Hoe bepaal ik de juiste maat motorhelm?

In deze stapsgewijze handleiding “Hoe bepaal ik de juiste maat motorhelm?” leer je precies hoe je de perfecte maat motorhelm vindt. We begrijpen dat het kiezen van de juiste maat een belangrijke beslissing is, omdat het niet alleen zorgt voor een goede pasvorm, maar ook voor optimale bescherming tijdens het motorrijden.

Wist je dat het dragen van een te grote of te kleine motorhelm gevaarlijk kan zijn? Een te grote helm kan tijdens een ongeluk verschuiven en je hoofd niet voldoende beschermen. Aan de andere kant kan een te kleine helm oncomfortabel zijn en hoofdpijn veroorzaken. Daarom is het zo belangrijk om de juiste maat te vinden.

Deze handleiding geeft je eenvoudige, maar effectieve stappen om de juiste maat te bepalen. Van het meten van je hoofdomtrek tot het proberen van verschillende maten en het controleren van de pasvorm, we begeleiden je door het hele proces.

Dus, als je op zoek bent naar de perfecte motorhelm die niet alleen goed past, maar ook de optimale bescherming biedt, volg dan deze stapsgewijze handleiding en ontdek hoe je de juiste maat kunt bepalen. Veel succes en veilig rijden!

1

Stap 1: Meet je hoofdomtrek

Gebruik het meetlint om de omtrek van je hoofd te meten. Plaats het meetlint net boven je wenkbrauwen en trek het rond je hoofd totdat het de breedste punt van je hoofd bereikt. Zorg ervoor dat het meetlint strak, maar niet te strak, om je hoofd zit. Bijvoorbeeld, pak het meetlint en plaats het net boven je wenkbrauwen. Trek het voorzichtig rond je hoofd totdat het de breedste punt bereikt. Zorg ervoor dat het meetlint parallel aan de grond blijft en niet scheef gaat. Lees het cijfer af waar het uiteinde van het meetlint elkaar ontmoet. Dit is de omtrek van je hoofd.

Onthoud, het is belangrijk om het meetlint op de juiste plaats te houden en ervoor te zorgen dat het niet verschuift tijdens het meten. Dit zorgt voor een nauwkeurige meting van je hoofdomtrek. Wees geduldig en zorg ervoor dat je comfortabel staat of zit terwijl je de meting uitvoert.

2

Stap 2: Vergelijk met de maattabel

Raadpleeg de maattabel van de fabrikant van de motorhelm die je wilt kopen. Zoek naar de maattabel op de website van de fabrikant of in de handleiding van de helm. Deze tabel geeft de juiste maat aan op basis van de hoofdomtrek. Meet je hoofdomtrek door een meetlint rond het breedste deel van je hoofd te plaatsen, net boven je wenkbrauwen en oren. Zorg ervoor dat het meetlint strak genoeg zit, maar niet te strak om ongemak te voorkomen. Noteer de gemeten maat.

Vergelijk vervolgens je hoofdomtrek met de maattabel om de juiste maat te bepalen. Zoek in de tabel naar de gemeten maat en kijk welke helmmaat hierbij hoort. Het kan zijn dat je maat tussen twee maten in valt. In dat geval is het raadzaam om voor de grotere maat te kiezen, zodat de helm comfortabel past. Houd er rekening mee dat maten kunnen verschillen per merk en model, dus het is belangrijk om altijd naar de specifieke maattabel van de fabrikant te kijken. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat je de juiste maat motorhelm kiest voor een optimale pasvorm en veiligheid op de weg.

3

Stap 3: Pas verschillende maten

Als je twijfelt tussen twee maten, probeer dan beide maten uit. Volg de onderstaande stappen om de juiste maat te bepalen:

 • Zet de helm op je hoofd en zorg ervoor dat deze stevig en comfortabel zit.
 • Controleer of er geen drukpunten zijn. Als je ergens ongemak of druk voelt, kan dit betekenen dat de helm te klein is.
 • Let ook op eventuele losse plekken. Als de helm wiebelt of te los zit, is hij waarschijnlijk te groot.
 • Vergeet niet om de riempjes goed aan te passen. Ze moeten stevig en comfortabel onder je kin zitten, maar niet te strak.

Door beide maten uit te proberen en op deze punten te letten, kun je de perfecte pasvorm vinden voor jouw helm. Veiligheid en comfort zijn essentieel, dus neem de tijd om de juiste maat te kiezen.

4

Stap 4: Controleer de pasvorm

Om ervoor te zorgen dat je helm goed aansluit op je hoofd en optimale bescherming biedt, is het belangrijk om de pasvorm te controleren. Volg onderstaande stappen om te controleren of de helm goed zit:

 1. Plaats de helm op je hoofd en zorg ervoor dat deze recht zit, met de voorkant net boven je wenkbrauwen.
 2. Stel indien mogelijk de bandjes aan de zijkant van de helm af, zodat deze comfortabel en stevig aanvoelen zonder dat ze te strak zitten.
 3. Schud je hoofd voorzichtig van links naar rechts en van voor naar achteren om te controleren of de helm goed op zijn plaats blijft zitten. De helm mag niet bewegen of verschuiven tijdens het schudden.
 4. Controleer of de helm niet te strak of te los zit. Het zou comfortabel en stevig moeten aanvoelen, zonder dat het ongemakkelijk of knellend is.

Een goede pasvorm is essentieel om je hoofd effectief te beschermen. Volg deze stappen zorgvuldig om ervoor te zorgen dat je helm goed aansluit en op zijn plaats blijft tijdens het dragen.

5

Stap 5: Raadpleeg een expert

Als je nog steeds twijfelt over de juiste maat, raadpleeg dan een expert in een motorwinkel. Zij kunnen je helpen bij het kiezen van de juiste maat motorhelm op basis van jouw specifieke hoofdvorm en voorkeuren. Ga naar een motorwinkel bij jou in de buurt en zoek een medewerker die gespecialiseerd is in helmen. Leg uit dat je hulp nodig hebt bij het kiezen van de juiste maat motorhelm. De expert zal je vragen om je hoofd op te meten om zo de juiste maat te bepalen. Het is belangrijk om nauwkeurige metingen te hebben, dus volg de instructies van de expert zorgvuldig op. Na het meten zal de expert je verschillende motorhelmen laten passen om te zien welke het beste bij jouw hoofd past. Zorg ervoor dat je de helm goed opzet en de sluiting goed vastmaakt voor een goede pasvorm. Als je nog steeds twijfelt, kun je de expert vragen om advies over welke maat en merk het meest geschikt is voor jouw hoofdvorm en voorkeuren. Vergeet niet om eventuele vragen te stellen die je hebt, zodat je volledig geïnformeerd bent voordat je een beslissing neemt. De expert zal je graag helpen bij het kiezen van de juiste motorhelm die comfortabel en veilig is voor jouw rit.

Een gepaste helm voor jouw veiligheid

Conclusie:

Gefeliciteerd! Door het volgen van deze stappen weet je nu hoe je de juiste maat motorhelm kunt bepalen. Het kiezen van de juiste maat is essentieel voor een optimale pasvorm en veiligheid tijdens het motorrijden. Zorg ervoor dat je altijd de tijd neemt om je hoofdomtrek te meten en de maattabel van de fabrikant te raadplegen. Vergeet niet dat een goed passende helm je beste metgezel is op de weg. Veel plezier en veilige ritten!

Benodigde gereedschappen

 • Meetlint of flexibel meetlint
 • Maattabel van motorhelmfabrikant
 • Verschillende maten motorhelmen
 • Spiegel (optioneel)
 • Expert om te raadplegen (optioneel)

Handige trucjes

 • Meet je hoofdomtrek op
 • Gebruik een flexibel meetlint en meet rond je voorhoofd, net boven je wenkbrauwen en de achterkant van je hoofd
 • Vergelijk je metingen met de maattabel van de helmfabrikant
 • Zorg ervoor dat de helm strak, maar comfortabel zit
 • Controleer of de helm niet te veel druk uitoefent op je voorhoofd of wangen
 • Pas de kinband aan zodat deze stevig, maar niet te strak om je kin zit
 • Probeer verschillende merken en modellen om te zien welke het beste bij de vorm van je hoofd past
 • Let op eventuele drukpunten of ongemakkelijke plekken tijdens het passen
 • Controleer of de helm niet te veel beweegt wanneer je je hoofd heen en weer beweegt
 • Vergeet niet om de helm ook met je motorbril of zonnebril te passen, om ervoor te zorgen dat ze goed samenwerken

Hoe kies je de juiste maat motorhelm?

 • Bepaal eerst de maat van je hoofd. Meet de omtrek van je hoofd met behulp van een meetlint, ongeveer een centimeter boven je wenkbrauwen en oren
 • Raadpleeg de maattabel van de motorhelmfabrikant om te zien welke maat het beste bij je hoofdomtrek past. Elke fabrikant kan namelijk iets afwijken in maten, dus het is belangrijk om de specifieke maattabel te controleren
 • Probeer altijd een motorhelm te passen voordat je er een koopt. Een goede pasvorm is essentieel voor de veiligheid en het comfort tijdens het rijden
 • Let op dat de helm niet te strak zit, maar ook niet te los. Een helm die te strak zit kan hoofdpijn veroorzaken en belemmert de bloedtoevoer, terwijl een te losse helm niet voldoende bescherming biedt
 • Zorg ervoor dat de helm goed aansluit op je hoofd en dat de kinband stevig vastgemaakt kan worden. Dit zorgt ervoor dat de helm op zijn plaats blijft tijdens het rijden en biedt extra veiligheid

Op zoek naar de perfecte maat motorhelm? Lees hier onze veelgestelde vragen!

Hoe weet je of een motorhelm te groot of te klein is?

Om te bepalen of een motorhelm te groot of te klein is, zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Allereerst is het belangrijk om te weten dat een goed passende helm strak op je hoofd moet zitten, zonder drukpunten. Hier zijn een paar tips om de juiste maat te bepalen:

 1. Meet de omtrek van je hoofd: Gebruik een meetlint om de omtrek van je hoofd te meten, net boven je wenkbrauwen en oren. Raadpleeg vervolgens de maattabel van de helmfabrikant om te zien welke maat het beste bij jouw hoofdomtrek past.
 2. Pas de helm: Zet de helm op je hoofd en zorg ervoor dat deze stevig en gelijkmatig aansluit. De helm moet niet te strak zitten, maar ook niet te los. Schud je hoofd voorzichtig heen en weer om te controleren of de helm stabiel blijft zitten.
 3. Controleer de pasvorm: Let op eventuele drukpunten of ongemakken. Als de helm te groot is, zal hij losjes op je hoofd zitten en kun je beweging voelen. Als de helm te klein is, zul je drukpunten ervaren en kan het oncomfortabel zijn.
 4. Controleer de kinband: De kinband moet stevig en comfortabel onder je kin zitten. Je moet je mond kunnen openen zonder dat de helm omhoog schuift. Zorg ervoor dat je de kinband kunt verstellen voor een goede pasvorm.

Hoe meet je de maat van een motorhelm?

Het meten van de maat van een motorhelm is vrij eenvoudig. Om dit te doen, heb je een meetlint nodig. Plaats het meetlint rond je hoofd, net boven je wenkbrauwen en oren. Zorg ervoor dat het lint horizontaal en strak is, maar niet te strak. Lees vervolgens de omtrek van je hoofd af in centimeters. Dit is de maat van je motorhelm. Houd er rekening mee dat verschillende helmfabrikanten mogelijk iets andere maten hanteren, dus het is belangrijk om de maattabel van de specifieke fabrikant te raadplegen om de juiste maat te kiezen. Vergeet niet dat een goed passende helm essentieel is voor je veiligheid op de weg.

8 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik ben blij dat er tegenwoordig zoveel verschillende maten en pasvormen beschikbaar zijn. Zo is er voor iedereen een geschikte motorhelm!

 2. Ik vond het ook nuttig om te lezen dat het belangrijk is om rekening te houden met de pasvorm van de motorhelm. Bedankt voor de informatie!

 3. Ik wist niet dat er zoveel factoren waren om rekening mee te houden bij het kiezen van de juiste maat motorhelm. Goed om te weten!

 4. Ik raad iedereen aan om altijd de maat van de motorhelm te passen voordat ze er een kopen. Veiligheid gaat boven alles!

 5. Interessant artikel! Ik heb altijd moeite gehad om de juiste maat motorhelm te bepalen. Bedankt voor de tips!

 6. Handige tips! Ik ga zeker rekening houden met de binnenvoering en de kinband bij het kiezen van mijn nieuwe motorhelm.

 7. Ik heb geleerd dat de vorm van je hoofd ook een rol speelt bij het kiezen van de juiste maat motorhelm. Interessant!

 8. Bedankt voor de gedetailleerde uitleg over het meten van de hoofdomtrek. Dit zal me zeker helpen bij het vinden van mijn ideale maat motorhelm.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen