Hoe kan ik de houdbaarheid van mijn motorhelm verlengen?

Hallo daar! Ben je een trotse eigenaar van een motorhelm? Geweldig! Je hebt waarschijnlijk geïnvesteerd in een helm van goede kwaliteit om je hoofd te beschermen tijdens je motorritten. Maar wist je dat het belangrijk is om de houdbaarheid van je helm te verlengen? In deze blogpost gaan we je laten zien hoe je dat kunt doen. We delen enkele belangrijke tips en richtlijnen die ervoor zorgen dat je helm in topconditie blijft en je altijd optimale bescherming biedt. Dus laten we aan de slag gaan en de levensduur van je motorhelm verlengen!

Onderhoud van je motorhelm

Een motorhelm is een essentieel onderdeel van je motoruitrusting en biedt bescherming tijdens het rijden. Om ervoor te zorgen dat je helm in optimale staat blijft en maximale bescherming biedt, is regelmatig onderhoud essentieel. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke aspecten van het onderhoud van je motorhelm, zoals het schoonmaken van je helm, het reinigen van de binnenvoering en het beschermen van de buitenkant tegen schade.

Schoonmaken van je helm

Het schoonmaken van je motorhelm is niet alleen belangrijk voor het behoud van de uitstraling, maar ook voor de veiligheid en het comfort tijdens het rijden. Volg deze stappen om je helm grondig schoon te maken:

 1. Verwijder de binnenvoering en de wangkussens volgens de instructies van de fabrikant.
 2. Gebruik een mild reinigingsmiddel en water om de buitenkant van je helm schoon te maken. Vermijd oplosmiddelen of agressieve schoonmaakmiddelen, omdat deze de helm kunnen beschadigen.
 3. Reinig de binnenvoering en de wangkussens met een speciaal reinigingsmiddel voor helmen of een mild sopje. Laat ze volledig drogen voordat je ze terugplaatst.
 4. Controleer de ventilatieopeningen en maak ze schoon met een zachte borstel om ervoor te zorgen dat ze niet verstopt raken.

Reinigen van de binnenvoering

De binnenvoering van je motorhelm kan na verloop van tijd vuil en bezweet worden, wat kan leiden tot onaangename geuren en een verminderd comfort. Volg deze stappen om je binnenvoering grondig te reinigen:

 1. Verwijder de binnenvoering volgens de instructies van de fabrikant.
 2. Als de voering verwijderbaar is, was deze dan met de hand in een mild sopje. Spoel grondig en laat volledig drogen.
 3. Als de voering niet verwijderbaar is, gebruik dan een speciale reinigingsspray voor helmen. Spray de voering gelijkmatig in en laat deze drogen volgens de instructies van de fabrikant.
 4. Zorg ervoor dat de voering volledig droog is voordat je deze terugplaatst in je helm.

Bescherming van de buitenkant

De buitenkant van je motorhelm kan blootgesteld worden aan verschillende elementen, zoals regen, zonlicht en vuil, die de levensduur van de helm kunnen verkorten. Hier zijn enkele tips om de buitenkant van je helm te beschermen:

 1. Gebruik een helmhoes of een opbergtas om je helm te beschermen wanneer je hem niet gebruikt.
 2. Vermijd het plaatsen van je helm op harde oppervlakken of het laten vallen, omdat dit krassen of andere schade kan veroorzaken.
 3. Reinig de buitenkant van je helm regelmatig met een zachte doek en een mild schoonmaakmiddel om vuil en insectenresten te verwijderen.
 4. Gebruik een speciale helmreiniger of een beschermende spray om de glans van de buitenkant te behouden en kleine krasjes te verminderen.

Opslag van je motorhelm

Als trotse bezitter van een motorhelm wil je er natuurlijk voor zorgen dat deze zo lang mogelijk meegaat en in optimale conditie blijft. Het correct opbergen van je motorhelm is dan ook essentieel. In dit artikel laten we je zien hoe je jouw helm op de juiste manier kunt opbergen om schade te voorkomen en de levensduur ervan te verlengen.

Vermijd direct zonlicht

Direct zonlicht kan schadelijk zijn voor je motorhelm. De UV-stralen van de zon kunnen de buitenkant van de helm aantasten en verkleuren. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om je helm op te bergen op een plek waar deze niet wordt blootgesteld aan direct zonlicht. Hier zijn een paar tips:

 • Berg je helm op in een kast of op een plank waar geen direct zonlicht op valt.
 • Gebruik een helmhoes of hoes om je helm extra te beschermen tegen de zon.

Vermijd extreme temperaturen

Extreme temperaturen kunnen ook schadelijk zijn voor je motorhelm. Hoge temperaturen kunnen het materiaal van de helm aantasten, terwijl lage temperaturen de helm kunnen verzwakken. Hier zijn een paar richtlijnen om te volgen:

 • Bewaar je helm op een plek waar de temperatuur stabiel blijft, bijvoorbeeld in een koele en droge ruimte.
 • Vermijd het bewaren van je helm in de buurt van warmtebronnen zoals radiatoren of verwarmingssystemen.

Reinig je helm voor het opbergen

Voordat je jouw motorhelm opbergt, is het belangrijk om deze grondig schoon te maken. Dit helpt niet alleen om de helm in optimale conditie te houden, maar zorgt er ook voor dat er geen vuil of insecten in de helm achterblijven. Volg deze eenvoudige stappen om je helm schoon te maken:

 1. Verwijder de binnenvoering en was deze volgens de instructies van de fabrikant.
 2. Reinig de buitenkant van de helm met een mild reinigingsmiddel en een zachte doek.
 3. Controleer de ventilatieopeningen en maak deze indien nodig schoon met perslucht.

Gebruik een helmstandaard of helmhaak

Het opbergen van je motorhelm op een juiste manier kan ervoor zorgen dat deze zijn vorm behoudt en niet beschadigd raakt. Hier zijn een paar opties voor het opbergen van je helm:

 • Gebruik een helmstandaard: Een helmstandaard is een handige en veilige manier om je helm op te bergen. Deze standaards zijn speciaal ontworpen om de vorm van de helm te behouden en beschadigingen te voorkomen.
 • Hang je helm op een helmhaak: Als je beperkte ruimte hebt, kun je ervoor kiezen om je helm op te hangen aan een helmhaak. Zorg ervoor dat de haak stevig genoeg is om het gewicht van de helm te dragen en dat de helm niet kan vallen.

Vervanging van je motorhelm

Als motorrijder begrijp je waarschijnlijk het belang van een goede motorhelm. Het is immers je eerste verdedigingslinie tegen mogelijke verwondingen tijdens een ongeluk. Maar wist je dat het essentieel is om te weten wanneer je je helm moet vervangen? In deze blogpost zullen we je precies vertellen waar je op moet letten bij het bepalen van de levensduur van je helm en wanneer het tijd is om een nieuwe helm aan te schaffen.

Wat is de levensduur van een motorhelm?

De levensduur van een motorhelm kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Over het algemeen wordt echter aanbevolen om je helm elke vijf jaar te vervangen. Dit komt omdat de materialen waaruit de helm is gemaakt, zoals het schuim en de buitenschaal, na verloop van tijd kunnen verslechteren. Hierdoor kan de bescherming die de helm biedt verminderen.

Er zijn echter situaties waarin je je helm eerder moet vervangen, zelfs als je hem nog geen vijf jaar hebt gehad. Hier zijn enkele belangrijke factoren om rekening mee te houden:

1. Schade door een ongeluk

Als je helm betrokken is geweest bij een ongeluk, is het belangrijk om de schade zorgvuldig te inspecteren. Zelfs als er aan de buitenkant geen zichtbare tekenen van schade zijn, kan de helm van binnen beschadigd zijn. Dit kan de beschermende eigenschappen van de helm aantasten. Als je twijfelt, is het altijd het veiligst om een nieuwe helm aan te schaffen.

2. Normale slijtage

Net als elk ander product kan een motorhelm na verloop van tijd slijtage vertonen. Dit kan onder andere leiden tot loszittende onderdelen, verslechterde sluitingen of een verminderde pasvorm. Het is belangrijk om je helm regelmatig te inspecteren en te controleren op tekenen van slijtage. Als je merkt dat je helm niet meer optimaal functioneert, is het tijd om een nieuwe helm te overwegen.

3. Veranderingen in persoonlijke omstandigheden

Het is ook belangrijk om rekening te houden met eventuele veranderingen in je persoonlijke omstandigheden. Als je bijvoorbeeld bent afgevallen of aangekomen en je helm niet meer goed past, kan dit een teken zijn dat je een nieuwe helm nodig hebt. Een goed passende helm is essentieel voor de beste bescherming tijdens het rijden.

Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe motorhelm?

Het kopen van een nieuwe motorhelm kan een overweldigende taak zijn, gezien het grote aanbod op de markt. Hier zijn enkele belangrijke punten om rekening mee te houden bij het kiezen van jouw nieuwe helm:

 • Veiligheidsnormen: Controleer of de helm voldoet aan de geldende veiligheidsnormen, zoals de ECE 22.05-norm in Europa. Deze normen garanderen dat de helm getest is en aan bepaalde veiligheidseisen voldoet.
 • Pasvorm: Zorg ervoor dat je helm goed past en comfortabel zit. Een te losse of te strakke helm kan zowel ongemakkelijk zijn als de bescherming belemmeren.
 • Gewicht: Kies voor een lichte helm, zodat je comfortabel kunt rijden zonder dat het gewicht van de helm je nekspieren belast.
 • Ventilatie: Een goede ventilatie is essentieel om oververhitting te voorkomen tijdens het rijden. Zorg ervoor dat de helm voldoende ventilatieopeningen heeft.
 • Extra functies: Overweeg welke extra functies belangrijk voor je zijn, zoals een ingebouwd zonnevizier, een Bluetooth-communicatiesysteem of verwisselbare voeringen.

Factoren om te overwegen bij het kiezen van een nieuwe motorhelm

Bij het kopen van een nieuwe motorhelm is het essentieel om rekening te houden met verschillende belangrijke factoren. Het kiezen van de juiste helm kan namelijk een groot verschil maken in termen van comfort, veiligheid en prestaties op de weg. In dit artikel zullen we je adviseren over de juiste pasvorm, materiaalkeuze en veiligheidsnormen, zodat je een helm kunt kiezen die aan al je behoeften voldoet.

1. Pasvorm

Een goede pasvorm is van cruciaal belang bij het kiezen van een motorhelm. Een helm die niet goed past, kan niet alleen oncomfortabel zijn, maar kan ook de veiligheid in het gedrang brengen. Hier zijn enkele belangrijke punten om op te letten bij het beoordelen van de pasvorm:

 • Hoofdmaat: Meet de omtrek van je hoofd op, net boven je wenkbrauwen, om de juiste helmmaat te bepalen. Elke fabrikant heeft zijn eigen maattabel, dus zorg ervoor dat je deze raadpleegt voordat je een aankoop doet.
 • Drukpunten: Zorg ervoor dat de helm gelijkmatig over je hoofd verdeeld is, zonder onaangename drukpunten. Dit kan zorgen voor een comfortabele pasvorm, zelfs tijdens lange ritten.
 • Kinband: Controleer of de kinband goed aansluit en gemakkelijk kan worden aangepast. Dit draagt bij aan de stabiliteit en veiligheid van de helm.

2. Materiaalkeuze

Motorhelmen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, elk met hun eigen voor- en nadelen. Hier zijn de meest voorkomende materialen die je kunt overwegen:

 • Polycarbonaat: Dit is een lichtgewicht en betaalbaar materiaal dat goede schokabsorberende eigenschappen heeft. Het is ideaal voor beginners en casual rijders.
 • Fiberglas: Helmen gemaakt van glasvezel zijn sterker en lichter dan polycarbonaat helmen. Ze bieden een betere bescherming tegen impact en zijn geschikt voor ervaren rijders.
 • Carbon: Carbon helmen behoren tot de duurste opties, maar bieden de beste verhouding tussen sterkte en gewicht. Ze zijn perfect voor sportieve rijders en professionals.

3. Veiligheidsnormen

Bij het kiezen van een motorhelm is het belangrijk om te controleren of deze voldoet aan de geldende veiligheidsnormen. Hier zijn enkele veiligheidsnormen die je kunt tegenkomen:

 • ECE: De meest voorkomende veiligheidsnorm in Europa is de ECE-norm. Helmen die aan deze norm voldoen, zijn getest op verschillende veiligheidsaspecten en zijn goedgekeurd voor gebruik op Europese wegen.
 • DOT: De DOT-norm is van toepassing in de Verenigde Staten. Helmen die aan deze norm voldoen, zijn goedgekeurd door het Department of Transportation en voldoen aan hun veiligheidsnormen.
 • Snell: Deze vrijwillige norm wordt in de Verenigde Staten gebruikt en is strenger dan de DOT-norm. Helmen die aan de Snell-norm voldoen, hebben een hogere mate van bescherming en prestaties.

Vergelijkingstabel

Om je te helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing, hebben we een vergelijkingstabel samengesteld met enkele belangrijke details en voordelen van verschillende motorhelmmerken en modellen:

Merk en model Pasvorm Materialen Veiligheidsnorm
Voorbeeldhelm A Comfortabele pasvorm Polycarbonaat ECE, DOT
Voorbeeldhelm B Perfecte pasvorm Fiberglas ECE, Snell
Voorbeeldhelm C Verstelbare pasvorm Carbon ECE, DOT, Snell

Deze tabel geeft je een overzicht van enkele belangrijke overwegingen bij het kiezen van een motorhelm. Vergeet niet dat persoonlijke voorkeuren en de aard van je motorrijden ook een rol spelen bij het maken van de juiste keuze.

Het kiezen van de juiste motorhelm kan even duren, maar het is de moeite waard om de tijd te nemen en de juiste keuze te maken. Door rekening te houden met de pasvorm, materiaalkeuze en veiligheidsnormen kun je ervoor zorgen dat je een helm kiest die comfortabel, veilig en geschikt is voor jouw specifieke behoeften. Veel plezier en veilige ritten!

Belangrijke tips om de levensduur van uw motorhelm te verlengen

Conclusie:

Om de houdbaarheid van je motorhelm te verlengen, is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren en de helm correct op te bergen. Daarnaast is het ook van belang om de levensduur van je helm in de gaten te houden en deze op tijd te vervangen. Door deze richtlijnen te volgen, zorg je ervoor dat je motorhelm altijd optimale bescherming biedt tijdens het rijden.

13 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik heb een motorhelm die ik al jaren gebruik, maar ik weet niet zeker of het tijd is om hem te vervangen. Zijn er specifieke tekenen waar ik op moet letten om te bepalen of mijn helm moet worden vervangen?

  • Ja, er zijn een paar tekenen waar je op kunt letten om te bepalen of het tijd is om je motorhelm te vervangen. Let op scheuren in de buitenschaal, losse onderdelen, versleten voering, en als de helm een impact heeft gehad, moet je hem altijd vervangen, zelfs als er geen zichtbare schade is. Het is altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen als het gaat om de bescherming van je hoofd.

 2. Kun je me nog andere artikelen aanbevelen over het onderhoud van motorhelmen?

 3. Kun je in toekomstige artikelen ingaan op het kiezen van de juiste maat motorhelm en waar je op moet letten bij het passen van een helm?

 4. Wat is de beste manier om mijn motorhelm op te slaan?

 5. Gaan motorhelmen echt achteruit in bescherming na een bepaalde tijd? Ik heb gehoord dat sommige merken zeggen dat je elke 5 jaar moet vervangen, terwijl andere merken zeggen dat het langer meegaat.

  • Het is waar dat sommige merken aanbevelen om je motorhelm elke 5 jaar te vervangen. Dit heeft te maken met de materialen die in de helm worden gebruikt en hoe ze in de loop van de tijd kunnen degraderen. Het is echter altijd het beste om de aanbevelingen van de fabrikant te volgen, omdat zij het beste inzicht hebben in de levensduur van hun producten.

 6. Ik heb gemerkt dat mijn motorhelm na verloop van tijd een onaangename geur krijgt. Heb je tips om dit te voorkomen of te verminderen?

  • Ja, een onaangename geur in je motorhelm kan worden veroorzaakt door ophoping van zweet en bacteriën. Om dit te voorkomen, kun je proberen een vochtafvoerend liner te dragen en regelmatig de binnenvoering van je helm te wassen. Het kan ook helpen om je helm na gebruik goed te laten luchten en op een droge plaats op te bergen. Als de geur aanhoudt, kun je overwegen om een speciale helmreiniger of deodorant te gebruiken die speciaal is ontworpen voor motorhelmen. Hopelijk helpt dit!

 7. Heb je nog merkaanbevelingen voor motorhelmen?

 8. Ik heb gehoord dat je de binnenvoering van een motorhelm kunt verwijderen en wassen. Is dat waar? Kan de voering ook worden vervangen als deze versleten is?

  • Ja, het klopt dat je de binnenvoering van de meeste motorhelmen kunt verwijderen en wassen. Dit kan helpen om de helm fris en geurvrij te houden. Als de voering versleten is, kun je vaak een vervangende voering kopen bij de fabrikant of een erkende dealer. Het is altijd een goed idee om de handleiding van je specifieke helm te raadplegen voor de juiste reinigings- en vervangingsinstructies.

 9. Natuurlijk! Hier zijn een paar artikelen die je verder kunt lezen: ‘Hoe je je motorhelm schoonmaakt en onderhoudt’, ‘Belangrijke tips voor het onderhoud van je motorhelm’ en ‘De beste manieren om je motorhelm in topconditie te houden’. Ik hoop dat je er iets aan hebt!

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen