Hoe je je helm schoonmaakt als een pro met reinigingsmiddelen

In deze stapsgewijze handleiding “Hoe je je helm schoonmaakt als een pro met reinigingsmiddelen” leer je hoe je je helm grondig kunt reinigen met behulp van specifieke reinigingsmiddelen. Het doel van deze handleiding is om je te laten zien hoe je je helm op de juiste manier kunt schoonmaken, zodat je hem veilig en fris kunt houden voor je volgende avontuur.

1

Stap 1: Verwijder de voering

Om de voering van de helm te verwijderen, moet je meestal de klittenband- of drukknoopbevestigingen losmaken. Begin met het zoeken naar de bevestigingen aan de binnenkant van de helm. Zorg ervoor dat je voorzichtig bent en de voering niet beschadigt tijdens het losmaken van de bevestigingen.

2

Stap 2: Maak de voering schoon

Was de voering met de hand in warm water en een mild reinigingsmiddel. Wrijf voorzichtig over alle delen van de voering om deze grondig schoon te maken. Spoel de voering vervolgens goed af onder stromend water om alle zeepresten te verwijderen.

3

Stap 3: Reinig de buitenschaal

Om de buitenschaal van je helm schoon te maken, volg je deze stappen:

 1. Neem een zachte doek en een mild reinigingsmiddel.
 2. Maak de doek licht vochtig met water en breng een kleine hoeveelheid reinigingsmiddel aan.
 3. Veeg voorzichtig over het oppervlak van de buitenschaal om vuil en vlekken te verwijderen.
 4. Let op dat je niet te hard drukt, om krassen te voorkomen.
 5. Herhaal indien nodig de vorige stappen totdat de buitenschaal volledig schoon is.
 6. Laat de helm drogen voordat je deze weer gebruikt.

Met deze eenvoudige stappen houd je de buitenschaal van je helm schoon en in goede conditie. Veel plezier en veilige ritten!

4

Stap 4: Droog de voering en buitenschaal

 • Laat de voering en buitenschaal van de helm volledig drogen voordat je verder gaat.
 • Plaats ze op een goed geventileerde plaats en vermijd direct zonlicht.
5

Stap 5: Reinig de ventilatieopeningen

Gebruik een zachte borstel of een tandenborstel om voorzichtig vuil en stof uit de ventilatieopeningen van je helm te verwijderen. Zorg ervoor dat je de borstelharen stevig tegen de openingen drukt en maak kleine ronddraaiende bewegingen om alle vuildeeltjes los te maken. Veeg vervolgens het losgekomen vuil weg met een zachte doek. Zo blijven de ventilatieopeningen van je helm schoon en zorgen ze voor een optimale luchtstroom tijdens het dragen.

6

Stap 6: Verwijder het vizier

Als je helm een vizier heeft, moet je deze verwijderen volgens de instructies van de fabrikant. Het is belangrijk om het vizier apart te reinigen met een mild reinigingsmiddel en een zachte doek. Zorg ervoor dat je de stappen nauwkeurig volgt om het vizier goed te reinigen en te onderhouden.

7

Stap 7: Maak het vizier schoon

Reinig het vizier met een zachte doek en lauw water:

 • Maak een zachte doek vochtig met lauw water.
 • Veeg voorzichtig over het vizier om vuil en vlekken te verwijderen.
 • Zorg ervoor dat je geen krassen maakt, dus gebruik geen schurende materialen.
 • Spoel het vizier grondig af met schoon water om eventuele resten te verwijderen.
8

Stap 8: Monteer de voering en het vizier

Als de voering en het vizier volledig droog zijn, monteer ze dan volgens de instructies van de fabrikant. Begin met de voering en plaats deze zorgvuldig in de helm, zorg ervoor dat deze stevig en gelijkmatig aanligt. Bevestig vervolgens het vizier op de juiste positie en zorg ervoor dat het goed vastzit. Controleer ten slotte of alles stevig en correct is bevestigd voordat je de helm gebruikt.

9

Stap 9: Controleer de helm

Controleer de helm zorgvuldig op eventuele beschadigingen, losse onderdelen of slijtage. Begin met het inspecteren van de buitenkant van de helm. Kijk of er scheuren, deuken of krassen zijn. Controleer ook de kinband en de gesp om er zeker van te zijn dat ze stevig vastzitten. Als je iets abnormaals opmerkt, neem dan onmiddellijk contact op met de fabrikant voor verdere instructies. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er een belangrijk onderdeel ontbreekt of als de helm niet meer veilig lijkt. Het is essentieel om alleen een helm te gebruiken die in goede staat verkeert om jezelf optimaal te beschermen tijdens het dragen.

10

Stap 10: Berg de helm op

Berg je helm op een veilige en schone plaats op, weg van direct zonlicht en extreme temperaturen. Plaats de helm op een plek waar hij niet wordt blootgesteld aan schadelijke chemicaliën. Zorg er ook voor dat je de helm niet op een manier opbergt die de vorm kan veranderen.

Een glanzende helm in no-time!

In de conclusie van dit blogartikel “Hoe je je helm schoonmaakt als een pro met reinigingsmiddelen” kunnen we de belangrijkste punten van de handleiding samenvatten. Ten eerste is het belangrijk om de voering van de helm te verwijderen en grondig schoon te maken. Dit zorgt voor een hygiënische en frisse helm. Daarnaast is het essentieel om de buitenschaal van de helm en het vizier goed te reinigen om een helder zicht te behouden tijdens het rijden. Tot slot is het van groot belang om de helm te controleren op eventuele beschadigingen, omdat een beschadigde helm niet optimaal beschermt. Vergeet niet om je helm op een veilige plaats op te bergen, zodat deze klaar is voor gebruik bij je volgende rit. Blijf veilig en geniet van je motorrijervaring!

Benodigde gereedschappen

 • Reinigingsmiddelen
 • Zachte doek
 • Emmer met warm water
 • Borstel
 • Droogrek
 • Microvezeldoek
 • Water
 • Zeep
 • Vizierreiniger
 • Schroevendraaier
 • Helmopbergdoos

Deskundige reinigingstips

 • Begin met het verwijderen van alle losse onderdelen van je helm, zoals de kinband en het vizier
 • Gebruik een zachte borstel om stof en vuil van de buitenkant van de helm te verwijderen. Veeg voorzichtig over het oppervlak om krassen te voorkomen
 • Maak een sopje met een mild reinigingsmiddel en warm water. Gebruik geen agressieve chemicaliën, omdat deze de helm kunnen beschadigen
 • Doop een zachte doek in het sopje en reinig de buitenkant van de helm grondig. Werk in cirkelvormige bewegingen en let extra goed op de plekken waar vuil zich ophoopt, zoals de ventilatieopeningen
 • Spoel de helm af met schoon water om alle zeepresten te verwijderen
 • Laat de helm volledig drogen voordat je hem weer in elkaar zet. Dit voorkomt dat vocht zich ophoopt en nare geurtjes veroorzaakt
 • Maak ondertussen ook de losse onderdelen van de helm schoon, zoals de kinband en het vizier. Volg hiervoor de specifieke reinigingsinstructies van de fabrikant
 • Controleer na het drogen of alle onderdelen goed vastzitten en correct zijn gemonteerd
 • Gebruik een speciale helmreiniger of een mild reinigingsmiddel om het interieur van de helm schoon te maken. Verwijder eventuele zweetresten en geurtjes
 • Vergeet niet om regelmatig je helm te reinigen, vooral na intensief gebruik of bij slechte weersomstandigheden. Dit zorgt niet alleen voor een frisse helm, maar ook voor een optimale veiligheid tijdens het motorrijden

Instructies voor het effectief gebruik van helm reinigingsmiddelen

 • Begin met het verwijderen van eventuele losse vuildeeltjes van je helm, zoals stof en zand, met een zachte borstel of doek
 • Neem een kleine hoeveelheid van het reinigingsmiddel en breng het aan op een vochtige doek. Zorg ervoor dat de doek niet te nat is
 • Wrijf voorzichtig over de buitenkant van je helm met de vochtige doek. Concentreer je op de plekken waar vuil zich ophoopt, zoals de kinband en de ventilatieopeningen
 • Laat het reinigingsmiddel enkele minuten intrekken om eventuele hardnekkige vlekken los te maken
 • Spoel vervolgens je helm af met schoon water om het reinigingsmiddel en vuil weg te spoelen
 • Droog je helm grondig af met een zachte doek voordat je het weer opzet
 • Ik hoop dat dit helpt! Als je nog andere vragen hebt, help ik je graag verder

Veelgestelde vragen over het reinigen van helmen

Zijn helm reinigingsmiddelen veilig voor alle soorten helmmaterialen, zoals kunststof, leer of textiel?

Ja, helm reinigingsmiddelen zijn over het algemeen veilig voor alle soorten helmmaterialen, zoals kunststof, leer of textiel. Het is echter altijd belangrijk om de instructies op de verpakking van het reinigingsmiddel te lezen en op te volgen. Sommige reinigingsmiddelen zijn speciaal ontworpen voor bepaalde helmmaterialen, zoals leer, en kunnen de kwaliteit of het uiterlijk van andere materialen mogelijk aantasten. Het is daarom aan te raden om een reinigingsmiddel te kiezen dat geschikt is voor het specifieke materiaal van jouw helm. Als je twijfelt, kun je het beste contact opnemen met de fabrikant van je helm voor advies over welk reinigingsmiddel het meest geschikt is.

Hoe lang duurt het doorgaans om een helm schoon te maken met helm reinigingsmiddelen?

Het schoonmaken van een helm met helm reinigingsmiddelen duurt doorgaans niet erg lang. Het proces kan variëren afhankelijk van de mate van vuil op de helm en de specifieke reinigingsmiddelen die je gebruikt, maar over het algemeen zou je kunnen verwachten dat het schoonmaken van een helm ongeveer 10 tot 15 minuten in beslag neemt. Het is belangrijk om de instructies van de reinigingsmiddelenfabrikant te volgen en ervoor te zorgen dat je de helm grondig reinigt en spoelt voordat je hem weer gaat gebruiken.

Welke ingrediënten zitten er meestal in helm reinigingsmiddelen?

In de meeste helm reinigingsmiddelen zitten verschillende ingrediënten die helpen bij het grondig reinigen en onderhouden van je helm. Enkele veelvoorkomende ingrediënten zijn:

 1. Water: Dit vormt de basis van het reinigingsmiddel en zorgt ervoor dat andere ingrediënten goed vermengd kunnen worden.
 2. Mild reinigingsmiddel: Vaak bevat het reinigingsmiddel een mild schoonmaakmiddel dat helpt bij het verwijderen van vuil, vet en vlekken van de helm.
 3. Alcohol: Soms wordt er alcohol toegevoegd om vet en olie op te lossen en te verdampen, waardoor de helm grondig gereinigd kan worden.
 4. Siliconen: Sommige helm reinigingsmiddelen bevatten siliconen die een beschermende laag op de helm achterlaten, waardoor deze er langer als nieuw uit blijft zien.
 5. Geur- en kleurstoffen: Om het reinigingsmiddel aantrekkelijker te maken, worden soms geurstoffen en kleurstoffen toegevoegd. Deze hebben echter geen invloed op de reinigende werking van het product.

Zijn er speciale technieken of tips die je kunt gebruiken bij het reinigen van je helm met helm reinigingsmiddelen?

Ja, er zijn zeker speciale technieken en tips die je kunt gebruiken bij het reinigen van je helm met helm reinigingsmiddelen. Hier zijn een paar belangrijke stappen die je kunt volgen:

 1. Verwijder eerst eventuele losse onderdelen van je helm, zoals de kinband en het vizier, indien mogelijk. Dit maakt het reinigingsproces gemakkelijker en zorgt ervoor dat elk onderdeel grondig kan worden gereinigd.
 2. Gebruik een zachte borstel of spons om vuil en stof van de buitenkant van je helm te verwijderen. Zorg ervoor dat je geen agressieve schurende reinigingsmiddelen gebruikt, omdat deze de beschermende coating van je helm kunnen beschadigen.
 3. Voor het reinigen van het vizier kun je het beste een mild reinigingsmiddel gebruiken dat speciaal is ontworpen voor helmen. Breng het reinigingsmiddel aan op een zachte doek en wrijf voorzichtig over het vizier om vlekken en vingerafdrukken te verwijderen.
 4. Voor het reinigen van de binnenkant van je helm kun je een helm reinigingsmiddel gebruiken dat speciaal is ontworpen om bacteriën en nare geuren te verwijderen. Volg de instructies op de verpakking en laat het reinigingsmiddel voldoende drogen voordat je de helm weer gebruikt.
 5. Vergeet niet om na het reinigen van je helm alle onderdelen goed te laten drogen voordat je ze weer bevestigt. Dit voorkomt dat er vocht achterblijft en helpt geurtjes te voorkomen.

9 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik vraag me af of het veilig is om de voering en het vizier tegelijkertijd te reinigen. Zou het beter zijn om ze afzonderlijk schoon te maken?

  • Het is over het algemeen veiliger om de voering en het vizier afzonderlijk schoon te maken, vooral als ze afneembaar zijn. Hierdoor kun je ze grondiger reinigen en ervoor zorgen dat er geen schoonmaakmiddel of water in de helm terechtkomt. Zorg ervoor dat je de onderdelen volledig droogt voordat je ze weer monteert.

 2. Ik vond deze gids erg nuttig! Bedankt voor het delen van deze stappen. Heb je ook tips voor het schoonmaken van de ventilatieopeningen? Ik merk dat er zich soms stof of vuil ophoopt en het is lastig om het grondig schoon te maken.

  • Graag gedaan! Voor het schoonmaken van de ventilatieopeningen kun je een zachte borstel of een tandenborstel gebruiken om het stof en vuil voorzichtig te verwijderen. Als er hardnekkig vuil is, kun je een beetje perslucht gebruiken om het los te blazen. Een andere optie is om een wattenstaafje te gebruiken om de openingen schoon te maken. Vergeet niet om de buitenkant van de openingen ook af te vegen met een vochtige doek.

 3. Zijn er andere reinigingsmiddelen die je zou aanraden voor het schoonmaken van de buitenschaal? Ik heb gehoord dat sommige reinigingsmiddelen schadelijk kunnen zijn voor de verf of het materiaal van de helm.

  • Ja, er zijn andere reinigingsmiddelen die veilig zijn voor het schoonmaken van de buitenschaal. Een mild reinigingsmiddel zoals babyshampoo of een speciale helmreiniger kan een goede optie zijn. Zorg er altijd voor dat je het reinigingsmiddel eerst op een klein, onopvallend deel van de helm test om er zeker van te zijn dat het geen schade veroorzaakt.

 4. Ik heb een helm met een geïntegreerd zonnevizier. Moet ik een speciale voorzorgsmaatregel nemen bij het schoonmaken van het vizier?

  • Ja, bij het schoonmaken van een vizier met een zonnevizier is het belangrijk om voorzichtig te zijn en geen schurende reinigingsmiddelen of ruwe doekjes te gebruiken. Een zachte, pluisvrije doek en een mild reinigingsmiddel zijn meestal voldoende. Zorg ervoor dat je het vizier niet forceert tijdens het schoonmaken om schade te voorkomen.

 5. Reply
  Lach enthousiast107 maart 22, 2024 op 11:49 pm

  Ik volgde deze gids en het werkte echt goed voor mij! Ik heb echter gemerkt dat er een andere manier is om de voering schoon te maken. In plaats van een reinigingsmiddel te gebruiken, gebruik ik gewoon een mild sopje met wat afwasmiddel. Het werkt net zo goed en ruikt ook nog eens lekker fris!

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen