Hoe kan ik mijn racehelm schoonmaken?

In deze handleiding laten we je stap voor stap zien hoe je je racehelm kunt schoonmaken. Door je helm regelmatig schoon te maken, houd je hem hygiënisch en verleng je de levensduur. Dit zorgt ervoor dat je altijd comfortabel en veilig kunt rijden.

1

Stap 1: Verwijder de binnenvoering

Verwijder eerst de binnenvoering van je racehelm. Dit doe je door de voering voorzichtig los te maken of de drukknoppen los te maken. Controleer de instructies van de fabrikant als je niet zeker weet hoe je dit moet doen.

 1. Begin met het inspecteren van de binnenvoering van je helm. Zoek naar drukknoppen, klittenband of andere bevestigingsmiddelen die de voering op zijn plaats houden.
 2. Als je drukknoppen hebt, druk er dan voorzichtig op om ze los te maken. Doe dit voor alle drukknoppen die je tegenkomt.
 3. Als je klittenband hebt, trek de voering dan voorzichtig los van het klittenband om het los te maken.
 4. Als de voering niet met drukknoppen of klittenband is bevestigd, controleer dan of er andere bevestigingsmiddelen zijn, zoals haken of clips. Maak deze los volgens de instructies van de fabrikant.
 5. Zodra alle bevestigingsmiddelen zijn losgemaakt, kun je de binnenvoering voorzichtig uit de helm halen.

Houd er rekening mee dat elke helm anders kan zijn, dus het is altijd een goed idee om de instructies van de fabrikant te raadplegen als je twijfelt over hoe je de binnenvoering moet verwijderen.

2

Stap 2: Was de binnenvoering

Plaats het binnenvoering in een waszakje en was het met de hand met een mild wasmiddel. Zorg ervoor dat je de voering grondig uitspoelt om alle zeepresten te verwijderen. Laat de voering vervolgens aan de lucht drogen. Vermijd het gebruik van een droger, omdat dit de voering kan beschadigen.

3

Stap 3: Reinig de buitenkant

Veeg de buitenkant van je racehelm af met een vochtige doek. Je kunt indien nodig een mild reinigingsmiddel gebruiken, maar zorg ervoor dat je agressieve chemicaliën vermijdt die de helm kunnen beschadigen. Verwijder grondig alle vuil en insectenresten. Laat de helm volledig drogen voordat je verder gaat. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat de helm schoon en klaar is voor gebruik.

4

Stap 4: Reinig de vizier

Verwijder het vizier van de helm volgens de instructies van de fabrikant. Zorg ervoor dat je de helm op een stevige ondergrond plaatst voordat je begint. Zo voorkom je dat de helm valt en beschadigt. Volg de stappen die de fabrikant aangeeft om het vizier veilig los te maken. Dit kan variëren afhankelijk van het type helm dat je hebt.

Als het vizier eenmaal is verwijderd, is het tijd om het schoon te maken. Neem een mild reinigingsmiddel en een zachte doek. Breng een kleine hoeveelheid reinigingsmiddel aan op de doek en wrijf voorzichtig over het hele oppervlak van het vizier. Zorg ervoor dat je geen ruwe of schurende materialen gebruikt, want dit kan krassen veroorzaken.

Spoel het vizier af met water om alle zeepresten te verwijderen. Zorg ervoor dat je alle reinigingsmiddel goed wegspoelt, zodat er geen strepen achterblijven. Laat het vizier vervolgens op een schone, droge plaats drogen. Dit kan enige tijd duren, afhankelijk van de luchtvochtigheid. Wees geduldig en laat het vizier volledig drogen voordat je het weer op de helm plaatst.

Als het vizier droog is, volg dan de instructies van de fabrikant om het weer veilig op de helm te bevestigen. Controleer of het vizier stevig vastzit en goed is uitgelijnd. Nu ben je klaar om weer veilig de weg op te gaan met een schoon vizier op je helm. Geniet van je rit!

5

Stap 5: Controleer de sluitingen

Controleer de sluitingen van de helm. Controleer de kinband en de gespen. Reinig ze indien nodig en zorg ervoor dat ze goed functioneren. Vervang vuile of beschadigde sluitingen. Zorg ervoor dat alle sluitingen stevig vastzitten voor maximale veiligheid.

6

Stap 6: Monteer de binnenvoering

Zodra de binnenvoering en de helm volledig droog zijn, plaats je de voering terug in de helm volgens de instructies van de fabrikant. Controleer eerst of alle onderdelen schoon en vrij van vuil zijn. Begin door de voering voorzichtig in de helm te schuiven, ervoor zorgend dat deze op de juiste plaats zit. Zorg ervoor dat de voering stevig vastzit door alle bevestigingspunten goed aan te drukken. Controleer of er geen losse delen zijn en of de voering gelijkmatig verdeeld is. Als alles op zijn plaats zit, kun je de helm weer veilig gebruiken. Vergeet niet om regelmatig de voering te controleren en indien nodig schoon te maken. Veel rijplezier!

Laat je helm weer stralen!

Conclusie:

Gefeliciteerd, nu weet je hoe je je racehelm kunt schoonmaken! Door regelmatig schoon te maken en te onderhouden, zorg je ervoor dat je racehelm langer meegaat en kun je altijd genieten van een comfortabele en veilige rit. Vergeet niet om de instructies van de fabrikant te volgen en met zorg met je racehelm om te gaan. Blijf veilig en veel plezier tijdens het racen!

Benodigde gereedschappen

 • Warm water
 • Mild detergent
 • Soft cloth or sponge
 • Helmet cleaning spray (optional)
 • Brush or toothbrush
 • Drying rack or clothesline

Handige schoonmaaktips

 • Verwijder eerst de binnenvoering en de wangkussentjes van de helm volgens de instructies van de fabrikant
 • Was de binnenvoering en de wangkussentjes met de hand in lauwwarm water en een mild reinigingsmiddel. Zorg ervoor dat je ze goed uitspoelt om alle zeepresten te verwijderen
 • Laat de binnenvoering en de wangkussentjes aan de lucht drogen. Vermijd het gebruik van een föhn of andere hittebronnen, omdat dit de materialen kan beschadigen
 • Reinig de buitenkant van de helm met een zachte doek en een mild schoonmaakmiddel. Vermijd het gebruik van schurende of bijtende middelen om krassen te voorkomen
 • Controleer de ventilatieopeningen en verwijder eventuele vuilophopingen met een zachte borstel of een persluchtspray
 • Maak de helmvizier schoon met een zachte doek en een speciale vizierreiniger. Vermijd het gebruik van glasreinigers, omdat deze de coating van het vizier kunnen beschadigen
 • Voor eventuele hardnekkige vlekken of geuren kun je een helmreiniger of een mild sopje gebruiken. Breng het schoonmaakmiddel aan met een zachte doek en veeg het voorzichtig af
 • Zorg ervoor dat je de helm grondig laat drogen voordat je de binnenvoering en wangkussentjes terugplaatst
 • Controleer regelmatig de sluiting van de helm en de staat van de bandjes. Reinig en vervang deze indien nodig volgens de instructies van de fabrikant
 • Bewaar je helm op een koele en droge plaats, uit direct zonlicht en weg van schadelijke chemicaliën

Hoe gebruik je een racehelm?

 • Zorg ervoor dat je de juiste maat helm hebt. Meet de omtrek van je hoofd en kies een helm die goed past. Een goed passende helm is essentieel voor je veiligheid tijdens het racen
 • Zorg ervoor dat de helm goed is vastgemaakt voordat je gaat rijden. Gebruik de kinband om de helm stevig op je hoofd te bevestigen. Dit helpt om ervoor te zorgen dat de helm op zijn plaats blijft en je hoofd beschermt bij een eventuele val
 • Controleer regelmatig de staat van je helm. Zorg ervoor dat er geen scheuren, deuken of andere beschadigingen zijn. Als je een beschadigde helm hebt, is het belangrijk om deze te vervangen, omdat deze zijn beschermende eigenschappen kan verliezen
 • Houd je helm schoon en in goede staat. Gebruik milde zeep en water om de buitenkant van de helm schoon te maken en droog het grondig af voordat je het opbergt. Vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën die de integriteit van de helm kunnen aantasten
 • Berg je helm op een droge en veilige plaats op. Vermijd blootstelling aan extreme temperaturen en zorg ervoor dat er niets op de helm kan vallen of erop kan drukken, om beschadigingen te voorkomen
 • Ik hoop dat deze tips je helpen bij het gebruik van je race helm! Veel plezier en veiligheid tijdens het racen!

Veelgestelde vragen over Race helmen

Wat zijn de richtlijnen en voorschriften met betrekking tot het dragen van een racehelm tijdens officiële races of evenementen?

Voor officiële races of evenementen gelden er strikte richtlijnen en voorschriften met betrekking tot het dragen van een racehelm. Deze regels zijn opgesteld om de veiligheid van de coureurs te waarborgen. Hier zijn enkele belangrijke punten om rekening mee te houden:

 1. Certificering: De helm moet voldoen aan specifieke veiligheidsnormen, zoals de FIA 8859-2015-norm voor autosport of de SNELL SA2015-norm voor motorsport. Zorg ervoor dat jouw helm het juiste keurmerk heeft.
 2. Pasvorm: Een racehelm moet goed passen en mag niet los zitten. Het is belangrijk om de juiste maat te kiezen en ervoor te zorgen dat de helm stevig op je hoofd blijft zitten, zonder ongemakkelijke drukpunten.
 3. Bevestigingssysteem: Controleer of de helm is voorzien van een veilig en betrouwbaar bevestigingssysteem, zoals een dubbel-D-sluiting of een snelsluiting. Dit systeem moet stevig vastgemaakt kunnen worden en mag niet losraken tijdens het rijden.
 4. Onderhoud: Zorg ervoor dat je jouw racehelm regelmatig controleert op beschadigingen, zoals barsten of deuken. Als de helm beschadigd is, moet deze worden vervangen, omdat de beschermende eigenschappen kunnen zijn aangetast.

Zijn er specifieke technologieën of innovaties die worden toegepast in moderne racehelmen?

Ja, er zijn verschillende technologieën en innovaties die worden toegepast in moderne racehelmen. Een van de belangrijkste technologieën is het gebruik van geavanceerde materialen zoals koolstofvezel en kevlar, die zorgen voor een lichtgewicht helm met een hoge sterkte. Dit vermindert het gewicht op het hoofd van de coureur en biedt tegelijkertijd een goede bescherming.

Een andere innovatie is het gebruik van EPS (expanded polystyrene) schuim in de helm. Dit materiaal absorbeert energie bij een impact, waardoor de impactkracht op het hoofd wordt verminderd en het risico op hoofdletsel wordt verkleind.

Daarnaast worden moderne racehelmen vaak uitgerust met een geavanceerd ventilatiesysteem. Dit zorgt voor een goede luchtstroom en helpt bij het reguleren van de temperatuur in de helm, wat het comfort van de coureur verhoogt tijdens lange races.

Een andere technologie die wordt toegepast, is het gebruik van MIPS (Multi-Directional Impact Protection System). Dit systeem is ontworpen om de rotatiekrachten die kunnen optreden bij een impact te verminderen. Het biedt een extra laag bescherming door middel van een beweegbare binnenlaag die de rotatiekrachten absorbeert en verdeelt.

Daarnaast zijn er ook nog andere innovaties zoals ingebouwde communicatiesystemen, anti-condens coatings op het vizier en verstelbare pasvormsystemen om ervoor te zorgen dat de helm perfect past bij de individuele coureur.

Kortom, moderne racehelmen maken gebruik van verschillende technologieën en innovaties om de veiligheid, het comfort en de prestaties van de coureur te verbeteren.

Wat is het verschil tussen een open face en een full face racehelm?

Een open face racehelm en een full face racehelm verschillen op verschillende manieren.

Een open face racehelm is een helm die het hoofd en de zijkanten bedekt, maar geen kinbescherming heeft. Dit betekent dat het gezicht en de kin blootgesteld zijn. Deze helm biedt een goed zicht en is vaak lichter en comfortabeler dan een full face racehelm. Het biedt echter minder bescherming, vooral bij een val of ongeval waarbij het gezicht en de kin kwetsbaar kunnen zijn.

Een full face racehelm daarentegen biedt een volledige bescherming voor het hoofd, gezicht en de kin. Het heeft een kinstuk dat het hele gezicht bedekt en beschermt tegen impact en letsel. Deze helm biedt een uitstekende bescherming en is daarom de voorkeur voor racers die maximale veiligheid willen. Het nadeel van een full face racehelm is dat het het zicht en het gehoor enigszins kan beperken, en het kan ook warmer en minder comfortabel zijn dan een open face racehelm.

Het belangrijkste verschil tussen een open face en een full face racehelm is dus de mate van bescherming die ze bieden. Het is belangrijk om te overwegen welk type helm het beste past bij jouw rijstijl en de mate van risico die je bereid bent te nemen.

7 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik vond deze gids erg handig! Zou je ook een gids kunnen maken over hoe je je racehelm kunt onderhouden en opbergen?

 2. Heb je een specifieke aanbeveling voor het wassen van de binnenvoering? Moet ik een bepaald wasmiddel gebruiken?

  • Bedankt voor je reactie! Voor het wassen van de binnenvoering van een racehelm kun je het beste een mild wasmiddel gebruiken dat geschikt is voor delicate stoffen. Zorg ervoor dat je de instructies op het wasmiddel volgt en de binnenvoering voorzichtig met de hand wast.

 3. Ik ben het niet eens met stap 2. Ik denk dat het beter is om de binnenvoering gewoon met een vochtige doek af te vegen in plaats van te wassen. Wat denk jij?

 4. Bij stap 5, bedoel je met ‘controleer de sluitingen’ dat we moeten controleren of ze nog goed werken of moeten we ze ook schoonmaken?

  • Goede vraag! Bij stap 5 is het belangrijk om zowel de werking als de schoonheid van de sluitingen te controleren. Als ze vuil of verstopt zijn, kun je ze voorzichtig schoonmaken met een zachte doek en wat milde zeep. Zorg ervoor dat je ze goed laat drogen voordat je de helm weer in elkaar zet.

 5. Ik volg deze gids altijd wanneer ik mijn racehelm schoonmaak en het werkt perfect! Het is zo belangrijk om je helm schoon te houden voor optimale veiligheid tijdens het racen.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen