Hoe kies ik de juiste pasvorm voor een motorhelm?

In de gids “Hoe kies ik de juiste pasvorm voor een motorhelm?” helpen we je bij het maken van de juiste keuze voor een motorhelm die perfect bij jou past. We begrijpen dat het kiezen van de juiste pasvorm een belangrijke beslissing is, omdat het je veiligheid en comfort op de weg beïnvloedt. Daarom hebben we deze stapsgewijze handleiding samengesteld om je te begeleiden bij het vinden van de perfecte pasvorm voor jouw motorhelm.

1

Stap 1: Meet je hoofdomtrek

 1. Pak een meetlint en plaats het horizontaal rond je hoofd op het breedste punt.
 2. Zorg ervoor dat het meetlint net boven je wenkbrauwen en oren zit.
 3. Trek het meetlint niet te strak aan, maar zorg ervoor dat het wel stevig genoeg zit.
 4. Lees de omtrek in centimeters af op het meetlint.
 5. Noteer de gemeten waarde, want dit is jouw hoofdomtrek.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je de omtrek van je hoofd nauwkeurig meten. Het is belangrijk om het meetlint op de juiste plaats te positioneren, net boven je wenkbrauwen en oren, om een correcte meting te krijgen. Vergeet niet om de gemeten waarde op te schrijven, zodat je deze later kunt gebruiken. Veel succes met het meten van je hoofdomtrek!

2

Stap 2: Vergelijk de meting met de maattabel

Raadpleeg de maattabel van de motorhelmfabrikant en zoek de maat op die overeenkomt met jouw hoofdomtrek. Meet eerst je hoofdomtrek met een meetlint en vergelijk dit met de maattabel. Zorg ervoor dat je de juiste maattabel gebruikt, omdat deze kan verschillen tussen merken. Kies de maat die het beste past bij jouw hoofdomtrek en ga verder met de volgende stap in het proces van het kiezen van jouw motorhelm.

3

Stap 3: Pas de motorhelm aan

 • Probeer de motorhelm aan en controleer of deze stevig op je hoofd zit.
 • Let op eventuele drukpunten of ongemak en pas de helm indien nodig aan.
 • Zorg ervoor dat de helm comfortabel zit, want een goede pasvorm zorgt voor optimale bescherming.

Let op: Voor het beste resultaat is het aan te raden om de helm te passen met het kinbandje vastgemaakt, zodat je kunt controleren of de helm niet verschuift tijdens het rijden.

4

Stap 4: Controleer de kinband

 • Plaats de helm op je hoofd en zorg ervoor dat de kinband onder je kin zit.
 • Trek de kinband stevig aan zodat de helm goed op zijn plaats blijft zitten.
 • Controleer of de kinband niet te strak zit en ongemak veroorzaakt. Je moet nog steeds comfortabel kunnen bewegen en praten.
 • Zorg ervoor dat de kinband ook niet te los zit. Schud je hoofd een paar keer heen en weer om te controleren of de helm stevig blijft zitten.
 • Als de kinband te strak of te los zit, pas hem dan aan totdat hij goed aansluit.
 • Een goede pasvorm van de kinband is belangrijk voor je veiligheid tijdens het dragen van de helm.
5

Stap 5: Beweeg je hoofd

Beweeg je hoofd heen en weer, van links naar rechts, om te controleren of de motorhelm goed op zijn plaats blijft zitten. Doe dit zachtjes en voorzichtig. Beweeg je hoofd ook op en neer om te kijken of de helm niet verschuift of draait tijdens het dragen. Zorg ervoor dat de helm stevig op je hoofd blijft zitten, zonder ongemakkelijke bewegingen.

6

Stap 6: Let op het zicht

Controleer of je zicht niet belemmerd wordt en of je nog voldoende kunt zien met de motorhelm op. Doe dit door je helm op te zetten en te controleren of je een helder en onbelemmerd zicht hebt. Zorg ervoor dat je zonder problemen vooruit kunt kijken, je zijspiegels kunt zien en dat je geen belemmeringen hebt in je gezichtsveld.

Een handige tip om dit te testen is door je hoofd van links naar rechts te bewegen terwijl je in de spiegel kijkt. Als je op enig moment merkt dat je zicht beperkt wordt, pas dan de positie van je helm aan totdat je een helder zicht hebt. Vergeet niet dat het belangrijk is om te allen tijde een goed zicht te hebben tijdens het motorrijden, dus wees kritisch en zorg ervoor dat je jezelf niet in gevaar brengt.

7

Stap 7: Test de ventilatie

Stap 7: Test de ventilatie.

Controleer of je motorhelm voldoende ventilatieopeningen heeft en of deze goed werken. Dit is belangrijk om oververhitting te voorkomen tijdens het rijden. Neem de tijd om de ventilatieopeningen grondig te inspecteren en zorg ervoor dat er geen verstoppingen zijn. Als je verstoppingen vindt, maak deze dan voorzichtig schoon met een zachte borstel of een persluchtspray. Zorg er ook voor dat de ventilatieopeningen soepel openen en sluiten. Als je merkt dat er problemen zijn, zoals vastzittende ventilatieopeningen, raadpleeg dan de handleiding van je helm of neem contact op met de fabrikant voor advies.

8

Stap 8: Let op het gewicht

Let op het gewicht van de motorhelm. Kies een helm die comfortabel aanvoelt en niet te zwaar is. Een te zware helm kan namelijk na verloop van tijd belastend zijn voor je nek en schouders. Probeer verschillende helmen uit en let goed op hoe ze op je hoofd en nek aanvoelen. Zo kun je een helm vinden die perfect bij jou past en je rijervaring nog aangenamer maakt.

9

Stap 9: Raadpleeg een professional

Als je twijfelt over de pasvorm van een motorhelm, raadpleeg dan een professional in een gespecialiseerde motorwinkel. Zij kunnen je helpen bij het vinden van de juiste pasvorm. Ga naar een motorwinkel en vraag om hulp bij het kiezen van een helm. Leg uit dat je twijfelt over de pasvorm en vraag of ze je kunnen adviseren. De professionals in de winkel hebben ervaring en kennis over verschillende helmen en kunnen je helpen bij het vinden van een helm die perfect aansluit op jouw hoofd. Vertrouw op hun expertise en laat je goed informeren voordat je een definitieve beslissing neemt.

De perfecte helm voor jou

Conclusie:

Om de juiste pasvorm voor een motorhelm te kiezen, zijn er verschillende belangrijke punten om in gedachten te houden. Allereerst moet je je hoofdomtrek meten en vergelijken met de maattabel van de helm. Vervolgens is het essentieel om de helm aan te passen en de kinband goed te controleren. Het is ook belangrijk om je hoofd te bewegen en te letten op het zicht dat de helm biedt. Daarnaast is het raadzaam om de ventilatie van de helm te testen en het gewicht in overweging te nemen. Als je nog steeds twijfelt, aarzel dan niet om een professional te raadplegen. Met deze tips ben je goed op weg om de perfecte motorhelm te vinden die comfortabel en veilig is tijdens al je ritten!

Benodigde gereedschappen en materialen

 • Meetlint of meetlint
 • Maattabel van motorhelmen
 • Motorhelm
 • Spiegel
 • Ventilatietestomgeving
 • Weegschaal
 • Professional

Handige adviezen

 • Meet je hoofdomtrek op. Gebruik een meetlint en plaats het ongeveer 2,5 cm boven je wenkbrauwen en boven je oren
 • Vergelijk je hoofdomtrek met de maattabel van de fabrikant. Elke fabrikant heeft zijn eigen maatvoering, dus zorg ervoor dat je de juiste maat volgens hun tabel kiest
 • Pas verschillende helmen in de juiste maat. Het is belangrijk om verschillende modellen en merken te proberen, omdat elke helm een iets andere vorm kan hebben
 • Zorg ervoor dat de helm stevig, maar niet te strak zit. De helm mag niet op je hoofd drukken of ongemak veroorzaken, maar hij moet ook niet te los zitten, zodat hij tijdens een eventuele valpartij kan verschuiven
 • Let op de pasvorm rond je wangen. De helm moet comfortabel en nauwsluitend aanvoelen rond je wangen, zonder je te knellen
 • Controleer de positie van de helm op je hoofd. De helm moet zich op het midden van je voorhoofd bevinden en mag niet naar voren of naar achteren kantelen
 • Probeer de helm uit in de rijhouding. Ga in de rijhouding staan en kijk of de helm goed blijft zitten en niet op je voorhoofd glijdt
 • Let op het gewicht van de helm. Een te zware helm kan na verloop van tijd vermoeiend worden, dus zorg ervoor dat je een helm kiest die comfortabel genoeg is om langere tijd te dragen
 • Controleer de veiligheidsnormen van de helm. Zorg ervoor dat de helm voldoet aan de Europese veiligheidsnormen (ECE) en kies bij voorkeur voor een helm met een hoog veiligheidsniveau
 • Vergeet niet om rekening te houden met je persoonlijke voorkeuren. Kies een helm die je mooi vindt en die past bij jouw stijl, maar vergeet niet dat veiligheid altijd de hoogste prioriteit heeft

Hoe gebruik je een goede motorhelm op de juiste manier?

 • Begin met het openen van een zoekmachine zoals Google
 • Typ “wat kost een goede motorhelm” in de zoekbalk en druk op enter
 • Bekijk de zoekresultaten en klik op de relevante links om meer informatie te vinden
 • Lees de artikelen en blogs die je tegenkomt om een idee te krijgen van de prijsklasse van goede motorhelmen
 • Neem de tijd om recensies van verschillende merken en modellen te lezen om een weloverwogen keuze te maken

Veelgestelde vragen over de kosten van een kwalitatieve motorhelm

Wat zijn de nieuwste technologische ontwikkelingen op het gebied van motorhelmen?

De nieuwste technologische ontwikkelingen op het gebied van motorhelmen zijn gericht op het verbeteren van de veiligheid en het comfort van de rijder. Een van de belangrijkste ontwikkelingen is het gebruik van geavanceerde materialen zoals koolstofvezel en glasvezel, die de helm lichter en sterker maken. Daarnaast worden er steeds meer helmen uitgerust met ingebouwde Bluetooth-communicatiesystemen, waarmee je draadloos kunt communiceren met andere rijders of je telefoon kunt verbinden voor navigatie of het afspelen van muziek.

Een andere belangrijke ontwikkeling is de integratie van slimme technologie in helmen. Sommige helmen zijn uitgerust met ingebouwde sensoren die je hartslag en andere biometrische gegevens kunnen meten, zodat je je conditie en vermoeidheid kunt monitoren tijdens het rijden. Daarnaast zijn er helmen met ingebouwde heads-up displays (HUD’s) die belangrijke informatie, zoals snelheid en navigatie-instructies, direct op het vizier projecteren, zodat je je ogen op de weg kunt houden.

Verder worden er ook steeds meer helmen ontwikkeld met actieve veiligheidsfuncties, zoals ingebouwde airbagsystemen die bij een botsing automatisch geactiveerd worden om het hoofd en de nek extra te beschermen. Ook worden er helmen ontwikkeld met geïntegreerde achteruitkijkcamera’s, die je een beter zicht geven op het verkeer achter je.

Kortom, de nieuwste technologische ontwikkelingen op het gebied van motorhelmen richten zich op het bieden van een betere bescherming, comfort en connectiviteit voor de rijder.

Moet ik extra accessoires aanschaffen voor mijn motorhelm, zoals een vizier of communicatiesysteem?

Ja, het is vaak raadzaam om extra accessoires aan te schaffen voor je motorhelm. Een vizier is een belangrijk accessoire, omdat het je beschermt tegen wind, stof en insecten tijdens het rijden. Daarnaast kan een vizier ook zorgen voor beter zicht bij verschillende weersomstandigheden, zoals regen of fel zonlicht.

Een communicatiesysteem is ook een handige toevoeging aan je helm. Hiermee kun je gemakkelijk communiceren met andere motorrijders tijdens het rijden, wat de veiligheid en het plezier van je motorritten kan vergroten. Daarnaast kun je met een communicatiesysteem ook handsfree bellen of naar muziek luisteren.

Het is belangrijk om te controleren of de extra accessoires compatibel zijn met je motorhelm en of ze voldoen aan de veiligheidsnormen. Het beste is om advies te vragen aan een gespecialiseerde motorzaak of de fabrikant van je helm. Zij kunnen je helpen bij het kiezen van de juiste accessoires voor jouw specifieke helm en behoeften.

16 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik heb moeite met stap 7: Test de ventilatie. Mijn motorhelm lijkt niet goed te ventileren en ik krijg snel een benauwd gevoel. Zijn er manieren om de ventilatie te verbeteren?

  • Als je merkt dat de ventilatie van je motorhelm niet voldoet aan je verwachtingen, kun je overwegen om een helm te kiezen met betere ventilatieopeningen of zelfs een helm met een geïntegreerd ventilatiesysteem. Het kan ook helpen om de ventilatieopeningen regelmatig schoon te maken en eventuele verstoppingen te verwijderen. Hopelijk verbetert dit de ventilatie van je motorhelm. Succes!

 2. Natuurlijk! In toekomstige artikelen kunnen we specifieke tips geven voor het kiezen van de juiste pasvorm voor verschillende soorten motorhelmen. Bedankt voor je suggestie!

 3. Ik heb de stappen gevolgd en de juiste pasvorm gevonden voor mijn motorhelm. Het is geweldig om te merken hoeveel verschil een goed passende helm kan maken in termen van comfort en veiligheid. Bedankt voor de duidelijke gids!

  • Graag gedaan! We zijn blij dat de gids je heeft geholpen bij het vinden van de juiste pasvorm voor je motorhelm. Veel plezier en veilige ritten!

 4. Kun je ook tips geven voor het kiezen van de juiste pasvorm voor een specifieke motorhelm, zoals een integraalhelm of een systeemhelm?

 5. Een goede motorhelm kan prijzig zijn. Hebben jullie tips voor het vinden van een goede motorhelm tegen een betaalbare prijs?

  • Absoluut! In een toekomstig artikel kunnen we tips delen over het vinden van een goede motorhelm tegen een betaalbare prijs. Bedankt voor je suggestie!

 6. Ik heb een vraag over stap 6: Let op het zicht. Wat zijn enkele belangrijke aspecten waar ik op moet letten bij het beoordelen van het zicht van een motorhelm?

  • Bij het beoordelen van het zicht van een motorhelm zijn enkele belangrijke aspecten om op te letten onder andere het gezichtsveld, de aanwezigheid van een anticondenslaag en de mogelijkheid om een pinlock-vizier te gebruiken. We kunnen een toekomstig artikel wijden aan dit onderwerp. Bedankt voor je vraag!

 7. Ik heb de stappen gevolgd en de juiste pasvorm gevonden voor mijn motorhelm. Ik heb echter een bril en merk dat de pasvorm niet zo comfortabel is als ik mijn bril draag. Zijn er specifieke motorhelmen die beter geschikt zijn voor mensen met een bril?

  • Bedankt voor het delen van je ervaring! Het dragen van een bril kan inderdaad invloed hebben op de pasvorm van een motorhelm. Er zijn motorhelmen die speciaal zijn ontworpen om meer ruimte te bieden voor een bril. We kunnen een artikel schrijven met tips voor het kiezen van een motorhelm voor brildragers. Bedankt voor je suggestie!

 8. Ik zou graag meer willen weten over de verschillende materialen die worden gebruikt bij het maken van motorhelmen en welke invloed dit heeft op de pasvorm. Kun je hierover schrijven in een toekomstig artikel?

  • Dat is een interessant onderwerp! We zullen zeker een artikel wijden aan de verschillende materialen die worden gebruikt bij het maken van motorhelmen en hoe dit van invloed kan zijn op de pasvorm. Bedankt voor je suggestie!

 9. Ik heb de tips uit deze gids toegepast bij het kiezen van een motorhelm en ik kan bevestigen dat het echt werkt! Ik voel me nu veel comfortabeler en veiliger op de weg. Deze gids heeft me echt geholpen om de juiste keuze te maken. Bedankt!

  • Wat goed om te horen dat de gids heeft geholpen bij het kiezen van de juiste motorhelm! We stellen je positieve feedback zeer op prijs. Veel plezier en veilige ritten!

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen