Hoe de juiste maat motorhelm kiezen?

In deze stapsgewijze handleiding leer je hoe je de juiste maat motorhelm kunt kiezen. Het belang van een goede maat is groot voor zowel comfort als veiligheid tijdens het rijden. Volg de stappen om er zeker van te zijn dat je een perfect passende motorhelm koopt. Wist je dat een te grote helm tijdens het rijden kan wegwaaien door de wind?

1

Meet je hoofdomtrek

Gebruik een meetlint om de omtrek van je hoofd te meten. Plaats het meetlint ongeveer 2,5 centimeter boven je wenkbrauwen en meet de omtrek op het breedste punt van je hoofd. Bijvoorbeeld, neem het meetlint en plaats het rond je hoofd, zorg ervoor dat het horizontaal blijft. Trek het meetlint strak genoeg aan zodat het goed op zijn plaats blijft, maar niet te strak dat het je huid indrukt. Zorg ervoor dat je het meetlint niet te los laat hangen. Lees vervolgens de meting af in centimeters en noteer deze op een vel papier of in een notitieboekje. Dit is je hoofdomtrek.

2

Vergelijk de meting met de maattabel

Raadpleeg de maattabel van de motorhelmfabrikant om te zien welke maat overeenkomt met jouw hoofdomtrek. Dit is belangrijk, omdat elke fabrikant verschillende maatvoeringen kan hanteren. Om de juiste maat te vinden, volg je deze stappen:

 1. Meet je hoofdomtrek met behulp van een flexibele meetlint. Plaats het meetlint ongeveer 2,5 cm boven je wenkbrauwen en wikkel het rond je hoofd, net boven je oren. Zorg ervoor dat het meetlint comfortabel strak zit, maar niet te strak.
 2. Noteer de gemeten hoofdomtrek in centimeters.
 3. Zoek de maattabel van de motorhelmfabrikant die je wilt raadplegen. Deze maattabel is meestal te vinden op de website van de fabrikant of bij de productinformatie van de helm.
 4. Vergelijk je gemeten hoofdomtrek met de maten in de maattabel. Zoek de maat die het beste overeenkomt met jouw hoofdomtrek. Houd er rekening mee dat als je tussen twee maten valt, het meestal beter is om de grotere maat te kiezen voor een comfortabele pasvorm.
 5. Zorg ervoor dat je de juiste maattabel gebruikt voor de specifieke helm die je wilt kopen. Elke fabrikant kan verschillende maten hanteren, dus het is belangrijk om de maattabel van de desbetreffende fabrikant te raadplegen.

Door de maattabel van de motorhelmfabrikant te raadplegen en je hoofdomtrek te vergelijken, kun je ervoor zorgen dat je de juiste maat helm kiest voor een veilige en comfortabele pasvorm tijdens het motorrijden.

3

Pas verschillende helmmaten

Ga naar een motorwinkel en pas verschillende helmmaten die overeenkomen met jouw hoofdomtrek. Meet eerst je hoofdomtrek door een meetlint om het breedste deel van je hoofd te plaatsen, ongeveer 2,5 cm boven je wenkbrauwen. Vervolgens kun je aan de slag met het passen van helmen.

Begin met de maat die overeenkomt met jouw gemeten hoofdomtrek. Plaats de helm op je hoofd en zorg ervoor dat deze goed aansluit zonder te strak te zitten. De helm mag niet knellen rond je slapen of wangen, maar moet wel stevig op zijn plaats blijven zitten. Probeer verschillende merken en modellen om te zien welke het beste bij je past.

Pas ook helmmaten die iets groter en kleiner zijn dan jouw gemeten maat. Dit geeft je een idee van hoe een iets strakkere of lossere pasvorm aanvoelt. Let op eventuele drukpunten of ongemakken tijdens het passen. Onthoud dat een goede pasvorm essentieel is voor zowel veiligheid als comfort tijdens het rijden.

Neem de tijd om verschillende helmmaten te passen en voel je vrij om vragen te stellen aan het personeel in de motorwinkel. Ze kunnen je helpen bij het vinden van de juiste maat en je adviseren over de beste helm voor jouw behoeften. Zorg ervoor dat je met een helm naar huis gaat die perfect op je hoofd past en je veiligheid biedt tijdens het rijden op de motor.

4

Controleer de pasvorm

Het is essentieel om ervoor te zorgen dat je helm goed past op je hoofd voor optimale veiligheid en comfort. Hier zijn enkele belangrijke stappen om de pasvorm van je helm te controleren:

 1. Plaats de helm op je hoofd: Zet de helm op je hoofd en zorg ervoor dat deze recht en gelijkmatig zit. De voorrand van de helm moet ongeveer een vingerbreedte boven je wenkbrauwen zitten.
 2. Stel de bandjes af: Maak de bandjes onder je kin los en span ze geleidelijk aan totdat ze stevig maar comfortabel zitten. Zorg ervoor dat de bandjes niet gedraaid zijn en dat ze vlak onder je oorlellen langslopen.
 3. Controleer de pasvorm: Beweeg je hoofd voorzichtig van links naar rechts en van boven naar beneden. De helm mag niet verschuiven of draaien tijdens het dragen. Let op eventuele drukpunten of ongemak.
 4. Controleer de kinband: Zorg ervoor dat de kinband goed is afgesteld en stevig vastzit. Je moet de helm niet van je hoofd kunnen trekken zonder de kinband los te maken.
 5. Controleer de zijdelingse stabiliteit: Buig je hoofd naar de zijkant en leg je hand op de helm. De helm moet stevig op zijn plaats blijven zonder ongewenste bewegingen.
 6. Controleer de achterkant: Controleer of de helm goed aansluit op de achterkant van je hoofd. Er moet geen grote opening zijn tussen de helm en je hoofd.
 7. Probeer de helm uit: Loop een paar stappen rond en beweeg je hoofd op verschillende manieren. Zorg ervoor dat de helm stevig blijft zitten en je niet belemmert in je bewegingen.

Door deze stappen te volgen, kun je de pasvorm van je helm controleren en ervoor zorgen dat je optimaal beschermd bent tijdens het dragen ervan. Onthoud dat een goed passende helm de sleutel is tot veiligheid en comfort tijdens het fietsen!

5

Controleer de kinband

Om ervoor te zorgen dat je helm goed op je hoofd blijft zitten en je optimaal beschermt, is het belangrijk om de kinband correct af te stellen. Volg deze eenvoudige stappen om ervoor te zorgen dat de kinband goed aansluit en comfortabel om je kin past:

 1. Plaats de helm stevig op je hoofd en zorg ervoor dat de kinband los hangt.
 2. Maak de kinband vast door de gesp stevig vast te klikken.
 3. Zorg ervoor dat de kinband niet te strak zit. Je moet nog steeds gemakkelijk kunnen ademen en je mond kunnen openen.
 4. Controleer of de kinband niet te los zit. Schud je hoofd voorzichtig van links naar rechts en van boven naar beneden. De helm mag niet verschuiven of wiebelen.
 5. Pas de lengte van de kinband aan indien nodig. De band mag niet te strak om je kin zitten, maar ook niet te los. Je moet je mond kunnen openen en gemakkelijk kunnen praten zonder belemmering.

Door deze eenvoudige controle van de kinband uit te voeren, zorg je ervoor dat je helm goed op je hoofd blijft zitten en je comfortabel kunt blijven ademen en praten tijdens het dragen ervan. Veiligheid staat voorop, dus neem de tijd om de kinband goed af te stellen voordat je op pad gaat!

6

Draag de helm voor een langere tijd

Probeer de helm gedurende enkele minuten te dragen om te controleren of er geen ongemak of drukpunten ontstaan. Je wilt immers dat de helm comfortabel zit, zelfs tijdens lange ritten. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat de helm goed past:

 1. Plaats de helm op je hoofd en zorg ervoor dat de voering gelijkmatig verdeeld is. De voering moet goed aansluiten op je hoofd zonder te strak te zitten.
 2. Stel de kinband af zodat deze stevig, maar niet te strak, onder je kin zit. Je moet comfortabel kunnen ademen en je mond kunnen openen en sluiten zonder belemmering.
 3. Draai aan de verstelbare gesp aan de achterkant van de helm om de pasvorm aan te passen. Dit kan helpen om de helm beter aan te laten sluiten op de vorm van je hoofd.
 4. Maak een paar bewegingen met je hoofd van links naar rechts en van boven naar beneden om te controleren of de helm stabiel blijft zitten. Als de helm verschuift of wiebelt, moet je mogelijk de pasvorm aanpassen.
 5. Let op eventuele drukpunten of ongemakken. Dit kan wijzen op een slechte pasvorm of een verkeerde maat helm. Probeer de helm indien mogelijk in een andere maat te proberen om te zien of dit het probleem oplost.

Onthoud dat het dragen van een helm van essentieel belang is voor je veiligheid op de weg. Zorg er daarom voor dat je de tijd neemt om ervoor te zorgen dat de helm goed past voordat je er langere tijd mee gaat rijden.

7

Raadpleeg een professional

Als je twijfelt over de juiste maat, ga dan naar een motorwinkel en raadpleeg een professional. Zij hebben de expertise om je te helpen bij het vinden van de juiste maat en kunnen je adviseren over verschillende helmmogelijkheden.

Stap de motorwinkel binnen en zoek een medewerker. Leg uit dat je hulp nodig hebt bij het kiezen van de juiste maat helm. De professional zal je vragen om je hoofdomtrek te meten met behulp van een meetlint. Houd het meetlint net boven je wenkbrauwen en meet de omtrek van je hoofd op het breedste punt, net boven je oren. Noteer de maat zorgvuldig en geef deze door aan de professional.

De professional zal vervolgens de beschikbare helmmaten laten zien en je adviseren over welke maat het beste bij je past. Ze kunnen je ook informatie geven over verschillende helmmogelijkheden, zoals het materiaal, het gewicht en de veiligheidskenmerken. Luister aandachtig naar hun advies en stel gerust vragen als je iets niet begrijpt.

Als je eenmaal de juiste maat en helm hebt gekozen, laat de professional je de helm passen en zorg ervoor dat deze goed aansluit op je hoofd. Ze kunnen je ook laten zien hoe je de helm correct moet vastmaken en afstellen voor een optimale pasvorm en veiligheid. Probeer verschillende helmen uit om te kijken welke het meest comfortabel aanvoelt en goed past bij de vorm van je hoofd.

Onthoud dat het raadplegen van een professional in een motorwinkel essentieel is om de juiste maat helm te vinden en ervoor te zorgen dat je de beste bescherming hebt tijdens het rijden. Vertrouw op hun expertise en geniet van een veilige en comfortabele rit!

De ideale maat voor jou

Conclusie:

Het kiezen van de juiste maat motorhelm is een essentiële stap voor comfort en veiligheid tijdens het rijden. Door de juiste stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je een helm hebt die perfect past. Vergeet niet om altijd te controleren of de helm goed zit voordat je de weg op gaat. Op deze manier ben je goed beschermd en kun je met een gerust hart genieten van je motorrit.

Benodigde gereedschappen

 • Meetlint of flexibel meetlint
 • Maattabel van de motorhelm fabrikant
 • Verschillende helmmaten om te passen
 • Spiegel voor het controleren van de pasvorm
 • Tijd om de helm te dragen voor een langere tijd
 • Contactgegevens van een professionele motorhelmspecialist

Handige tips

 • Meet je hoofdomtrek: Gebruik een meetlint om de omtrek van je hoofd net boven je wenkbrauwen te meten. Dit geeft je een idee van de maat helm die je nodig hebt
 • Kies de juiste maat volgens de fabrikant: Elke fabrikant heeft zijn eigen maattabel. Raadpleeg deze tabel om te zien welke maat helm overeenkomt met jouw hoofdomtrek
 • Pas verschillende helmen: Het is essentieel om verschillende helmen te passen voordat je er een koopt. Elke helm kan anders aanvoelen, zelfs als ze dezelfde maat hebben
 • Zorg voor een goede pasvorm: De helm moet stevig op je hoofd zitten, zonder dat het oncomfortabel wordt. Het mag niet te los zitten of verschuiven tijdens het rijden
 • Controleer de kinband: Zorg ervoor dat de kinband goed aansluit en comfortabel aanvoelt. Het moet stevig genoeg zijn om de helm op zijn plaats te houden in geval van een ongeval
 • Let op de drukpunten: Controleer of er geen drukpunten op je hoofd zijn wanneer je de helm draagt. Dit kan leiden tot ongemak tijdens het rijden
 • Probeer de helm uit op een motor: Als mogelijk, probeer de helm uit tijdens een proefrit op een motor. Dit geeft je een beter idee of de helm goed past en comfortabel aanvoelt tijdens het rijden
 • Overweeg een opvulbaar systeem: Sommige helmen hebben opvulbare pads die je kunt aanpassen aan de vorm van je hoofd. Dit kan helpen om een betere pasvorm te bereiken
 • Raadpleeg een expert: Als je twijfelt over de maat of pasvorm, vraag dan een expert om hulp. Zij kunnen je adviseren over de beste helm voor jouw specifieke behoeften
 • Vergeet de veiligheid niet: Naast de juiste maat is het ook belangrijk om te zorgen voor een helm die voldoet aan de veiligheidsnormen. Controleer of de helm een keurmerk heeft en voldoet aan de geldende veiligheidseisen

10 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Tijdens het passen van verschillende helmmaten merkte ik dat sommige maten te strak waren rond mijn hoofd, terwijl andere maten te los waren. Hoe kan ik de juiste maat helm kiezen als geen enkele maat perfect lijkt te passen?

  • Het kan inderdaad lastig zijn om de juiste maat helm te vinden als geen enkele maat perfect lijkt te passen. Het is belangrijk om te onthouden dat verschillende merken en modellen mogelijk een iets andere pasvorm hebben. Het kan helpen om te experimenteren met verschillende merken en stijlen om te zien welke het beste bij jouw hoofd past. Het kan ook nuttig zijn om een professional te raadplegen voor advies. Zij hebben vaak ervaring met het vinden van de juiste maat helm voor verschillende hoofdvormen. Succes!

 2. Kun je nog andere onderwerpen aanbevelen die gerelateerd zijn aan het kiezen van de juiste motorhelm? Bijvoorbeeld het onderhoud van de helm of het kiezen van de juiste helm voor verschillende weersomstandigheden.

  • Dat zijn inderdaad goede onderwerpen die gerelateerd zijn aan het kiezen van de juiste motorhelm! Ik zal zeker overwegen om artikelen te schrijven over het onderhoud van de helm en het kiezen van de juiste helm voor verschillende weersomstandigheden. Bedankt voor de suggestie!

 3. Ik heb de stappen gevolgd en de juiste maat helm gevonden. Ik ben erg tevreden met mijn aankoop en voel me veilig tijdens het rijden. Bedankt voor de nuttige gids!

 4. Ik heb een vraag over stap 4. Hoe kan ik de pasvorm van de helm controleren? Kun je wat meer uitleg geven over waar ik op moet letten?

 5. Ik heb moeite om de kinband goed af te stellen. Heb je tips om ervoor te zorgen dat de kinband goed past en comfortabel is?

  • Het afstellen van de kinband kan inderdaad lastig zijn. Een goede tip is om ervoor te zorgen dat de kinband strak genoeg is zodat de helm op zijn plaats blijft zitten, maar niet zo strak dat het oncomfortabel wordt. Zorg ervoor dat de kinband onder je kin zit en niet te ver naar voren of naar achteren is geplaatst. Het kan helpen om de helm op je hoofd te zetten en dan de kinband af te stellen. Probeer ook verschillende posities uit om te zien wat het meest comfortabel is voor jou. Hopelijk helpt dit je bij het afstellen van de kinband!

 6. Bedankt voor je vraag! Bij het controleren van de pasvorm van de helm is het belangrijk om te letten op de volgende punten: de helm moet stevig, maar niet te strak zitten. Er mag geen ruimte zijn tussen de helm en je hoofd. Controleer ook of de helm comfortabel is en niet te veel druk uitoefent op bepaalde plekken. Je kunt ook proberen om je hoofd te bewegen terwijl je de helm draagt om te zien of deze op zijn plaats blijft zitten. Hopelijk helpt dit je bij het controleren van de pasvorm!

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen