Hoe bescherm je je motorhelm tegen invloeden van buitenaf?

In de handleiding “Hoe bescherm je je motorhelm tegen invloeden van buitenaf?” behandelen we het belang van het beschermen van je motorhelm tegen invloeden van buitenaf. We gaan in op de levensduur van een motorhelm en leggen uit hoe je ervoor kunt zorgen dat je helm langer meegaat. Het doel van deze handleiding is om je te voorzien van praktische tips en adviezen om de levensduur van je motorhelm te verlengen, zodat je veilig en beschermd kunt blijven rijden. Volg de stappen in deze handleiding en geniet langer van je motorhelm!

1

Stap 1: Reinigen van de buitenkant

Spoel allereerst de buitenkant van je motorhelm af met warm water om het grove vuil te verwijderen. Vervolgens meng je een mild reinigingsmiddel met warm water in een emmer. Dompel een zachte doek in het reinigingsmengsel en knijp het overtollige water eruit. Maak nu voorzichtig de buitenkant van je helm schoon door het vuil en vlekken weg te vegen. Zorg ervoor dat je geen agressieve chemicaliën of schurende materialen gebruikt, omdat deze de helm kunnen beschadigen. Werk grondig en zorgvuldig, zodat je helm mooi schoon wordt en er weer als nieuw uitziet.

2

Stap 2: Bescherming tegen zonlicht

 • Vermijd blootstelling van je motorhelm aan direct zonlicht gedurende lange periodes. UV-straling kan het materiaal van de helm verzwakken en de kleur vervagen.
 • Bewaar de helm op een koele, droge plaats of gebruik een helmhoes om hem te beschermen tegen schadelijke zonnestralen.

Om ervoor te zorgen dat je motorhelm in optimale staat blijft, is het belangrijk om blootstelling aan direct zonlicht gedurende lange periodes te vermijden. UV-straling kan het materiaal van de helm verzwakken en de kleur vervagen. Daarom is het raadzaam om je helm op te bergen op een koele, droge plaats wanneer je hem niet gebruikt. Zo minimaliseer je de blootstelling aan schadelijke zonnestralen en behoud je de kwaliteit van je helm.

Een andere goede optie is het gebruik van een helmhoes. Hiermee bescherm je je helm niet alleen tegen stof en vuil, maar ook tegen UV-straling. Zorg ervoor dat de helm volledig bedekt is met de hoes, zodat er geen direct zonlicht bij kan komen. Op deze manier voorkom je schade aan het materiaal en behoudt je helm zijn originele kleur langer.

Dus onthoud, bewaar je motorhelm op een koele, droge plaats of gebruik een helmhoes om hem te beschermen tegen schadelijke zonnestralen. Zo geniet je langer van een veilige en goed uitziende helm tijdens je rit.

3

Stap 3: Opbergen van de motorhelm

Bewaar je motorhelm op een veilige plaats, weg van extreme temperaturen, vocht en scherpe voorwerpen. Hang je helm niet aan een haak of leg hem op een harde ondergrond, omdat dit de integriteit van de helm kan aantasten. Gebruik in plaats daarvan, indien mogelijk, een helmstandaard of draagtas om je helm op te bergen. Zorg ervoor dat de standaard of tas stevig is en de helm goed ondersteunt. Als je geen standaard of tas hebt, kun je de helm ook op een plank of in een kast leggen, zolang hij maar beschermd is tegen vocht en stoten. Houd er rekening mee dat je de helm niet moet opbergen bij bijvoorbeeld een verwarming of in direct zonlicht, omdat dit kan leiden tot schade aan de helm en de materialen kan aantasten. Neem de tijd om je helm goed op te bergen, zodat hij in optimale staat blijft en je er veilig gebruik van kunt blijven maken.

4

Stap 4: Onderhoud van de sluiting

Om ervoor te zorgen dat je motorhelm altijd veilig en goed functioneert, is het belangrijk om regelmatig de sluiting van je helm te controleren. Controleer of de sluiting goed vastklikt en stevig op zijn plaats blijft zitten tijdens het rijden. Als je merkt dat de sluiting losser begint te zitten, is het tijd om hem schoon te maken en in te smeren met een siliconenspray.

Begin met het schoonmaken van de sluiting. Gebruik een zachte doek en wat warm water om eventueel vuil of stof te verwijderen. Zorg ervoor dat je alle hoekjes en gaatjes grondig schoonmaakt. Als de sluiting erg vies is, kun je ook een mild reinigingsmiddel gebruiken. Spoel de sluiting daarna goed af en laat hem volledig drogen.

Nu is het tijd om de sluiting in te smeren met een siliconenspray. Spuit een kleine hoeveelheid spray op een schone doek en wrijf dit gelijkmatig over de sluiting. Zorg ervoor dat je alle bewegende delen van de sluiting goed inwrijft. Hierdoor blijft de sluiting soepel werken en gaat hij langer mee.

Als je de sluiting regelmatig controleert, schoonmaakt en smeert, zul je merken dat hij altijd goed blijft werken. Dit geeft je gemoedsrust tijdens het rijden, omdat je weet dat je helm stevig op zijn plaats blijft zitten en je optimaal beschermt. Dus vergeet niet om af en toe even de sluiting van je motorhelm te onderhouden!

5

Stap 5: Vervanging van het vizier

Inspecteer het vizier van je motorhelm zorgvuldig op krassen, scheuren of andere tekenen van slijtage. Een beschadigd vizier kan je zicht belemmeren en je optimale bescherming in gevaar brengen. Als je enige vorm van schade opmerkt, is het belangrijk om het vizier direct te vervangen.

Om het vizier veilig te vervangen, volg je de instructies van de fabrikant. Over het algemeen zijn de stappen als volgt:

 1. Open het vizier door de vergrendeling aan de zijkant van de helm los te maken. Dit kan een schuif- of draaimechanisme zijn, afhankelijk van het type helm dat je hebt.
 2. Verwijder voorzichtig het beschadigde vizier door het omhoog te schuiven of los te draaien.
 3. Plaats het nieuwe vizier op dezelfde manier terug. Zorg ervoor dat het stevig vastzit en goed vergrendeld is.
 4. Test het vizier door het een paar keer op en neer te bewegen om te controleren of het soepel werkt.
 5. Sluit ten slotte de vergrendeling aan de zijkant van de helm om het vizier op zijn plaats te houden.

Hier zijn enkele voorbeelden die je kunnen helpen visualiseren hoe je het vizier van je motorhelm vervangt:

Onthoud dat het belangrijk is om altijd de instructies van de fabrikant te volgen, omdat elk type helm anders kan zijn. Door regelmatig het vizier van je motorhelm te inspecteren en indien nodig te vervangen, zorg je voor een helder zicht en optimale bescherming tijdens het rijden.

6

Stap 6: Controleer de pasvorm

Controleer regelmatig of je motorhelm nog steeds goed past. Zorg ervoor dat de helm stevig op je hoofd zit zonder te knellen. Begin met het controleren van de kinband. Deze moet strak genoeg zijn zodat de helm niet van je hoofd kan glijden, maar niet zo strak dat het oncomfortabel wordt. Pas indien nodig de lengte van de kinband aan.

Vervolgens moet je het verstelsysteem van de helm controleren. Dit systeem zorgt ervoor dat de helm perfect op je hoofd past. Controleer of het verstelsysteem nog steeds goed werkt en of het niet versleten is. Pas de instellingen van het systeem aan indien nodig.

Een goed passende helm biedt de beste bescherming. Neem dus de tijd om regelmatig de pasvorm van je motorhelm te controleren en aan te passen indien nodig. Het is belangrijk dat de helm comfortabel zit en goed op zijn plaats blijft, zodat je optimaal beschermd bent tijdens het rijden.

7

Stap 7: Regelmatige inspectie

 • Inspecteer regelmatig je motorhelm op mogelijke schade, zoals barsten, deuken of losse onderdelen.
 • Controleer of er geen scheuren of barsten zijn op het buitenschaal van de helm.
 • Controleer of de binnenvoering van de helm nog in goede staat is en geen tekenen van slijtage vertoont.
 • Controleer of alle ventilatieopeningen goed functioneren en niet verstopt zijn.
 • Controleer of de kinband nog stevig vastzit en niet versleten is.
 • Als je enige vorm van schade opmerkt, laat de helm dan controleren door een professional en overweeg om een nieuwe helm aan te schaffen.
 • Vergeet niet om je helm voor elk gebruik te inspecteren, zelfs als je alleen maar een korte rit gaat maken.
 • Een regelmatige inspectie van je motorhelm zorgt ervoor dat je veilig en beschermd blijft tijdens het rijden.

Opmerking: Als je twijfelt over de staat van je helm of als je vermoedt dat er schade is, is het altijd verstandig om een professional te raadplegen. Zij kunnen je adviseren over de beste stappen die je moet nemen om je veiligheid te waarborgen.

Belangrijke tips voor optimale helmbescherming

In deze blogpost hebben we besproken hoe je je motorhelm kunt beschermen tegen invloeden van buitenaf. We hebben geleerd dat het belangrijk is om je helm regelmatig schoon te maken en te controleren op eventuele beschadigingen. Daarnaast hebben we benadrukt dat het op de juiste manier opbergen van je helm een groot verschil kan maken in het behoud van de kwaliteit. Vergeet ook niet om je helm op de juiste manier te vervoeren en te beschermen tegen extreme temperaturen. Ten slotte hebben we het belang van het vervangen van je helm na een valpartij of na vijf jaar gebruik benadrukt. Door deze tips toe te passen, kun je ervoor zorgen dat je motorhelm in optimale conditie blijft en je veiligheid op de weg blijft garanderen. Veel plezier en veilige ritten!

Benodigd gereedschap

 • Reinigingsmiddel
 • Zachte doek
 • UV-beschermingsmiddel
 • Helmopbergtas
 • Slotenspray
 • Reservevizier
 • Meetlint
 • Inspectieschema

Handige adviezen

 • Reinig regelmatig je motorhelm met milde zeep en water om vuil en stof te verwijderen. Let op dat je geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt, omdat deze de integriteit van de helm kunnen aantasten
 • Vermijd het gebruik van oplosmiddelen of chemische reinigingsmiddelen, omdat deze de buitenste laag van de helm kunnen beschadigen
 • Zorg ervoor dat je helm op een veilige en schone plaats wordt bewaard, weg van direct zonlicht en extreme temperaturen. Dit helpt om verkleuring en vervorming van de helm te voorkomen
 • Gebruik altijd een helmhoes om je motorhelm te beschermen wanneer je hem niet gebruikt. Dit voorkomt krassen en stofophoping
 • Controleer regelmatig de sluitingen en riemen van je helm om er zeker van te zijn dat ze goed functioneren. Vervang eventuele beschadigde onderdelen onmiddellijk
 • Vermijd het plaatsen van stickers of andere decoratieve items op de helm, omdat deze de beschermende eigenschappen van de helm kunnen verminderen
 • Als je helm een vizier heeft, maak dit dan regelmatig schoon met een zachte doek en een mild reinigingsmiddel om een helder zicht te behouden
 • Controleer de helm regelmatig op scheuren, deuken of andere tekenen van schade. Als je enige vorm van schade opmerkt, vervang dan de helm onmiddellijk
 • Laat je helm niet vallen of stoot hem niet tegen harde oppervlakken. Dit kan de structurele integriteit van de helm aantasten
 • Volg altijd de instructies van de fabrikant met betrekking tot het onderhoud en de opslag van je specifieke motorhelm

Praktische tips voor het verlengen van de levensduur van je motorhelm

 • Zorg ervoor dat je de handleiding van je motorhelm leest voordat je hem gebruikt. Hierin staan belangrijke instructies over het correct dragen, onderhouden en opslaan van de helm
 • Controleer regelmatig de staat van je motorhelm. Let op eventuele scheuren, deuken of andere beschadigingen. Als je tekenen van slijtage of schade opmerkt, is het tijd om een nieuwe helm aan te schaffen
 • Reinig je motorhelm regelmatig met een mild reinigingsmiddel en een zachte doek. Vermijd agressieve chemicaliën die de beschermende eigenschappen van de helm kunnen aantasten. Vergeet niet de binnenvoering en het vizier schoon te maken
 • Bewaar je motorhelm op een koele, droge plaats, weg van direct zonlicht en hitte. Zorg ervoor dat de helm niet wordt blootgesteld aan chemicaliën of op een plek waar hij kan vallen of beschadigd kan raken
 • Vervang je motorhelm na een val, ongeacht of er zichtbare schade is of niet. De impact kan de beschermende eigenschappen van de helm aantasten, zelfs als het niet zichtbaar is
 • Ik hoop dat deze tips je helpen om de levensduur van je motorhelm te verlengen en veilig te blijven tijdens het rijden. Als je nog meer vragen hebt, sta ik natuurlijk voor je klaar!

6 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Bij Stap 5 wordt gesproken over het vervangen van het vizier. Is het mogelijk om een vizier te vervangen zonder speciaal gereedschap?

 2. Ik heb gemerkt dat er verschillende manieren zijn om de pasvorm van een motorhelm te controleren. Wat is de meest nauwkeurige manier?

 3. Heb je nog andere tips om de motorhelm te beschermen tegen invloeden van buitenaf? Ik ben benieuwd naar geavanceerdere technieken of producten die ik kan gebruiken.

 4. Hoe vaak moeten we onze motorhelm precies inspecteren? Is het voldoende om dit eens per jaar te doen?

 5. Bedankt voor deze gids! Ik heb nog een tip over het verlengen van de levensduur van een motorhelm. Zorg ervoor dat je de helm niet te lang in vochtige omstandigheden opbergt, want dat kan schimmelvorming veroorzaken.

 6. Kunnen jullie in een volgende gids ook tips geven over het onderhoud van de binnenvoering van de motorhelm? Dat lijkt me ook belangrijk om te weten.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen