De voordelen van een geteste motorhelm en waar je op moet letten

Hey daar, motorliefhebber! Ben je op zoek naar de perfecte motorhelm? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze blogpost gaan we het hebben over de voordelen van een geteste motorhelm en waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste helm. We begrijpen dat jouw veiligheid op de weg van het grootste belang is, en daarom willen we ervoor zorgen dat je goed geïnformeerd bent voordat je een helm koopt. Dus leun achterover, ontspan en laten we samen de wereld van motorhelmen verkennen!

Waarom is een geteste motorhelm belangrijk?

Een geteste motorhelm is van essentieel belang voor iedereen die regelmatig op een motor rijdt. Het dragen van een helm is niet alleen verplicht, maar het biedt ook optimale bescherming in het geval van een val of ongeval. In dit artikel zullen we de verschillende voordelen van een geteste motorhelm bespreken en waarom het zo belangrijk is om er een te dragen.

Optimale bescherming bij een val of ongeval

Een van de belangrijkste redenen waarom het dragen van een geteste motorhelm zo belangrijk is, is de optimale bescherming die het biedt bij een val of ongeval. Een geteste helm is uitvoerig getest volgens strenge veiligheidsnormen en voldoet aan de vereisten om jouw hoofd te beschermen tegen impact. Dit betekent dat de helm is ontworpen om letsel aan de schedel en hersenen te minimaliseren, wat levensbedreigende gevolgen kan hebben.

Voldoet aan de vereiste veiligheidsnormen

Een ander voordeel van een geteste motorhelm is dat deze voldoet aan de vereiste veiligheidsnormen. Door te kiezen voor een helm die uitgebreid is getest, kun je er zeker van zijn dat deze aan alle veiligheidseisen voldoet. Dit betekent dat de helm is ontworpen en gebouwd om maximale bescherming te bieden volgens de vastgestelde normen, zoals ECE 22.05, SNELL of DOT.

Comfortabel en gebruiksvriendelijk

Naast bescherming en veiligheid is het dragen van een geteste motorhelm ook comfortabel en gebruiksvriendelijk. Veel merken en modellen bieden functies zoals verstelbare kinstukken, ventilatieopeningen en een comfortabele voering, zodat je langere ritten kunt maken zonder ongemak te ervaren. Het is belangrijk om een helm te kiezen die goed past en comfortabel aanvoelt op je hoofd, omdat je deze waarschijnlijk lange tijd zult dragen tijdens het rijden.

Verscheidenheid aan stijlen en merken

Er is een enorme verscheidenheid aan stijlen en merken van geteste motorhelmen beschikbaar op de markt. Of je nu op zoek bent naar een integraalhelm, een systeemhelm of een jethelm, er is voor elk wat wils. Daarnaast bieden verschillende merken verschillende kenmerken en voordelen, zoals aerodynamica, geluidsreductie of ingebouwde zonnekleppen. Het is belangrijk om verschillende merken en modellen te vergelijken om degene te vinden die het beste aansluit bij jouw behoeften en voorkeuren.

Veiligheidsnormen en Certificeringen voor Motorhelmen

Bij het kiezen van een motorhelm is het van cruciaal belang om te letten op de veiligheidsnormen en certificeringen die van toepassing zijn. Deze normen geven aan welke eisen een helm moet voldoen om de beste bescherming te bieden tijdens het motorrijden. In dit artikel zullen we verschillende internationale normen bespreken, met een focus op de ECE R22.05-norm die in Europa wordt gehanteerd.

Waarom zijn veiligheidsnormen en certificeringen belangrijk?

Motorrijden is een activiteit die gepaard gaat met bepaalde risico’s, en het dragen van een goede motorhelm is essentieel om deze risico’s te minimaliseren. Veiligheidsnormen en certificeringen zorgen ervoor dat helmfabrikanten voldoen aan strikte kwaliteits- en veiligheidseisen. Door te kiezen voor een helm die voldoet aan deze normen, kun je er zeker van zijn dat je de beste bescherming krijgt.

ECE R22.05-norm: de Europese veiligheidsnorm

In Europa is de ECE R22.05-norm de standaard veiligheidsnorm voor motorhelmen. Deze norm wordt gehanteerd door de Economic Commission for Europe (ECE) en is van toepassing op alle EU-lidstaten, evenals op andere landen die de norm hebben overgenomen.

Belangrijke specificaties van de ECE R22.05-norm

 • Schokabsorptie: De ECE R22.05-norm vereist dat een helm een bepaalde mate van schokabsorptie biedt. Dit betekent dat de helm in staat moet zijn om impactkrachten te absorberen en te verspreiden, waardoor hoofdletsel wordt verminderd.
 • Slijtvastheid en sterkte: Een helm moet ook bestand zijn tegen slijtage en sterk genoeg zijn om te beschermen tegen penetratie door scherpe voorwerpen. De ECE R22.05-norm bepaalt specifieke tests om deze eigenschappen te evalueren.
 • Kinriem: De norm schrijft ook voor dat een helm een veilige en stevige kinriem moet hebben om ervoor te zorgen dat de helm tijdens een ongeval op zijn plaats blijft.

Voordelen van de ECE R22.05-norm

Het kiezen van een motorhelm die voldoet aan de ECE R22.05-norm biedt verschillende voordelen:

 • Betrouwbare bescherming: Helmen die voldoen aan deze norm hebben bewezen dat ze voldoen aan de vereiste veiligheidseisen. Dit betekent dat je erop kunt vertrouwen dat je hoofd goed beschermd is bij een ongeval.
 • Acceptatie door autoriteiten: De ECE R22.05-norm wordt breed geaccepteerd en erkend door overheidsinstanties en autoriteiten over de hele wereld. Dit maakt het gemakkelijker om te voldoen aan de wettelijke eisen met betrekking tot het dragen van een helm tijdens het motorrijden.
 • Breed aanbod van helmen: Omdat de ECE R22.05-norm zo wijdverspreid is, hebben veel gerenommeerde helmfabrikanten modellen die aan deze norm voldoen. Dit betekent dat je een ruime keuze hebt uit verschillende merken en stijlen.

Andere internationale veiligheidsnormen

Naast de ECE R22.05-norm zijn er ook andere internationale normen die relevant kunnen zijn, afhankelijk van het land waarin je rijdt. Enkele andere belangrijke normen zijn:

 • DOT (Department of Transportation): Deze norm wordt voornamelijk gebruikt in de Verenigde Staten en vereist dat helmen voldoen aan bepaalde veiligheidseisen.
 • Snell: Deze norm is ontwikkeld door de Snell Memorial Foundation en stelt strengere eisen aan helmen dan de ECE R22.05-norm. Helmen die voldoen aan de Snell-norm zijn vaak populair bij racers en motorrijders die op zoek zijn naar extra bescherming.

Pasvorm en comfort: de essentiële factoren voor een motorhelm

Een goede pasvorm voor optimale veiligheid

Wanneer het op motorhelmen aankomt, is veiligheid natuurlijk de absolute topprioriteit. Maar naast veiligheid is het ook essentieel dat een motorhelm goed past en comfortabel is om te dragen. Een goede pasvorm zorgt ervoor dat de helm stevig op je hoofd zit en niet verschuift tijdens het rijden. Dit zorgt niet alleen voor extra veiligheid, maar ook voor meer rijplezier.

Bij het kiezen van een motorhelm is het belangrijk om te kijken naar de vorm van je hoofd. Helmen zijn er in verschillende vormen, zoals rond, ovaal of langwerpig, en het is essentieel om een helm te vinden die goed bij de vorm van jouw hoofd past. Het is mogelijk dat een bepaald merk of model perfect past bij iemand met een rond gezicht, maar minder geschikt is voor iemand met een ovaal gezicht.

Het belang van het juiste gewicht

Naast de pasvorm speelt ook het gewicht van de helm een rol bij het comfortabel dragen ervan. Een te zware helm kan na verloop van tijd zwaar aanvoelen op je hoofd en nek, en dit kan zorgen voor vermoeidheid tijdens het rijden. Daarom is het belangrijk om een helm te kiezen die zowel veilig als licht van gewicht is.

Gelukkig hebben veel helmfabrikanten de afgelopen jaren enorme stappen gezet op het gebied van gewichtsvermindering. Moderne helmen zijn vaak gemaakt van lichte materialen zoals carbonvezel of glasvezel, waardoor ze comfortabeler zijn om langere tijd te dragen.

Ventilatie voor een aangenaam klimaat

Een ander aspect van comfort is de ventilatie van de helm. Tijdens het rijden kan het behoorlijk warm worden, vooral tijdens zomerse dagen. Daarom is het belangrijk dat een helm voldoende ventilatieopeningen heeft om de luchtstroom te bevorderen en je hoofd koel te houden.

Sommige helmen hebben verstelbare ventilatieopeningen, zodat je zelf de hoeveelheid luchtstroom kunt regelen. Dit is vooral handig wanneer je bijvoorbeeld op een warme dag in het stadsverkeer rijdt en de ventilatie wilt maximaliseren. Andere helmen hebben weer geavanceerde ventilatiesystemen die de luchtstroom optimaliseren, zelfs tijdens hogere snelheden.

Merken die uitblinken in pasvorm en comfort

Om je te helpen bij het vinden van een helm met uitstekende pasvorm en comfort, willen we enkele merken noemen die bekend staan om hun kwaliteit op dit gebied:

 • Shoei: Dit Japanse merk is al jaren een favoriet onder motorrijders vanwege hun superieure pasvorm en comfort. Hun helmen zijn niet alleen veilig, maar bieden ook een uitstekende pasvorm voor verschillende hoofdvormen.
 • Arai: Een ander gerenommeerd merk dat bekend staat om hun kwaliteit en pasvorm. Arai helmen worden vaak geprezen om hun comfort, vooral voor mensen met een ovaalvormig hoofd.
 • Schuberth: Dit Duitse merk staat bekend om hun innovatieve ontwerpen en aandacht voor detail. Hun helmen bieden niet alleen een goede pasvorm, maar ook uitstekende ventilatie, zelfs op hogere snelheden.
 • AGV: Als je op zoek bent naar een helm met een agressieve stijl en geweldige pasvorm, is AGV zeker een merk om te overwegen. Ze bieden een breed scala aan helmen die zowel veilig als comfortabel zijn.

Prijs-kwaliteitverhouding: waar moet je op letten bij het kiezen van een motorhelm?

Als je op zoek bent naar een nieuwe motorhelm, is het begrijpelijk dat je op zoek bent naar een product dat niet alleen veilig en betrouwbaar is, maar ook betaalbaar. De prijs-kwaliteitverhouding is een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het maken van je keuze. In dit artikel zullen we uitleggen waar je op moet letten en hoe je de beste balans kunt vinden tussen prijs en kwaliteit.

Prijs betekent niet altijd kwaliteit

Het is belangrijk om te beseffen dat een hogere prijs niet altijd betekent dat je automatisch een betere kwaliteit helm krijgt. Sommige merken en modellen kunnen hoger geprijsd zijn vanwege hun reputatie of marketingstrategie. Dit betekent echter niet dat ze per se veiliger of duurzamer zijn dan andere helmen in dezelfde prijsklasse.

Goedkoop kan duurkoop zijn

Aan de andere kant is het belangrijk om voorzichtig te zijn met te goedkope helmen. Een helm die te goedkoop is, kan mogelijk niet voldoen aan de vereiste veiligheidsnormen. Dit kan betekenen dat de helm niet voldoende bescherming biedt bij een val of ongeval. Het is daarom van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de helm die je kiest voldoet aan de geldende veiligheidsnormen, zoals de ECE 22.05-norm.

Een balans vinden tussen prijs en kwaliteit

De sleutel tot het vinden van de juiste prijs-kwaliteitverhouding is om een balans te vinden tussen prijs en kwaliteit. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij je keuze:

 • Vergelijk verschillende merken en modellen: Door verschillende merken en modellen met elkaar te vergelijken, kun je een beter idee krijgen van de prijsklasse en de functies die beschikbaar zijn binnen jouw budget.
 • Lees reviews en beoordelingen: Het kan nuttig zijn om online reviews en beoordelingen van andere gebruikers te lezen om inzicht te krijgen in de kwaliteit en prestaties van de helm.
 • Bekijk de veiligheidskenmerken: Controleer of de helm voldoet aan de geldende veiligheidsnormen en kijk of er extra veiligheidskenmerken aanwezig zijn, zoals een dubbel D-sluitingssysteem of een geïntegreerd zonnevizier.
 • Pas de helm aan: Zorg ervoor dat de helm goed past en comfortabel zit. Een goed passende helm is essentieel voor optimale bescherming en comfort tijdens het motorrijden.

De juiste keuze maken voor jouw veiligheid

Conclusie:

Het is duidelijk dat een geteste motorhelm de beste keuze is als het gaat om bescherming en veiligheid tijdens het motorrijden. Bij het kiezen van een helm moet je vooral letten op de veiligheidsnormen, de pasvorm, het comfort en de prijs-kwaliteitverhouding. Op basis van deze factoren raden wij aan om een geteste motorhelm te kopen die voldoet aan de vereiste veiligheidsnormen en jou de beste bescherming biedt. Op die manier kun je met een gerust hart de weg op en genieten van je motorrit, wetende dat je goed beschermd bent.

Antwoorden op veelgestelde vragen over de best geteste motorhelm

Zijn er specifieke labels of keurmerken die ik moet zoeken bij het kopen van een geteste motorhelm?

Ja, er zijn specifieke labels en keurmerken waar je naar moet zoeken bij het kopen van een geteste motorhelm. Het belangrijkste keurmerk dat je moet controleren is het ECE 22.05 keurmerk. Dit keurmerk wordt erkend in Europa en garandeert dat de helm voldoet aan de veiligheidsnormen die zijn vastgesteld door de United Nations Economic Commission for Europe (UNECE).

Naast het ECE 22.05 keurmerk zijn er ook andere labels en keurmerken die aangeven dat de helm voldoet aan specifieke veiligheidsnormen. Zo is er bijvoorbeeld het Snell M2010 keurmerk, dat wordt toegekend door de Snell Memorial Foundation in de Verenigde Staten. Dit keurmerk staat bekend om zijn strengere veiligheidseisen dan het ECE keurmerk.

Daarnaast zijn er nog andere keurmerken zoals het DOT keurmerk in de Verenigde Staten en het SHARP keurmerk in het Verenigd Koninkrijk. Elk keurmerk heeft zijn eigen tests en normen, dus het is belangrijk om te bepalen welk keurmerk relevant is voor het land waarin je woont of waar je de helm gaat gebruiken.

Het is belangrijk om te vermelden dat het hebben van een keurmerk niet garandeert dat een helm perfect is. Het is altijd aan te raden om de helm te passen en te controleren of deze comfortabel zit voordat je tot aankoop overgaat. Daarnaast is het verstandig om te kijken naar recensies en ervaringen van andere motorrijders om een goed beeld te krijgen van de prestaties en betrouwbaarheid van een specifiek merk of model helm.

6 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Ik ben het er niet mee eens dat een geteste motorhelm altijd beter is. Ik heb een zelfgemaakte helm die ik vertrouw en nooit problemen mee heb gehad.

 2. Zijn er nog andere veiligheidsnormen naast de bekende ECE-norm?

  • Ja, naast de ECE-norm zijn er ook nog andere veiligheidsnormen en certificeringen, zoals de DOT-norm in de Verenigde Staten en de Snell-norm. Het is belangrijk om bij het kiezen van een motorhelm te controleren of deze voldoet aan de relevante normen in jouw land.

 3. Bedankt voor je reactie! Het is waar dat sommige mensen ervoor kiezen om zelfgemaakte helmen te dragen, maar het is belangrijk op te merken dat deze helmen mogelijk niet voldoen aan de veiligheidsnormen en certificeringen die geteste helmen wel hebben. Het dragen van een geteste helm kan de kans op letsel bij een ongeval verkleinen.

 4. Kun je specifieke aanbevelingen doen voor motorhelmen met een goede prijs-kwaliteitverhouding?

  • Natuurlijk! Een aantal motorhelmen die vaak worden aanbevolen vanwege hun goede prijs-kwaliteitverhouding zijn de Shoei GT-Air II, de Arai Signet-X en de AGV K-3 SV. Deze helmen bieden zowel comfort als veiligheid tegen een redelijke prijs.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen