De beste methoden om de binnenkant van je motorhelm schoon te maken

Stel je voor: je hebt net een lange rit gemaakt op je motor, genietend van de vrijheid en het gevoel van de wind in je haren. Maar nu is het tijd om je helm af te zetten en je realiseert je dat de binnenkant ervan een ware broedplaats is geworden voor bacteriën en nare geurtjes. Niet bepaald een prettig vooruitzicht, toch? Maar maak je geen zorgen, want vandaag gaan we je de beste methoden laten zien om de binnenkant van je motorhelm weer helemaal fris en schoon te krijgen. Dus zet je schrap en maak je klaar om je helm een grondige opfrisbeurt te geven!

Waarom is het belangrijk om je motorhelm schoon te maken?

Het is cruciaal om regelmatig de binnenkant van je motorhelm schoon te maken. In dit artikel zullen we de redenen bespreken waarom dit zo belangrijk is. We zullen kijken naar de ophoping van zweet, vuil en bacteriën en hoe dit kan leiden tot onaangename geuren en huidirritaties. Daarnaast zullen we de invloed van een schone motorhelm op je veiligheid benadrukken.

Ophoping van zweet, vuil en bacteriën

Tijdens het rijden op je motorfiets ervaar je verschillende weersomstandigheden, van zonneschijn tot regen en alles daartussenin. Dit kan ertoe leiden dat je begint te zweten, vooral bij warm weer of tijdens intensieve ritten. Het zweet kan zich ophopen in de binnenkant van je motorhelm en een broedplaats worden voor bacteriën.

Daarnaast kan vuil, zoals stof en insecten, zich ook ophopen in je helm. Dit kan niet alleen ongemak veroorzaken, maar ook de luchtstroom belemmeren en je zicht beperken. Bovendien kan de ophoping van bacteriën en vuil onaangename geuren veroorzaken.

Onaangename geuren en huidirritaties

Een helm die niet regelmatig wordt schoongemaakt, kan na verloop van tijd gaan ruiken. Het zweet en de bacteriën die zich ophopen, kunnen een onaangename geur veroorzaken die moeilijk te negeren is. Dit kan niet alleen vervelend zijn voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen.

Daarnaast kan een vuile helm huidirritaties veroorzaken. Het constante contact van vuil en zweet met je huid kan leiden tot jeuk, uitslag en andere ongemakken. Dit kan je rijervaring negatief beïnvloeden en zelfs gevaarlijk zijn als je afgeleid raakt door jeukende en geïrriteerde huid.

Invloed op je veiligheid

Een schone motorhelm is niet alleen belangrijk voor je comfort, maar ook voor je veiligheid. Een ophoping van vuil en bacteriën kan de werking van de helm belemmeren. Het kan de absorptie van impact verminderen en de bescherming die je helm biedt verminderen.

Een schone helm zorgt ook voor een betere luchtstroom. Dit is vooral belangrijk bij warm weer, omdat het helpt om oververhitting te voorkomen. Een slechte luchtstroom kan ervoor zorgen dat je tijdens het rijden sneller vermoeid raakt en minder alert bent.

Het reinigen van de binnenvoering

Het onderhouden van je motorhelm is van essentieel belang om maximale veiligheid en comfort te garanderen tijdens het rijden. Een van de belangrijkste aspecten van helmonderhoud is het regelmatig reinigen van de binnenvoering. In dit artikel zullen we verschillende methoden bespreken om de binnenvoering van je motorhelm schoon te maken, inclusief het gebruik van speciale reinigingsmiddelen en natuurlijke alternatieven. We zullen ook tips geven voor het wassen van verwijderbare binnenvoeringen en het reinigen van niet-verwijderbare voeringen.

Het belang van een schone binnenvoering

Een schone binnenvoering is niet alleen belangrijk voor hygiënische doeleinden, maar ook voor het behoud van de levensduur en prestaties van je motorhelm. Regelmatig gebruik kan namelijk leiden tot de opbouw van zweet, vuil, oliën en bacteriën in de voering. Dit kan niet alleen zorgen voor een onaangename geur, maar ook de ventilatie en absorptie van zweet verminderen. Door je binnenvoering regelmatig schoon te maken, kun je deze problemen voorkomen en de levensduur van je helm verlengen.

Methode 1: Speciale reinigingsmiddelen

Er zijn verschillende speciale reinigingsmiddelen op de markt die speciaal zijn ontworpen voor het reinigen van motorhelmen en hun binnenvoeringen. Deze reinigingsmiddelen bevatten vaak antibacteriële eigenschappen en zijn geschikt voor verschillende soorten voeringmaterialen, zoals textiel, leer en synthetische stoffen. Hier zijn enkele populaire merken die je kunt overwegen:

 • Motul Helmet Clean: Dit reinigingsmiddel is speciaal ontworpen om de binnenvoering van je motorhelm te reinigen en te desinfecteren. Het verwijdert effectief vuil, zweet en geurtjes.
 • Muc-Off Helmet Care Kit: Deze kit bevat niet alleen een reinigingsmiddel voor je binnenvoering, maar ook een reinigingsspray voor het buitenschaal en een microvezeldoekje. Dit alles-in-één pakket is handig en effectief.
 • Nikwax Helmet Care Kit: Deze kit bevat een reiniger en conditioner voor zowel de binnenvoering als de buitenkant van je motorhelm. Het is geschikt voor alle soorten helmen en zorgt voor een grondige reiniging en bescherming.

Methode 2: Natuurlijke alternatieven

Als je liever geen speciale reinigingsmiddelen wilt gebruiken, zijn er ook natuurlijke alternatieven die je kunt proberen. Azijn en baking soda zijn twee huishoudelijke ingrediënten die bekend staan om hun reinigende eigenschappen. Hier is hoe je ze kunt gebruiken om je binnenvoering schoon te maken:

 • Azijn: Meng een oplossing van gelijke delen azijn en water. Gebruik een spuitfles om de oplossing gelijkmatig over de binnenvoering te verdelen. Laat het een paar minuten intrekken en spoel het vervolgens grondig uit met water.
 • Baking soda: Strooi een dunne laag baking soda over de binnenvoering en laat het een paar uur intrekken. Borstel vervolgens voorzichtig het overtollige poeder weg en gebruik een vochtige doek om de resterende baking soda af te nemen.

Tips voor het wassen van verwijderbare binnenvoeringen

Veel moderne motorhelmen hebben verwijderbare binnenvoeringen die je gemakkelijk kunt wassen. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je dit op de juiste manier kunt doen:

 • Verwijder de binnenvoering volgens de instructies van de fabrikant.
 • Controleer het waslabel om te zien of de voering in de wasmachine kan of met de hand moet worden gewassen.
 • Gebruik een mild wasmiddel en was de voering op een lage temperatuur om schade te voorkomen.
 • Laat de voering volledig drogen voordat je hem terugplaatst in de helm.

Het reinigen van niet-verwijderbare voeringen

Sommige motorhelmen hebben niet-verwijderbare binnenvoeringen, waardoor het schoonmaken wat uitdagender kan zijn. Hier zijn enkele tips om je te helpen deze voeringen schoon te maken:

 • Gebruik een zachte borstel om vuil en stof voorzichtig weg te vegen.
 • Maak een oplossing van mild reinigingsmiddel en water en dep een schone doek in de oplossing.
 • Veeg voorzichtig de voering af met de vochtige doek en gebruik een schone, droge doek om het overtollige vocht op te nemen.

Het reinigen van het vizier

Het vizier van je motorhelm is een essentieel onderdeel dat je altijd duidelijk en krasvrij wilt houden. Het biedt bescherming tegen de elementen en zorgt voor een helder zicht tijdens het rijden. In dit artikel zullen we verschillende methoden en producten bespreken die je kunt gebruiken om het vizier van je motorhelm schoon te maken en te onderhouden.

Waarom is het reinigen van je vizier belangrijk?

Een vuil vizier kan je zicht belemmeren en de veiligheid van je rit in gevaar brengen. Insecten, stof en vuil kunnen zich ophopen en de helderheid van je vizier verminderen. Daarnaast kunnen krassen op het vizier ontstaan ​​door het gebruik van verkeerde reinigingsmethoden of ruwe doeken. Regelmatig onderhoud van je vizier helpt dus niet alleen om je zicht te verbeteren, maar ook om de levensduur van je motorhelm te verlengen.

Welke producten heb je nodig?

Voordat we ingaan op de reinigingsmethoden, laten we eens kijken naar de benodigde producten:

 • Microvezeldoek: Een zachte, pluisvrije microvezeldoek is ideaal voor het reinigen van het vizier. Het zorgt voor een krasvrije reiniging zonder de coating van het vizier te beschadigen.
 • Reinigingsmiddel voor vizieren: Er zijn speciale vizierreinigers verkrijgbaar die effectief vuil en insectenresten verwijderen zonder het vizier te beschadigen.
 • Water en zeep: Een milde zeepoplossing kan ook worden gebruikt om het vizier schoon te maken, vooral als je onderweg bent en geen speciaal reinigingsmiddel bij de hand hebt. Zorg er wel voor dat je geen agressieve of schurende zeep gebruikt.

Reinigingsmethoden voor het vizier

Hier zijn enkele effectieve methoden om het vizier van je motorhelm schoon te maken:

 1. Spoelen met water: Spoel het vizier eerst af met water om grotere stukken vuil en insecten weg te spoelen. Dit helpt om krassen te voorkomen wanneer je het vizier later gaat reinigen.
 2. Reinigingsmiddel gebruiken: Breng een kleine hoeveelheid vizierreiniger aan op het vizier en wrijf het voorzichtig in met een microvezeldoek. Werk in cirkelvormige bewegingen om het vuil los te maken. Laat het reinigingsmiddel enkele minuten intrekken en veeg het vervolgens af met een schone, droge microvezeldoek.
 3. Zeepoplossing: Als je geen vizierreiniger bij de hand hebt, maak dan een milde zeepoplossing met water en een druppel afwasmiddel. Breng de zeepoplossing aan op het vizier en veeg het voorzichtig schoon met een microvezeldoek. Spoel het vizier daarna af met schoon water en droog het af met een schone doek.

Tips voor het verwijderen van insecten en ander vuil

Insecten en ander hardnekkig vuil kunnen soms lastig te verwijderen zijn. Hier zijn enkele tips om je te helpen:

 • Maak gebruik van een insectenverwijderaar: Er zijn speciale sprays verkrijgbaar die specifiek zijn ontworpen om insecten van vizieren te verwijderen. Spuit de insectenverwijderaar op het vizier, laat het even intrekken en veeg het vervolgens schoon met een microvezeldoek.
 • Weken in water: Als het vuil of de insectenresten hardnekkig zijn, kun je het vizier laten weken in een bak met warm water en een mild reinigingsmiddel. Laat het vizier enkele minuten weken en gebruik vervolgens een zachte borstel om het vuil voorzichtig weg te schrobben. Spoel het vizier af en droog het af met een schone doek.

Tips voor het onderhoud van je motorhelm

Een motorhelm is een essentieel onderdeel van je uitrusting als motorrijder. Het is belangrijk om je helm goed te onderhouden, zodat deze optimaal beschermt en langer meegaat. In dit artikel zullen we enkele algemene tips geven voor het onderhoud van je motorhelm.

Regelmatig controleren op beschadigingen

Het is belangrijk om je motorhelm regelmatig te controleren op beschadigingen. Zelfs kleine scheurtjes of krassen kunnen de beschermende eigenschappen van de helm verminderen. Let vooral op de buitenschaal, het vizier en de sluiting. Als je enige vorm van schade opmerkt, is het verstandig om je helm te laten controleren door een professional en indien nodig te vervangen.

Vervangen van de binnenvoering

De binnenvoering van je motorhelm kan na verloop van tijd verslijten of vuil worden. Dit kan leiden tot een minder comfortabele pasvorm en verminderde hygiëne. Het is daarom aan te raden om de binnenvoering regelmatig te vervangen, afhankelijk van hoe vaak je de helm draagt. Sommige helmfabrikanten bieden vervangende binnenvoeringen aan die specifiek zijn ontworpen voor hun modellen. Dit zorgt ervoor dat de pasvorm en het comfort van je helm behouden blijven.

Opbergen op de juiste manier

Het opbergen van je motorhelm op de juiste manier is ook belangrijk voor het behoud van de helm. Het wordt aanbevolen om je helm op een koele, droge plaats te bewaren, uit de buurt van direct zonlicht en extreme temperaturen. Het is ook raadzaam om je helm niet op een harde ondergrond te laten rusten, om krassen of beschadigingen te voorkomen. Gebruik in plaats daarvan een helmstandaard of een zachte zak om je helm veilig op te bergen.

Extra tips en aanbevelingen

Naast de bovengenoemde algemene tips zijn hier nog enkele extra tips en aanbevelingen voor het onderhoud van je motorhelm:

 • Reinig je helm regelmatig met een milde zeepoplossing en een zachte doek. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen, omdat deze de helm kunnen beschadigen.
 • Controleer regelmatig de werking van het vizier en de sluiting van je helm. Zorg ervoor dat het vizier soepel opent en sluit en dat de sluiting stevig vastklikt.
 • Gebruik geen stickers of verf op je helm, tenzij deze specifiek zijn ontworpen voor gebruik op motorhelmen. Onjuist gebruik van stickers of verf kan de beschermende eigenschappen van de helm aantasten.
 • Vervang je helm als deze betrokken is geweest bij een valpartij, zelfs als er geen zichtbare schade is. De impact kan de helm van binnenuit beschadigen en de beschermende werking verminderen.

Bovenstaande tips en aanbevelingen zullen ervoor zorgen dat je motorhelm in optimale staat blijft en je maximale bescherming biedt tijdens het motorrijden. Vergeet niet dat het onderhoud van je helm net zo belangrijk is als het dragen ervan.

Houd je motorhelm in topconditie met deze handige schoonmaaktips!

Conclusie:

Dus, nu we aan het einde van deze blogpost zijn gekomen, heb je een aantal waardevolle methoden en tips geleerd om de binnenkant van je motorhelm schoon te maken. Het schoonmaken van de binnenvoering en het vizier, evenals het goed onderhouden van je helm, is essentieel voor een frisse en comfortabele rijervaring. Bovendien draagt het bij aan je eigen veiligheid op de weg. Dus, maak gebruik van de besproken methoden en tips om je motorhelm in topconditie te houden en optimaal te kunnen genieten van je motorritjes!

11 Opmerkingen
Toon alle Het Meest Nuttig De Hoogste Beoordeling Laagste Waardering Uw review toevoegen
 1. Is het ook mogelijk om de voering van de helm te verwijderen en apart schoon te maken?

 2. Ik gebruik altijd een antibacteriële spray om mijn helm schoon te maken, vooral na lange ritten.

 3. Bedankt voor de tips! Ik zal zeker een van deze methoden proberen.

 4. Ik heb gemerkt dat mijn helm na verloop van tijd een beetje vies wordt. Het is goed om te weten dat ik het grondig kan schoonmaken!

 5. Ik merkte dat mijn helm een beetje begon te ruiken. Hopelijk helpen deze schoonmaakmethoden om de geur te verwijderen.

 6. Ik ben altijd bang om iets te beschadigen als ik mijn helm schoonmaak, maar met deze methoden durf ik het wel aan.

 7. Ik heb gehoord dat je ook fijne vezeldoekjes kunt gebruiken om krassen te voorkomen.

 8. Ik heb een helmpoetsmiddel dat speciaal is ontworpen voor het schoonmaken en onderhouden van helmen, werkt erg goed!

 9. Ik wist niet dat je een helm aan de binnenkant kon schoonmaken. Goed om te weten!

 10. Ik gebruik altijd gewoon wat sop en een doekje, werkt prima voor mij.

 11. Ik zou graag een video tutorial willen zien van hoe je de binnenkant van je helm schoonmaakt.

Laat een reactie achter

Motorhelm Kopen
Logo
Items vergelijken
 • Totaal (0)
Vergelijk
0
Winkelwagen