Hoe bepaal je welk keurmerk een motorhelm moet hebben?

Deze stapsgewijze handleiding helpt je om te bepalen welk keurmerk een motorhelm moet hebben. Het geeft je de nodige informatie om een weloverwogen keuze te maken bij het kopen van een motorhelm.

1

Stap 1: Onderzoek de wettelijke eisen

Onderzoek de wettelijke eisen voor motorhelmen in jouw land

Om ervoor te zorgen dat je voldoet aan de wettelijke eisen met betrekking tot motorhelmen in jouw land, moet je een aantal stappen volgen. Hier is een overzicht van wat je moet doen:

 1. Raadpleeg de relevante wetgeving: Zoek naar de specifieke wetten en regels die gelden voor motorhelmen in jouw land. Dit kan je doen door de wetboeken te raadplegen of door naar de website van de verantwoordelijke instantie voor verkeersveiligheid te gaan. Deze informatie zal je een gedetailleerd inzicht geven in de eisen waaraan jouw motorhelm moet voldoen.
 2. Controleer de website van de verantwoordelijke instantie: Naast het raadplegen van de wetboeken, is het ook een goed idee om de website van de verantwoordelijke instantie voor verkeersveiligheid te controleren. Deze website bevat vaak handige informatie en richtlijnen met betrekking tot motorhelmen. Je kunt erachter komen welke certificeringen of normen jouw motorhelm moet hebben en welke specificaties belangrijk zijn.
 3. Let op de details: Zorg ervoor dat je alle details begrijpt met betrekking tot de wettelijke eisen voor motorhelmen. Denk aan zaken zoals het type helm (volledig gezicht, open gezicht, modulair, etc.), de juiste pasvorm, het type sluitingssysteem, de aanwezigheid van een keurmerk, en andere relevante specificaties.

Door deze stappen te volgen en de wettelijke eisen voor motorhelmen in jouw land grondig te onderzoeken, kun je ervoor zorgen dat je een helm kiest die aan alle vereisten voldoet. Dit zal niet alleen jouw veiligheid op de weg vergroten, maar ook mogelijke boetes of straffen voorkomen.

2

Stap 2: Begrijp de verschillende keurmerken

Bij het kiezen van een motorhelm is het belangrijk om je te verdiepen in de verschillende keurmerken die worden gebruikt. Neem de tijd om meer te leren over keurmerken zoals ECE, DOT, Snell en SHARP. Door dit te doen, krijg je een beter begrip van de specifieke eisen en testprocedures die aan deze keurmerken zijn verbonden.

Begin met het onderzoeken van het ECE-keurmerk. Dit keurmerk wordt in Europa erkend en geeft aan dat de helm voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. Lees meer over de specifieke testprocedures die worden gebruikt om het ECE-keurmerk te verkrijgen.

Daarnaast is het ook belangrijk om meer te weten over het DOT-keurmerk. Dit keurmerk wordt gebruikt in de Verenigde Staten en geeft aan dat de helm voldoet aan de Amerikaanse veiligheidsnormen. Onderzoek de specifieke eisen en testprocedures die aan het DOT-keurmerk zijn verbonden.

Een ander belangrijk keurmerk is Snell. Dit keurmerk is vrijwillig en wordt beschouwd als een van de strengste keurmerken ter wereld. Lees meer over de strikte testprocedures die worden gebruikt om het Snell-keurmerk te behalen.

Tot slot, verdiep je in het SHARP-keurmerk. Dit keurmerk wordt gebruikt in het Verenigd Koninkrijk en geeft aan dat de helm uitgebreid is getest op veiligheid. Leer meer over de specifieke testprocedures en beoordelingssystemen die worden gebruikt door SHARP.

Door je te verdiepen in de verschillende keurmerken en hun specifieke eisen en testprocedures, kun je een weloverwogen beslissing nemen bij het kiezen van een motorhelm.

3

Stap 3: Bepaal je eigen eisen en voorkeuren

Maak een lijst van je eigen eisen en voorkeuren voor een motorhelm. Het hebben van duidelijke criteria zal je helpen bij het maken van een weloverwogen keuze. Hier zijn enkele zaken waar je aan kunt denken:

 • Veiligheid: De veiligheid van een motorhelm is van het grootste belang. Denk na over de veiligheidsnormen die je belangrijk vindt, zoals ECE, DOT of SNELL. Controleer of de helm een stevige buitenschaal heeft en of er voldoende demping aanwezig is aan de binnenkant.
 • Comfort: Je wilt natuurlijk een helm die comfortabel zit, vooral tijdens lange ritten. Denk aan zaken zoals de pasvorm, de ventilatie en het materiaal van de voering. Let ook op de aanwezigheid van verstelbare kinbanden en wangstukken, zodat je de helm kunt afstellen op jouw specifieke behoeften.
 • Gewicht: Een lichte helm kan het rijden aangenamer maken, vooral als je lange afstanden aflegt. Let op het gewicht van de helm en bedenk wat voor jou het meest comfortabel is.
 • Prijs: Motorhelmen variëren in prijs, dus bedenk wat je bereid bent te betalen. Denk eraan dat een goede kwaliteit en veiligheid vaak gepaard gaan met een hogere prijs, dus het kan de moeite waard zijn om in een duurdere helm te investeren.

Door deze aspecten in overweging te nemen en ze op te nemen in een lijst, kun je gemakkelijker de juiste motorhelm kiezen die voldoet aan jouw persoonlijke eisen en voorkeuren. Veel succes met je zoektocht naar de perfecte helm!

4

Stap 4: Vergelijk motorhelmen

Om verschillende motorhelmen met elkaar te vergelijken op basis van keurmerken, pasvorm, ventilatie en extra veiligheidsvoorzieningen, volg je deze stappen:

 1. Zoek naar motorhelmen die zijn voorzien van keurmerken zoals ECE 22.05, DOT, Snell of SHARP. Deze keurmerken geven aan dat de helm voldoet aan de vereiste veiligheidsnormen. Vergelijk de helmen op basis van de keurmerken die ze hebben.
 2. Let op de pasvorm van de helm. Een goede pasvorm is essentieel voor comfort en veiligheid. Controleer of de helm goed aansluit op je hoofd en of de maat juist is. Denk eraan dat verschillende merken mogelijk verschillende pasvormen hebben, dus probeer verschillende helmen uit om te zien welke het beste bij jou past.
 3. Controleer de ventilatie van de helm. Goede ventilatie zorgt ervoor dat je hoofd koel blijft tijdens het rijden. Let op het aantal ventilatieopeningen en hoe effectief ze zijn in het afvoeren van warmte. Sommige helmen hebben verstelbare ventilatieopeningen, wat handig kan zijn om de luchtstroom aan te passen aan jouw voorkeur.
 4. Kijk naar eventuele extra veiligheidsvoorzieningen die de helm biedt. Dit kunnen bijvoorbeeld een geïntegreerd zonnevizier, een pinlock-systeem voor anti-condens of een kinband met dubbele D-ring sluiting zijn. Deze extra functies kunnen het comfort en de veiligheid van de helm verhogen.

Gebruik deze informatie om een shortlist van geschikte motorhelmen te maken. Door verschillende helmen te vergelijken op basis van keurmerken, pasvorm, ventilatie en extra veiligheidsvoorzieningen, vind je uiteindelijk de helm die het beste bij jouw behoeften past. Veel succes met het vinden van de perfecte motorhelm!

5

Stap 5: Lees reviews en ervaringen

Lees reviews en ervaringen van andere motorrijders over de motorhelmen op je shortlist. Dit is belangrijk omdat je hierdoor een beter inzicht krijgt in de veiligheid, duurzaamheid en algemene tevredenheid van de gebruikers. Ga naar de website of online winkel waar je de motorhelmen hebt gevonden en zoek naar de sectie met reviews of ervaringen. Klik op de helmen die je interesseren en lees zorgvuldig wat andere motorrijders te zeggen hebben. Let op positieve en negatieve punten die worden genoemd, zoals comfort, pasvorm, ventilatie, geluidsisolatie en kwaliteit. Op basis van deze informatie kun je een weloverwogen beslissing maken en uiteindelijk de motorhelm kiezen die het beste bij jouw behoeften past.

6

Stap 6: Maak je keuze en koop de motorhelm

Nu je alle verzamelde informatie hebt over motorhelmen, is het tijd om een weloverwogen keuze te maken en de helm te kopen die het beste voldoet aan jouw eisen en voorkeuren. Volg deze stappen om ervoor te zorgen dat je de juiste motorhelm aanschaft:

 1. Controleer het keurmerk: Zorg ervoor dat de motorhelm voldoet aan de wettelijke eisen in jouw land. De helm moet het juiste keurmerk hebben, zoals ECE 22.05 in Europa. Controleer dit label voordat je een helm aanschaft.
 2. Pas de helm: Het is essentieel dat de motorhelm goed past. Probeer verschillende helmen uit en zorg ervoor dat de helm nauwsluitend op je hoofd zit, zonder dat het oncomfortabel of te strak aanvoelt. De helm moet stevig op je hoofd blijven zitten, zelfs bij hogere snelheden.
 3. Kies het juiste type helm: Afhankelijk van jouw rijstijl en voorkeuren, kun je kiezen voor een integraalhelm, systeemhelm, jethelm of een andere variant. Bedenk welke helm het beste bij jouw rijgedrag past en zorg ervoor dat deze voldoet aan de veiligheidsnormen.
 4. Let op de details: Controleer of de helm is voorzien van de juiste veiligheidsvoorzieningen, zoals een stevige kinband, een helder en krasbestendig vizier en goede ventilatie. Let ook op het gewicht van de helm, want een te zware helm kan vermoeiend zijn tijdens lange ritten.
 5. Vergelijk prijzen en merken: Neem de tijd om verschillende merken en modellen te vergelijken. Let niet alleen op de prijs, maar ook op de reputatie en kwaliteit van het merk. Lees reviews en vraag advies aan andere motorrijders om een goede keuze te maken.

Door deze stappen te volgen, kun je een weloverwogen keuze maken en de motorhelm kopen die het beste past bij jouw behoeften en voorkeuren. Vergeet niet om altijd de veiligheid voorop te stellen en te kiezen voor een helm die voldoet aan de wettelijke eisen in jouw land. Veel plezier en veilige ritten!

De juiste keuze maken

Conclusie:

Gefeliciteerd! Met behulp van deze handleiding ben je nu in staat om te bepalen welk keurmerk een motorhelm moet hebben. Door het onderzoeken van de wettelijke eisen, het begrijpen van de verschillende keurmerken, het bepalen van je eigen eisen en voorkeuren, het vergelijken van motorhelmen en het lezen van reviews, ben je goed voorbereid om een weloverwogen keuze te maken en een geschikte motorhelm te kopen. Veiligheid staat voorop, dus zorg ervoor dat je altijd een helm draagt met het juiste keurmerk. Veel plezier en veilige ritten gewenst!

Handige adviezen

 • Controleer het Europese keurmerk: Zoek naar het ECE-label, dat aangeeft dat de helm voldoet aan de Europese veiligheidsnormen
 • Kijk naar het specifieke ECE-nummer: Elk land heeft zijn eigen ECE-nummer, bijvoorbeeld ECE 22.05. Zorg ervoor dat de motorhelm het juiste nummer heeft voor het land waarin je rijdt
 • Onderzoek de kwaliteitsnormen: Sommige landen hebben hun eigen nationale keurmerken naast het Europese keurmerk. Controleer of de helm ook aan deze normen voldoet
 • Let op specifieke keurmerken voor speciale toepassingen: Als je van plan bent om off-road te rijden of op een racecircuit te rijden, controleer dan of de helm ook voldoet aan de speciale keurmerken voor deze activiteiten
 • Neem de tijd om reviews te lezen: Lees beoordelingen en ervaringen van andere motorrijders om te zien welke helmen goed presteren op het gebied van veiligheid
 • Pas de helm altijd voordat je hem koopt: Een goed passende helm is essentieel voor veiligheid. Zorg ervoor dat de helm comfortabel en goed aansluit op jouw hoofd
 • Raadpleeg deskundigen: Praat met deskundige motorverkopers of -monteurs om advies te krijgen over welk keurmerk het meest geschikt is voor jouw specifieke behoeften

Hoe gebruik je een motorhelm met het juiste keurmerk?

 • Kijk naar het ECE keurmerk: Dit is een Europees keurmerk dat aangeeft dat de helm voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. Het ECE keurmerk wordt gevolgd door een cijfer dat aangeeft in welk land de helm is goedgekeurd. Controleer of de helm het ECE keurmerk heeft en of het overeenkomt met het juiste cijfer voor het land waarin je rijdt
 • Controleer het DOT keurmerk: Dit is een keurmerk dat wordt gebruikt in de Verenigde Staten en staat voor Department of Transportation. Hoewel het niet verplicht is in Europa, kan het hebben van een helm met het DOT keurmerk extra vertrouwen geven, omdat het aangeeft dat de helm aan strenge veiligheidseisen voldoet
 • Let op het Snell keurmerk: Snell is een onafhankelijke organisatie die extra strenge tests uitvoert op helmen. Een helm met het Snell keurmerk voldoet aan nog hogere veiligheidsnormen dan de standaardkeurmerken. Het Snell keurmerk is vooral belangrijk voor motorrijders die op zoek zijn naar maximale bescherming
 • Raadpleeg de veiligheidsclassificaties van helmen: Sommige fabrikanten geven extra informatie over de veiligheid van hun helmen. Kijk naar de veiligheidsclassificaties zoals SHARP (Safety Helmet Assessment and Rating Programme) in het Verenigd Koninkrijk of de sterrenclassificatie in Australië. Deze classificaties kunnen je helpen om een weloverwogen beslissing te nemen bij het kiezen van een motorhelm
 • Vergeet niet om ook naar andere belangrijke kenmerken te kijken, zoals de pasvorm, het gewicht en het ventilatiesysteem van de helm. Een goed passende helm die comfortabel is om te dragen, zal je rijervaring aangenamer maken en bijdragen aan je veiligheid op de weg
 • Met deze tips ben je beter voorbereid om te bepalen welk keurmerk een motorhelm moet hebben. Vergeet niet om altijd een helm te kiezen die past bij jouw persoonlijke voorkeuren en rijstijl, maar bovenal moet zorgen voor maximale veiligheid op de motor. Veel rijplezier!

4 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Een ander belangrijk aspect om in overweging te nemen bij het bepalen van het juiste keurmerk voor een motorhelm, is het soort rijden dat je doet. Als je voornamelijk op de weg rijdt, kunnen bepaalde keurmerken meer geschikt zijn dan andere. Het zou geweldig zijn als de auteur advies zou kunnen geven over welke keurmerken het meest geschikt zijn voor verschillende rijomstandigheden.

 2. Het begrijpen van de verschillende keurmerken kan behoorlijk verwarrend zijn, vooral als je nieuw bent in de wereld van motorhelmen. Het zou geweldig zijn als de auteur in toekomstige artikelen dieper zou ingaan op de specifieke betekenis en vereisten van de meest voorkomende keurmerken, zoals DOT, ECE en Snell.

 3. Ik zou graag meer willen weten over de verschillende materialen die worden gebruikt in motorhelmen en hoe deze materialen bijdragen aan de veiligheid en prestaties van de helm. Het zou interessant zijn als de auteur een artikel zou kunnen schrijven dat dieper ingaat op de materialen die worden gebruikt in hoogwaardige motorhelmen en hoe je deze kunt herkennen tijdens het vergelijken van helmen.

 4. Ik heb gemerkt dat het onderzoeken van de wettelijke eisen van essentieel belang is bij het kiezen van een motorhelm. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de specifieke veiligheidsnormen die gelden in jouw land of regio. Het kan ook helpen om te begrijpen welke tests en certificeringen vereist zijn voor een motorhelm om aan deze normen te voldoen.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen