Hoe kies je de juiste maat motorhelm van AGV?

Beste lezers,

In deze blogpost willen we graag met jullie praten over een belangrijk onderwerp: het kiezen van de juiste maat motorhelm van AGV. We begrijpen dat veiligheid voor jullie als motorrijders van groot belang is. Daarom hebben we speciaal voor jullie deze gids samengesteld om ervoor te zorgen dat jullie de perfect passende helm vinden. Dus, laten we samen duiken in de wereld van motorhelmen en ontdekken hoe je de juiste maat kunt kiezen voor een optimale bescherming op de weg.

Waarom de juiste maat belangrijk is

Een motorhelm is niet alleen een stijlvol accessoire, maar bovenal een essentieel onderdeel van je veiligheid tijdens het rijden. Het dragen van een helm die goed past, is van cruciaal belang om je hoofd te beschermen bij een ongeval. In dit artikel zullen we uitleggen waarom de juiste maat zo belangrijk is en welke risico’s je loopt bij het dragen van een te grote of te kleine helm.

Gevaren van een te grote helm

Een te grote motorhelm kan ernstige gevolgen hebben in geval van een ongeval. Hier zijn een paar redenen waarom:

 1. Onstabiele pasvorm: Een te grote helm zal losser zitten en kan tijdens het rijden gaan bewegen. Dit kan niet alleen erg oncomfortabel zijn, maar het kan ook je zicht belemmeren en je concentratie verminderen. Een onstabiele helm kan afleidend zijn en je reactievermogen negatief beïnvloeden.
 2. Afvallen tijdens een ongeval: Een helm die te groot is, kan gemakkelijk afvallen bij een botsing of val. Dit kan leiden tot ernstig hoofdletsel, omdat je hoofd niet goed beschermd is op het moment dat je het het meest nodig hebt. Het risico op hersenletsel neemt aanzienlijk toe als je helm niet stevig op zijn plaats blijft.
 3. Verminderde bescherming: Een te grote helm biedt onvoldoende bescherming voor je hoofd. Het interne beschermende schuim kan niet goed aansluiten op je hoofd, waardoor de impactenergie niet effectief wordt geabsorbeerd. Dit kan resulteren in ernstig letsel, zelfs bij een relatief lage snelheid.

Risico’s van een te kleine helm

Het dragen van een te kleine motorhelm kan net zo gevaarlijk zijn als het dragen van een te grote helm. Hier zijn enkele risico’s die je kunt tegenkomen:

 1. Oncomfortabel en pijnlijk: Een te kleine helm kan strak op je hoofd zitten en ongemak veroorzaken. Dit kan leiden tot hoofdpijn en ongemak tijdens het rijden. Langdurig dragen van een te kleine helm kan zelfs drukplekken en huidirritatie veroorzaken.
 2. Beperking van je bewegingsvrijheid: Een helm die te klein is, kan je bewegingsvrijheid beperken. Dit kan het moeilijk maken om je hoofd te draaien en je omgeving goed in de gaten te houden tijdens het rijden. Dit kan je reactietijd vertragen en het risico op een ongeval vergroten.
 3. Onvoldoende bescherming: Een te kleine helm biedt niet de optimale bescherming die je nodig hebt. Het kan zijn dat het beschermende schuim niet goed aansluit op je hoofd, waardoor de impactenergie niet effectief wordt geabsorbeerd. Dit kan je kwetsbaar maken voor ernstige verwondingen in geval van een ongeval.

Het belang van de juiste maat

Het dragen van een motorhelm die perfect past, is van essentieel belang voor je veiligheid op de weg. Hier zijn een paar redenen waarom de juiste maat zo belangrijk is:

 1. Optimale bescherming: Een helm die goed past, biedt maximale bescherming voor je hoofd. Het interne schuim kan de impactenergie effectief absorberen en je hoofd beschermen tegen letsel. Dit kan het verschil maken tussen een lichte schok en ernstig hoofdletsel.
 2. Comfortabel en veilig: Een helm die goed past, zit comfortabel op je hoofd en hindert je niet tijdens het rijden. Dit zorgt voor een betere concentratie en reactievermogen, wat essentieel is voor veilig rijden. Een comfortabele helm vermindert ook de kans op hoofdpijn en ongemak tijdens lange ritten.
 3. Stabiele pasvorm: Een helm die perfect past, blijft stevig op zijn plaats zitten, zelfs bij hoge snelheden of in geval van een ongeval. Dit zorgt voor een stabiele pasvorm en voorkomt dat de helm verschuift of afvalt, waardoor je hoofd optimaal beschermd blijft.

De juiste maat vinden

Het vinden van de juiste maat motorhelm is niet moeilijk, maar het vereist wel wat nauwkeurigheid. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om de juiste maat te bepalen:

 1. Meet je hoofdomtrek: Gebruik een meetlint om je hoofdomtrek te meten, ongeveer 2,5 cm boven je wenkbrauwen. Noteer deze meting in centimeters.
 2. Raadpleeg de maattabel: Elk merk en model heeft zijn eigen maattabel. Raadpleeg de maattabel van de helm die je wilt kopen en zoek de maat die overeenkomt met je hoofdomtrek. Als je tussen twee maten valt, kies dan de grotere maat.
 3. Pas de helm: Probeer de helm altijd te passen voordat je hem koopt. Zorg ervoor dat de helm stevig op je hoofd zit zonder te knellen. Schud je hoofd heen en weer om te controleren of de helm goed op zijn plaats blijft.

Het is van vitaal belang om de juiste maat motorhelm te kiezen om je veiligheid op de weg te waarborgen. Neem de tijd om je hoofdomtrek nauwkeurig te meten en pas verschillende helmen voordat je er een koopt. Onthoud dat een goede pasvorm en optimale bescherming de sleutel zijn tot veilig en comfortabel rijden.

Het opmeten van je hoofdmaat

Voordat je een motorhelm aanschaft, is het essentieel om je hoofdmaat op te meten. Een goed passende helm zorgt niet alleen voor comfort, maar ook voor de juiste bescherming tijdens het rijden. Hieronder vind je een eenvoudige stapsgewijze handleiding om je hoofdmaat te meten.

Stap 1: Voorbereiding

Zorg ervoor dat je een meetlint bij de hand hebt voordat je begint met het opmeten van je hoofdmaat. Als je geen meetlint hebt, kun je ook een stuk touw gebruiken en dit later met een gewoon liniaal meten.

Stap 2: Plaatsing van het meetlint

Plaats het meetlint rondom je hoofd, net boven je wenkbrauwen en oren. Het meetlint moet horizontaal worden gehouden en moet zich op het breedste punt van je hoofd bevinden.

Stap 3: Meten van je hoofdmaat

Zorg ervoor dat het meetlint strak genoeg zit, maar niet te strak. Lees de maat af waar het uiteinde van het meetlint elkaar ontmoet. Noteer deze maat, want dit is de basis voor het kiezen van de juiste maat helm.

Stap 4: Het kiezen van de juiste maat helm

Nu je je hoofdmaat hebt opgemeten, kun je deze gebruiken om de juiste maat motorhelm te kiezen. Elke helmfabrikant hanteert zijn eigen maattabel, dus het is belangrijk om de maattabel van het specifieke merk of model dat je wilt kopen te raadplegen. Over het algemeen zijn de maten echter als volgt verdeeld:

 • XS (Extra Small): hoofdmaat tot 53-54 cm
 • S (Small): hoofdmaat 55-56 cm
 • M (Medium): hoofdmaat 57-58 cm
 • L (Large): hoofdmaat 59-60 cm
 • XL (Extra Large): hoofdmaat 61-62 cm
 • XXL (Extra Extra Large): hoofdmaat vanaf 63 cm

Het is belangrijk om te onthouden dat deze maattabel slechts een algemene richtlijn is. Elk merk kan licht variëren, dus controleer altijd de specifieke maattabel van het merk waarin je geïnteresseerd bent.

Belangrijke aandachtspunten bij het kiezen van een helm

Bij het kiezen van de juiste maat helm zijn er enkele belangrijke aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Hier zijn een paar key points:

 • Zorg ervoor dat de helm stevig op je hoofd zit zonder ongemakkelijk strak te zijn.
 • Controleer of de helm niet te los zit en kan bewegen tijdens het rijden.
 • Let op eventuele drukpunten of ongemakken bij het passen van de helm.
 • Kies altijd voor een helm die voldoet aan de veiligheidsnormen en certificeringen, zoals de ECE 22.05-norm.

Het meten van je hoofdmaat is de eerste stap naar het vinden van de juiste maat motorhelm. Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je een helm koopt die goed past en optimale bescherming biedt tijdens het rijden.

Wil je meer informatie over specifieke merken, modellen of de nieuwste technologieën op het gebied van motorhelmen? Bekijk dan onze uitgebreide blogartikelen en vergelijkende tabellen voor een gedetailleerd overzicht van de opties die beschikbaar zijn.

De maatgids van AGV

Een motorhelm is een essentieel onderdeel van je uitrusting als motorrijder. Het biedt niet alleen bescherming tegen ongelukken, maar zorgt er ook voor dat je comfortabel en zelfverzekerd op de weg kunt rijden. Het kiezen van de juiste maat motorhelm is daarom van groot belang. Gelukkig heeft AGV, een gerenommeerd merk op het gebied van motorhelmen, een handige maatgids ontwikkeld om je te helpen bij het vinden van de perfecte pasvorm.

Waarom is de juiste maat zo belangrijk?

Een motorhelm die niet goed past, kan zowel comfort- als veiligheidsproblemen veroorzaken. Als een helm te strak zit, kan dit ongemak en hoofdpijn veroorzaken, wat je rijervaring negatief kan beïnvloeden. Aan de andere kant kan een te losse helm je hoofd onvoldoende beschermen bij een val of botsing.

AGV’s maatgids: een maatwerkoplossing

AGV begrijpt het belang van een goede pasvorm en heeft daarom een uitgebreide maatgids samengesteld. Deze maatgids is eenvoudig te raadplegen en biedt gedetailleerde aanbevelingen per helmmodel, zodat je zeker weet dat je de juiste maat kiest. Hier zijn enkele belangrijke kenmerken van AGV’s maatgids:

 • Gedetailleerde meetinstructies: AGV legt stap voor stap uit hoe je je hoofdmaat kunt meten. Met behulp van een flexibel meetlint kun je nauwkeurige metingen doen, wat resulteert in een betere pasvorm en meer comfort.
 • Specifieke aanbevelingen per helmmodel: AGV begrijpt dat elk helmmodel anders kan passen. Daarom geeft de maatgids specifieke aanbevelingen voor elk model, zodat je precies kunt zien welke maat het beste bij je past.
 • Maatinformatie in een oogopslag: AGV heeft de maatinformatie overzichtelijk weergegeven in de maatgids, zodat je snel kunt zien welke maten beschikbaar zijn en welke het beste bij jouw hoofdmaat passen.

Neem de tijd om de maatgids te raadplegen

Voordat je een AGV motorhelm aanschaft, raden we je ten zeerste aan om de maatgids te raadplegen. Door de juiste maat te kiezen, zorg je ervoor dat je helm perfect past en optimaal comfort en bescherming biedt tijdens het rijden. Hier zijn enkele redenen waarom het belangrijk is om de maatgids te raadplegen:

 • Comfort: Een motorhelm die goed past, zit comfortabel op je hoofd, zodat je je kunt concentreren op de weg zonder afleiding van een oncomfortabele pasvorm.
 • Veiligheid: Een goed passende helm biedt de juiste bescherming bij een val of botsing. Een te strakke helm kan ongemakkelijk zijn en de bloedtoevoer naar je hoofd belemmeren, terwijl een te losse helm niet voldoende bescherming biedt.
 • Vertrouwen: Met een goed passende AGV motorhelm voel je je zelfverzekerd op de weg. Je weet dat je uitrusting van hoge kwaliteit is en dat je optimaal beschermd bent.

Het passen en afstellen van de helm

Nadat je de juiste maat motorhelm hebt gekozen, is het essentieel om de helm goed te passen en af te stellen. Een goed passende helm zorgt niet alleen voor comfort, maar ook voor optimale bescherming tijdens het rijden. In dit artikel laten we je zien waar je op moet letten bij het passen en afstellen van je helm.

Zorg voor een stevige maar comfortabele pasvorm

Het is belangrijk dat de helm stevig op je hoofd zit, maar niet te strak. Een te losse helm kan tijdens een val of ongeval verschuiven, waardoor de bescherming verminderd wordt. Aan de andere kant kan een te strakke helm oncomfortabel zijn en hoofdpijn veroorzaken tijdens het rijden.

Om te controleren of de helm goed past, volg je deze stappen:

 1. Plaats de helm op je hoofd en zorg ervoor dat de bovenkant van je wenkbrauwen bedekt is.
 2. Pas de helm zo aan dat deze gelijkmatig rond je hoofd zit, zonder drukpunten.
 3. Schud je hoofd heen en weer om te controleren of de helm stevig blijft zitten zonder te verschuiven.
 4. Let op de pasvorm bij de wangen en het voorhoofd. De helm moet comfortabel aanvoelen, maar niet te strak zitten.
 5. Controleer of je nog steeds gemakkelijk kunt ademen en je mond kunt openen en sluiten terwijl je de helm draagt.

Sluit de kinband correct

Een goed passende helm heeft een correct gesloten kinband. Volg deze stappen om ervoor te zorgen dat de kinband goed is afgesteld:

 1. Plaats de helm op je hoofd en zorg ervoor dat deze stevig zit.
 2. Maak de kinband vast en zorg ervoor dat deze comfortabel, maar niet te strak zit rond je kin.
 3. Controleer of je de kinband niet kunt optillen of verschuiven terwijl je de helm draagt.
 4. Zorg ervoor dat de kinband niet te veel speling heeft, om te voorkomen dat de helm van je hoofd kan glijden tijdens een val.

Controleer of de helm goed blijft zitten

Tijdens het dragen van de helm is het belangrijk om te controleren of deze goed op zijn plaats blijft. Een helm die verschuift tijdens het rijden kan de bescherming verminderen. Let op de volgende punten om ervoor te zorgen dat je helm goed blijft zitten:

 • Draai je hoofd van links naar rechts en van boven naar beneden om te controleren of de helm op zijn plaats blijft zonder te verschuiven.
 • Controleer of de helm niet te los zit rond je hoofd, vooral aan de achterkant.
 • Als je een systeemhelm hebt, zorg er dan voor dat het vizier goed sluit en niet trilt of beweegt tijdens het rijden.

Een perfect passende motorhelm voor optimale veiligheid en comfort!

Conclusie:

Het kiezen van de juiste maat motorhelm van AGV is van essentieel belang voor jouw veiligheid op de motor. Door zorgvuldig je hoofdmaat op te meten, de maatgids van AGV te raadplegen en de helm goed te passen en af te stellen, kun je er zeker van zijn dat je de juiste maat kiest. Veiligheid staat voorop, dus neem de tijd om de juiste maat te bepalen voordat je een motorhelm aanschaft.

14 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik heb onlangs een AGV motorhelm gekocht en het opvolgen van de maatgids heeft echt geholpen. De helm past perfect en zit comfortabel!

 2. Ik heb een tip voor mensen die hun hoofdmaat meten: zorg ervoor dat je een meetlint gebruikt dat flexibel is, zodat je een nauwkeurige meting krijgt.

 3. Heeft AGV ook helmen voor kinderen? Ik ben op zoek naar een motorhelm voor mijn zoon.

 4. Heeft iemand nog andere aanbevelingen voor goede motorhelmen? Ben op zoek naar een nieuwe.

 5. Ik heb altijd problemen met het vinden van een motorhelm die niet te strak zit bij mijn voorhoofd. Zijn er speciale modellen die dit probleem kunnen verhelpen?

  • Bedankt voor je reactie! AGV heeft verschillende modellen met verstelbare padding, waarmee je de pasvorm kunt aanpassen aan je voorhoofd. Misschien is dat iets om naar te kijken.

 6. Ik heb gehoord dat het belangrijk is om de helm op je hoofd te passen voordat je hem koopt. Is dat echt nodig?

  • Ja, absoluut! Het is essentieel om de helm te passen voordat je hem koopt, omdat de maat op papier niet altijd overeenkomt met de werkelijke pasvorm. Het is belangrijk om te controleren of de helm comfortabel zit en goed aansluit op je hoofd.

 7. Kun je wat meer uitleg geven over hoe je de helm kunt afstellen? Ik heb altijd moeite gehad om de juiste pasvorm te vinden.

 8. Heeft AGV specifieke aanbevelingen voor mensen met een ovaalvormig hoofd? Ik heb altijd moeite om een helm te vinden die goed past.

  • Ja, AGV heeft rekening gehouden met verschillende hoofdvormen bij het ontwerpen van hun helmen. Ze hebben modellen die beter geschikt zijn voor mensen met een ovaalvormig hoofd. Je kunt dit vinden in de maatgids en bij het passen van de helm kun je letten op de pasvorm rond je hoofd.

 9. Ik heb gehoord dat het belangrijk is om de kinband goed af te stellen. Kun je daar wat meer over vertellen?

 10. Kun je wat meer details geven over de maatgids van AGV? Ik wil er zeker van zijn dat ik de juiste maat kies.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen