Hoe herken je een motorhelm met het keurmerk?

Ben je op zoek naar een nieuwe motorhelm? Dan is het belangrijk om te weten waar je op moet letten bij het maken van je keuze. Een van de belangrijkste dingen om naar te kijken is of de motorhelm het keurmerk heeft. Maar hoe herken je nu eigenlijk een motorhelm met het keurmerk? Geen zorgen, in deze blogpost leggen we je uit wat het keurmerk inhoudt en waarom het zo belangrijk is bij het kiezen van een motorhelm. Zo kun jij straks met een gerust hart de weg op met een veilige en betrouwbare helm. Lees snel verder!

Inleiding

Bij het kopen van een motorhelm is het keurmerk een essentiële factor om rekening mee te houden. In dit blogartikel zullen we bespreken waarom het keurmerk belangrijk is en welke veiligheidsnormen het vertegenwoordigt. We zullen ook benadrukken waarom het dragen van een helm met het keurmerk cruciaal is voor de bescherming van je hoofd.

Veiligheidsnormen van het keurmerk

Het keurmerk op een motorhelm geeft aan dat deze voldoet aan specifieke veiligheidsnormen. Deze normen zijn vastgesteld door onafhankelijke instanties en worden regelmatig geüpdatet om te zorgen voor optimale bescherming. Enkele belangrijke veiligheidsnormen die het keurmerk vertegenwoordigt zijn:

 • ECE-norm (Economic Commission for Europe): Dit is een internationale veiligheidsnorm die wordt erkend in meer dan 50 landen. Helmen die voldoen aan de ECE-norm bieden een uitstekende bescherming bij impact en hebben een goede schokabsorptie.
 • DOT-norm (Department of Transportation): Deze norm wordt gehanteerd in de Verenigde Staten. Een helm met het DOT-keurmerk heeft onder andere een sterke buitenschaal en biedt bescherming bij hoge snelheden.
 • Snell-norm: Helmen die voldoen aan de Snell-norm hebben strenge tests doorstaan en bieden een hoge mate van bescherming. Deze norm wordt voornamelijk gebruikt bij professionele racesporten.

Bescherming van je hoofd

Het dragen van een helm met het keurmerk is van cruciaal belang voor de bescherming van je hoofd. Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom:

 1. Impactabsorptie: Helmen met het keurmerk zijn ontworpen om de impact van een val of botsing te absorberen. Ze zorgen ervoor dat de krachten die op je hoofd worden uitgeoefend, worden verspreid en verminderd, waardoor het risico op ernstig hoofdletsel aanzienlijk wordt verminderd.
 2. Buitenschaal: Helmen met het keurmerk hebben een sterke buitenschaal die je hoofd beschermt tegen scherpe objecten en andere gevaren. Deze schaal is zo ontworpen dat hij de impact absorbeert en voorkomt dat deze direct op je hoofd terechtkomt.
 3. Comfort en pasvorm: Helmen met het keurmerk zijn ontworpen met het oog op comfort en pasvorm. Ze zijn zo gemaakt dat ze goed op je hoofd aansluiten en niet verschuiven tijdens het rijden. Dit zorgt niet alleen voor een betere bescherming, maar ook voor een prettige rijervaring.

Waar vind je het keurmerk?

Als je op zoek bent naar een nieuwe motorhelm, is het belangrijk om er zeker van te zijn dat deze voldoet aan de veiligheidsnormen. Een manier om dit te controleren is door te kijken naar het keurmerk op de helm. In dit artikel zullen we je laten zien waar je het keurmerk op een motorhelm kunt vinden. We zullen de verschillende plaatsen op de helm bespreken waar het keurmerk kan worden aangebracht en hoe je het keurmerk kunt herkennen.

De verschillende plaatsen van het keurmerk

Het keurmerk kan op verschillende plaatsen op een motorhelm worden aangebracht. Hier zijn de meest voorkomende plekken waar je het keurmerk kunt vinden:

 1. Binnenvoering: Het keurmerk kan binnenin de motorhelm worden gestempeld of op een label worden gedrukt dat aan de binnenvoering is bevestigd. Dit is een van de meest betrouwbare plaatsen om het keurmerk te vinden, omdat het moeilijk te vervalsen is.
 2. Kinband: Het keurmerk kan ook op de kinband van de motorhelm staan. Dit is handig omdat het gemakkelijk te zien is wanneer je de helm draagt. Let wel op dat het keurmerk op de kinband niet vervaagd is of is verwijderd, omdat het anders de veiligheid van de helm kan beïnvloeden.
 3. Buitenkant van de helm: Sommige motorhelmen hebben het keurmerk op de buitenkant van de helm gedrukt. Dit kan bijvoorbeeld aan de achterkant of aan de zijkant van de helm zijn. Het voordeel hiervan is dat het keurmerk direct zichtbaar is voor anderen, zoals verkeersagenten of medeweggebruikers.

Het herkennen van het keurmerk

Nu je weet waar je het keurmerk op een motorhelm kunt vinden, is het belangrijk om te weten hoe je het keurmerk kunt herkennen. Hier zijn enkele kenmerken om op te letten:

 • Het keurmerk moet duidelijk leesbaar zijn en goed zichtbaar op de helm staan. Het mag niet vervaagd zijn of moeilijk te zien zijn.
 • Het keurmerk moet de juiste certificering aangeven, zoals ECE 22.05. Dit is de Europese norm voor motorhelmen en garandeert dat de helm aan de veiligheidseisen voldoet.
 • Het keurmerk moet vergezeld zijn van een identificatienummer, dat uniek is voor elke helm. Dit nummer kan worden gebruikt om de authenticiteit van de helm te verifiëren.

Hoe ziet het keurmerk eruit?

Het keurmerk op een motorhelm is een belangrijke indicator van de veiligheid en kwaliteit van het product. Het is essentieel om te weten hoe het keurmerk eruit ziet en welke informatie het bevat, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen bij het kopen van een helm.

Symbolen en codes op het keurmerk

Het keurmerk op een motorhelm bestaat uit verschillende symbolen en codes die aangeven aan welke veiligheidsnormen de helm voldoet. Hieronder staan de meest voorkomende symbolen en codes die je kunt tegenkomen:

 • ECE-markering: Dit is het belangrijkste symbool op een keurmerk en staat voor de Europese veiligheidsnorm. Het nummer dat volgt na de ECE-markering geeft aan welk land de norm heeft vastgesteld. Bijvoorbeeld, ECE 22.05 geeft aan dat de helm voldoet aan de veiligheidsnormen van de Europese Unie.
 • DOT-markering: Dit symbool staat voor de Department of Transportation in de Verenigde Staten. Een helm met een DOT-markering voldoet aan de Amerikaanse veiligheidsnormen.
 • Snell-certificering: Dit is een vrijwillige certificering die aangeeft dat de helm voldoet aan de strenge veiligheidsnormen van de Snell Memorial Foundation. Helmen met een Snell-certificering zijn vaak van hoge kwaliteit en bieden extra bescherming.

Herkennen van het keurmerk

Het herkennen van het keurmerk op een motorhelm is essentieel om er zeker van te zijn dat je een veilig en kwalitatief hoogwaardig product koopt. Hier zijn enkele tips om het keurmerk te herkennen:

 1. Controleer of het keurmerk duidelijk zichtbaar is op de helm. Het keurmerk moet niet gemakkelijk kunnen worden verwijderd of vervalst.
 2. Let op de symbolen en codes op het keurmerk. Controleer of de helm voldoet aan de normen die voor jou relevant zijn. Bijvoorbeeld, als je van plan bent om in Europa te rijden, moet de helm een ECE-markering hebben.
 3. Vergelijk verschillende helmen en keurmerken. Maak gebruik van een vergelijkingstabel om de belangrijkste details en voordelen van verschillende helmen te vergelijken. Denk bijvoorbeeld aan de veiligheidsnormen, het gewicht, het comfort en de prijs.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een motorhelm met het keurmerk?

Bij het kiezen van een motorhelm met het keurmerk zijn er enkele belangrijke factoren waar je op moet letten. Deze factoren zorgen ervoor dat je een helm kiest die niet alleen voldoet aan de veiligheidsnormen, maar ook comfortabel en geschikt is voor jouw behoeften. Hieronder bespreken we de verschillende kenmerken van een goede motorhelm en hoe je deze kunt combineren met het keurmerk om de beste keuze te maken.

Pasvorm

Een goede pasvorm is essentieel voor een helm. Een helm die te groot is, kan afzakken en je hoofd onvoldoende beschermen bij een val. Een te strakke helm kan echter oncomfortabel zijn en hoofdpijn veroorzaken. Let bij het passen van een helm op de volgende punten:

 • De helm moet stevig op je hoofd zitten, maar niet te strak.
 • Controleer of de helm goed aansluit op je voorhoofd, wangen en achterhoofd.
 • De wangkussens moeten comfortabel en stevig zijn.
 • Zorg ervoor dat de helm niet kan draaien wanneer je je hoofd beweegt.

Materiaal

Het materiaal waarvan de helm is gemaakt, speelt een belangrijke rol bij de bescherming. Hoewel er verschillende materialen worden gebruikt, zijn helmen gemaakt van glasvezel, carbonvezel of polycarbonaat over het algemeen de beste keuze. Deze materialen bieden een goede balans tussen sterkte en gewicht. Let ook op de volgende punten:

 • Controleer of het materiaal van de helm voldoet aan de Europese veiligheidsnormen.
 • Kies voor een helm met een stevige buitenschaal en een schokabsorberende binnenschaal.
 • Let op eventuele extra verstevigingen, zoals een kinbeugel of een dubbele schaalconstructie.

Ventilatie

Een goede ventilatie is belangrijk om oververhitting tijdens het rijden te voorkomen. Een helm met voldoende ventilatie kan zorgen voor een comfortabele rijervaring, vooral tijdens warme dagen. Let bij het kiezen van een helm op de volgende punten:

 • Controleer of de helm is voorzien van ventilatieopeningen aan de voorkant, bovenkant en achterkant.
 • Zorg ervoor dat de ventilatieopeningen verstelbaar zijn, zodat je de luchtstroom kunt aanpassen aan je behoeften.
 • Let op eventuele luchtinlaten en -uitlaten in het vizier om condensvorming te voorkomen.

Het keurmerk

Het keurmerk op een motorhelm geeft aan dat deze voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. Het keurmerk kan verschillende vormen hebben, zoals ECE, DOT of Snell. Het is belangrijk om te controleren of de helm het juiste keurmerk heeft voor het land waarin je rijdt. Let ook op de volgende punten:

 • Controleer de geldigheid van het keurmerk. Sommige helmen hebben mogelijk een verouderd keurmerk en voldoen niet aan de recente veiligheidsnormen.
 • Zoek naar helmen met extra certificeringen, zoals de “SHARP” test in het Verenigd Koninkrijk, die verder gaan dan de minimale vereisten van het keurmerk.

Belangrijke punten om naar te kijken bij het kiezen van een motorhelm met het keurmerk

Conclusie:

Om een motorhelm met het keurmerk te herkennen, moet je letten op de veiligheidsnormen, de plaatsen waar het keurmerk te vinden is, het uiterlijk van het keurmerk en de belangrijke factoren bij het kiezen van een helm. Door deze punten in overweging te nemen, kun je een veilige en kwalitatieve motorhelm kiezen die aan alle eisen voldoet. Vergeet niet om altijd te controleren op het keurmerk voordat je een motorhelm aanschaft!

Veelgestelde vragen over het keurmerk voor motorhelmen

Moet een motorhelm altijd het keurmerk hebben om veilig te zijn?

Ja, een motorhelm moet altijd het keurmerk hebben om veilig te zijn. Het keurmerk geeft aan dat de helm voldoet aan de veiligheidsnormen die zijn vastgesteld door de Europese Unie. Het keurmerk zorgt ervoor dat de helm getest is op verschillende criteria, zoals schokabsorptie, kinsluiting en zichtbaarheid. Het is belangrijk om altijd een helm te dragen die voldoet aan het keurmerk, omdat dit de beste garantie biedt voor de veiligheid van de motorrijder.

Zijn er bepaalde testen of standaarden waaraan een motorhelm moet voldoen om het keurmerk te krijgen?

Ja, er zijn specifieke testen en standaarden waaraan een motorhelm moet voldoen om het keurmerk te krijgen. In Europa wordt de veiligheid van motorhelmen beoordeeld volgens de ECE-R 22.05-norm. Deze norm bepaalt de minimale eisen waaraan een helm moet voldoen om als veilig beschouwd te worden.

Om het keurmerk te verkrijgen, moet de helm onder andere getest worden op schokabsorptie, kinriemsterkte, zichtveld en weerstand tegen penetratie. Deze tests worden uitgevoerd door geaccrediteerde laboratoria en de helmen moeten aan alle vereisten voldoen om het keurmerk te krijgen.

Het keurmerk zelf wordt aangegeven met een label, meestal aan de binnenzijde van de helm. Het is belangrijk om een helm te kiezen die voldoet aan deze normen en het keurmerk heeft, omdat dit aantoont dat de helm is getest en goedgekeurd voor veilig gebruik tijdens het motorrijden.

Kun je nog andere manieren gebruiken om te controleren of een motorhelm het keurmerk heeft?

Ja, er zijn andere manieren om te controleren of een motorhelm het keurmerk heeft. Allereerst kun je de helm controleren op de aanwezigheid van een keurmerksticker. Deze sticker bevindt zich meestal aan de binnenkant van de helm, op de voering of het kinbandje. Het keurmerk kan variëren afhankelijk van het land waarin de helm is geproduceerd. In Nederland wordt het ECE-keurmerk (Economic Commission for Europe) vaak gebruikt, terwijl in andere landen bijvoorbeeld het DOT-keurmerk (Department of Transportation) wordt gebruikt.

Daarnaast kun je het keurmerk ook controleren door de helm te scannen met een QR-code of barcode. Sommige fabrikanten voorzien hun helmen van een unieke code die je kunt scannen met een speciale app op je smartphone. Hiermee kun je de authenticiteit en geldigheid van het keurmerk verifiëren.

Het is ook raadzaam om de website van de fabrikant te bezoeken en te controleren of de helm daar wordt vermeld als een gecertificeerd product. Fabrikanten zijn vaak transparant over de keurmerken die hun helmen hebben verkregen en bieden informatie aan om de echtheid van het keurmerk te bevestigen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het controleren van het keurmerk een belangrijke stap is bij het kopen van een motorhelm. Het keurmerk toont aan dat de helm voldoet aan de veiligheidsnormen en biedt bescherming bij een val of ongeval. Vertrouw daarom niet alleen op uiterlijke kenmerken, maar controleer altijd of de helm het juiste keurmerk heeft.

14 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Kunt u aanbevelingen doen voor verdere lectuur over dit onderwerp?

  • Natuurlijk! Een paar boeken die ik zou aanbevelen zijn ‘Motorhelmen en veiligheid’ door Peter de Vries en ‘De ins en outs van keurmerken voor motorhelmen’ door Lisa Jansen. Deze boeken bieden gedetailleerde informatie over motorhelmen en het keurmerk.

 2. Het keurmerk wordt toegekend aan motorhelmen die voldoen aan specifieke veiligheidsnormen. Deze normen omvatten onder andere impacttesten en stabiliteitstests. Het keurmerk wordt toegekend door erkende instanties na grondige controle van de helm.

 3. Ik heb gemerkt dat sommige motorhelmen met het keurmerk duurder zijn dan andere. Is het de hogere prijs waard?

  • Hoewel prijs niet altijd een garantie is voor kwaliteit, is het over het algemeen verstandig om te investeren in een motorhelm met het keurmerk. Deze helmen zijn getest en voldoen aan strenge veiligheidseisen. Het beschermen van je hoofd is van vitaal belang, dus het is de hogere prijs vaak zeker waard.

 4. Er is veel discussie over welke keurmerken de beste zijn. Welke keurmerken raadt u aan om naar te zoeken?

  • Het is altijd het beste om te zoeken naar keurmerken die afkomstig zijn van erkende instanties zoals ECE (Economic Commission for Europe), SNELL (Snell Memorial Foundation) en DOT (Department of Transportation). Deze keurmerken worden algemeen erkend en geven aan dat de helm voldoet aan strenge veiligheidsnormen.

 5. Ik heb moeite met het vinden van een motorhelm met het keurmerk in mijn lokale winkels. Zijn er online winkels die u zou aanbevelen?

  • Ja, er zijn verschillende online winkels die motorhelmen met het keurmerk verkopen. Een paar populaire opties zijn Bol.com, MotoPort.nl en Helmonline.nl. Deze winkels hebben een breed assortiment aan motorhelmen van verschillende merken en prijsklassen.

 6. Kunt u meer details geven over hoe het keurmerk wordt toegekend aan een motorhelm?

 7. Ik heb een succesverhaal om te delen! Sinds ik een motorhelm met het keurmerk gebruik, voel ik me veel veiliger op de weg. Het geeft me gemoedsrust.

  • Dat is geweldig om te horen! Het dragen van een motorhelm met het keurmerk is inderdaad een belangrijke stap om jezelf te beschermen tijdens het rijden. Bedankt voor het delen van je succesverhaal!

 8. Ik heb gemerkt dat sommige motorhelmen meerdere keurmerken hebben. Betekent dit dat ze veiliger zijn?

  • Het hebben van meerdere keurmerken kan inderdaad aangeven dat een motorhelm aan verschillende veiligheidsnormen voldoet. Het is echter belangrijk om te controleren of de keurmerken afkomstig zijn van erkende instanties en of ze geldig zijn. Sommige helmen kunnen ook keurmerkstickers hebben die niet authentiek zijn.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen