Hoe een motorhelm met aerodynamisch ontwerp te testen en te controleren

In deze stapsgewijze handleiding leer je hoe je een motorhelm met aerodynamisch ontwerp kunt testen en controleren. Je ontdekt waarom het belangrijk is om de aerodynamica van de helm te controleren en hoe dit je veiligheid tijdens het rijden kan vergroten.

1

Stap 1: Controleer de helmschaal

 • Inspecteer de helmschaal grondig op mogelijke scheuren, deuken of andere beschadigingen.
 • Let vooral op de bovenkant, zijkanten en achterkant van de schaal.
 • Gebruik je vingers om eventuele barsten of oneffenheden te voelen.
 • Als je een scheur, deuk of andere beschadiging vindt, is het belangrijk om de helm niet te gebruiken.
 • Een intacte helmschaal zorgt voor een goede bescherming in het geval van een val of botsing.
 • Het is essentieel om de helm regelmatig te controleren op beschadigingen, vooral na een val of botsing.
2

Stap 2: Controleer de ventilatieopeningen

Stap 2: Controleer de ventilatieopeningen.

Om ervoor te zorgen dat je helm optimaal ventileert en je hoofd koel blijft tijdens het dragen, is het belangrijk om de ventilatieopeningen regelmatig te controleren. Volg deze eenvoudige stappen om te controleren of de ventilatieopeningen van je helm goed werken:

 • Open en sluit de ventilatieopeningen: Begin met het openen van alle ventilatieopeningen van je helm. Dit kan meestal gedaan worden door een schuifmechanisme of door een knop in te drukken. Zorg ervoor dat alle ventilatieopeningen soepel openen en sluiten zonder vast te zitten.
 • Controleer de werking: Nadat je de ventilatieopeningen hebt geopend, houd je je hand voor elke opening en adem je diep in. Je zou een duidelijke luchtstroom moeten voelen. Ga door met het controleren van elke opening en zorg ervoor dat de luchtstroom consistent is en niet belemmerd wordt. Als je merkt dat er een ventilatieopening is die geen lucht doorlaat of problemen heeft, neem dan contact op met de fabrikant van de helm voor verdere assistentie.
 • Reinig de ventilatieopeningen: Vergeet niet om regelmatig de ventilatieopeningen van je helm schoon te maken. Stof, vuil en insecten kunnen zich ophopen en de luchtstroom belemmeren. Gebruik een zachte borstel of een doek om de ventilatieopeningen voorzichtig schoon te maken. Zorg ervoor dat je de ventilatieopeningen niet forceert of beschadigt tijdens het reinigen.

Door regelmatig de ventilatieopeningen van je helm te controleren en ervoor te zorgen dat ze goed werken, kun je comfortabel en koel blijven tijdens het dragen van je helm. Veiligheid en comfort gaan hand in hand, dus zorg ervoor dat je deze stap niet overslaat.

3

Stap 3: Controleer de kinband

Controleer of de kinband goed vastzit en gemakkelijk kan worden vastgemaakt en losgemaakt. Een goede pasvorm en bevestiging van de kinband zijn essentieel voor de veiligheid van de helm.

 1. Plaats de helm stevig op je hoofd.
 2. Trek de kinband onder je kin door en zorg ervoor dat deze niet te strak of te los zit.
 3. Controleer of de kinband comfortabel zit en niet in je nek snijdt.
 4. Maak de kinband vast door de gesp stevig vast te klikken.
 5. Trek aan de kinband om te checken of deze goed vast zit. Het moet stevig aanvoelen zonder dat het ongemakkelijk wordt.
 6. Probeer de kinband nu los te maken door de gesp los te klikken. Het moet gemakkelijk los te maken zijn.
 7. Herhaal deze controle regelmatig om er zeker van te zijn dat de kinband stevig blijft zitten.

Met deze eenvoudige stappen kun je ervoor zorgen dat de kinband van je helm altijd goed is bevestigd. Dit draagt bij aan de veiligheid tijdens het dragen van de helm. Vergeet niet om de kinband regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

4

Stap 4: Test de aerodynamica

Ga op een rustige en veilige plek rijden met de motorhelm op. Let goed op tijdens het rijden en let vooral op eventuele wapperende bewegingen of ongewone weerstand. Deze kunnen wijzen op een probleem met de aerodynamica van de helm. Het is belangrijk om te controleren of de helm stabiel blijft en goed op je hoofd blijft zitten, zelfs bij hogere snelheden. Let ook op of er geen hinderlijke windruis is of dat de helm je zicht belemmert. Als je tijdens het rijden problemen opmerkt, is het mogelijk dat de aerodynamica van de helm niet optimaal is. In dat geval kun je overwegen om een andere helm te proberen of contact op te nemen met de fabrikant voor verdere assistentie.

5

Stap 5: Controleer het vizier

 • Controleer of het vizier van de helm schoon is en goed sluit.
 • Reinig het vizier indien nodig met een zachte doek en wat water of een speciale vizierreiniger.
 • Controleer of er geen vuil, stof of krassen op het vizier zitten die uw zicht kunnen belemmeren tijdens het rijden.
 • Controleer ook of het vizier goed sluit en niet loszit.
 • Als het vizier niet goed sluit, probeer het dan voorzichtig aan te passen volgens de instructies van de helmfabrikant.
 • Zorg ervoor dat het vizier stevig vastzit en niet kan bewegen tijdens het rijden.

Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat je vizier schoon is en goed sluit, wat essentieel is voor een helder zicht tijdens het rijden. Veiligheid gaat boven alles!

6

Stap 6: Laat de helm controleren door een professional

Breng je motorhelm naar een erkende professional voor een uitgebreide controle. Zij kunnen de helm grondig inspecteren en eventuele verborgen problemen opsporen. Volg de onderstaande stappen om ervoor te zorgen dat je helm goed wordt gecontroleerd:

 1. Zoek een erkende professional: Vind een motorzaak, een helmwinkel of een speciaalzaak die gespecialiseerd is in helmen en hun inspectie. Zij hebben de juiste kennis en ervaring om een grondige controle uit te voeren.
 2. Maak een afspraak: Bel van tevoren en maak een afspraak om je helm te laten controleren. Op die manier weet je zeker dat er voldoende tijd wordt vrijgemaakt voor de inspectie.
 3. Neem de helm mee: Zorg ervoor dat je je helm meeneemt naar de afspraak. Vergeet niet om ook de bijbehorende accessoires, zoals het vizier en de kinband, mee te nemen.
 4. Leg eventuele problemen uit: Vertel de professional over eventuele problemen die je hebt opgemerkt met je helm. Bijvoorbeeld als je merkt dat het vizier niet goed sluit of als er ongewone geluiden zijn tijdens het rijden.
 5. Laat de professional de helm inspecteren: De professional zal de helm grondig inspecteren op verschillende punten, zoals de staat van de buitenschaal, de voering, de bevestigingen en het vizier. Ze zullen ook letten op eventuele scheuren, deuken of andere schade die de veiligheid van de helm kan beïnvloeden.
 6. Krijg advies: De professional kan je advies geven over eventuele reparaties die nodig zijn of over het vervangen van onderdelen. Ze kunnen je ook tips geven over het onderhoud van je helm.

Door je helm regelmatig te laten controleren door een professional, zorg je ervoor dat deze altijd in optimale conditie verkeert en je de beste bescherming biedt tijdens het motorrijden.

Een veilige afsluiting

In de conclusie kunnen we stellen dat het regelmatig testen en controleren van uw motorhelm met aerodynamisch ontwerp van groot belang is. Door dit te doen, kunt u er zeker van zijn dat uw helm in goede staat verkeert en u optimale bescherming biedt tijdens het rijden. Neem de tijd om alle aspecten van uw helm te controleren, zoals de pasvorm, het vizier en de ventilatie. Daarnaast is het raadzaam om uw helm regelmatig te laten keuren door een professional. Hiermee creëert u een veilige omgeving voor uzelf op de weg. Vergeet niet dat uw veiligheid altijd voorop staat en dat het testen en controleren van uw motorhelm een essentieel onderdeel is van verantwoord motorrijden.

Benodigde gereedschappen

 • Motorhelm
 • Meetlint
 • Spiegel
 • Zeepwater
 • Borstel
 • Compressielucht
 • Vizierreiniger
 • Professionele helmtester

Handige tips en trucs

 • Controleer de pasvorm: Zorg ervoor dat de motorhelm goed op je hoofd past en stevig vastzit. Dit zorgt voor een betere aerodynamica en voorkomt dat de helm tijdens het rijden beweegt
 • Controleer de ventilatieopeningen: Zorg ervoor dat de ventilatieopeningen van de helm in goede staat zijn en goed werken. Dit zorgt voor een goede luchtstroom en helpt bij het reguleren van de temperatuur binnenin de helm
 • Inspecteer het vizier: Controleer het vizier op krassen, barsten of andere beschadigingen. Een helder en onbeschadigd vizier zorgt voor een optimaal zicht en voorkomt vervormingen die de aerodynamica kunnen beïnvloeden
 • Test de windtunnel: Als je echt de aerodynamica van je motorhelm wilt testen, kun je een bezoek brengen aan een windtunnel. Hier kan de luchtstroom rondom de helm worden geanalyseerd en kun je eventuele verbeterpunten identificeren
 • Let op het geluidsniveau: Een motorhelm met een goed aerodynamisch ontwerp zou minder windgeruis moeten produceren. Tijdens het rijden kun je letten op ongewoon luide geluiden, wat kan duiden op een slechte aerodynamica
 • Controleer de veiligheidscertificering: Zorg ervoor dat de motorhelm voldoet aan de geldende veiligheidsnormen. Dit geeft aan dat de helm is getest en goedgekeurd op het gebied van bescherming en veiligheid
 • Houd de helm schoon: Een schone helm is belangrijk voor een goede aerodynamica. Verwijder insecten, vuil en stof regelmatig van de buitenkant van de helm en maak de binnenkant schoon met een zachte doek en milde zeep
 • Controleer de sluiting: Zorg ervoor dat de sluiting van de helm goed werkt en stevig vastklikt. Dit voorkomt dat de helm tijdens het rijden losraakt en beïnvloedt de aerodynamica niet negatief
 • Let op vervormingen: Inspecteer de helm regelmatig op eventuele vervormingen, scheuren of andere tekenen van slijtage. Een helm met beschadigingen kan de aerodynamica verminderen en biedt mogelijk niet de juiste bescherming
 • Onderhoud de helm: Volg de onderhoudsinstructies van de fabrikant om de levensduur van de motorhelm te verlengen en de aerodynamica te behouden. Regelmatig onderhoud en vervanging van onderdelen indien nodig zijn essentieel voor optimale prestaties

Hoe gebruik je een motorhelm met aerodynamisch ontwerp?

 • Zorg ervoor dat de helm goed past: Meet je hoofdomtrek en kies de juiste maat helm. Een goed passende helm zorgt voor comfort en veiligheid tijdens het rijden
 • Zet de helm stevig vast: Zorg ervoor dat de kinband goed is vastgemaakt en dat de helm niet te los zit. Dit voorkomt dat de helm beweegt tijdens het rijden en biedt extra bescherming
 • Profiteer van de aerodynamica: Een helm met een aerodynamisch ontwerp is ontworpen om de luchtweerstand te verminderen en de stabiliteit te vergroten. Dit kan je helpen om sneller te rijden en beter te manoeuvreren. Maak gebruik van deze voordelen door in een aerodynamische houding te rijden en je hoofd niet te veel te bewegen
 • Onderhoud je helm: Houd je helm schoon en in goede staat. Maak de buitenkant regelmatig schoon met een mild reinigingsmiddel en controleer de staat van de helm, zoals de sluitingen en het vizier. Vervang de helm als deze beschadigd is geraakt
 • Draag altijd de helm: Vergeet niet dat het dragen van een helm wettelijk verplicht is en jouw veiligheid op de weg vergroot. Draag de helm altijd tijdens het rijden, zelfs bij korte ritten
 • Ik hoop dat deze tips nuttig voor je zijn! Als je nog vragen hebt, sta ik voor je klaar

Veelgestelde vragen over onze motorhelm met aerodynamisch ontwerp

Heeft een motorhelm met een aerodynamisch ontwerp invloed op het geluidsniveau tijdens het rijden?

Ja, een motorhelm met een aerodynamisch ontwerp kan invloed hebben op het geluidsniveau tijdens het rijden. Een aerodynamische helm is ontworpen om de luchtstroom soepel over de helm heen te laten gaan, waardoor er minder turbulentie en windgeruis ontstaat. Dit kan resulteren in een lager geluidsniveau tijdens het rijden, wat zorgt voor een comfortabelere rijervaring. Het is echter belangrijk op te merken dat het geluidsniveau ook afhankelijk is van andere factoren, zoals de snelheid waarmee je rijdt, het type motor en de omgevingsomstandigheden.

13 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Zou een helm met een betere aerodynamica ook kunnen leiden tot minder windgeruis?

 2. Bedankt voor het delen van dit artikel! Ik kijk uit naar meer informatie over het testen en controleren van motorhelmen met een aerodynamisch ontwerp.

 3. Hebben jullie ook gekeken naar het effect van de helm op de rijstabiliteit bij hoge snelheden?

 4. Zijn er bepaalde merken of modellen motorhelmen die bekend staan om hun goede aerodynamische eigenschappen?

 5. Ik vraag me af of een aerodynamische helm ook invloed kan hebben op het brandstofverbruik van een motorfiets.

 6. Zijn er specifieke richtlijnen of normen waaraan een motorhelm met aerodynamisch ontwerp moet voldoen?

 7. Interessant artikel! Ik ben erg geïnteresseerd in hoe een aerodynamisch ontwerp de prestaties van een motorhelm kan beïnvloeden.

 8. Ik ben benieuwd of het aerodynamische ontwerp de prijs van een motorhelm beïnvloedt.

 9. Ik ben benieuwd naar de resultaten van de tests. Zijn er vergelijkingen gemaakt met andere helmen?

 10. Heeft dit artikel ook informatie over welke tests er worden uitgevoerd om de aerodynamische eigenschappen van een motorhelm te controleren?

 11. Zou een helm met een aerodynamisch ontwerp ook comfortabeler kunnen zijn tijdens lange ritten?

 12. Ik denk dat dit artikel nuttig kan zijn voor motorrijders die op zoek zijn naar een nieuwe helm.

 13. Ik zou graag wat meer technische details willen weten over het aerodynamische ontwerp van de helm.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen