Hoe herken ik een motorhelm met goede UV-bescherming?

Hoe herken ik een motorhelm met goede UV-bescherming?

In deze stapsgewijze handleiding leer je hoe je een motorhelm kunt herkennen die goede UV-bescherming biedt. Het doel van deze gids is om je te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze bij het kopen van een motorhelm, zodat je jezelf kunt beschermen tegen schadelijke UV-stralen tijdens het motorrijden.

Stap 1: Begrijp waarom UV-bescherming belangrijk is

Voordat je begint met het zoeken naar een motorhelm met goede UV-bescherming, is het belangrijk om te begrijpen waarom dit zo belangrijk is. UV-stralen kunnen schadelijk zijn voor je huid en ogen, vooral bij langdurige blootstelling. Het dragen van een motorhelm met goede UV-bescherming kan helpen om deze risico’s te verminderen.

Stap 2: Controleer het etiket of de productinformatie

Bij het kopen van een motorhelm is het belangrijk om te controleren of de helm UV-bescherming biedt. Dit kun je doen door het etiket of de productinformatie te controleren. Zoek naar specifieke vermeldingen zoals “UV-bescherming” of “beschermt tegen schadelijke UV-stralen”. Deze informatie kan je een indicatie geven of de helm geschikt is.

Stap 3: Kies een helm met een getinte of spiegelende vizier

Een andere manier om een motorhelm met goede UV-bescherming te herkennen, is door te kijken naar het vizier. Kies voor een helm met een getinte of spiegelende vizier, omdat deze de ogen beter kunnen beschermen tegen UV-stralen. Het vizier moet ook groot genoeg zijn om het hele gezicht te bedekken.

Stap 4: Vraag om advies en lees reviews

Als je twijfelt over de UV-bescherming van een bepaalde motorhelm, aarzel dan niet om advies te vragen aan experts of om reviews te lezen. Zoek naar ervaringen van andere motorrijders die de helm hebben gebruikt en kijk of ze positieve opmerkingen maken over de UV-bescherming.

Stap 5: Probeer de helm uit en voel je comfortabel

Tot slot is het belangrijk om de motorhelm zelf uit te proberen en ervoor te zorgen dat je je er comfortabel in voelt. Een goede pasvorm en comfort zijn essentieel voor een veilige rit. Zorg ervoor dat de helm goed aansluit op je hoofd en dat er geen openingen zijn waar UV-stralen doorheen kunnen komen.

Met deze stappen kun je een motorhelm herkennen die goede UV-bescherming biedt. Zorg ervoor dat je jezelf beschermt tegen schadelijke UV-stralen tijdens het motorrijden en geniet van de rit met een gerust hart!

1

Stap 1: Controleer het UV-label

Stap 1: Zoek naar het UV-label op de motorhelm. Dit label geeft aan of de helm UV-bescherming biedt. Om het label te vinden, kijk je aan de binnenkant van de helm, meestal bij de kinriem of op de voering. Het UV-label kan verschillende vormen en maten hebben, maar het bevat meestal de tekst “UV-bescherming” of een afbeelding van een zonnetje. Soms staat er ook een getal op het label, zoals “UV400”, wat betekent dat de helm bescherming biedt tegen 99-100% van de UV-stralen. Als je het label niet direct ziet, kun je ook de handleiding van de helm raadplegen, daar staat vaak informatie over de UV-bescherming.

Stap 2: Controleer of het UV-label nog geldig is. Sommige motorhelmen hebben een vervaldatum op het UV-label staan. Dit betekent dat de UV-bescherming na een bepaalde periode niet meer gegarandeerd kan worden. Als de vervaldatum is verstreken, is het raadzaam om de helm te vervangen of de UV-bescherming op een andere manier te verzekeren, bijvoorbeeld door een zonneklep op je helm te dragen. Als het UV-label geen vervaldatum heeft, kun je ervan uitgaan dat de helm nog steeds UV-bescherming biedt. Vergeet niet om regelmatig het UV-label te controleren om er zeker van te zijn dat je helm je nog steeds beschermt tegen schadelijke UV-stralen.

2

Stap 2: Controleer de UV-factor

Stap 2: Controleer de UV-factor.

Controleer de UV-factor op het UV-label. Deze factor geeft aan hoeveel UV-straling de helm tegenhoudt. Dit is belangrijk omdat UV-straling schadelijk kan zijn voor je huid en ogen. Een hogere UV-factor betekent dat de helm meer bescherming biedt tegen UV-straling.

Om de UV-factor te controleren, zoek je naar het UV-label op de helm. Dit label is meestal te vinden aan de binnenkant van de helm of op de kinband. Het label bevat informatie over de UV-factor en andere belangrijke kenmerken van de helm.

Bijvoorbeeld, stel je voor dat je een helm hebt met een UV-factor van 30. Dit betekent dat de helm ongeveer 97% van de UV-straling tegenhoudt. Als je een helm hebt met een UV-factor van 50, dan biedt deze nog betere bescherming en houdt ongeveer 98% van de UV-straling tegen. Het is belangrijk om te weten dat een hogere UV-factor niet betekent dat je volledig beschermd bent tegen UV-straling, dus het is nog steeds belangrijk om andere maatregelen te nemen, zoals het dragen van zonnebrandcrème en het vermijden van directe blootstelling aan de zon.

3

Stap 3: Kijk naar het materiaal

Let op het materiaal waarvan de motorhelm is gemaakt. Sommige materialen bieden van nature al UV-bescherming. Het is belangrijk om te weten welk materiaal is gebruikt bij het vervaardigen van de helm, omdat dit invloed kan hebben op de bescherming tegen UV-straling. Kijk naar het label of de productinformatie om erachter te komen welk materiaal er is gebruikt. Materialen zoals polycarbonaat en glasvezel kunnen van nature al UV-bescherming bieden. Deze helmmaterialen hebben een dichte structuur en kunnen UV-straling absorberen en reflecteren, waardoor je hoofd beter beschermd is tegen schadelijke zonnestralen.

Let bij het kiezen van een motorhelm dus op het materiaal waarvan deze gemaakt is. Zorg ervoor dat het materiaal UV-bescherming biedt, zodat je hoofd goed beschermd is tegen de schadelijke effecten van de zon. Controleer het label of de productinformatie om erachter te komen welk materiaal er is gebruikt. Mocht je hier geen informatie over kunnen vinden, vraag dan advies aan een verkoper in de winkel. Zij kunnen je helpen bij het kiezen van een helm met het juiste materiaal dat UV-bescherming biedt.

4

Stap 4: Overweeg een getinte helm

Een getinte helm kan ook extra bescherming bieden tegen UV-straling. UV-straling kan schadelijk zijn voor je huid en ogen, vooral tijdens lange ritten onder de felle zon. Daarom is het belangrijk om jezelf te beschermen met een helm die een getint vizier heeft. Dit vizier fungeert als een zonnebril en blokkeert schadelijke UV-stralen, waardoor je ogen en huid beschermd worden. Overweeg daarom om een helm met getint vizier te kiezen, zodat je niet alleen beschermd bent tegen ongelukken, maar ook tegen schadelijke straling.

Als je een nieuwe helm gaat kopen, let dan op het vizier. Controleer of de helm een getint vizier heeft en of het voldoende bescherming biedt tegen UV-straling. Het vizier moet donker genoeg zijn om fel zonlicht te blokkeren, maar niet zo donker dat het je zicht belemmert. Probeer de helm met het getinte vizier uit om te zien of het prettig aanvoelt en je een goed zicht geeft. Let ook op de kwaliteit van het vizier en of het krasbestendig is. Een getint vizier kan je extra bescherming bieden tegen UV-straling, dus neem de tijd om een helm te kiezen die aan al jouw eisen voldoet.

5

Stap 5: Raadpleeg de experts

Als je twijfelt over de UV-bescherming van een motorhelm, raadpleeg dan de experts. Zij kunnen je adviseren over de beste keuze. Het is belangrijk om je hoofd te beschermen tegen schadelijke UV-stralen tijdens het motorrijden. Om er zeker van te zijn dat je een helm kiest met de juiste UV-bescherming, kun je het beste contact opnemen met de experts. Zij hebben uitgebreide kennis en ervaring op dit gebied en kunnen je helpen bij het maken van de juiste keuze.

Om de experts te raadplegen, kun je verschillende stappen volgen. Allereerst kun je online onderzoek doen naar gerespecteerde motorhelmexperts of gespecialiseerde winkels die gespecialiseerd zijn in motorkleding en -accessoires. Kijk naar hun beoordelingen en bezoek hun websites om te zien welke informatie ze verstrekken over UV-bescherming. Neem vervolgens contact op met de experts via e-mail of telefoon en stel je vragen over de UV-bescherming van motorhelmen. Zorg ervoor dat je specifieke vragen stelt over de mate van bescherming, de gebruikte materialen en eventuele certificeringen die de helm heeft ontvangen. Op basis van hun antwoorden kun je de beste keuze maken en een motorhelm kiezen die je hoofd optimaal beschermt tegen UV-stralen.

De juiste keuze maken

In deze gids hebben we besproken hoe je een motorhelm kunt herkennen met goede UV-bescherming. Het is belangrijk om te kijken naar het keurmerk, de kwaliteit van het materiaal en de donkere tint van het vizier. Daarnaast is het aan te raden om te investeren in een helm van een betrouwbaar merk. Door deze tips te volgen, kun je er zeker van zijn dat je motorhelm je de nodige bescherming biedt tegen schadelijke UV-straling. Veel plezier en veilige ritten!

Handige Tips

 • Controleer het label: Zoek naar een helm met een label dat aangeeft dat de helm een goede UV-bescherming biedt. Dit label kan bijvoorbeeld aangeven dat de helm voldoet aan de Europese normen voor UV-bescherming
 • Kies een helm met een donkere tint: Helmen met een donkere tint bieden over het algemeen betere UV-bescherming dan helmen met een lichte tint. Dit komt omdat de donkere tint meer UV-straling blokkeert
 • Controleer het materiaal: Zorg ervoor dat de helm is gemaakt van materialen die UV-straling kunnen blokkeren. Materialen zoals polycarbonaat en glasvezel hebben bijvoorbeeld goede UV-beschermingseigenschappen
 • Kijk naar de pasvorm: Een goed passende helm met een goede afdichting rondom het gezicht kan helpen om UV-straling buiten te houden. Zorg ervoor dat de helm goed aansluit op je hoofd en dat er geen openingen zijn waar de zonnestralen doorheen kunnen komen
 • Raadpleeg experts: Als je nog steeds twijfelt, kun je altijd een gespecialiseerde winkel of een expert op het gebied van motorhelmen raadplegen. Zij kunnen je helpen bij het kiezen van een helm met goede UV-bescherming die past bij jouw specifieke behoeften

Hoe de Motorhelm met UV-bescherming te gebruiken: stapsgewijze instructies

 • Zorg ervoor dat je de helm goed past: Meet je hoofd op en kies de juiste maat helm. Het is belangrijk dat de helm stevig op je hoofd zit, maar niet te strak. Pas verschillende helmen om de beste pasvorm te vinden
 • Draag de helm altijd tijdens het rijden: Om te profiteren van de UV-bescherming, moet je de helm altijd dragen wanneer je op je motor rijdt, zelfs op bewolkte dagen. Zorg ervoor dat de helm goed is vastgemaakt en op de juiste manier op je hoofd is geplaatst
 • Controleer de UV-bescherming van de helm: Lees de specificaties van de helm om er zeker van te zijn dat deze UV-bescherming biedt. De helm moet een UV-beschermende coating of een speciaal behandeld vizier hebben om je te beschermen tegen schadelijke zonnestralen
 • Onderhoud de helm goed: Reinig de helm regelmatig met een mild reinigingsmiddel en water om vuil en stof te verwijderen. Gebruik geen schurende materialen die de UV-bescherming kunnen beschadigen. Controleer de helm ook regelmatig op slijtage of beschadigingen
 • Vervang de helm indien nodig: Als de helm beschadigd raakt of na een val, moet je deze vervangen. Zelfs als de zichtbare schade minimaal lijkt, kan de bescherming van de helm verminderd zijn. Het is beter om veilig te blijven en een nieuwe helm aan te schaffen
 • Ik hoop dat deze punten je helpen om de “Motorhelm met UV-bescherming” op de juiste manier te gebruiken tijdens het motorrijden. Veel plezier en rij veilig!

12 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Kun je wat meer vertellen over de verschillende soorten materialen die worden gebruikt in motorhelmen met UV-bescherming?

 2. Zou je ook kunnen uitleggen wat het UV-label precies inhoudt?

 3. Zijn er nog andere factoren waar ik rekening mee moet houden bij het kiezen van een motorhelm met UV-bescherming?

  • Naast UV-bescherming is het ook belangrijk om te zorgen voor een goede pasvorm en voldoende ventilatie in de helm. Daarnaast kan het handig zijn om te letten op het gewicht en de aerodynamica van de helm voor comfort tijdens het rijden.

 4. Heb je een specifieke aanbeveling voor een helm met een hoge UV-factor?

 5. Ik heb een helm met een hoog UV-beschermingsniveau gekocht en ik merk echt een verschil in comfort tijdens het rijden in de zon. Bedankt voor de gids!

 6. Zou je in een volgend artikel kunnen ingaan op de beste manieren om een motorhelm schoon te maken en te onderhouden voor optimale UV-bescherming?

  • Dat is een geweldig idee voor een volgend artikel! Ik zal zeker een gids schrijven over het reinigen en onderhouden van motorhelmen voor optimale UV-bescherming. Bedankt voor de suggestie!

 7. Ik ben benieuwd naar de effectiviteit van getinte helmen in het blokkeren van UV-stralen.

  • Getinte helmen kunnen inderdaad helpen bij het verminderen van blootstelling aan UV-stralen, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de helm ook voldoende bescherming biedt tegen andere vormen van impact en letsel.

 8. Ik heb gemerkt dat sommige helmen een speciale coating hebben voor extra UV-bescherming. Is dit een goede keuze?

  • Een helm met een speciale UV-coating kan inderdaad extra bescherming bieden tegen schadelijke UV-stralen. Het is echter ook belangrijk om te controleren of de helm voldoet aan andere veiligheidsstandaarden en een goede pasvorm heeft.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen