden vaak gebruikt voor korte ritten. Een bekend merk voor jethelmen is Davida.

Gewicht

Het gewicht van de motorhelm kan een belangrijke factor zijn, vooral voor langere ritten. Een lichte helm zorgt voor minder belasting op de nek en zorgt voor meer comfort tijdens het rijden. Het is belangrijk om te zoeken naar helmen die licht van gewicht zijn, maar tegelijkertijd voldoen aan de veiligheidsnormen. Bekende merken die lichtgewicht helmen aanbieden zijn AGV en Shark.

Ventilatiesysteem

Een goed ventilatiesysteem in een motorhelm is essentieel voor het comfort tijdens het rijden, vooral bij warm weer of in drukke stedelijke gebieden. Een helm met een efficiënt ventilatiesysteem kan helpen om het hoofd koel te houden en het beslaan van het vizier te voorkomen. Belangrijke kenmerken om op te letten zijn verstelbare ventilatieopeningen aan de voorkant en bovenkant van de helm. Voorbeelden van helmen met uitstekende ventilatie zijn de HJC RPHA 11 Pro en de Bell Qualifier DLX.

Veiligheidscertificering

Veiligheid staat voorop bij het kiezen van een motorhelm. Het is belangrijk om te controleren of de helm voldoet aan de geldende veiligheidsnormen en certificeringen. Een van de bekendste certificeringen is de ECE 22.05-norm, die aangeeft dat de helm aan de Europese veiligheidsnormen voldoet. Andere belangrijke certificeringen zijn de DOT-norm in de Verenigde Staten en de Snell-norm. Voorbeelden van helmen die voldoen aan deze normen zijn de AGV K-3 SV en de Shoei X-Spirit III.

De perfecte pasvorm voor jouw Arai motorhelm vinden

Conclusie:

Om de juiste maat motorhelm van Arai te kiezen, moet je eerst je hoofdmaat opmeten en deze vergelijken met de maattabel van Arai. Het is belangrijk om de helm altijd te passen voordat je hem koopt en te letten op de pasvorm en het comfort. Vergeet niet om ook andere factoren in overweging te nemen. Kies de helm die het beste past bij jouw behoeften en rijstijl, zodat je veilig en comfortabel de weg op kunt!

Veelgestelde vragen over Arai motorhelmen

Zijn er nog andere factoren waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van de juiste maat motorhelm van Arai?

Ja, er zijn nog enkele andere factoren waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van de juiste maat motorhelm van Arai. Ten eerste is het belangrijk om de vorm van je hoofd te bepalen. Arai motorhelmen hebben verschillende vormen, zoals rond, ovaal en langwerpig. Het is essentieel dat de helm goed aansluit op de vorm van je hoofd om een goede pasvorm en comfort te garanderen.

Daarnaast is het ook belangrijk om de maat van je hoofd nauwkeurig op te meten. Dit kan worden gedaan door een flexibel meetlint rond het breedste gedeelte van je hoofd, net boven je wenkbrauwen en oren, te plaatsen. Op basis van deze metingen kun je de juiste maat helm bepalen volgens de maattabel van Arai.

Een andere factor om rekening mee te houden is de pasvorm van de wangkussens en de helmvoering. Deze moeten stevig, maar niet te strak, tegen je wangen en hoofd aansluiten. Hierdoor blijft de helm goed op zijn plaats zitten en biedt het de juiste bescherming tijdens het rijden.

Tot slot is het aan te raden om de helm altijd te passen voordat je tot aankoop overgaat. Dit geeft je de mogelijkheid om te controleren of de helm comfortabel zit en of er geen ongemakkelijke drukpunten zijn.

Samenvattend moet je bij het kiezen van de juiste maat motorhelm van Arai rekening houden met de vorm van je hoofd, nauwkeurige metingen, de pasvorm van de wangkussens en voering, en het passen van de helm voordat je deze aanschaft. Zo kun je er zeker van zijn dat je een helm hebt die goed past en je optimale bescherming biedt tijdens het motorrijden.

13 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Mijn tip is om altijd een motorhelm bij een gespecialiseerde winkel te kopen. Daar kunnen ze je goed adviseren en helpen met het passen.

 2. Ik heb gehoord dat er soms discussie is over de juiste maat motorhelm. Hebben jullie daar ook informatie over?

 3. Ik heb altijd moeite gehad om de juiste maat motorhelm te vinden. Hopelijk helpt dit artikel me om een goede keuze te maken.

 4. Het kiezen van de juiste maat motorhelm lijkt me echt cruciaal voor de veiligheid. Ik ben blij dat dit artikel me hierbij helpt.

 5. Ik zou graag meer willen lezen over het belang van het materiaal van de helm en de impact op veiligheid.

 6. Hebben jullie tips voor het onderhoud van een Arai motorhelm?

 7. Ik wil graag benadrukken hoe belangrijk het is om de motorhelm goed te laten afstellen. Een goed passende helm voorkomt ongemak en beschermt beter bij een ongeval.

 8. Zou je kunnen uitweiden over andere factoren waar we rekening mee moeten houden bij het kiezen van een motorhelm?

 9. Bedankt voor de handige tips! Ik wist niet dat je je hoofdmaat kon opmeten voor het kiezen van een motorhelm.

 10. Ik heb een keer een motorhelm gekocht zonder te passen en het was een ramp! Ik kan het belang van passen en aanpassen zeker bevestigen.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen