Hoe de juiste maat motorhelm te bepalen?

In deze handleiding “Hoe de juiste maat motorhelm te bepalen?” leggen we uit hoe je ervoor kunt zorgen dat je de juiste maat motorhelm draagt. We beginnen met het bespreken van wanneer het dragen van een motorhelm verplicht is en waarom het zo belangrijk is. Vervolgens gaan we stap voor stap door het proces van het bepalen van de juiste maat helm, zodat je comfortabel en veilig de weg op kunt gaan.

1

Stap 1: Meet je hoofdomtrek

Om de omtrek van je hoofd op te meten, heb je een meetlint nodig. Plaats het meetlint net boven je wenkbrauwen en oren. Zorg ervoor dat het meetlint strak, maar niet te strak, rond je hoofd zit.

Trek het meetlint voorzichtig aan en zorg ervoor dat het gelijkmatig verdeeld is rond je hoofd. Zorg ervoor dat het meetlint niet naar boven of naar beneden glijdt, maar op zijn plaats blijft zitten.

Als je eenmaal tevreden bent met de positie van het meetlint, noteer dan de gemeten omtrek. Dit is de omtrek van je hoofd en zal helpen bij het vinden van de juiste maat voor bijvoorbeeld een hoed, pet of helm.

Het opmeten van je hoofdomtrek is een eenvoudige maar belangrijke stap om ervoor te zorgen dat je de perfecte pasvorm krijgt. Volg deze instructies zorgvuldig en je zult binnen de kortste keren klaar zijn met stap 1.

2

Stap 2: Vergelijk met de maattabel

Om ervoor te zorgen dat je motorhelm perfect past, is het raadplegen van de maattabel van de fabrikant essentieel. Zoek naar de maattabel die specifiek is voor het merk en model van de helm die je hebt gekozen. Deze tabel geeft je belangrijke informatie over de juiste maat op basis van de gemeten omtrek van je hoofd.

 1. Begin door de maattabel van de fabrikant te vinden. Dit kan meestal worden gedaan door de website van de fabrikant te bezoeken en te zoeken naar de sectie ‘Maattabel’ of ‘Maatinformatie’.
 2. Zoek in de maattabel naar de gemeten omtrek van je hoofd. Meet hiervoor met een meetlint de omtrek van je hoofd ongeveer een centimeter boven je wenkbrauwen.
 3. Vergelijk de gemeten omtrek met de waarden in de maattabel. Zoek naar de maat die het beste overeenkomt met je gemeten omtrek. Houd er rekening mee dat maattabellen kunnen variëren tussen verschillende merken en modellen, dus zorg ervoor dat je de juiste maattabel raadpleegt voor de helm die je hebt gekozen.

Door de maattabel van de fabrikant te raadplegen, kun je er zeker van zijn dat je de juiste maat helm kiest op basis van de omtrek van je hoofd. Het is belangrijk om nauwkeurig te meten en de maattabel zorgvuldig te vergelijken om de beste pasvorm te garanderen.

3

Stap 3: Pas de helm aan

 • Probeer een helm van de juiste maat uit:
  • Meet de omtrek van je hoofd met behulp van een meetlint. Plaats het meetlint ongeveer 2 centimeter boven je wenkbrauwen en rond je hoofd. Noteer de gemeten omtrek.
  • Vergelijk de gemeten omtrek met de maatgids van de helmfabrikant om de juiste maat te bepalen.
  • Kies een helm die overeenkomt met de gemeten omtrek van je hoofd.
 • Zet de helm op je hoofd en zorg ervoor dat deze goed aansluit:
  • Begin met het centrum van de helm op je voorhoofd te plaatsen.
  • Schuif de helm naar achteren over je hoofd en zorg ervoor dat deze gelijkmatig aansluit op je hoofd.
  • Controleer of de helm niet te strak zit en geen ongemak veroorzaakt. Je moet je hoofd vrij kunnen bewegen zonder dat de helm verschuift.
  • Controleer ook of de helm niet te los zit. Schud je hoofd heen en weer om te zien of de helm stevig blijft zitten. Als de helm losjes zit, probeer dan een kleinere maat uit.
  • Pas indien nodig de maat aan totdat je een goede pasvorm hebt:
  • Sommige helmen hebben verstelbare bandjes die je kunt aanpassen om de pasvorm te verbeteren. Test het comfort en de stevigheid van de helm nadat je de aanpassingen hebt gemaakt.

Zorg ervoor dat je de helm altijd goed aanpast voordat je gaat fietsen, zodat je hoofd goed beschermd is tijdens het rijden. Veel plezier en veilige ritten!

4

Stap 4: Controleer de pasvorm

 • Beweeg je hoofd heen en weer om te controleren of de helm goed past. Hij mag niet verschuiven of te los aanvoelen.
 • Let op eventuele drukpunten of ongemakken. Een helm mag niet te strak zitten en mag geen pijnlijke plekken veroorzaken.
 • Zorg dat de helm gelijkmatig op je hoofd rust. Controleer of hij niet te ver naar voren of naar achteren gekanteld is.
 • Controleer of de helm goed aansluit bij je voorhoofd, wangen en kin. Hij moet comfortabel en veilig aanvoelen.
 • Een goede pasvorm is essentieel voor optimale bescherming. Zorg er dus voor dat je de helm goed controleert voordat je gaat fietsen.

Let op: Als de helm niet goed past, zoek dan een andere maat of een ander model dat beter bij je hoofd past. Het is belangrijk om de juiste pasvorm te hebben om de helm effectief te laten werken en je hoofd te beschermen.

5

Stap 5: Raadpleeg een expert

Als je twijfelt over de maat van de motorhelm, raadpleeg dan een expert. Ga naar een professionele verkoper of zoek hulp bij een ervaren motorrijder. Deze experts hebben de kennis en ervaring om je te helpen bij het kiezen van de juiste maat helm.

Een professionele verkoper kan je adviseren over de verschillende merken en modellen helmen die beschikbaar zijn. Ze zullen ook in staat zijn om je te helpen bij het opmeten van je hoofd om de juiste maat te bepalen. Daarnaast kunnen ze je ook informatie geven over de pasvorm en comfort van verschillende helmen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Als alternatief kun je ook terecht bij een ervaren motorrijder. Ze hebben vaak veel kennis over verschillende helmen en kunnen je laten weten welke merken en modellen zij aanbevelen. Ze kunnen je ook tips geven over het vinden van de juiste maat helm en waar je op moet letten bij het passen.

Het is belangrijk om de juiste maat helm te dragen om je hoofd goed te beschermen tijdens het motorrijden. Twijfel je over de maat, aarzel dan niet om een expert te raadplegen. Ze staan klaar om je te helpen en ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt.

Vind de perfecte pasvorm!

Conclusie:

Om de juiste maat motorhelm te bepalen, is het belangrijk om een aantal stappen te volgen. Meet eerst je hoofdomtrek en vergelijk deze met de maattabel van de fabrikant. Pas vervolgens de helm aan en controleer of deze goed past. Het is ook verstandig om een expert te raadplegen als je twijfelt. Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je een motorhelm hebt die zorgt voor optimale veiligheid en comfort tijdens het motorrijden.

Benodigde gereedschap en materialen

 • Meetlint of flexibel meetlint
 • Maattabel van de fabrikant
 • Motorhelm in de juiste maat
 • Spiegel (optioneel)
 • Hulp van een vriend of familielid (optioneel)

Handige aanwijzingen

 • Meet de omtrek van je hoofd met een meetlint net boven je wenkbrauwen
 • Vergelijk de gemeten omtrek met de maattabel van de motorhelmfabrikant
 • Houd rekening met de vorm van je hoofd, aangezien verschillende helmen verschillende pasvormen hebben
 • Pas altijd een motorhelm aan voordat je hem koopt om de juiste maat te bepalen
 • Zorg ervoor dat de helm stevig op je hoofd zit, maar niet te strak of te los
 • Controleer of de helm de juiste pasvorm heeft bij je jukbeenderen, wangen en voorhoofd
 • Probeer de helm uit terwijl je je kinband vastmaakt om te controleren of deze comfortabel zit
 • Let op eventuele drukpunten of ongemakken tijdens het passen van de helm
 • Vergeet niet dat helmen na verloop van tijd iets kunnen uitrekken, dus kies niet voor een te losse pasvorm
 • Neem de tijd om verschillende merken en modellen te proberen om de helm te vinden die het beste bij je past

Hoe een motorhelm te gebruiken: een essentiële gids voor veiligheid op de weg

 • Zorg ervoor dat je altijd een motorhelm draagt wanneer je op een motor rijdt. Het is verplicht volgens de wet en zorgt voor je eigen veiligheid
 • Kies een motorhelm die goed past bij de vorm en maat van je hoofd. Een goed passende helm zal comfortabeler zijn en betere bescherming bieden
 • Controleer regelmatig de staat van je motorhelm. Zorg ervoor dat er geen scheuren, deuken of andere beschadigingen zijn. Als je helm beschadigd is, vervang hem dan zo snel mogelijk
 • Maak de motorhelm regelmatig schoon en onderhoud hem goed. Volg de instructies van de fabrikant om ervoor te zorgen dat je helm in goede staat blijft
 • Vergeet niet om je motorhelm altijd op de juiste manier te bevestigen. Zorg ervoor dat de kinband stevig vastzit en dat de helm goed op je hoofd zit

Wanneer is het dragen van een motorhelm verplicht?

Welke specifieke eisen worden gesteld aan een goedgekeurde motorhelm?

Om als goedgekeurde motorhelm te worden beschouwd, moeten er verschillende specifieke eisen worden voldaan. Hier zijn enkele van de belangrijkste eisen:

 1. Beschermingsniveau: Een goedgekeurde motorhelm moet voldoen aan minimumvereisten voor bescherming. Dit betekent dat de helm het hoofd moet beschermen tegen impact en schokken.
 2. Materiaal: De helm moet worden gemaakt van een sterk en duurzaam materiaal, zoals glasvezel, polycarbonaat of kevlar. Dit zorgt voor de benodigde sterkte en veerkracht bij een botsing.
 3. Pasvorm: Een goede pasvorm is essentieel voor de veiligheid. De helm moet goed aansluiten op je hoofd en mag niet te los zitten. Dit zorgt voor een optimale bescherming en voorkomt dat de helm tijdens een botsing verschuift.
 4. Sluitingssysteem: Een goedgekeurde motorhelm moet een veilig en betrouwbaar sluitingssysteem hebben, zoals een snelsluiting of een dubbel D-ringsluiting. Dit zorgt ervoor dat de helm stevig op zijn plaats blijft, zelfs bij impact.
 5. Zichtbaarheid: De helm moet voldoen aan specifieke zichtbaarheidseisen, zoals het hebben van reflecterende elementen. Dit zorgt ervoor dat je beter zichtbaar bent voor andere weggebruikers, vooral bij weinig licht.
 6. Ventilatie: Een goede ventilatie is belangrijk om oververhitting te voorkomen. Een goedgekeurde motorhelm moet daarom voldoende ventilatieopeningen hebben om luchtstroom mogelijk te maken.
 7. Gewicht: Een te zware helm kan vermoeiend zijn om te dragen en kan je nek belasten. Daarom moet een goedgekeurde motorhelm een redelijk gewicht hebben, zodat je comfortabel kunt rijden.

Wat moet ik doen als mijn motorhelm beschadigd is geraakt?

Als je motorhelm beschadigd is geraakt, is het belangrijk om de volgende stappen te volgen om ervoor te zorgen dat je veilig kunt blijven rijden:

 1. Inspecteer de helm grondig: Controleer de buitenkant van de helm op zichtbare schade, zoals deuken, scheuren of losse onderdelen. Controleer ook de binnenkant op eventuele beschadigingen aan het schuimrubber.
 2. Beoordeel de ernst van de schade: Als de schade oppervlakkig lijkt te zijn en het schuimrubber niet is aangetast, kun je mogelijk simpelweg kleine reparaties uitvoeren. Als de schade echter ernstig is, zoals een gescheurde buitenschaal of aangetast schuimrubber, moet je de helm vervangen.
 3. Raadpleeg de fabrikant: Neem contact op met de fabrikant van de helm om te vragen of ze reparatieservice aanbieden. Sommige fabrikanten bieden mogelijk reparatiediensten aan om kleine beschadigingen te herstellen. Volg altijd de instructies van de fabrikant op.
 4. Vervang de helm indien nodig: Als de schade te groot is om te repareren of als de fabrikant geen reparatieservice aanbiedt, moet je de helm vervangen. Een beschadigde helm biedt mogelijk niet meer de nodige bescherming bij een ongeval.

13 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik wil graag mijn succesverhaal delen. Dankzij deze gids heb ik de juiste maat motorhelm kunnen bepalen en mijn rijervaring is er enorm door verbeterd. De helm zit comfortabel en ik voel me veilig op de weg. Ik raad iedereen aan om deze stappen te volgen bij het kiezen van een motorhelm.

  • Wat geweldig om te horen dat je dankzij deze gids de juiste maat motorhelm hebt kunnen bepalen en dat je rijervaring is verbeterd! Bedankt voor het delen van je succesverhaal en het aanbevelen van deze stappen. Veel plezier en veilige ritten!

 2. Zou het mogelijk zijn om een artikel te schrijven over het onderhouden van een motorhelm? Ik ben benieuwd naar hoe je een helm schoonmaakt en hoe je ervoor zorgt dat hij in goede staat blijft.

  • Dat is een interessant onderwerp! Ik zal zeker een artikel schrijven over het onderhouden van een motorhelm en hoe je hem schoon kunt maken. Bedankt voor de suggestie!

 3. Ik heb deze stappen gevolgd en het heeft me echt geholpen om de juiste maat motorhelm te bepalen. Ik heb mijn hoofdomtrek gemeten, de maattabel gecontroleerd en de helm aangepast volgens de instructies. De pasvorm is perfect en ik voel me veilig tijdens het rijden. Bedankt voor het delen van deze gids!

  • Graag gedaan! Het doet me goed om te horen dat de gids je heeft geholpen om de juiste maat motorhelm te bepalen. Veel plezier en veilige ritten!

 4. Ik heb gemerkt dat er enige variatie kan zijn in de maattabellen die verschillende merken hanteren. Het is belangrijk om te weten welke maattabel je moet gebruiken voor de specifieke helm die je wilt kopen. Sommige merken gebruiken bijvoorbeeld Europese maten, terwijl andere merken Amerikaanse maten gebruiken. Het is handig om te weten hoe je de maattabel moet interpreteren en eventueel aanpassingen kunt maken als dat nodig is.

 5. Ik heb gemerkt dat het belangrijk is om niet alleen naar de hoofdomtrek te kijken, maar ook naar de vorm van je hoofd. Sommige helmen passen beter bij rondere hoofden, terwijl andere beter passen bij ovalere hoofden. Het kan handig zijn om verschillende merken en modellen te proberen om te zien welke het beste bij je past.

  • Dat is een goede tip! De vorm van het hoofd kan inderdaad variëren en sommige helmen zijn beter geschikt voor bepaalde hoofdvormen. Het uitproberen van verschillende merken en modellen is een slimme manier om de juiste pasvorm te vinden. Bedankt voor het delen!

 6. Kun je aanbevelingen doen voor motorhelmen die geschikt zijn voor brildragers? Ik heb moeite om een helm te vinden die comfortabel past over mijn bril.

  • Natuurlijk! Er zijn motorhelmen die speciaal zijn ontworpen voor brildragers en die extra ruimte bieden voor een bril. Ik zal een artikel schrijven waarin ik enkele aanbevelingen doe voor motorhelmen die geschikt zijn voor brildragers. Bedankt voor je vraag!

 7. Een tip die ik wil delen is om de helm een tijdje te dragen voordat je hem koopt. Soms voelt een helm goed aan wanneer je hem voor het eerst opzet, maar na een tijdje dragen kan hij ongemakkelijk worden. Het is belangrijk om te controleren of de helm comfortabel blijft, zelfs na langere periodes van dragen.

  • Dat is een waardevolle tip! Het is inderdaad belangrijk om de helm een tijdje te dragen om te zien of hij comfortabel blijft, zelfs na langere periodes van dragen. Dank je wel voor het delen van deze tip!

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen