Hoe herken je een goedgekeurde Duitse motorhelm?

Hallo daar! Ben je op zoek naar een nieuwe motorhelm, maar weet je niet zeker hoe je een goedgekeurde Duitse motorhelm kunt herkennen? Geen zorgen, we zijn er om je te helpen! In deze blogpost zullen we je alles vertellen wat je moet weten over het identificeren van een goedgekeurde Duitse motorhelm. Of je nu een ervaren motorrijder bent of net begint, het is essentieel om een helm te hebben die voldoet aan de hoogste veiligheidsnormen. Dus laten we meteen beginnen en ontdekken hoe je een goedgekeurde Duitse motorhelm kunt herkennen!

Certificeringen en keurmerken

Motorhelmen zijn van cruciaal belang voor de veiligheid van motorrijders. Het is dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de helm die je draagt voldoet aan de hoogste veiligheidsnormen. In Duitsland zijn er verschillende certificeringen en keurmerken die worden gebruikt om de veiligheid en kwaliteit van motorhelmen te waarborgen. In dit artikel zullen we deze certificeringen en keurmerken bespreken en uitleggen waar je op moet letten bij het kiezen van een betrouwbare motorhelm.

ECE 22.05

ECE 22.05 is een van de meest gangbare certificeringen voor motorhelmen in Europa, inclusief Duitsland. Deze certificering wordt uitgegeven door de United Nations Economic Commission for Europe (UNECE) en stelt strenge eisen aan de veiligheid en prestaties van motorhelmen. Enkele belangrijke punten om te weten over de ECE 22.05-certificering zijn:

 • Helmen die voldoen aan de ECE 22.05-norm hebben het ECE-label op de helm.
 • De certificering omvat tests op het gebied van schokabsorptie, kinriemretentie en zichtbaarheid.
 • Helmen die aan deze certificering voldoen, zijn goedgekeurd voor gebruik op de openbare wegen in Europa.

DOT

DOT is een Amerikaanse certificering die ook wordt erkend in Duitsland. Deze certificering wordt uitgegeven door het Amerikaanse Department of Transportation (DOT) en stelt vergelijkbare veiligheidseisen als de ECE 22.05-certificering. Enkele belangrijke punten om te weten over de DOT-certificering zijn:

 • Helmen die voldoen aan de DOT-norm hebben het DOT-label op de helm.
 • De DOT-certificering omvat tests op het gebied van schokabsorptie, kinriemretentie en penetratieweerstand.
 • Helmen die aan deze certificering voldoen, zijn goedgekeurd voor gebruik op de openbare wegen in de Verenigde Staten en andere landen, waaronder Duitsland.

Snell

Snell is een onafhankelijke, non-profit organisatie die specifieke veiligheidscertificeringen uitgeeft voor motorhelmen. Deze certificeringen gaan nog een stap verder dan de ECE 22.05 en DOT-certificeringen. Enkele belangrijke punten om te weten over de Snell-certificering zijn:

 • Helmen die voldoen aan de Snell-certificering hebben het Snell-label op de helm.
 • De Snell-certificering omvat tests op het gebied van schokabsorptie, kinriemretentie, zichtbaarheid en bescherming tegen penetratie.
 • Helmen die aan deze certificering voldoen, bieden een nog hoger niveau van bescherming en veiligheid.

Vergelijkingstabel

Om een beter overzicht te krijgen van de verschillende certificeringen en keurmerken, hebben we een vergelijkingstabel opgesteld:

Certificering Tests Geschikt voor gebruik in
ECE 22.05 Schokabsorptie Europa
Kinriemretentie
Zichtbaarheid
DOT Schokabsorptie Verenigde Staten
Kinriemretentie
Penetratieweerstand
Snell Schokabsorptie Wereldwijd
Kinriemretentie
Zichtbaarheid
Bescherming tegen
penetratie

Waar op te letten

Bij het kiezen van een motorhelm is het belangrijk om te controleren of deze voldoet aan de vereiste certificeringen en keurmerken. Hier zijn enkele belangrijke punten om op te letten:

 • Controleer of de helm het juiste label heeft dat overeenkomt met de vereiste certificering, zoals het ECE-label voor Europa.
 • Lees de productbeschrijving en specificaties om te zien welke tests de helm heeft doorstaan.
 • Overweeg om een helm te kiezen die voldoet aan een hogere certificering, zoals de Snell-certificering, voor een hoger niveau van bescherming.

Onthoud dat de veiligheid van motorhelmen van groot belang is. Door te kiezen voor een helm die voldoet aan de juiste certificeringen en keurmerken, kun je er zeker van zijn dat je de beste bescherming krijgt tijdens het motorrijden.

Materiaal en constructie

Een goedgekeurde Duitse motorhelm is een essentieel onderdeel van de uitrusting van iedere motorrijder. Het is belangrijk om te begrijpen welke materialen en constructietechnieken worden gebruikt bij het vervaardigen van deze helmen, en hoe ze bijdragen aan de veiligheid en duurzaamheid ervan. In dit artikel zullen we dieper ingaan op dit onderwerp en alle belangrijke aspecten behandelen.

Materialen die worden gebruikt

Bij het vervaardigen van een hoogwaardige Duitse motorhelm worden verschillende materialen gebruikt, elk met hun eigen unieke eigenschappen en voordelen. Hier zijn enkele van de meest gebruikte materialen:

 1. Glasvezelversterkt kunststof (GRP): GRP is een lichtgewicht materiaal dat sterker is dan gewoon kunststof. Het biedt uitstekende schokabsorptie en heeft een hoge weerstand tegen penetratie. Helmen gemaakt van GRP zijn duurzaam en bieden een goede bescherming tegen impact.
 2. Carbonvezel: Carbonvezel is een zeer sterk en licht materiaal dat vaak wordt gebruikt in hoogwaardige motorhelmen. Het biedt een uitstekende bescherming tegen impact en heeft een hoge weerstand tegen penetratie. Helmen gemaakt van carbonvezel zijn duurder, maar bieden een hoger niveau van bescherming.
 3. Polycarbonaat: Polycarbonaat is een ander populair materiaal dat wordt gebruikt in motorhelmen. Het is lichtgewicht, flexibel en biedt een goede schokabsorptie. Polycarbonaat helmen zijn betaalbaar en bieden een goede balans tussen bescherming en prijs.

Constructietechnieken

Naast de materialen is ook de constructie van een Duitse motorhelm van groot belang voor de veiligheid en duurzaamheid ervan. Hier zijn enkele van de belangrijkste constructietechnieken die worden gebruikt:

 1. Multi-Density EPS: EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen en wordt gebruikt als schokabsorberende laag in de helm. Bij een impact wordt de energie geabsorbeerd en verdeeld over de helm. Multi-Density EPS, waarbij verschillende dichtheden van EPS worden gebruikt, biedt een betere bescherming bij verschillende impactniveaus.
 2. Integraalhelm: Een integraalhelm is een type helm dat het hele hoofd en gezicht bedekt. Het biedt een optimale bescherming tegen impact en is vaak de keuze van professionele motorrijders. Integraalhelmen hebben een sterke en stabiele constructie.
 3. Vizier: Het vizier van een helm is essentieel voor de bescherming van het gezicht en de ogen van de motorrijder. Een goed vizier moet krasbestendig, anti-condens en UV-bestendig zijn. Sommige helmen hebben ook een zonnevizier ingebouwd om de ogen te beschermen tegen fel zonlicht.

Voordelen

Een goedgekeurde Duitse motorhelm, vervaardigd met hoogwaardige materialen en constructietechnieken, biedt diverse voordelen:

 • Uitstekende bescherming tegen impact en penetratie
 • Duurzaamheid en langere levensduur
 • Lichtgewicht en comfortabel om te dragen
 • Verbeterde schokabsorptie voor meer veiligheid
 • Veilige en betrouwbare bevestigingssystemen zoals kinbanden en sluitingen
 • Goede ventilatie en luchtstroom om oververhitting te voorkomen

Vergelijkingstabel

Hieronder vindt u een vergelijkingstabel die de belangrijkste kenmerken en voordelen van verschillende materialen en constructietechnieken samenvat:

Materiaal/Techniek Kenmerken
Glasvezelversterkt kunststof (GRF) Sterk, lichtgewicht, goede bescherming, duurzaam
Carbonvezel Zeer sterk, lichtgewicht, uitstekende bescherming, duurder
Polycarbonaat Lichtgewicht, flexibel, goede bescherming, betaalbaar
Multi-Density EPS Biedt betere bescherming bij verschillende impactniveaus
Integraalhelm Biedt optimale bescherming voor het hele hoofd en gezicht
Vizier Beschermt het gezicht en de ogen tegen impact en UV-stralen

Het is van vitaal belang om bij het kiezen van een motorhelm rekening te houden met de gebruikte materialen en constructietechnieken. Een goedgekeurde Duitse motorhelm biedt de beste combinatie van veiligheid, comfort en duurzaamheid. Investeer in een kwaliteitshelm en zorg voor uw eigen veiligheid op de weg.

Pasvorm en comfort: waar moet je op letten bij het kiezen van een motorhelm?

Een goede pasvorm en comfort zijn van cruciaal belang bij het kiezen van een motorhelm. Of je nu een tochtje maakt door de stad of een lange rit maakt, je wilt ervoor zorgen dat je helm goed past en comfortabel zit. In dit artikel bespreken we waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste maat en hoe je ervoor kunt zorgen dat de helm comfortabel blijft, zelfs tijdens lange ritten.

1. De juiste maat kiezen

Het begint allemaal met het kiezen van de juiste maat helm. Een te strakke helm kan ongemakkelijk zijn en zelfs hoofdpijn veroorzaken, terwijl een te losse helm je niet voldoende bescherming biedt. Hier zijn een paar tips om de juiste maat te kiezen:

 • Meet de omtrek van je hoofd met behulp van een meetlint. Plaats het meetlint ongeveer 2,5 cm boven je wenkbrauwen en rond je hoofd op het breedste punt.
 • Vergelijk de gemeten omtrek met de maattabel van de helmfabrikant. Elke fabrikant heeft zijn eigen maatvoering, dus zorg ervoor dat je de maattabel van het specifieke merk raadpleegt.
 • Als je tussen twee maten in zit, kies dan altijd de kleinere maat. Helmen hebben de neiging om een beetje uit te rekken na verloop van tijd, dus het is beter om een iets strakkere pasvorm te hebben dan een te losse.

2. Het belang van een goede pasvorm

Naast het kiezen van de juiste maat, is het ook belangrijk dat de helm goed aansluit op je hoofd. Een goede pasvorm zorgt voor stabiliteit en minimaliseert de kans op schuiven of draaien tijdens het rijden. Hier zijn een paar kenmerken van een helm met een goede pasvorm:

 • De helm moet stevig op je hoofd zitten, zonder dat het ongemakkelijk wordt.
 • De wangstukken moeten je wangen lichtjes raken, zonder dat het pijnlijk is.
 • De helm mag niet omhoog komen wanneer je je hoofd naar voren buigt.
 • De helm moet strak aansluiten rond je voorhoofd, zonder dat het druk uitoefent op je slapen.

3. Zorgen voor extra comfort

Om ervoor te zorgen dat je helm comfortabel zit, zelfs tijdens lange ritten, zijn er een paar dingen die je kunt doen:

 • Investeer in een helm met een goede ventilatie. Ventilatieopeningen zorgen voor luchtstroom en voorkomen dat je hoofd te warm wordt. Kijk bijvoorbeeld naar de Shoei GT-Air II, die uitstekende ventilatie biedt.
 • Controleer of de helm een verwijderbare en wasbare voering heeft. Dit maakt het gemakkelijk om de voering schoon te houden en het zorgt voor een frisse geur, zelfs na lange ritten. De AGV K-3 SV is een goed voorbeeld van een helm met een verwijderbare voering.
 • Kies voor een helm met een geïntegreerd zonnevizier. Dit zorgt ervoor dat je gemakkelijk kunt schakelen tussen een helder vizier en een getint vizier, afhankelijk van de weersomstandigheden. De HJC RPHA 70 biedt bijvoorbeeld een geïntegreerd zonnevizier.
 • Overweeg het gebruik van een helmmuts. Een helmmuts kan helpen om zweet en oliën van je haar op te nemen, waardoor de voering van de helm langer schoon blijft en het comfort wordt verbeterd.

Samenvattend

Een goede pasvorm en comfort zijn essentieel bij het kiezen van een motorhelm. Zorg ervoor dat je de juiste maat kiest en let op de pasvorm om stabiliteit en bescherming te garanderen. Investeer in een helm met goede ventilatie, een verwijderbare voering en een geïntegreerd zonnevizier om extra comfort te bieden tijdens lange ritten. Vergeet niet dat een helmmuts kan helpen om het comfort te verbeteren en de levensduur van je helm te verlengen. Met deze tips kun je ervoor zorgen dat je helm perfect past en comfortabel zit, zodat je veilig en genietend van je motorritten kunt genieten.

Onderhoud en vervanging van je motorhelm: Tips voor het behouden van beschermende eigenschappen

Een motorhelm is een essentieel onderdeel van de veiligheidsuitrusting voor elke motorrijder. Het beschermt je hoofd tegen verwondingen bij een val of een ongeval. Om ervoor te zorgen dat je helm zijn beschermende eigenschappen behoudt, is regelmatig onderhoud en tijdige vervanging belangrijk. In dit artikel delen we enkele tips over hoe je je helm in goede staat kunt houden en wanneer het tijd is om een nieuwe helm aan te schaffen.

Onderhoudstips voor je motorhelm

Door regelmatig onderhoud kun je ervoor zorgen dat je motorhelm in optimale staat blijft. Hier zijn enkele belangrijke tips om in gedachten te houden:

 • Reinigen: Reinig je helm regelmatig met een mild schoonmaakmiddel en water. Vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën die de beschermende bekleding kunnen beschadigen. Zorg ervoor dat je de binnenkant van de helm ook schoonmaakt, vooral als je regelmatig zweet tijdens het rijden.
 • Inspectie: Controleer regelmatig de staat van je helm. Let op scheuren, deuken of andere beschadigingen. Controleer ook de riemen en sluitingen om ervoor te zorgen dat ze goed werken en stevig vastzitten.
 • Vervanging van onderdelen: Als je merkt dat een onderdeel van je helm beschadigd is, zoals het vizier of de kinband, vervang dit dan zo snel mogelijk. Beschadigde onderdelen kunnen de veiligheid van je helm verminderen.
 • Bewaren: Bewaar je helm op een koele en droge plaats, weg van direct zonlicht. Vermijd het laten vallen van de helm, omdat dit de beschermende eigenschappen kan verminderen.

Wanneer is het tijd om een nieuwe helm te kopen?

Hoewel je je helm met regelmatig onderhoud in goede staat kunt houden, zal er uiteindelijk een moment komen waarop je een nieuwe helm moet aanschaffen. Hier zijn enkele indicatoren om op te letten:

 • Leeftijd: Helmen hebben een beperkte levensduur van ongeveer vijf tot zeven jaar. Na deze periode kan het materiaal zijn beschermende eigenschappen verliezen, zelfs als er geen zichtbare schade is. Het is belangrijk om je helm te vervangen, zelfs als deze er nog goed uitziet.
 • Impact: Als je helm betrokken is geweest bij een val of een ongeval, moet je deze onmiddellijk vervangen, zelfs als er geen zichtbare schade is. De impact kan de structuur en het beschermende vermogen van de helm hebben aangetast.
 • Pasvorm: Als je merkt dat je helm niet meer goed past of comfortabel zit, kan het tijd zijn voor een nieuwe helm. Een slechte pasvorm kan de beschermende functie van de helm beïnvloeden.

Belangrijke overwegingen bij het kiezen van een nieuwe helm

Bij het kiezen van een nieuwe helm zijn er enkele belangrijke overwegingen om rekening mee te houden:

 • Veiligheidsnormen: Zorg ervoor dat de helm voldoet aan de geldende veiligheidsnormen, zoals de ECE 22.05-norm in Europa. Deze normen garanderen dat de helm getest is en voldoet aan de minimale veiligheidseisen.
 • Pasvorm: Kies een helm die goed past bij de vorm van je hoofd en comfortabel aanvoelt. Een goede pasvorm zorgt ervoor dat de helm goed op zijn plaats blijft zitten tijdens het rijden.
 • Ventilatie: Let op de ventilatiemogelijkheden van de helm. Een goed geventileerde helm zorgt voor een comfortabele rijervaring, vooral tijdens warme dagen.
 • Extra functies: Sommige helmen hebben extra functies, zoals een geïntegreerd zonnevizier of Bluetooth-connectiviteit. Overweeg welke functies voor jou belangrijk zijn en kies een helm die daaraan voldoet.

Het regelmatig onderhouden en tijdig vervangen van je motorhelm is essentieel om de beschermende eigenschappen te behouden. Door deze tips te volgen en bewust te zijn van wanneer het tijd is voor een nieuwe helm, kun je ervoor zorgen dat je altijd veilig en beschermd op de weg rijdt.

Het belang van het herkennen van een goedgekeurde Duitse motorhelm

Conclusie:

Als je op zoek bent naar een goedgekeurde Duitse motorhelm, zijn er een aantal belangrijke factoren waar je op moet letten. Ten eerste is het essentieel om te controleren of de helm de juiste certificeringen heeft. Daarnaast is het materiaal en de constructie van de helm van groot belang voor de veiligheid. Ook moet je letten op de pasvorm, zodat de helm goed op je hoofd aansluit. Tot slot is het onderhoud van de helm cruciaal om de veiligheid te waarborgen. Door deze punten in overweging te nemen, kun je een helm kiezen die voldoet aan de hoogste veiligheidsnormen en tegelijkertijd comfortabel is. Veel plezier en veilige ritten!

10 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik heb onlangs een ongeluk gehad en mijn Duitse motorhelm heeft me echt beschermd. Het is belangrijk om te investeren in een kwaliteitshelm!

 2. Kun je meer vertellen over de verschillende certificeringen en keurmerken die er zijn voor Duitse motorhelmen?

 3. Kan de certificering van een motorhelm verlopen? Moet ik mijn helm na een bepaalde tijd vervangen?

 4. Ik heb gemerkt dat helmen gemaakt van koolstofvezel erg populair zijn. Wat zijn de voordelen van dit materiaal?

 5. Kun je een aanbeveling doen voor een betaalbare Duitse motorhelm met goede certificeringen en een comfortabele pasvorm?

 6. Ik heb gehoord dat er een debat is over het gebruik van zonnevizieren op helmen. Wat is jouw mening hierover?

 7. Ik wil graag toevoegen dat het ook belangrijk is om de helm regelmatig schoon te maken en te onderhouden. Heb je nog tips voor het onderhoud?

  • Zeker! Het is belangrijk om de helm schoon te maken met een milde zeep en water. Zorg ervoor dat je de voering en het vizier regelmatig controleert en vervangt indien nodig.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen