Hoe draag je een motorhelm met kinventilatie comfortabel en veilig?

In deze stapsgewijze handleiding leer je hoe je een motorhelm met kinventilatie op een comfortabele en veilige manier kunt dragen. We nemen je mee door alle stappen, zodat je optimaal kunt genieten van je rit.

1

Stap 1: Kies de juiste maat

Om de juiste maat motorhelm te kiezen, moet je eerst de omtrek van je hoofd meten. Gebruik hiervoor een flexibel meetlint en plaats het net boven je wenkbrauwen en oren. Noteer de meting en vergelijk deze met de maattabel van de fabrikant. Bijvoorbeeld, als je hoofdomtrek 56 cm is, en de maattabel aangeeft dat maat M geschikt is voor een omtrek van 54-58 cm, dan is maat M waarschijnlijk de juiste keuze voor jou. Zorg ervoor dat de helm stevig op je hoofd zit, maar niet te strak. Je moet comfortabel kunnen ademen en je hoofd vrij kunnen bewegen zonder dat de helm losraakt.

2

Stap 2: Sluit de kinband

Sluit de kinband stevig, maar comfortabel, om ervoor te zorgen dat deze goed vastzit. Controleer of de band niet in je huid snijdt en of je nog steeds vrij kunt ademen. Pas de kinband aan indien nodig, zodat je de juiste balans tussen veiligheid en comfort hebt.

3

Stap 3: Pas de kinventilatie aan

Veel motorhelmen hebben een kinventilatie om de luchtstroom te regelen. Pas de opening van de kinventilatie aan op basis van de weersomstandigheden. Bij warm weer kun je de ventilatieopeningen groter maken voor meer luchtstroom, terwijl je deze bij koud weer beter kunt sluiten.

Om de kinventilatie van je motorhelm aan te passen, volg je deze eenvoudige stappen:

 1. Zoek de kinventilatieopeningen aan de voorkant van je helm. Deze kunnen verschillen per model, maar zijn meestal te vinden aan de onderkant, net onder de kin.
 2. Als het warm weer is en je meer luchtstroom wilt, schuif je de ventilatieopeningen naar de open positie. Dit kan betekenen dat je een schuifje of een draaischijf moet verplaatsen of draaien, afhankelijk van het ontwerp van je helm. Zorg ervoor dat de openingen volledig open zijn voor maximale ventilatie.
 3. Als het koud weer is en je wilt voorkomen dat te veel koude lucht de helm binnenkomt, sluit je de ventilatieopeningen. Schuif het schuifje terug naar de gesloten positie of draai de draaischijf om de openingen te sluiten. Hierdoor wordt de luchtstroom verminderd en blijft je gezicht warm.

Houd er rekening mee dat elke helm anders kan zijn, dus het is belangrijk om de specifieke instructies van de fabrikant te raadplegen. Door de kinventilatie aan te passen op basis van de weersomstandigheden, zorg je ervoor dat je altijd comfortabel en goed geventileerd bent tijdens het rijden. Veel plezier en veilige ritten!

4

Stap 4: Controleer het zicht

Zorg ervoor dat je een helder zicht hebt bij het dragen van de motorhelm. Controleer of het vizier schoon is en geen krassen heeft. Maak het vizier indien nodig schoon met een geschikt reinigingsmiddel.

5

Stap 5: Draag de helm op de juiste manier

Zet de motorhelm op en zorg ervoor dat deze goed op je hoofd zit. Controleer of de helm niet te los of te strak zit. Pas indien nodig de maat aan met behulp van de verstelbare kinband en het draaimechanisme aan de achterkant van de helm. Zorg ervoor dat de helm niet te ver naar voren of naar achteren gekanteld is. Het vizier moet zich op ooghoogte bevinden voor een optimaal zicht. Pas de positie van het vizier aan indien nodig, zodat je een helder zicht hebt op de weg.

6

Stap 6: Test de pasvorm

Beweeg je hoofd heen en weer, knik met je hoofd en schud je hoofd zachtjes om te controleren of de helm goed op zijn plaats blijft zitten. Als de helm los zit, moet je mogelijk de kinband strakker aandraaien. Probeer ook voorover te buigen en bukken om te zien of de helm niet afvalt. Het is belangrijk dat de helm stevig op je hoofd blijft zitten voor optimale bescherming tijdens het dragen.

7

Stap 7: Controleer de ventilatie

Adem diep in en voel of er voldoende luchtstroom is door de ventilatieopeningen. Als je merkt dat de luchtstroom niet voldoende is, kun je de openingen aanpassen voor een betere ventilatie. Dit kun je doen door de ventilatieopeningen schoon te maken of te vergroten.

Een voorbeeld van hoe je dit kunt doen, is door de stof en vuil uit de openingen te verwijderen met een stofzuiger of een zachte borstel. Als dat niet genoeg is, kun je ook proberen om de openingen groter te maken met behulp van een gereedschap zoals een boor. Zorg ervoor dat je voorzichtig te werk gaat en de ventilatieopeningen niet beschadigt.

Als je de openingen hebt aangepast, adem dan opnieuw in en controleer of de luchtstroom nu verbeterd is. Het is belangrijk dat je voldoende luchtstroom hebt om een goede ventilatie te garanderen, vooral in ruimtes zoals keukens en badkamers waar vocht en geuren zich kunnen ophopen.

Door regelmatig de ventilatie te controleren en indien nodig aan te passen, zorg je voor een gezonde en frisse luchtkwaliteit in je huis.

8

Stap 8: Maak de helm vast

Zorg ervoor dat de helm goed vastzit voordat je op weg gaat. Controleer nogmaals of de kinband goed gesloten is en dat de helm stevig op je hoofd zit. Dit is essentieel om ervoor te zorgen dat de helm goed werkt en je hoofd beschermd wordt tijdens het fietsen.

9

Stap 9: Regelmatig onderhoud

Om de veiligheid en het comfort van je motorhelm te behouden, is het belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen. Volg deze stappen om je helm in topconditie te houden:

 1. Reinig je helm regelmatig met een mild schoonmaakmiddel en een zachte doek. Verwijder vuil en insecten grondig, zowel aan de binnen- als buitenkant van de helm.
 2. Controleer de kinventilatie regelmatig om ervoor te zorgen dat deze vrij is van blokkades. Reinig eventuele vuilophopingen om een goede luchtcirculatie te behouden.
 3. Controleer het vizier op eventuele gebreken, zoals krassen of barsten. Vervang het vizier indien nodig, om een helder zicht te behouden tijdens het rijden.

Door regelmatig onderhoud te plegen aan je motorhelm, zorg je ervoor dat deze in optimale staat verkeert en de nodige bescherming biedt tijdens je ritten.

10

Stap 10: Geniet van de rit

 • Zorg ervoor dat je altijd de verkeersregels volgt tijdens het rijden.
 • Houd je aandacht op de weg en vermijd afleidingen zoals je telefoon.
 • Rijd defensief en anticipeer op mogelijke gevaren.
 • Houd voldoende afstand tot de auto’s voor je.
 • Gebruik je richtingaanwijzers duidelijk en op tijd.
 • Houd je snelheid onder controle en pas je aan de omstandigheden aan.
 • Blijf alert op andere weggebruikers, zoals fietsers en voetgangers.
 • Geniet van de rit, maar blijf altijd gefocust en alert. Veiligheid gaat boven alles!

Nu ben je klaar om van je rit te genieten! Veel plezier en rij veilig!

Eindconclusie: Optimaal comfort en veiligheid

In conclusie hebben we je laten zien hoe je een motorhelm met kinventilatie comfortabel en veilig kunt dragen. Volg deze stappen en je zult optimaal kunnen genieten van je motorrit, wetende dat je helm goed is ingesteld en correct gedragen wordt.

Benodigde gereedschappen

 • Motorhelm met kinventilatie
 • Spiegel
 • Spiegelzichtcorrector
 • Afstelknop voor kinventilatie
 • Schoonmaakmiddel voor helm
 • Zachte doek voor het schoonmaken
 • Helmopbergzak
 • Optioneel: Helmcommunicatiesysteem

Praktische adviezen

 • Zorg ervoor dat de kinventilatie van je motorhelm goed functioneert. Controleer regelmatig of de openingen niet verstopt zijn en reinig ze indien nodig
 • Pas de kinventilatie aan naar jouw persoonlijke voorkeur. Probeer verschillende standen uit totdat je een comfortabel en luchtig gevoel hebt, terwijl je nog steeds voldoende bescherming hebt
 • Zorg ervoor dat de kinventilatieopeningen niet volledig gesloten zijn, tenzij het weer erg koud is. Dit kan luchtcirculatie beperken en je hoofd oververhit laten raken
 • Gebruik een kinbandje om je motorhelm correct op je hoofd te bevestigen. Een goed passende helm zorgt voor een betere luchtcirculatie en voorkomt dat de helm gaat schuiven tijdens het rijden
 • Controleer regelmatig de pasvorm van je motorhelm. Als de helm te los zit, kan de kinventilatie mogelijk niet goed werken. Als dit het geval is, overweeg dan om de pasvorm aan te passen of een nieuwe helm aan te schaffen
 • Reinig je motorhelm regelmatig om geurtjes en bacteriën te voorkomen. Verwijder indien mogelijk de kinventilatieopeningen en reinig ze grondig. Volg altijd de instructies van de fabrikant
 • Draag altijd een motorhelm met een goedgekeurde kinventilatie. Controleer het keurmerk en zorg ervoor dat de helm voldoet aan de veiligheidsnormen
 • Let op eventuele problemen met de kinventilatie van je motorhelm. Als je merkt dat de luchtstroom belemmerd is of als er andere problemen zijn, raadpleeg dan een professionele motorhelmdealer om het probleem op te lossen
 • Houd rekening met de weersomstandigheden bij het gebruik van de kinventilatie van je motorhelm. Pas de ventilatie aan op basis van de temperatuur en de rijomstandigheden om comfortabel en veilig te blijven
 • Tot slot, onthoud dat een motorhelm met kinventilatie ontworpen is om je comfortabel en veilig te houden tijdens het rijden. Maak er gebruik van en geniet van een aangename ventilatie tijdens je ritten!

Hoe gebruik je een motorhelm met kinventilatie?

 • Zorg ervoor dat de helm goed past: meet je hoofdomtrek en kies de juiste maat helm. De helm moet stevig, maar comfortabel op je hoofd zitten
 • Open de kinventilatie: zoek naar de ventilatieopeningen aan de voorkant van de helm en schuif de schuifknop of draaiknop naar de open positie. Dit zal de luchtstroom verhogen en je hoofd koel houden tijdens het rijden
 • Pas de kinventilatie aan naar behoefte: afhankelijk van de weersomstandigheden en je persoonlijke voorkeur, kun je de kinventilatie aanpassen. Als het bijvoorbeeld erg warm is, zet je de ventilatie volledig open. Is het koud, dan kun je de ventilatie gedeeltelijk of helemaal sluiten
 • Reinig de ventilatieopeningen regelmatig: zorg ervoor dat je de ventilatieopeningen schoon houdt om een goede luchtstroom te behouden. Gebruik een zachte doek en mild schoonmaakmiddel om eventueel vuil of stof te verwijderen
 • Controleer regelmatig de werking van de kinventilatie: controleer of de ventilatieopeningen goed werken en of er geen verstoppingen zijn. Dit zorgt ervoor dat je altijd kunt genieten van de voordelen van de kinventilatie tijdens het motorrijden
 • Ik hoop dat deze tips je helpen om optimaal gebruik te maken van je “Motorhelm met kinventilatie”!

Veelgestelde vragen over motorhelmen met kinventilatie

Zijn er verschillende modellen motorhelmen met kinventilatie beschikbaar?

Ja, er zijn verschillende modellen motorhelmen met kinventilatie beschikbaar. Motorhelmen met kinventilatie zijn ontworpen om frisse lucht naar het gezicht en de mond van de motorrijder te leiden. Dit helpt bij het verminderen van beslagen vizieren en zorgt voor een aangenamere rijervaring, vooral tijdens warm weer. Veel bekende merken produceren motorhelmen met kinventilatie, zoals Shoei, Arai en AGV. Het is belangrijk om bij het kiezen van een helm rekening te houden met de pasvorm, veiligheidsnormen en persoonlijke voorkeuren. Het is raadzaam om naar een gespecialiseerde motorzaak te gaan waar je verschillende modellen kunt passen en deskundig advies kunt krijgen.

Hoe effectief is de kinventilatie bij het verminderen van condensvorming op het vizier?

De kinventilatie kan effectief zijn bij het verminderen van condensvorming op het vizier, maar het hangt ook af van verschillende factoren. De kinventilatie zorgt voor een constante luchtstroom rond de kin en het vizier, waardoor de warme ademlucht wordt afgevoerd en de kans op condensvorming wordt verminderd.

Echter, de effectiviteit van de kinventilatie kan variëren afhankelijk van de weersomstandigheden, de snelheid waarmee je rijdt en de pasvorm van je helm. Bij koude en vochtige omstandigheden kan er nog steeds condensvorming optreden, zelfs met een goede kinventilatie.

Om de effectiviteit van de kinventilatie te vergroten, kun je ook gebruik maken van anti-condensmiddelen of anti-condens vizier inserts. Deze kunnen helpen om de condensvorming verder te verminderen.

Het is belangrijk om te experimenteren en te kijken welke combinatie van kinventilatie en andere maatregelen voor jou het beste werkt. Het kan ook nuttig zijn om advies te vragen aan een specialist in motorhelmen of ervaren motorrijders die mogelijk tips en tricks hebben om condensvorming op het vizier te verminderen.

7 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik heb deze gids gevolgd en ik ben erg blij met het resultaat. De kinventilatie werkt uitstekend en de helm zit comfortabel. Bedankt voor de handige tips!

 2. Kun je aanbevelingen doen voor merken of specifieke modellen motorhelmen die geschikt zijn voor kinventilatie?

 3. Ik zou graag meer willen weten over de invloed van kinventilatie op de aerodynamica van de motorhelm. Kun je hier in een toekomstig artikel meer over vertellen?

  • Dat is een interessant onderwerp. Ik zal zeker overwegen om een artikel te schrijven over de invloed van kinventilatie op de aerodynamica van de motorhelm. Bedankt voor je suggestie!

 4. Kun je de toepassing van kinventilatie in andere situaties dan motorrijden bespreken? Bijvoorbeeld bij het dragen van een fietshelm?

 5. Reply
  Wonderland Willow april 2, 2024 op 1:17 pm

  Kun je ook een artikel schrijven over het belang van goede oordopjes bij het dragen van een motorhelm met kinventilatie?

 6. Ik ben benieuwd of er specifieke reinigings- of onderhoudsproducten zijn die je aanbeveelt voor het onderhouden van een motorhelm met kinventilatie.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen