Hoe bepaal je de levensduur van een motorhelm?

In deze stapsgewijze handleiding “Hoe bepaal je de levensduur van een motorhelm?” leer je hoe je kunt bepalen wanneer het tijd is om je oude motorhelm te vervangen. Het doel van deze gids is om je te helpen begrijpen wanneer een motorhelm versleten is en niet langer de nodige bescherming biedt. Maar voordat we verder gaan, laten we je verrassen met een waanzinnig feit. Wist je dat sommige motorhelmen na een valpartij niet langer veilig zijn, zelfs als ze er van buiten nog goed uitzien? Het is echt waar! Laten we dus snel aan de slag gaan en ontdekken hoe we de levensduur van een motorhelm kunnen bepalen.

1

Controleer de productiedatum

Zoek naar een label aan de binnenkant van de helm waarop de productiedatum staat vermeld. Dit is meestal te vinden bij de kinband of in de voering. Bijvoorbeeld, kijk naar de binnenkant van de helm en zoek naar een label zoals dit: “Productiedatum: 15-01-2022”. Controleer de kinband en de voering grondig en je zult de productiedatum vinden.

2

Bereken de maximale levensduur

Om de maximale levensduur van je motorhelm te berekenen, moet je de productiedatum van de helm vinden. Trek het huidige jaar af van de productiedatum om te bepalen hoe lang de helm nog veilig te gebruiken is. De meeste motorhelmen hebben een maximale levensduur van vijf tot zeven jaar, dus het is belangrijk om te weten wanneer je helm is geproduceerd om te zorgen voor optimale veiligheid tijdens het rijden.

3

Controleer de staat van de helm

Inspecteer de helm zorgvuldig op eventuele beschadigingen, zoals scheuren, deuken of loszittende onderdelen. Vervang de helm direct als deze beschadigd is.

4

Controleer de certificering

 • Zoek naar een label of sticker op de helm waarop staat dat deze voldoet aan de geldende veiligheidsnormen, zoals ECE 22.05.
 • Als je geen label of sticker kunt vinden, controleer dan de binnenkant van de helm op een certificeringsmerk.
 • Als de helm geen certificering heeft of niet langer gecertificeerd is, is het belangrijk om deze te vervangen om de veiligheid te waarborgen.
5

Bepaal de gebruiksfrequentie

De gebruiksfrequentie van je helm bepalen is belangrijk om te weten wanneer je een nieuwe helm moet aanschaffen. Hoe vaker je de helm gebruikt, hoe sneller deze zal slijten. Om de gebruiksfrequentie te bepalen, moet je bijhouden hoe vaak je de helm draagt tijdens het fietsen, motorrijden of andere activiteiten waarbij je de helm gebruikt. Wanneer je merkt dat de helm tekenen van slijtage begint te vertonen, zoals beschadigde riemen of een versleten voering, is het tijd om een nieuwe helm aan te schaffen, vooral als je de helm regelmatig gebruikt.

6

Let op tekenen van veroudering

Let op tekenen van veroudering, zoals verkleuring van de helm of slijtage van de voering. Deze kunnen erop wijzen dat de helm niet langer veilig is en moet worden vervangen. Hier zijn enkele belangrijke punten om op te letten:

 • Controleer regelmatig de kleur van je helm. Als je merkt dat de kleur is vervaagd of veranderd, kan dit duiden op veroudering en verminderde bescherming.
 • Inspecteer de voering van de helm zorgvuldig. Kijk of er tekenen van slijtage zijn, zoals losse draden of dunner wordend materiaal. Dit kan de beschermende eigenschappen van de helm aantasten.
 • Controleer de sluiting van de helm. Zorg ervoor dat het mechanisme goed werkt en dat de riempjes niet versleten zijn. Een sluiting die niet goed werkt, kan de helm onveilig maken.
 • Let op eventuele barsten of deuken in de helm. Deze kunnen wijzen op structurele schade en verminderde bescherming.

Als je een of meer van deze tekenen van veroudering opmerkt, is het belangrijk om de helm te vervangen. Verouderde helmen bieden mogelijk niet meer dezelfde bescherming als nieuwe helmen. Zorg ervoor dat je altijd een helm draagt die in goede staat verkeert om jezelf optimaal te beschermen tijdens het rijden.

7

Raadpleeg de fabrikant

Als je twijfelt over de levensduur van je helm, neem dan contact op met de fabrikant. Zij kunnen je voorzien van specifieke informatie over jouw helmmodel. Hier zijn een paar eenvoudige stappen om contact op te nemen met de fabrikant:

 • Zoek naar het contactinformatie van de fabrikant op de helm of in de handleiding.
 • Bel of stuur een e-mail naar de klantenservice van de fabrikant.
 • Leg je vraag of twijfel uit en vermeld het model van je helm.
 • Vraag naar de aanbevolen levensduur van de helm en eventuele andere informatie die je nodig hebt.

De fabrikant is de beste bron van informatie over hun producten, dus aarzel niet om contact op te nemen. Ze helpen je graag verder met al je vragen en zorgen over de levensduur van je helm.

8

Overweeg externe factoren

 • Houd rekening met externe factoren die de levensduur van de helm kunnen beïnvloeden, zoals blootstelling aan zonlicht, chemicaliën of impact bij een val. Deze factoren kunnen ervoor zorgen dat de helm sneller verslijt.
 • Vermijd het langdurig blootstellen van de helm aan direct zonlicht, omdat dit de materialen kan verzwakken en de beschermende eigenschappen kan verminderen.
 • Bescherm de helm tegen blootstelling aan chemicaliën, zoals oplosmiddelen of reinigingsmiddelen, omdat deze de oppervlakte van de helm kunnen beschadigen.
 • Controleer regelmatig op tekenen van schade, zoals barsten, deuken of vervormingen, die kunnen wijzen op impact bij een val. Als er tekenen van schade zijn, vervang de helm dan zo snel mogelijk om ervoor te zorgen dat deze nog steeds optimaal beschermt.
9

Vervang de helm indien nodig

Als je hebt vastgesteld dat de helm niet langer veilig is of de maximale levensduur heeft bereikt, vervang deze dan door een nieuwe helm die voldoet aan de geldende veiligheidsnormen. Controleer of de nieuwe helm de juiste maat heeft en zorg ervoor dat deze goed op je hoofd past. Verwijder de oude helm en zet de nieuwe helm stevig vast volgens de instructies van de fabrikant.

Onze expert concludeert

In de conclusie van dit blogartikel kunnen we de belangrijkste punten van de handleiding samenvatten. Het is van essentieel belang om regelmatig de levensduur van je motorhelm te controleren en deze op tijd te vervangen voor optimale veiligheid. Door het volgen van deze richtlijnen zorg je ervoor dat je altijd beschermd bent tijdens het motorrijden. Veiligheid staat immers altijd voorop!

Benodigde gereedschappen

 • Motorhelm
 • Zaklamp
 • Vergrootglas
 • Meetlint
 • Veiligheidsbril
 • Handschoenen
 • Onderhoudsproducten voor de helm
 • Vervangende onderdelen (indien nodig)
 • Fabrikantinformatie en handleidingen

Handige adviezen

 • Controleer regelmatig de staat van de motorhelm, inclusief de buitenkant en de binnenkant
 • Let op tekenen van slijtage, zoals scheurtjes, deuken of loszittende onderdelen
 • Vervang de motorhelm direct als je een ongeluk hebt gehad of als deze beschadigd is geraakt
 • Houd rekening met de aanbevolen levensduur van de helm, meestal rond de vijf jaar
 • Controleer de sluiting van de helm en zorg ervoor dat deze goed werkt
 • Reinig de helm regelmatig om vuil en zweet te verwijderen
 • Bewaar de helm op een koele en droge plaats, uit de buurt van direct zonlicht
 • Vermijd het ophangen van de helm aan de spiegels van de motor om beschadiging te voorkomen
 • Gebruik geen agressieve chemicaliën om de helm schoon te maken, gebruik liever milde zeep en water
 • Volg de instructies van de fabrikant voor onderhoud en vervanging van onderdelen

Hoe lang is een motorhelm geldig: Gebruikstips en richtlijnen

 • Controleer de fabricagedatum: Een motorhelm heeft meestal een levensduur van ongeveer 5 tot 7 jaar. Controleer daarom altijd de fabricagedatum op de helm zelf. Deze informatie is meestal te vinden op een sticker aan de binnenkant van de helm
 • Kijk naar het type helm: Er zijn verschillende soorten helmen op de markt, zoals integraalhelmen, systeemhelmen en jethelmen. Elke helm heeft zijn eigen levensduur. Integraalhelmen hebben over het algemeen een langere levensduur dan systeem- en jethelmen. Zorg er dus voor dat je het juiste type helm hebt en houd rekening met de levensduur ervan
 • Inspecteer de helm regelmatig: Het is belangrijk om je motorhelm regelmatig te inspecteren op eventuele beschadigingen. Controleer of er geen scheuren, deuken of andere tekenen van slijtage zijn. Als je dergelijke beschadigingen opmerkt, is het tijd om een nieuwe helm aan te schaffen
 • Vermijd blootstelling aan extreme hitte: Blootstelling aan extreme hitte kan de levensduur van een motorhelm verkorten. Zorg er daarom voor dat je je helm niet laat liggen op plaatsen waar deze kan worden blootgesteld aan direct zonlicht, bijvoorbeeld in de auto op een zonnige dag
 • Vervang de helm na een ongeval: Als je een ongeval hebt gehad waarbij je helm betrokken was, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te vervangen, zelfs als er geen zichtbare schade is. Een helm kan interne schade hebben opgelopen die niet met het blote oog te zien is, maar die de beschermende eigenschappen van de helm kan verminderen
 • Onthoud dat veiligheid voorop staat en dat het belangrijk is om altijd een goed functionerende en veilige motorhelm te dragen tijdens het rijden

Veelgestelde vragen over de geldigheidsduur van een motorhelm

Zijn er verschillende regels voor de geldigheid van motorhelmen in verschillende landen?

Ja, er zijn inderdaad verschillende regels voor de geldigheid van motorhelmen in verschillende landen. Elk land heeft zijn eigen wetten en voorschriften met betrekking tot het gebruik van motorhelmen. Sommige landen hebben strikte regels waarbij het dragen van een helm verplicht is voor zowel bestuurders als passagiers, terwijl andere landen meer flexibiliteit bieden. Het is belangrijk om de specifieke regels van het land waar je van plan bent te rijden te raadplegen om ervoor te zorgen dat je aan de geldige helmplicht voldoet. Het niet naleven van deze regels kan niet alleen leiden tot boetes, maar kan ook je veiligheid in gevaar brengen.

Kan een motorhelm nog geldig zijn na een ongeval of valpartij?

Ja, een motorhelm kan nog steeds geldig zijn na een ongeval of valpartij, afhankelijk van de ernst van de impact. Het is echter belangrijk om de helm grondig te inspecteren op eventuele schade. Als er scheuren, deuken of andere beschadigingen aanwezig zijn, dan moet de helm vervangen worden. Zelfs als de schade niet zichtbaar is, kan het interne beschermende materiaal van de helm aangetast zijn. Het is altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen en een nieuwe helm aan te schaffen als er twijfel is over de integriteit van de oude helm. Je veiligheid staat altijd voorop!

Heeft het materiaal waarvan een motorhelm is gemaakt invloed op de geldigheidsduur?

Ja, het materiaal waarvan een motorhelm is gemaakt heeft zeker invloed op de geldigheidsduur. Er zijn verschillende materialen die gebruikt worden voor motorhelmen, zoals polycarbonaat, glasvezel en koolstofvezel. Elk materiaal heeft zijn eigen eigenschappen en duurzaamheid.

Over het algemeen geldt dat helmen gemaakt van hoogwaardige materialen zoals glasvezel en koolstofvezel een langere geldigheidsduur hebben. Deze materialen zijn sterker en beter bestand tegen impact dan bijvoorbeeld helmen gemaakt van polycarbonaat.

Het is belangrijk om te weten dat elke motorhelm een vervaldatum heeft, meestal aangegeven door de fabrikant. Na verloop van tijd kan het materiaal van de helm degraderen door blootstelling aan uv-stralen, chemicaliën of gewoon door normale slijtage. Daarom is het belangrijk om de helm regelmatig te inspecteren en indien nodig te vervangen, zelfs als er geen zichtbare tekenen van schade zijn.

Om de geldigheidsduur van je motorhelm te verlengen, is het ook essentieel om de helm op de juiste manier te onderhouden. Volg altijd de instructies van de fabrikant met betrekking tot het schoonmaken en opslaan van de helm. Daarnaast is het van belang om de helm niet bloot te stellen aan extreme temperaturen, zoals hitte of vorst, omdat dit het materiaal kan aantasten.

Kortom, het materiaal waarvan een motorhelm is gemaakt heeft zeker invloed op de geldigheidsduur. Kies daarom altijd voor een helm gemaakt van hoogwaardig materiaal en houd de helm goed onderhouden om ervoor te zorgen dat deze zijn beschermende eigenschappen behoudt gedurende de geldigheidsperiode.

6 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik heb deze gids gevolgd en het heeft me geholpen om te bepalen wanneer ik mijn helm moest vervangen. Ik was verbaasd om te ontdekken dat de levensduur van een helm beperkt is en dat het belangrijk is om deze regelmatig te controleren. Ik ben nu veel bewuster van de veiligheid en zal nooit meer een verouderde helm dragen.

 2. Ik heb mijn helm vervangen volgens de aanbevolen levensduur en ik ben blij dat ik dat gedaan heb. Kort daarna had ik namelijk een ongeluk en mijn nieuwe helm heeft zeker bijgedragen aan het verminderen van de impact van de val. Het belang van het tijdig vervangen van een helm kan niet genoeg benadrukt worden!

 3. Kan iemand specifieke merken aanbevelen die betrouwbaar zijn en voldoen aan de veiligheidsnormen? Ik ben op zoek naar een nieuwe motorhelm en wil er zeker van zijn dat ik een goede keuze maak.

 4. Ik heb gemerkt dat het controleren van de certificering van de helm erg belangrijk is. Ik kocht ooit een goedkope helm van een onbekend merk en later kwam ik erachter dat deze niet aan de veiligheidsnormen voldeed. Sindsdien let ik altijd goed op de certificering en koop ik alleen helmen van gerenommeerde merken.

 5. Ik heb deze stappen gevolgd om de levensduur van mijn motorhelm te bepalen, maar ik heb ook nog een extra stap toegevoegd. Ik laat mijn helm regelmatig controleren door een professionele helmexpert. Op die manier kan ik er zeker van zijn dat mijn helm in optimale staat verkeert en dat ik veilig de weg op kan.

 6. Ik werk als motorinstructeur en ik kan bevestigen dat het controleren van de helm op tekenen van veroudering belangrijk is. Ik heb vaak gezien dat cursisten verouderde helmen dragen die niet meer voldoen aan de veiligheidsnormen. Het is essentieel om bewust te zijn van de staat van je helm en deze op tijd te vervangen.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen