Hoe kies je de juiste maat modulaire motorhelm?

In de gids “Hoe kies je de juiste maat modulaire motorhelm?” leer je stap voor stap hoe je de juiste maat van een modulaire motorhelm kunt kiezen. Modulaire motorhelmen zijn populair vanwege hun veelzijdigheid en comfort. Het doel van deze gids is om je te helpen bij het vinden van de perfecte maat helm, zodat je kunt genieten van een optimale pasvorm en veiligheid tijdens het rijden.

1

Stap 1: Meet je hoofdomtrek

Om je hoofdomtrek te meten, volg je deze eenvoudige stappen:

 1. Neem een meetlint en zorg ervoor dat het flexibel is en gemakkelijk om je hoofd kan passen.
 2. Plaats het meetlint net boven je wenkbrauwen op je voorhoofd.
 3. Houd het meetlint stevig op zijn plaats en zorg ervoor dat het niet te strak of te los zit.
 4. Wikkel het meetlint rond je hoofd en zorg ervoor dat het parallel aan de grond blijft.
 5. Lees de maat af op het punt waar het meetlint elkaar ontmoet.
 6. Noteer de maat in centimeters.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je nauwkeurig je hoofdomtrek meten. Het is belangrijk om de meting in centimeters te noteren, zodat je later de juiste maat kunt bepalen voor bijvoorbeeld een hoed of een helm.

2

Stap 2: Bepaal de maat van de helm

Raadpleeg de maattabel van de fabrikant van de modulaire motorhelm. Deze tabel bevat belangrijke informatie om de juiste maat helm te bepalen. Meet eerst je hoofdomtrek met behulp van een flexibele meetlint. Plaats het meetlint net boven je wenkbrauwen en wikkel het rond je hoofd, net boven je oren.

Vergelijk vervolgens je hoofdomtrek met de maattabel van de fabrikant. Zoek naar de maat die het beste overeenkomt met je hoofdomtrek. Let er wel op dat verschillende merken verschillende maatvoeringen kunnen hebben, dus het is belangrijk om de maattabel van de specifieke fabrikant te gebruiken.

Als je bijvoorbeeld een hoofdomtrek van 56 centimeter hebt en de fabrikantstabel aangeeft dat een maat M overeenkomt met 55-57 centimeter, dan is maat M waarschijnlijk de juiste maat voor jou.

Door de maattabel van de fabrikant te raadplegen en je hoofdomtrek te vergelijken, zorg je ervoor dat je een helm kiest die perfect past en je de nodige bescherming biedt tijdens het rijden.

3

Stap 3: Pas de helm aan

Om ervoor te zorgen dat je motorhelm goed past, is het belangrijk om de juiste maat te kiezen en aanpassingen te maken voor een comfortabele pasvorm. Volg deze stappen om ervoor te zorgen dat je helm perfect zit:

 1. Meet je hoofdomtrek: Gebruik een meetlint om de omtrek van je hoofd op te meten, net boven je wenkbrauwen. Raadpleeg de maattabel van de helmfabrikant om de juiste maat te bepalen op basis van je metingen.
 2. Probeer de helm: Zet de helm stevig op je hoofd en zorg ervoor dat deze goed aansluit. De helm moet niet te strak zitten, maar ook niet te los. Als je je hoofd schudt, mag de helm niet bewegen.
 3. Controleer de wangstukken: De wangstukken aan de zijkanten van de helm moeten goed aansluiten op je wangen. Als ze te strak zitten, kun je ze verwijderen en een maat groter proberen. Als ze te los zitten, kun je juist een maat kleiner proberen. Het is belangrijk dat de wangstukken comfortabel zitten en niet knellen.
 4. Pas de kinband aan: De kinband van de helm moet ook goed aansluiten, maar mag niet te strak zitten. Zorg ervoor dat je twee vingers tussen je kin en de kinband kunt plaatsen. Hierdoor voorkom je dat de helm gaat schuren of ongemakkelijk zit.
 5. Test de pasvorm: Doe een korte testrit met de helm op om te controleren of deze comfortabel en stabiel blijft zitten. Buig je hoofd naar voren, naar achteren en van links naar rechts om te zien of de helm goed op zijn plaats blijft.

Onthoud dat elke helm anders kan zijn, dus het kan zijn dat je wat aanpassingen moet maken om de ideale pasvorm te krijgen. Het is belangrijk om de helm goed af te stellen, zodat je optimaal beschermd bent tijdens het motorrijden.

4

Stap 4: Controleer de pasvorm

Om ervoor te zorgen dat je motorhelm goed op je hoofd aansluit, moet je enkele eenvoudige controles uitvoeren. Ten eerste, controleer of er geen openingen zijn tussen de helm en je voorhoofd, wangen of achterhoofd. Dit zorgt ervoor dat de helm stevig op zijn plaats blijft en biedt optimale bescherming.

Schud je hoofd heen en weer om te controleren of de helm goed blijft zitten. Als de helm tijdens het schudden verschuift of loskomt, betekent dit dat de pasvorm niet goed is. In dat geval moet je de riempjes en het draaisysteem aanpassen om de helm steviger op je hoofd te laten zitten.

Let op: een te strakke pasvorm kan oncomfortabel zijn en hoofdpijn veroorzaken, terwijl een te losse pasvorm de bescherming van de helm in gevaar kan brengen. Zorg er dus voor dat de helm stevig en comfortabel op je hoofd zit voordat je de weg op gaat.

5

Stap 5: Test de kinband

Om de kinband te testen, begin je met het vastmaken van de band onder je kin. Zorg ervoor dat de band strak genoeg zit om de helm stevig op zijn plaats te houden. Je wilt voorkomen dat de helm tijdens het dragen kan verschuiven of afvallen.

Echter, het is belangrijk dat de kinband niet te strak zit en oncomfortabel aanvoelt. Je moet nog steeds vrij kunnen ademen en je mond kunnen openen zonder belemmeringen. Als de kinband te strak zit, kan dit drukpunten veroorzaken en ongemak veroorzaken tijdens het dragen van de helm.

Een goede manier om te testen of de kinband de juiste spanning heeft, is door je mond wijd open te doen terwijl je de helm draagt. Als de band te strak is, voel je een ongemakkelijke druk op je kin. Als de band te los is, kan de helm gemakkelijk verschuiven. Het is dus belangrijk om de juiste balans te vinden tussen stevigheid en comfort.

Neem de tijd om de kinband goed af te stellen voordat je op pad gaat. Een goed passende kinband zorgt niet alleen voor een veilige rit, maar ook voor een comfortabele ervaring.

6

Stap 6: Maak een proefrit

Maak een korte proefrit met de motorhelm op voordat je een definitieve beslissing neemt. Dit is belangrijk om te controleren of de helm comfortabel zit en goed blijft zitten tijdens het rijden. Volg deze eenvoudige stappen om een succesvolle proefrit te maken:

 1. Zorg ervoor dat je de motorhelm correct op je hoofd plaatst en de riem stevig vastmaakt.
 2. Stap op je motor en start de motor.
 3. Rijd rustig weg en ervaar hoe de helm zich aanvoelt tijdens het rijden.
 4. Let op of er geen ongemakkelijke drukpunten zijn op je hoofd of gezicht. Als je deze ervaart, probeer dan de helm enigszins aan te passen om de pasvorm te verbeteren.
 5. Doe een paar manoeuvres zoals het maken van bochten en het remmen om te zien of de helm goed op zijn plaats blijft zitten. Het is belangrijk dat de helm niet verschuift tijdens het rijden.
 6. Let ook op hoe goed je kunt horen en zien met de helm op. Zorg ervoor dat je een duidelijk zicht hebt op de weg en dat je de verkeersgeluiden goed kunt horen.
 7. Na de proefrit, parkeer je motor en maak je de helm los. Beoordeel of de helm aan je comforteisen voldoet en of je je er veilig en zelfverzekerd mee voelt.

Vergeet niet om tijdens de proefrit goed op je gemak te zijn en aandacht te besteden aan hoe de helm zich gedraagt tijdens het rijden. Door deze stap te volgen, kun je er zeker van zijn dat je de juiste motorhelm kiest die bij je past.

7

Stap 7: Raadpleeg een professional

Als je twijfels hebt over de maat van je modulaire motorhelm, ga dan naar een professionele motorwinkel. Je kunt hier terecht om hulp te krijgen bij het vinden van de juiste maat en om persoonlijk advies te ontvangen.

Stap 1: Zoek een motorwinkel bij jou in de buurt. Dit kan je doen door online te zoeken of door te vragen aan andere motorrijders.Stap 2: Ga naar de motorwinkel en vraag naar een medewerker die gespecialiseerd is in motorhelmen.Stap 3: Leg aan de medewerker uit dat je twijfels hebt over de maat van je modulaire motorhelm.Stap 4: De medewerker zal je vragen om de helm op te zetten en zal vervolgens de pasvorm controleren.Stap 5: Indien nodig zal de medewerker verschillende maten uitproberen totdat de juiste maat is gevonden.Stap 6: Vraag de medewerker om persoonlijk advies over welke maat het beste bij jou past.Stap 7: Neem de tijd om de verschillende helmen te vergelijken en kies degene die het beste bij jouw wensen en behoeften past.Stap 8: Als je tevreden bent met je keuze, kun je de helm kopen en genieten van veilig en comfortabel motorrijden!

Door een professional te raadplegen, kun je er zeker van zijn dat je de juiste maat motorhelm hebt die goed op je hoofd past. Ze kunnen je ook adviseren over andere aspecten van de helm, zoals het materiaal, de veiligheidsnormen en eventuele extra functies die je misschien wilt overwegen. Neem dus de tijd om naar een motorwinkel te gaan en laat een professional je helpen bij het kiezen van de perfecte motorhelm.

De perfecte pasvorm vinden

Samenvattend is het kiezen van de juiste maat modulaire motorhelm een belangrijke stap voor jouw veiligheid op de weg. Meet je hoofdomtrek zorgvuldig en gebruik de maattabel om de juiste maat te bepalen. Zorg ervoor dat je de helm aanpast voor een goede pasvorm, controleer de pasvorm en test de kinband. Als je nog steeds twijfelt, aarzel dan niet om een professional te raadplegen. Veel succes bij het kiezen van de perfecte maat modulaire motorhelm!

Benodigde gereedschappen

 • Maatlint
 • Modulaire motorhelm
 • Spiegel
 • Kussen of zachte ondergrond om de helm aan te passen
 • Kinband
 • Motorfiets (voor proefrit)

Handige tips

 • Meet je hoofdomtrek op: Gebruik een meetlint om de omtrek van je hoofd te meten. Dit is de belangrijkste maat voor het kiezen van de juiste maat modulaire motorhelm
 • Controleer de maattabel: Raadpleeg de maattabel van de fabrikant om te zien welke maat helm overeenkomt met jouw hoofdomtrek. Elke fabrikant kan iets afwijken, dus zorg ervoor dat je de juiste maattabel gebruikt
 • Pas de helm altijd: Het is essentieel om een modulaire motorhelm altijd te passen voordat je hem koopt. Zet de helm op en zorg ervoor dat deze comfortabel en goed aansluit op je hoofd
 • Let op de drukpunten: Controleer of er geen ongemakkelijke drukpunten zijn wanneer je de helm draagt. Drukpunten kunnen leiden tot ongemak en hoofdpijn tijdens het rijden
 • Check de pasvorm van de kinband: Zorg ervoor dat de kinband goed aansluit en comfortabel zit. Deze moet stevig genoeg zijn om de helm op zijn plaats te houden, maar niet te strak om ongemak te voorkomen
 • Let op de wangpads: Controleer of de wangpads goed aansluiten op je wangen. Deze pads zorgen voor extra comfort en stabiliteit van de helm
 • Kies de juiste maatvoering volgens je haartype: Als je dikker haar hebt, houd er dan rekening mee bij het kiezen van de maat. Dikker haar kan invloed hebben op de pasvorm van de helm
 • Vergeet de veiligheidsnormen niet: Controleer of de helm voldoet aan de geldende veiligheidsnormen. Dit is essentieel voor je veiligheid op de weg
 • Lees reviews en vraag om advies: Lees reviews van andere motorrijders en vraag om advies aan ervaren rijders. Zij kunnen waardevolle informatie geven over de pasvorm en kwaliteit van verschillende helmen
 • Koop de helm bij een betrouwbare winkel: Koop je modulaire motorhelm bij een betrouwbare winkel met goede klantenservice. Zo kun je gemakkelijk de helm ruilen of retourneren als deze niet goed past

6 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik heb dit artikel gevolgd en het heeft me geholpen om de perfecte modulaire motorhelm te vinden! Ik heb mijn hoofdomtrek gemeten en de juiste maat helm gekozen. De pasvorm was meteen goed en ik voel me veilig tijdens het rijden. Bedankt voor dit nuttige artikel!

 2. Ik heb gemerkt dat sommige helmen verschillende vormen hebben, zelfs als ze dezelfde maat hebben. Is het mogelijk om wat advies te geven over hoe je de juiste vorm helm kunt kiezen op basis van je hoofdvorm?

 3. Ik volgde de stappen in dit artikel, maar ik merkte dat de helm nog steeds niet helemaal goed paste. Ik heb de voering een beetje aangepast om het comfortabeler te maken en nu zit hij perfect! Misschien kun je ook een stap toevoegen over hoe je de voering kunt aanpassen.

  • Bedankt voor je feedback! Het aanpassen van de voering is inderdaad een goede tip. We zullen het toevoegen aan de stappen in een toekomstige versie van dit artikel.

 4. Ik vond dit artikel erg nuttig! Zou het mogelijk zijn om in een toekomstig artikel te praten over het onderhoud van een modulaire motorhelm? Het zou geweldig zijn om te weten hoe je de helm schoon en in goede staat kunt houden.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen